АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

АЛГОРИТМИ ДО ЗАДАЧ

Читайте также:
  1. A.совокупность правил и приемов использования средств измерений, позволяющая решить измерительную задачу
  2. C) Любой код может быть вирусом для строго определенной среды (обратная задача вируса)
  3. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  4. I. Задачи совета выпускников
  5. I. Постановка задачи маркетингового исследования
  6. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  7. II. Основные задачи и функции Отдела по делам молодежи
  8. II. ОСНОВНЫЕ ЗАДАЧИ СЛУЖБЫ ОХРАНЫ ТРУДА
  9. II. Основные цели, задачи мероприятий
  10. II. Цели и задачи конкурса
  11. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  12. III. В ЧЕМ СОСТОИТ ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧА ФИЛОСОФИИ?

№ 1

Хворий отримав опік полум”ям лівого передпліччя і лівої китиці. При поступленні в клініку неспокійний, скаржиться на болі в руці, просить допомоги. На лівому передпліччі, китиці по тильній поверхні – опікові міхурі, що частково ушкоджені. Окремі ділянки ушкодженої поверхні білуватого, мармурового кольору.

1. Визначте ступінь і площу опікової поверхні.

2. Накладіть пов”язку «лицарську рукавичку».

 

1. ІІ ступінь, 4,5%.

2. “Накладання пов’язки „лицарська рукавичка”

 

Послідовність Зміст Примітка
Місце виконання.   Підготувати необхідне. Алгоритм виконання. Перев’язувальна.     Марлевий бинт(4 – 6см.)   1. Поясніть, будь-ласка, пацієнту зміст маніпуляції, яку Ви будете виконувати. 2. Посадіть пацієнта на стілець обличчям до себе. 3. Накладіть перший закріплюючий тур вища променево – зап’ястного суглобу. 4. Для виконання другого туру проведіть косо бинт по тильній поверхні китиці до нігтевої фаланги великого пальця, закриваючи його зворотніми ходами. 5. Третій тур проведіть косо по тильній поверхні китиці в напрямку променево-зап’ястного суглобу і закріпіть його цьому ж місці, де знаходиться перший тур. 6. Четвертий і наступні тури виконайте так само, як і попередні, закривши при цьому всі вражені пальці китиці. 7. Зафіксуйте пов’язку на зап’ястку. 8. Дайте, будь-ласка, пацієнту пораду про його наступну тактику при даному виді пов’язки.     1. Постійно спостерігайте за виразом обличчя пацієнта 2. Праву руку починають бинтувати з І пальця, а ліву – з V пальця. 3. Долоня повинна бути вільна від турів бинта.

 

№ 2

В хірургічне відділення лікарні поступив хворий 65 років зі скаргами на біль в лівій нижній кінцівці і неможливість ступати нею. Біль з”явилась раптово, тому п”ять год. Із анамнезу виявилось, що хворий 3 місяці назад оперований з приводу непрохідності кишок. При огляді: ліва нижня кінцівка до середньої третини стегна набрякла, холодна на дотик, сірувато-синього кольору. Пульсація на артеріях стопи не визначається.

1. Який попередній діагноз у хворого?

2. Накладіть хрестоподібну пов”язку на стопу.

 

1. Тромбоз глибокої стегнової артерії.

 

2.Накладіть хрестоподібну пов”язку на стопу.

Послідовність Зміст Примітка
Місце виконання.   Підготувати необхідне. Алгоритм виконання. Перев’язувальна.   Марлевий бинт(4 – 6см.)   1. Беремо головку бинта в праву руку, вільний кінець – в ліву. 2. Накладаємо 2 циркулярних тури в н/3 гомілки. 3. Переходимо на тильну поверхню стопи, тур навколо стопи, і повертаємось на гомілку, і так тричі. 4. Фіксацією 2 циркулярними турами на гомілці.     1. Постійно спостерігайте за виразом обличчя пацієнта 2. П’ята повинна бути вільна від турів бинта.

 

№ 3

По дорозі на роботу людину збила автомашина. При огляді свідомість відсутня, зіниці на світло реагують. Шкіра бліда, дихання рідке і поверхневе. Пульс слабкий, АТ 90/60 мм.рт.ст. із рота, вух і носа виділяється кров.

1. Поставте попередній діагноз, обґрунтуйте його.

2. Накладіть пов”язку «вуздечка».

 

1. Перелом основи черепа – тому, що – із рота, вух і носа виділяється кров.

2. “Накладання пов’язки „Вуздечка”

 

Послідовність Зміст Примітка
Місце виконання.   Приготувати необхідне.   Алгоритм виконання. Перев’язувальна.   Марлевий бинт.(5 *10 см.).     1. Поясніть, будь-ласка, пацієнту зміст маніпуляції, яку Ви будете виконувати. 2. Посадіть пацієнта на стілець обличчям до себе. 3. Зробіть навколо голови перший та другий закріплюючи (циркулярні) тури бинта, захвативши при цьому лобний та зовнішній потиличний горби. 4. Для накладення третього туру проведіть бинт від потилиці косо донизу на праву бокову поверхню шиї під нижню щелепу. 5. Четвертий тур проведіть вертикально догори попереду лівого вуха через тім’яний горбок і опустіть донизу попереду правого вуха під нижню щелепу. 6. П’ятий тур виконайте так само як четвертий, але на тім’яній ділянці п’ятий тур накладіть на ½ ширини попереду від четвертого. 7. Шостий тур проведіть так само, як і два попередніх – у вертикальному напрямку. 8. Для накладання сьомого туру проведіть бинт на задню поверхню шиї та накладіть горизонтальний тур, фіксуючи підборіддя. 9. Для накладання восьмого туру проведіть бинт з-під нижньої щелепи під лівим вухом косо на потилицю над праве вухо, а далі – навколо голови. 10. Виконайте дев’ятий, циркулярний хід бинта навколо голови, закріпивши ним передній тур. 11. Зав’яжіть кінці бинта навколо голови. 12. Відріжте ножицями надлишок бинта. 13. Дайте, будь-ласка, пацієнту пораду про його наступну тактику при даному виді пов’язки.   1. Надайте голові пацієнта зручне положення для бинтування. 2. Постійно спостерігайте за виразом обличчя пацієнта  

 

 

№ 4

До фельдшера звернулась хвора 35 р. зі скаргами на загальну слабість. Незначне підвищення температури тіла, біль на внутрішній поверхні гомілки. Місяць тому після народження дитини, виписалась із пологового будинку.

При огляді: незначний набряк правої гомілки, на шкірі наявні гіперемійовані смуги. При пальпації по внутрішній поверхні гомілки визначаються щільні, різко болючі тяжі.

1. Надайте першу допомогу.

2. Накладіть напівспиртовий компрес на гомілку.

 

1. Строгий ліжковий режим, підвищене положення н/кінцівки, напівспиртовий компрес, дезагреганти, антикоагулянти, контроль коагулограми.

2. Пов’язка з 40% розчином етилового сприту. Вата. Клейонка. Бинт.

 

№ 5

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зі скаргами на біль в ділянці правої ключиці. Під час роботи впав, вдарився правим плечем. При обстеженні рухи в правому плечовому суглобі різко обмежені, наявна припухлість і деформація, визначається крепітація.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Накладіть пов”язку „Дезо”.

 

1. Закритий перелом правої ключиці.

2. “Накладання пов’язки Дезо”

 

Послідовність. Зміст Примітка.
Місце проведення.   Підготувати необхідне.   Алгоритм виконання. Перев’язувальна.     Марлевий бинт.     1. Поясніть, будь-ласка, пацієнту зміст маніпуляції, яку Ви будете виконувати. 2. Посадіть пацієнта на стілець обличчям до себе. 3. У підпахвинну впадину враженого боку покладіть ватно-марлеву подушечку товщиною 5 сантиметрів. 4. Накладіть перший, циркулярний закріплюючий тур, пробинтувавши плече в середній третині до тулуба. 5. Зігніть передпліччя у ліктьовому суглобі під прямим кутом і всю руку приведіть до грудної клітки. 6. Виконайте другий тур бинта, який прямує від підпахвинної ямки здорової сторони у косому напрямку до надпліччя хворої; перейдіть через надпліччя назад і опустіть вниз по задній поверхні плеча. 7. Третім ходом огинають ліктьовий суглоб, з під ліктя бинт проходить по передньо – нижній стороні передпліччя, прибинтовується при цьому передпліччя і виходить через бокову поверхню здорової сторони на задню поверхню тулуба. 8. Накладіть четвертий тур, спрямувавши бинт в косому напрямі по спині на надпліччя, поверніть його вниз по передній поверхні плеча, обхопивши лікоть знизу. 9. Зафіксуйте пов’язку на грудній клітці спереду булавкою. 10. Дайте, будь-ласка, пацієнту пораду про його наступну тактику при даному виді пов’язки.     1. Бинтування проводимо у напрямку враженого боку. 2. Постійно спостерігайте за виразом обличчя пацієнта     3. Виконавши поперечний хід бинта через спину, всі чотири ходи повторіть кілька разів, поки не буде досягнута повна фіксація.

 

 

№ 6

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зі скаргами на біль в правій паховій ділянці. Вважає себе хворим біля двох років після того, як вперше зауважив випинання в правій паховій ділянці, яке його раніше не турбувало. В лежачому положенні випинання самостійно ховалось в черевну порожнину. В день звернення після підйому тягару раптово з”явився біль. Випинання вправити в черевну порожнину не вдалось. При огляді в правій паховій ділянці наявно різко болюче випинання розміром з куряче яйце, яке не вправляється в черевну порожнину. При перкусії над випинанням визначається тупий звук. Живіт м”який, болючий при пальпації в нижніх відділах.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть інструментарій для лапароцентезу.

 

1. Защемлена пахова грижа.

2. “ Скласти набір інструментів для лапароцентезу”

Послідовність Зміст Примітка
Мета виконання   Підготувати необхідне   Алгоритм виконання     Операційний блок   1. Шафа з загальним інструментарієм. 2. Шафа з спеціальним інструментарієм. 3. Лоток. 4. Необхідні медикаменти.   В лоток з шафи, де зберігається загальний інструментарій відібрати: Загальний інструментарій: 1. Корнцанги прямі – 1 3. Шприц 20 мл – 1 4.Голки ін’єкційні – 2 5. Пінцети: а) хірургічні – 2 Інструменти для розсічення тканин 1. Скальпель - 1 2. Ножиці гострокінцеві хірургічні – 1 Інструменти для спинення кровотечі 1. Кровоспинні затискачі: а) Більрота – 2 Інструменти для зшивання тканин 1. Голкотримач Гегара - 1 2. Голки ріжучі – 2   Спеціальний інструментарій 1.Троакар – 1 2. Блукаючий катетер - 1   Провести передстерилізацій ну обробку та стерилізацію відібраного інструментарію.

 

№ 7

На підприємстві бензопила відрізала робітнику праву руку на рівні верхньої третини плеча. Негайно був повідомлений фельдшер здоровпункту.

Об”єктивно: стан потерпілого важкий, виражена загальмованість, довкола плями крові, одежа справа промокла кров”ю, з культі плеча пульсуючою струминою витікає кров. Ампутована рука лежить поруч.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Накладіть кровоспинний джгут при артеріальній кровотечі верхньої третини плеча.

 

1. Травматична ампутація правої верхньої кінцівки. Геморагічний шок.

2. “Накладання джгута при пораненні верхньої третини плеча”

 

Послідовність Зміст Примітка
Місце виконання   Приготувати необхідне   Алгоритм виконання Будь – яке     1. Джгут Есмарха. 2. Ватно – марлевий валик. 3. Ручка. 4. Папір   1. Посадити пацієнта на стілець. 2. Обгорнути рушником місце накладання джгута на 2-3 см вище від місця кровотечі. 3. Зробити перший тур з силою достатньою для зупинки кровотечі та зникнення пульсації артерій на периферії кінцівки. 4. Накласти наступний тур джгута через надпліччя враженої сторони до підпахвинної западини протилежної сторони. 5.Записати на листку дату і точний час накладання джгута і зафіксувати записку під джгут. 6. Оцінити правильність накладання джгута. 7. Охайний вигляд.     1. Взяти джгут Есмарха і розтягнути його по середині. 2. У підпахвину западину покласти валик. 3. УВАГА! Не повинно бути перехрещень турів. 4. УВАГА! Джгут послаблюється через кожні 30 хв. на 5 хв. 5. Джгут не можна накладати більш чим на 1 годину взимку, та 2 години влітку.

 

№ 8

У хворої біль в ділянці 2 пальця лівої китиці. В поліклініці була зроблена операція – розкрито сухожилковий панарицій. В наступні дні мучилась від сильного болю в ділянці лівої китиці, відмічалась лихоманка 39°С, загальна слабість, в”ялість, апатія. Порушення сну. На 5-й день хвора знову звернулась в поліклініку. При огляді: загальний стан середньої важкості, температура 38,5°С, пульс 118 уд.хв. Місцево визначається різкий набряк лівої китиці, шкіра гіперемійована, рухи в суглобах пальців відсутні.

1. Обгрунтуйте попередній діагноз.

2. Накладіть пов”язку на долоню «рукавичку».

 

1. Флегмона лівої китиці. Наявні ознаки запалення та поширення процесу без чітких меж.

2. Накладіть пов”язку на долоню «рукавичку».

Послідовність. Зміст Примітка.
Місце проведення.   Підготувати необхідне.   Алгоритм виконання. Перев’язувальна.     Марлевий бинт.   1. Беремо головку бинта в праву руку, вільний кінець – в ліву. 2. Накладаємо 2 циркулярних тури на н/3 передпліччя. 3. Робимо 3 тури на кисті, закриваючи долонну і тильну поверхні. 4. Спіральними турами закриваємо кисть від пальців до н/3 передпліччя. 5. Два фіксуючих тури на н/3 передпліччя.     1. Постійно спостерігайте за виразом обличчя пацієнта    

 

№ 9

Хвора поступила зі скаргами на біль в правому плечовому суглобі. 30хв тому впала з турніка. При огляді: права верхня кінцівка деформована. Рухи в суглобі різко обмежені, болючі.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Накладіть колосовидну пов”язку на правий плечовий суглоб.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)