АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виробничо-інвестиційна модель ЗЕД підприємства

Читайте также:
  1. CAPM - модель оценки долгосрочных активов
  2. D) На специально подготовительные и модельные микроциклы.
  3. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  4. S-образная модель роста популяции
  5. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  6. Автомодельность
  7. Административная модель
  8. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  9. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  10. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  11. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  12. Аналіз доходів та витрат підприємства

Виробничо-інвестиційна модель ЗЕД підприємства вклю­чає комплекс операцій, пов'язаних із міжнародним лізингом, міжнародною виробничою кооперацією, діяльністю спільних підприємств (рис. 6.2).

Тепер послідовно розглянемо складові даної моделі, пер­шою з яких є міжнародний лізинг.

Лізинг — це форма довгострокової операції, яка пов'язана з передачею у використання обладнання, транспортних засобів та іншого рухомого й нерухомого майна, крім земель­них ділянок та інших природних об'єктів [17].

Міжнародний лізинг є однією з форм лізингу, за якою ук­ладається договір лізингу, що здійснюється суб'єктами лізин­гу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі, коли майно чи платежі перетинають державні кордони.

Лізинг виступає як форма отримання кредиту і водночас як форма міжнародної торгівлі, що створює умови для приско­реного розвитку новітніх технологій. Лізингова компанія (лізингодавець) придбаває устаткування та іншу продукцію за свій рахунок і за контрактом оренди передає її фірмі (лізинго- отримувачу) на певний строк. Після закінчення строку оренди фірма-клієнт може його продовжити або викупити орендоване майно за залишковою вартістю. Орендна плата встанов­люється на рівні, що перевищує ціну об'єкта оренди, за якою його можна купити за звичайних комерційних умов.

За наявністю факту переходу права власності розрізняють оперативний та фінансовий лізинг.

Оперативний лізинг — це контракт, що укладається на ко­роткий та середній термін, менший за той, за яким аморти­зується 90% вартості об'єкта лізингу. Лізингоотримувач має

Рис. 6.2. Виробничо-інвестиційна модель ЗЕД підприємства

 

право у будь-який час розірвати договір. Після закінчення терміну договору він може бути поновлений, або об'єкт лізин­гу підлягає поверненню лізингодавцю і може бути повторно переданий у використання іншому лізингоотримувачу. Таким чином, предмет лізингу не переходить у власність лізингоот- римувача, а лізингодавець не відшкодовує всі свої витрати за рахунок надходження лізингових від одного лізингоотримува- ча. Оперативний лізинг страхує лізингоотримувача від вико­ристання морально застарілого обладнання.

Фінансовий лізинг — це лізинговий контракт з тривалим терміном (15-20 років) і амортизацією всієї або більшої части­ни вартості устаткування.

Інакше кажучи, при фінансовому лізингу лізингоотримувач за своїм замовленням отримує у платне користування від лізин- годавця об'єкт лізингу на строк не менший, ніж той, за яким амортизується 60% вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. По закінченні строку договору фінансово­го лізингу об'єкт лізингу переходить у власність лізингоотриму­вача або викуповується ним за залишковою вартістю.

і У західних країнах фінансовий лізинг одержав переваж­ний розвиток. Згідно з п. 1 ст.1 Оттавської конвенції УНІДРУА (Міжнародний інститут уніфікації приватного пра­ва) про міжнародний фінансовий лізинг 1988 р., під міжнарод­ним фінансовим лізингом розуміють угоду, згідно з якою одна сторона (лізингодавець): а) укладає зі специфікацією іншої сторони (лізингоотримувача) договір поставки із третьою сто­роною (постачальником), згідно з яким лізингодавець придбає комплектне устаткування, засоби виробництва тощо на умовах, які ухвалені лізингоотримувачем; б) укладає договір лізингу із лізингоотримувачем та надає йому право користуватися устат­куванням в обмін на виплачування періодичних платежів.

Ця Конвенція спрощує і більш чітко визначає правові нор­ми та не накладає на держави, які її підписали, зобов'язання щодо внеску спеціальних змін у податкове законодавство, що регулює лізингові відносини. Але Україна і більшість країн світу її ще не підписали.

До факторів, які змушують держави утримуватись від підписання Конвенції, відносяться:

♦ незначні обсяги трансграничних лізингових угод у більшості країн світу (тільки Франція та Італія мають лізингові компанії, які працюють у глобальному мас­штабі);

♦ приєднання до Конвенції може привести до зниження низки економічних стимулів до лізингу, оскільки знач­на частка прибутку від трансграничних лізингових опе­рацій утворюється за рахунок відмінностей у податко­вому законодавстві між окремими країнами.

Проте Конвенція стала моделлю щодо законодавства, що регулює лізингові відносини у багатьох країнах, наприклад, в КНР, Індонезії, Нігерії, Панамі, Росії, СІЛА, Туреччині, Швеції.

За складом учасників лізинг буває прямий і непрямий. Прямий лізинг — це двостороння угода, згідно з якою лізинго­ве майно передається лізингодавцем лізингоодержувачеві без­посередньо, тобто без посередників.

У непрямому лізингу приймають участь лізингодавець, лізингоотримувач та продавець об'єкта лізингу. Він може ук­ладатися у формі багатосторонньої угоди або у формі низки угод (у разі складних схем поставок з кількістю сторін понад три). Специфікою непрямого лізингу є те, що майно пере­дається опосередковано через посередника, і його придбає лізингодавець виключно з метою передавання його у лізинг.

За характером платежів розрізняють грошовий, бартер­ний, компенсаційний, змішаний лізинг.

Грошовий лізинг — вид лізингу, який передбачає здійснення всіх платежів у грошовій формі.

Бартерний лізинг передбачає замість лізингових платежів поставку лізингоотримувачем лізингодавцю за умови згоди останнього на будь-які товари, які він має.

Компенсаційний лізинг передбачає в якості лізингових платежів постачання лізингоотримувачем лізингодавцю то­варів, вироблених з використанням об'єкту лізингу.

При змішаному лізингу поєднується грошовий та компен­саційний (бартерний) лізинг.

Лізинг вигідний усім учасникам цієї операції. Фірма-ви- робник отримує негайний платіж готівкою. Лізингодавець за­страхований від ризику неплатоспроможності лізингоотриму- вача тим, що для погашення боргу з оренди він може відібрати об'єкт лізингу і передати його в оренду іншій особі або прода­ти. Вигода для лізингоотримувача полягає в тому, що немає необхідності фінансувати торгівлю і негайно витрачати ва­лютні кошти. Орендна плата сплачується періодично після то­го, як устаткування встановлено і досягло відповідної продук­тивності. Лізинг дає можливість постійно модернізувати ус­таткування. З точки зору бухгалтерського обліку лізинг зруч­ний тим, що орендоване устаткування не береться на баланс підприємства, а орендні платежі розглядаються як поточні ви­трати. Міжнародний лізинг також дозволяє скорочувати відплив валютних коштів, які витрачаються на імпорт дорогих засобів виробництва, зменшує дефіцит платіжного балансу, сприяє введенню нових технологій в національну економіку.

— Лізингові -операції є діючим та реальним капіталозберіга-- ючим засобом фінансування виробництва і тому лізинг — один з найперспективніших фінансових інструментів, який може ефективно впливати на розвиток виробництва, активізу­вати інвестиційний процес у країні.

Лізинг примиряє протиріччя між підприємством, у якого немає коштів на модернізацію, та інвестором, який неохоче на­дає цьому підприємству фінансові кошти, оскільки не має до­статніх гарантій щодо їх повернення.

В Україні лізингом займається близько 400 підприємств. Найближчим часом очікується значне зростання лізингових операцій в цілому та їх частки в активному портфелі банків.

Цьому сприяє економічна ситуація в країні, допомога з боку міжнародних економічних організацій. Так, Міжнародна фінансова корпорація в 2003 р. почала реалізовувати проект технічної допомоги "Розвиток лізингу в Україні", який фінан­сується за рахунок коштів уряду Нідерландів. Його мета — підготовка законодавчої бази для розвитку лізингу, надання освітніх та консультаційних послуг підприємствам, фінансо­вим установам та урядовим організаціям, які працюють у цій сфері. У рамках проекту надається допомога щодо залучення інвестицій в Україну. В сучасних умовах у нашій країні частка лізингу в загальному обсязі інвестицій в основні фонди стано­вить менше ніж 1%, а в країнах, що розвиваються, — 15%, в Росії — 4%. У той же час потенційний попит, як вважають ек­сперти Світового банку, становить 15-50 млн дол. Близько 90% техніки та устаткування в аграрному секторі необхідно поновити, а 60% устаткування у транспортній сфері потребує заміни. Банківські ж кредити не можуть задовольнити попит підприємств на довгострокове фінансування у зв'язку з висо­кими відсотковими ставками, і тому частка кредитів на строк більше ніж 5 років становить менше ніж 1%'. Реалізація цього проекту дасть можливість підприємствам з обмеженими фінансовими ресурсами використовувати переваги лізингу, швидко та ефективно одержувати нове обладнання у довгост­рокове користування, а загальний обсяг лізингових операцій у малому та середньому бізнесі зросте до 300-500 млн дол. за рік.

Українські підприємці, які займаються лізингом, при ук­ладанні лізингових контрактів повинні добре знати світовий ринок лізингових послуг. У європейських країнах галузева структура цього ринку характеризується даними, наведеними в табл. 6.12.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)