АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ботанічні сади. Статус і завдання ботанічних садів

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IV. Основания для приобретения статуса волонтера
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

За Законом “Про природно-заповідний фонд України” (ст.31-32) ботанічні сади створюють з метою збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних та типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і освітньої роботи. Ботанічні сади можуть бути загальнодержавного або місцевого значення.

Перші ботанічні сади виникли дуже давно. Ще в часи Платона і Аристотеля вони були неодмінним атрибутом академій і ліцеїв. Платон по поверненню зі своєї першої сицилійської подорожі (невдовзі після 387 року до н.е.) читав лекції в саду, створеному Комоном. Пізніше він купив сад поруч, де проводив читання лекцій. Цей сад проіснував до 529 р. н.е. При Ліцеї Аристотеля також був сад, в якому проводилось викладання (школа перипатетиків).

Великого освітнього значення набули сади та парки монастирів у середні віки. Так, у флоренській Академії важливу роль відіграли сади Медічі, які існують при монастирі Сан-Марко і донині. Ботанічні сади створювались при університетах. Так, у 1333 р. засновано ботанічний саду Венеції, у 1490 р. – У Кельні, у 1543 р. – в Пізі, у 1544р. – у Падуї, у 1567 р. – в Болоньї.

Нині у світі існує 2400 ботанічних садів, де оберігається понад 80 тис видів рослин (Мельник, Косенко, 2006).

В Україні перші ботанічні сади з’явились на початку XIX ст. В 1804 році у м. Харкові під керівництвом професора І. Каразіна був закладений перший ботанічний сад. В 1806 році у м. Кременці професор В. Бессер заклав при місцевому ліцеї ботанічний сад, із якого багато інтродуцентів вперше потрапили в інші райони України (Черевченко Т., Кузнецов С., 1995). У 1812 році Х.Стевен організовує поблизу м. Ялти імператорський Нікітський ботанічний сад, який відіграв велику роль у розвитку південного плодівництва і декоративного садівництва на всьому півдні Російської імперії. Тепер тут зібрано 15 тисяч видів, різновидів, форм і сортів декоративних, квіткових, плодових та технічних культур.

У XIX ст. ботанічні сади були організовані при університетах у Львові (1832 р.), Києві (1839 р.), Одесі (1867 р.), Чернівцях (1877 р.).

До 1917 р. в Україні було 7 ботанічних садів загальною площею 2020,1 га. Сьогодні їх нараховується 28.

Ботанічні сади України мають різне відомче підпорядкування (3 – у системі НАНУ, 18 – підпорядковано університетам, педагогічним і сільськогосподарським вузам, 4 – іншим відомствам).

У фізико-географічному відношенні ботанічні сади розташовані на Поліссі –1, у Лісостепу – 12, Степу – 7, Карпатах – 2, Гірському Криму – 2. Шість областей не мають ботанічних садів (Рівненська, Івано-Франківська, Тернопільська, Кіровоградська, Миколаївська, Запорізька, Луганська), а в двох (Хмельницькій та Чернігівській) вони розташовані поза обласними центрами.

При створенні ботанічних садів ділянки землі вилучаються з господарського використання і надаються їм в постійне користування як юридичним особам. За Законом “Про природно-заповідний фонд України” ботанічні сади загальнодержавного значення є науково-дослідними природоохоронними установами. Ботанічні сади місцевого значення можуть бути визнані такими спеціальною постановою.

Ботанічний сад очолює директор, що призначається відомством, у віданні якого знаходиться цей ботанічний сад. Штати, кошторис витрат теж затверджує це відомство.

Основними завданнями ботанічних садів є:

· збереження в штучних умовах колекцій живих рослин (особливо рідкісних і зникаючих видів) та інших ботанічних об’єктів, які мають наукове, навчальне, економічне і культурне значення;

· проведення науково-дослідних робіт за тематикою ботанічного саду;

· проведення навчально-педагогічної і науково-освітньої роботи.

Наукова робота в ботанічних садах проводиться за такими напрямками:

· організація спеціальних експозицій, колекційних і експериментальних ділянок, гербаріїв та ін.;

· організація експедицій і участь в експедиціях інших установ з метою вивчення і поповнення рослинних колекцій;

· створення насінних фондів, обмін насінням і розмноження нових цінних у господарському відношенні рослин природної флори і інтродукованих культурних рослин для їх впровадження в господарське використання;

· розробка наукових основ і методів захисту інтродукованих рослин від шкідників і хвороб;

· проведення наукових конференцій і нарад, публікації

Режим охорони ботанічних садів

На території ботанічних садів забороняється будь-яка діяльність, яка не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і яка може загрожувати колекції живих рослин природної і культурної флори.

Територія ботанічного саду може бути поділеною на такі функціональнізони:

· експозиційну – відвідування цієї зони дозволяється в порядку, що встановлює адміністрація ботанічного саду;

· наукову в ній знаходяться колекції, експериментальні ділянки тощо. На цю зону, яка є закритою для відвідування, можуть заходити лише співробітники ботанічного саду. Представники інших установ в наукову зону допускаються з дозволу адміністрації саду;

· заповідну – це унікальні і типові ділянки непорушеної флори, як еталони природної рослинності. Відвідування цієї зони заборонено, крім випадків, пов‘язаних з проведенням наукових досліджень;

· адміністративно-господарську зону.

Зонування територій ботанічних садів проводиться відповідно до Положення про ботанічний сад і Проекту організації території ботанічного саду за погодженням з Мінекоресурсів України для ботанічних садів загальнодержавного значення, а для ботанічних садів місцевого значення – органами цього міністерства на місцях.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)