АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРОЕКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ ДЕРЕВИНИ ТА МЕТАЛУ

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів
  5. II. Вивчення нового матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. IV. Вивчення нового матеріалу.
  10. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  11. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  12. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Спеціальні дослідження та вивчення досвіду вчителів трудо­вого навчання, які впроваджують проектно-технологічний підхід, показали, що більш новим і незвичним для вчителя е навчання дітей на перших двох етапах — організаційно-підготовчому та конструкторському, оскільки саме вони пов'язані з безпосеред­нім навчанням дітей проектуванню. Наступні зк етапи проектно- технологічної діяльності — технологічний! заключний — перед­бачають безпосереднє виконання трудових операцій та випробо­вування, реалізацію і захист проекту, що є більш «традиційним» для уроків трудового навчання.

У зв'язку з цим, виникає необхідність в обгрунтуванні мето­дики навчання учнів проектуванню в 5-му класі, оскільки, як засвідчила проведена нами дослідно-експериментальна робота, ця діяльність має характерні особливості І неабияке значення. Як відомо, дітям цього віку досить важко засвоїти складний для їх розуміння теоретичний матеріал, що пропонується новою програмою, зокрема сутність процесу проектування, запам'ятати з першого разу всі етапи, стадії тощо.


Розкриємо методику навчання учнів цього віку основним ета­пам проектно-технологічної діяльності. У процесі дослідження нами встановлено, що в основі навчання учнів 5 класу проекту­ванню має лежати дидактична гра, яка дає змогу дітям пофан­тазувати, зіграти роль конструктора, технолога, інженера тощо.

Поступово* крок за кроком на кожному уроці вчителю трудо­вого навчання необхідно залучати учнів до обговорення, аналізу об'єктів, предметів, явищ, діяльності, так щоб учні в доступній формі змогли засвоїти етапи.проектно-технологічної діяльності.

Провідною формою організації проектно-технологічної ді­яльності п'ятикласників, як показали проведені дослідження, є колективна, частково — групова. У 6-му класі має переважати групова, а в 7-9 класах — індивідуальна і нарна.

На перших заняттях учитель має ознайомити учнів із видами інформаційних джерел, їх значенням для людини в сучасному технологічному світі. При цьому максимально залучати їх до загального обговорення і створення на цій основі колективного об'єкта технологічної діяльності шляхом методу фантазування. Важливо кожному учневі, без винятку, надати можливість ви­словити свою думку щодо доцільності й необхідності певних.об'єктів, їх значення на цей час для нього, сім'ї, суспільства. Так кожен школяр уносить свою частку до створення колективного об'єкта проектування на уроці. Учитель має привчати учнів до використання слів — *на мою думку», «мені здається», «я пропо­ную» тощо. Важливе значення цієї роботи для вчителя трудового навчання полягає втому,, що він залучає учнів до колективного обговорення та засвоєння першого елемента проектування — по­шуку проблеми та усвідомлення проблемної сфери.

Наступним етапом у процесі засвоєння учнями змісту про­ектування є ознайомлення та вивчення ними технічного оЦису технологічного об'єкта. Усі школярі мають залучатися до ство­рення технічного опису шляхом висловлювання своїх думок. На цьому етапі учні обговорюють назву об'єкта, остаточне при­значення* визначаються з доцільною формою та оптимальними розмірами колективного об'єкта технологічної діяльності. Після того, як учні обговорили та визначились із технічним описом, вони мають перейти до макетування. Макетування передбачає створення школярами макету майбутнього виробу, який вони бачать у своїй уяві. У процесі дослідження нами встановлено, що доцільніше, аби учні самостійно виконали макетування в робочих зошитах. Хоча ми не виключаємо й того, що макет може бути виконаний і на дошці. Такий варіант, на нашу думку, є опти­мальним і при засвоєнні учнями наступного етапу проектуван­ня — конструкторського. Важливим завданням учителя на цьому етапі е ознайомлення учнів із конструкційними матеріалами, які використовуються в 5 класі — фанера і ДВП, їх властивостями, технологією виготовлення, застосування на виробництві та побуті.

Наступним елементом із виготовлення колективного об'єкта проектування е засвоєння учнями технологічних процесів роз­мічання і різання, у ході яких учитель має продемонструвати кожен процес і забезпечити, аби учні виконали їх індивідуально. При цьому він має надати їм необхідну допомогу, налаштувати на правильне виконання операцій і робочу позу.

Після обговорення, засвоєння і виконання учнями технологіч­них операцій із виготовлення об'єкта, учителю необхідно визначити та колективно обговорити основні витрати, які необхідно здійсни­ти в процесі виготовлення виробу, а саме матеріалів (фанери, оздо­блювальних матеріалів тощо) та затрати часу. У той же час, учні мають колективно обговорити та кожен учень висловитись щодо проведення нескладного екологічного аналізу виробу та процесу праці, його вплив на здоров'я людини та оточуюче середовище.

Дослідно-експериментальна робота і досвід учителів-нрак тиків свідчить, що важливе значення для розвитку дитини дає налашту­вання її на процес всебічного, загального і масового оцінювання об'єкта і результату технологічної діяльності. У зв'язку з цим тут доцільним е ознайомлення учнів із методами оцінювання: чистота, акуратність, точність у дотримуванні розмірів тощо.

Навчаючи п'ятикласників основам проектування і виготов­лення виробів із найпростіших конструкційних матеріалів, тре­ба простежити, щоб учні поступово пройшли всі найважливіші етапи проектно-технологічної діяльності впродовж семестру, на кожному уроці трудового навчання, і завдання вчителя полягає в організації колективного обговорення.

Розглянемо методику навчання основам проектування учнів 5-го класу на прикладі фрагменту уроку трудового навчання під час вивчення модуля: «Проектування І виготовлення виробів з деревини».

Тема уроку. Вибір матеріалів для виготовлення виробу

Мета уроку: засвоєння знань про конструкційні матеріали (фанера, ДВП, ДСП) та етапи проектування виробів із пласких деталей, формування вмінь виконувати конструкцію виробу з фанери шляхом використання методу фантазування.

Розвивати в учнів уяву, логічно мислення.

Виховувати почуття відповідальності, любов до праці.

Об'єкт проектування: кухонна дошка.

ХІД УРОКУ '

Після вивчення нової теми, а саме засвоєння учнями відо­мостей про фанеру, ДВЛ, ДСП, їх особливості та технологію виготовлення, учитель переходить до практичної роботи, яка полягає в закріпленні набутих знань на практиці. Це може бути колективне обговорення конструкції об'єкта технологічної діяль­ності з фанери або ДВП, наприклад, кухонної дошки.

Розглянемо послідовність і логіку роботи вчителя з учнями.

Учитель: Сьогодні, діти, ми маємо з'ясувати, що ж ми будемо виготовляти. Як аи знаєте, на уроках трудового навчання учні мають виготовляти певний виріб. Так? Але перед тим, як що-небудь виготовляти, потрібно з'ясувати назву, призначення і з якого матеріалу будемо виготовляти. Давайте вирішимо, який матеріал будемо використовувати?

1- й учень: Ми будемо використовувати деревину.

Учитель: А хіба ми з вами розглядали і вивчали власти­вості деревини, як з нею працювати, які інструменти при цьому використовувати?

2- й у ч е н ь: Ні. Ми тільки вміємо працювати а картоном, папером, пластиліном, бо вивчали це в початкових класах.

Учитель: А сьогодні ми ознайомилися з новими матеріа­лами, як вони називаються?

3- й учень: Фанера, ДВП, ДСП.

Учитель: Так, дійсно, ми з вами можемо працювати з фа­нерою. Адже ми вже знаємо, які є види виробів з фанери, яке їх призначення, а також ознайомилися з основними вимогами, що ставляться до виробів з фанери. Отже, ми вже вирішили, що наш майбутній виріб буде виготовлятися з фанери. Так?

А тепер давайте з'ясуємо, який виріб ми будемо виготовля­ти. Як ви думаєте, що б ви хотіли б виготовити для себе, для дому?

Можливо, це був би подарунок для мами, для полегшення її роботи на кухні або просто лежав би як сувенір, і мама постійно раділа, що саме що річ виготовив її син. Нехай кожен із вас за­пропонує' та висловить свою думку щодо виробів.

2-й учень:.Це може бути сувенір-іграшка, що вирізана з фанери.

1-й учень: Я бачив із мамою в магазині дошку для на­різання овочів, продуктів, і мені вона дуже сподобалась.

Учитель: Тоді, можливо, ми виготовимо саме її, адже кожна мама постійно використовує кухонну дошку під чар на­різання продуктів — сиру, ковбаси та овочів. Як вона правильно називається?

4- й учень: Обробна дошка.

5- й учень: Кухонна дошка.

Учитель: Так, дійсно, саме обробна або кухонна дошка є необхідною річчю на кухні і мати її постійно використовує. Ну то що, будемо виготовляти дошки для мам?

Учні: Так.

Учитель: Але давайте виготовимо таку дошку, яка б мала призначення сувеніра, тобто декоративну обробну дошку. Пого­джуєтесь? Отже, ми з вами вже встановили і визначили, який об'єкт технологічної діяльності будемо виготовляти на уроді трудового навчання.

Наступний крок нашої роботи на уроді — це з'ясувати, якою буде ця обробна дошка, яка її форма, вигляд, розміри і як вона буде оформлена та оздоблена. Давайте пофантазуємо, тобто за­криємо очі й уявимо, яку кухонну дошку кожен із вас бажає виготовити.

Перш за все, давайте з'ясуємо, яка буде її форма? Хто з вас може запропонувати і на дошці замалювати варіант конструкції дошки. Потім ще хтось вийде і теж замалює наступний варі­ант.

1- й у ч е н ь: Я пропоную такий варіант, бо в нас вдома є дошка, яка має таку форму. (Форму кухонної дошки учень за­мальовує на дошці. Варіант МІ)

2- й. учень: Я пропоную виготовити таку кухонну дошку. (Варіант М 2)

3- й учень: Кухонна дошка з такою формою сподобається моїй мамі. (Варіант № 3)

Учитель: Так. Можливо, хтось ще запропонує іншу форму кухонних дошок?

4- й учень: Так, я собі уявив таку кухонну дошку. (Ва­ріант №4)

У ч и т е л ь: Молодці. Добре. Ще є бажаючі? Немае. Але ми з вами забули про інші інформаційні джерела, які вивчали сьо­годні на уроці, тобто — журнали, книги, довідники.

Учитель роздає учням наявні в майстерні журпали, книги, довідники, і вони знаходять інформацію про різні конструкції кухонної дошки,

5 - й у ч е н ь: Ось я знайшов у журналі обробну дошку, і вона має таку форму. (Варіант № б)

Учитель: Ще є інші варіанти?

Учні: Немає.

Учитель: Отже, діти, у нас на дошці замальовано кіль­ка варіантів конструкцій обробних дощок. Тепер з'ясуємо, яку будемо виготовляти, яка вам найбільше до вподоби? Тільки да­вайте домовимося, що при цьому ви будете використовувати такі словосполучення: «я так вважаю.,.», «я пропоную тому, що...», «мені здається, що...», і навіть «на мою думку...».

1-й учень: Мені здається, що потрібно виготовляти ва­ріант №2.

Учит е л ь: А чому саме варіант № 2?

1- й у ч е нь: Тому, що вів мені найбільше подобається.

У ч и т е л ь: Інші думки є?

2- й учен ь: А я вважаю, що кращим є. варіант № 3, тому що в нього краща та зручніша ручка.

3- й учень: Мені здається, що конструкція дошки варіанта № 5 найкраща для роботи.

4- й у ч е н ь: Я теж підтримую цю думку і також вважаю, що кращим е варіант № 5.

2-й у ч е и ь: А як ви будете її тримати в руках, коли в неї майже немае ручки? Хоча так, сама форма робочої частини до­шки дійсно непогана.

Учитель: Отже, я зрозумів, що в класі визначилось дві групи: одній до вподоби варіант № 3, а Іншій — № б. Так?

Учні: Так.

У ч и т е л ь; А якщо я вам запропоную внести зміни у варіант № 3 і № б Так, щоб ви зробили з двох варіантів один? Що саме я маю на увазі — сконструюйте такий варіант обробної дошки, яка б мала найкращу ручку та вайкращу робочу частину. Таким чином дістанете найкращий варіант і не будете сперечатися.

Цю роботу зі створення нового варіанта конструкції обробної дошки ви виконаєте вдома.

Ось у такій послідовності має відбуватися робота вчителя та учнів 5-го класу на уроках трудового навчання, що побудовані за новими програмами.

Далі ми розглянемо оформленая та розроблення колектив­ного творчого проекту учнями 5 класу загальноосвітньої школи ва занятті з технічної праці під час вивчення розділу «Техніка і технологічні процеси виготовленая виробів о конструкційних матеріалів»-.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)