АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок виробничих та реалізаційних затрат

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. А)процесс установления затрат рабочего времени в виде норм труда на выполнение определенной работы
  6. Абсолютная эффективность затрат в дорожное хозяйство
  7. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  8. Алгоритм затратного подхода к оценке недвижимости.
  9. Анализ влияния на себестоимость изменения затрат и объема выполненной работы
  10. Анализ динамики затрат на производство продукции
  11. АНАЛИЗ ЗАТРАТ ВРЕМЕНИ
  12. Анализ затрат на качество.

Розрахунок виробничих та реалізаційних затрат здійснюють на основі розрахунку потреб у виробничих ресурсах, платежах та витратах, пов'язаних з процесом виробництва продукції та її реалізацією. Важливо врахувати всі групи і види затрат, які підприємство понесе під час реальної діяльності. Серед них – затрати на оплату робіт та послуг інших підприємств, оплату тари та покупних матеріалів і сировини, оренду, ремонт та утримання основних засобів, обов'язкові платежі та відрахування, які можна включати у собівартість продукції.

При цьому важливим є згрупувати витрати на умовно-постійні та умовно-змінні (табл. 12).

Таблиця 12.

Розрахунок виробничих та реалізаційних затрат у новостворюваному підприємству (назва)

Стаття або елемент затрат Всього затрат за рік, грн. В тому числі, грн.:
умовно-постійні умовно-змінні
 
Прямі затрати:      
       
       
Затрати по організації та управлінню      
       
Інші затрати:      
       
Всього затрат      
Структура затрат у %      

Примітка: При розрахунку затрат рекомендується деталізувати їх на більш дрібні елементи в межах офіційно затверджених калькуляційних статей (наприклад оплату праці з нарахуваннями розділити на оплату праці та нарахування, оплату адміністративно-управлінського персоналу тощо).

 

Сукупні виробничі та реалізаційні затрати складають собівартість всієї виробленої продукції. Собівартість одиниці продукції визначають:

де повна собівартість одиниці продукції, грн.:

– загальні витрати (виробничі та реалізаційні), грн.;

– обсяг виробництва продукції, одиниць виміру.

Одночасно можна визначити мінімальну ціну (Цmin) реалізації продукції з врахуванням очікуваного рівня рентабельності продукції. При цьому в розрахунках враховують не традиційний показник у відсотках (%), а коефіцієнт у частках від одиниці (Крmin – мінімально очікуваний рівень рентабельності продукції: 100 Цmin):

Цmin = С (1+Крmin)

Реально прийнятну ціну реалізації продукції (Ц) визначають на основі вже проведеного маркетингового аналізу (практична робота № 4) та визначеної мінімальної ціни. При цьому необхідно врахувати:

• максимально можливу ціну продукції (Цmах), встановлену у маркетинговому плані:

• мінімально можливу ціну продукції (Цmin), встановлену на основі собівартості та мінімально-допустимого коефіцієнту рентабельності;

• середньорозрахункову ціну продукції /(Цmах + Цmin): 2/ та прийняту підприємством цінову політику.

Наведені розрахунки умовно-постійних (Зу.п.) та умовно-змінних витрат (З у.з.), ціни (Ц)та собівартості (С) одиниці продукції дозволяють розрахувати мінімально необхідний обсяг виробництва продукції (Qmin), який забезпечує прибутковість продукції:

Qmin = Зу.п.: (Ц – з у.з.)

де з у.з. – умовно-змінні витрати на одиницю продукції (З у.з.: Qт), грн.

У випадку, коли розраховані мінімальні обсяги виробництва і реалізації не співпадають з обсягами, окресленими в маркетинговому плані, підприємницька ідея та інші складові підприємницького планування вимагатимуть коректив.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)