АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дисципліна: «МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ КОМУНІКАЦІЙ»

Читайте также:
  1. III.Результати дослідження
  2. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  3. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження
  4. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  5. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  6. Бібліографічний апарат наукового дослідження
  7. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  8. Взяття крові для біохімічного дослідження
  9. Взяття крові з вени для біохімічного дослідження
  10. Взяття крові із вени для бактеріологічного дослідження
  11. Взяття мазка з носової частини глотки для дослідження на наявність менінгокока
  12. ВИБІР, ОБГРУНТУВАННЯ І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ НАУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ
№ теми Назва теми
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1
Тема 1. Вступ. Дидактичні основи методології дослідження соціальних комунікацій Предмет і завдання курсу "Теорія досліджень соціальних комунікацій". Основні джерела вивчення навчальної дисципліни. Методологічні праці провідних науковців. Значення методології дослідження соціальних комунікацій в системі підготовки магістрів за спеціальністю «Журналістика». Завдання/питання: 1. Стисло описати дидактичні основи методології дослідження соціальних комунікацій 2. Законспектувати підрозділ «Методи дослідження соціальних комунікацій» із навчального посібника О. М. Холода «Соціальні комунікації: соціо- та психолінгвістичний аналіз» (Львів: ПАІС, 2011. – С. 16-17). Визначити значення методології дослідження соціальних комунікацій в системі підготовки магістрів за спеціальністю «Журналістика».
Тема 3. Поняття методу і методології Поняття «метод». Поняття «методологія». Порівняння понять «метод» і «методологія» у працях українських і зарубіжних дослідників. Завдання/питання: 1. Подати порівняльну характеристику тлумачення понять «методи» і «методологія», використовуючи праці українських та зарубіжних дослідників. Пояснити значення точного тлумачення згаданих термінів для здійснення фахового аналізу явищ і процесів соціальних комунікацій.
Тема 3. Методи емпіричного дослідження. Методи як емпіричного, так і теоретичного дослідження. Методи теоретичного дослідження в соціальних комунікаціях. Спостереження – цілеспрямоване, організоване сприйняття предметів і явищ. Експериментальний опис спостереження. Кількісний опис і проведення різних вимірювальних процедур. Вимірювання як порівняння об'єктів. Експеримент як спостереження в спеціальних контрольованих умовах. Формалізація як прийом теоретичного мислення. Специфічний метод побудови теорії – аксіоматичний метод. Статистичні методи. Методи сходження від абстрактності до конкретного. Завдання/питання: 1. Розтлумачити метод спостереження і шляхи його використання при аналізі соціальних комунікацій. 2. Довести, що під час вивчення соціальних комунікацій варто звертатись до методу кількісно-якісного аналізу. Описати специфічний метод побудови теорії – аксіоматичний метод.
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2
Тема 4. Загальнонаукові методи дослідження соціальних комунікаціях Аналіз і синтез – провідні загальнонаукові методи. Абстрагування (ідеалізація) як відволікання від ряду властивостей і відносин явища, що вивчається, з одночасним виділенням тих властивостей і відношень, що нас цікавлять. Узагальнення як прийом мислення, в результаті якого встановлюють загальні властивості і ознаки об'єктів. Індукція і дедукція як логічні операції. Аналогія як прийом пізнання. Моделювання – вивчення б'єкту (оригіналу) шляхом створення і дослідження його копії (моделі), яка заміщає оригінал в певних аспектах, що цікавлять дослідника. Завдання/питання: 1. Назвіть основні ознаки методів аналізу і синтезу. 2. Схарактеризуйте методи абстрагування. Поясніть, коли варто звертатись до методів індукції і дедукції під час аналізу соціальних комунікацій.
Тема 5. Форми наукового знання в дослідженні соціальних комунікацій. Критерії їхньої істинності в дослідженні соціальних комунікацій. Факт як явище дійсності і науковий факт. Наукові проблеми і наукова гіпотеза. Категорії науки – найзагальніші поняття теорії. Закони науки, що відображають істотні зв'язки явищ у формі теоретичних тверджень. Наукові принципи, наукові концепції, наукова теорія. Наукова картина світу як система наукових теорій, що описує реальність. Критерії розмежування наукових і псевдонаукових ідей. Раціональний принцип. Принцип верифікації. Принцип фальсифікації. Завдання/питання: 1. Описати факт як явище дійсності і науковий факт. 2. Розрізнити наукові принципи, наукові концепції, наукова теорія. Назвіть критерії розмежування наукових і псевдонаукових ідей.

Система


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)