АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до лістингу цінних паперів та його процедура

Читайте также:
  1. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  2. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  3. III.6 Процедура выпуска банковских акций
  4. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  5. V. Вимоги до транспортування вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  6. VIII. Обязанности и процедура Генеральной ассамблеи
  7. А) зменшенням обсягу ділових паперів
  8. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  9. Б) Вимоги безпеки під час роботи
  10. Б) Вимоги безпеки під час роботи.
  11. Базовая Процедура
  12. Бланк документа, вимоги, що пред’являються до нього.

Практично у всіх країнах питання про допуск ЦП на біржу вирішує сама біржа. Система допуску ЦП до біржових торгів через їх експертну перевірку на якість називається лістингом. (Є й поширена трактовка лістингу: занесення акцій Со у список акцій, які котируються на біржі) – але це вже скоріше не процедура лістингу, а її наслідки.

Об'єктивно перевірка на якість здійснюється на користь фінансового інвестора (покупця ЦП). Так, в Німеччині ця процедура може тривати до 3-х років. Але достатньо пройти лістинг на одній ФБ, щоб ЦП котирувалися і на інших ФБ. Щодо проведення експертизи ЦП емітент, як правило, надає такі документи:

а) статут та засновницький договір;

б) балансовий звіт і звіт про фінансові результати за останні роки (за 3 роки);

в) посвідчення про сплату доходів за ЦП емітента (за останні 3 роки).

Загальна кількість акціонерів – власників іменних акцій мусить становити понад 2200 осіб (або 2000 осіб ´ 100 акцій = 200 000 шт.), тобто не менш 20% випущених акцій повинні бути іменними (фінансовий інвестор виступає як персоніфікований поручитель ліквідності емітента). До слова, цей пункт вимог списаний з умов лістингу Нью-Йоркської фондової біржі (НЙФБ).

Емітент надає до біржі заяву про лістинг і укладає з нею договір про проведення експертизи ЦП. Лістинг проводиться котирувальною комісією біржі на підставі експертизи фінансово – економічного стану емітента:

1. Формальні ознаки надійності емітента:

а) розмір пакету емісії ³ 1 000 000 одиниць акцій. (Звідси зрозуміло, чому номінал 90 % випусків українських акцій 25 копійок. Є й акції номіналом по 1 коп., тобто достатньо пройти цей пункт процедури з емісійним пакетом мінімум 10 000 грн.);

б) ступень поширеності передплати на акції (тобто ширина кола передплатників).

2. Фінансово обґрунтовані ознаки надійності емітента:

а) мінімальні активи емітента мусять становити понад 400000 Євро: А ³ 400 000 (» 2,4 млн. грн.),

б) сума прибутку за останній фінансовий рік мусить перевищувати 80000 Євро, тобто Р ³ 80000, мінімальна рентабельність min P' (при min A) ³ P/A = 80 000/400 000 = 20 %. При А > 0,4 млн. Євро, Р' може бути < 20 %.

в) рентабельність повинна бути стійкою (довготривалою): сума прибутку емітента за останні 3 роки мусить бути ³ 220 000 Євро, причому кожен з останніх років мусить бути беззбитковим (Р1, Р2, Р3 > 0).

 

Що стосується найбільшої ФБ світу – НЙФБ, то її вимоги до лістингу такі:

а) число акцій у обігу ³ 1,1 млн. одиниць,

б) їх ринкова вартість ³ 18 млн. дол. (тобто курс, номінал > 16 дол.),

в) середньорічний обіг торгівлі акціями ³ 1,2 млн. дол.,

г) число осіб, які володіють більш ніж 100 акціями ³ 2 000 або загальна кількість акціонерів ³ 2200 осіб,

д) вартість активів Со ³ 18 млн. дол. (в 50 разів вище, аніж в Україні),

е) прибуток за останній балансовий рік ³ 2.5 млн. дол., (мах Р' при min A): Р' = 2,5/18» 14%

ж) за останні 3 роки загальний прибуток повинен становити не менш як 6,5 млн. дол. (кожен рік мусить бути рентабельним).

Окрім того використовуються такі критерії: в раді директорів Со не менш двох членів мусять бути “зайвими” (тобто не працюючими в Со, не родичами членів ради директорів). В деяких країнах від корпорації вимагають:

а) дані про 5 років бездоганної праці,

б) продаж через біржу не менш ¼ акцій, що обертаються,

в) дані про число акцій, що належать керуючим та з ними афілійованим особам, іншим особам, що володіють понад 10 % загальної кількості акцій,

г) дані про чисельність найманих робітників, котрі є акціонерами та про кількість акцій, що їм належать.

Окрім цього емітент повинен регулярно (як правило раз на квартал) надавати біржі необхідну інформацію щодо підтримання лістингу.

 

Так, комісія з ЦП США наголошує, що тільки інформаційна прозорість ринку здатна забезпечити певний рівень захисту інвесторові. При цьому набуває сили доктрина “обізнаності”, яка є одним із принципів, на яких будується система захисту інвесторів: органи регулювання роблять все для того, щоб діяльність емітента була прозорою, а інвестори самі визначаються з рівнем своєї обізнаності. Інформаційна сфера є концептуальною основою формування будь-якого ринку ЦП.

Наприкінці XIX століття в Європі безліч нових компаній і підприємств залучали акціонерів голосною рекламою. Один проект був оголошений у газетах наступними словами: "До передплати на 2 млн. для підприємства, мета якого буде повідомлена потім". Підписка акцій покрила весь капітал, а потім прийшло оголошення від імені засновників, що підписка ними була відкрита з метою визначити, скільки в Лондоні дурнів.

(П Петражицкий Л.И. "Акции, биржевая игра и теория экономических кризисов", Спб., 1911. С.84)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)