АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етика бізнесу і її роль у розвитку менеджменту

Читайте также:
  1. III. Художественная речь: фонетика, лексика, синтаксис
  2. Адресная арифметика языка Си
  3. Альтернативна гідроенергетика.
  4. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  5. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. Арифметика, алгебра и начала анализа
  9. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  10. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  11. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  12. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.

7. 1. Сутність соціальної та юридичної відповідальності у

менеджменті

Однією з найважливіших характеристик керівника є відповідальність за
доручену справу. У менеджменті виділяють декілька видів відповідальності.
Будь-яка комерційна організація насамперед с основним економічним осередком
суспільства, що несе відповідальність за економічна

виробництво необхідних йому товарів і послуг /* Види ""X

~• ~г г І \—^ СОЦІАЛЬНІЇ

та максимізащю приоутку акціонерів. Тоото/ відповідаль- І

економічна відповідальність фірми зводиться V Ш)ст\ у^ юридична

винятково до максимізації прибутку. Дану ^

концепцію запропонував і розробляє Нобелівський

лауреат, економіст Мілтон Фрідман. Згідно М. Фрідмену, діяльність ко;.:па нії

новина підпорядковуватись одержанню прибутку, а її єдина місія полягає в

підвищенні прибутку (доти, поки дії організації не виходять за межі закону).

Істина роль бізнесу полягає у використанні його енергії і ресурсів у діяльності, яка
спрямована на збільшення прибутку при умові, що він дотримується правил гри, бере
участь у відкритій конкурентній боротьбі без шахрайства і обману.
_______________________________________________________________ М. Фрідмен

Соціальна відповідальність - це відповідальність за процес, за громаду.

Крім здійснення безпосередньої виробничо-господарської діяльності перед підприємцями та менеджерами постають проблеми сощальної відповідальності та соціальної етики. Кожна організація використовує у своїй діяльності матеріальні, фінансові та трудові ресурси держави і тому несе відповідальність


перед суспільством. Саме з цієї причини вона повинна спрямовува ги частину своїх доходів та зусиль на благо і вдосконалення суспільства (різноманітними соціальними каналами).

Соціальна відповідальність - це добровільна реакція на соціальні проблеми суспільства з боку організації. Визнання підприємцями та менеджерами соціальної відповідальності та відповідне їхнє реагування має переваги і недоліки.

* Відповідальність - це категорія етики, яка характеризує особистість з точки зору виконання нею моральних вимог що ставляться суспільством і одночасно виражають ступінь участі особистості і соціальних груп як у їх власному моральному удосконаленні, так і в удосконаленні суспільних відносин.

Відповідальність означає обов"язок давати звіт за свої дії. Обов'язок є вагомим фактором за своїм впливом на поведінку менеджера. Усвідомлення відповідальності змушує його перш ніж діяти, зробити все. щоб бути вичерпно інформованим, віднайти найбільш зрілі наступні кроки, зважити всі "?«" і "проти" і, нарешті, в процесі самих дій суворо дотримуватися правил ефективного адміністрування.

Таким чином, відповідальність - це відповідальність моральна.

Відповідальність охоплює широке коло питань:

*ч» в змозі людина взагалі виконувати вимоги, які до неї ставляться; ^наскільки правильно вона їх розуміє і інтерпретує; ^наскільки широкими с її творчі здібності;

якій мірі повинна людина відповідати за одержані результати, можливі негативні наслідки своєї діяльності.

Нині популярним є чіткі правила і коло обов'язків зовнішнього оточення, що діють в багатьох корпораціях Японії. Центральне місце в системі обов'язків займає поняття '''он" (добро.благодіяння). У японській практиці широке застосування знаходять принципи "в«"(мир, гармонія),вимогами яких є дотримання толерантності, усунення егоцентристських тенденцій. Усі працюючі повинні уникати критики, гострих взаємних звинувачень, не вимагати від індивіда відкритого визнання своїх помилок, щоб цс не вплинуло негативно на його гідність, імідж.

Для Японії характерне схилення перед ритуалами, звичаями і традиціями: фіззарядка і спів гімну фірми, декламування заповідей, щоденні ранкові промови низових керівників перед працівниками тощо, а групова орієнтація домінує над індивідуальними цілями. Досі тут панує „общинний" принцип підкорення лідеру (вожаку), а виключення із „общини" розглядається як вища форма покарання. Від індивіда вимагається не виділятися, підніматися наверх, тільки рухаючись разом з усіма. Можна вести мову про три основні форми соціальної відповідальності: ♦ за чистоту навколишнього середовища, * перед ітйнятими па роботу та ♦ перед споживачами.

Підприємницька діяльність повинна вестись з таким розрахунком, щоб


 



МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту


12?


мінімізувати забруднення навколишнього середовища. Це стосується задимленням місг та інших населених пунктів, випадання кислотних дощів, невмілого використання добрив і пестицидів, забруднення відходами життєдіяльності людини та ін.

На кожному робочому місці повинні створюватися сприятливі санітарно-гігієнічні і соціально-психологічні умови діяльності, відповідно до високого наукового і технічного розвитку суспільства.

При структурній перебудові і реорганізації підприємств часто вивільняються люди, і обов'язком керівника є сприяння їхньому працевлаштувашію, розробка програм перекваліфікації, надання допомоги працівникам в одержанні нової професії та інше.

Підприємства повинні надавати однакові можливості при прийомі на роботу, просуванні по службі усім, незалежно від національності, віросповідання, партійної приналежності, статі та інше.

Менеджери вважаються відповідальними за виживання підприємства, продовження строку його існування за рахунок розвитку і розширення, реалізації довгострокових соціальних програм та задоволення численних потреб працюючих, але так, щоб це не було загрозою досягнення стратегічних цілей підприємства.

ФОтже, соціальна відповідальність - це добровільна реакція на соціальні проблеми суспільства з боку організації. Визнання підприємцями та менеджерами соціальної відповідальності та відповідне їх реагування має переваги і недоліки.

Підприємці та менеджери повинні вибирати такий варіант соціальної відповідальності, який забезпечує переваги та сприяє усуненню та послабленню недоліків.

--------------- Аргументи на користь соціальної відповідальності:

------ у сприятливі для бізнесу довгострокові перспективи;

----- ^ зміна потреб і очікувань широкої аудиторії. Пов 'язані з бізнесом соціальні очікування

радикально змінились з 90-х рр. Щоб звузити розрив між новими очікуваннями і реальним відгуком на них підприємств, необхідно "втягнути " їх у вирішення соціальних проблем;

----- ^ наявність ресурсів для вирішення соціальних проблем. Оскільки бізнес керує значними

людськими і фінансовими ресурсами, йому слід було б передати частину з них на соціальні потреби;

------ ^ моральний обов'язок поводити себе соціально відповідально. Підприємство є ланкою

суспільного виробництва, тому норми моралі повинні також керувати його поведінкою. Підприємство, як і індивідуальні члени суспільства, повинно діяти соціально відповідальним способом і сприяти закріпленню моральних основ суспільства. Більше того, оскільки закони не можуть охопити всі випадки.життя, підприємства повинні виробити таку поведінку, щоб підтримати, суспільство.


_________ | У 'Аргументів проти соціальної відповідальності: \

----- ^ порушення принципу максимізації прибутку. Спрямування частини ресурсів на

соціальні потреби знижує вплив максимуму прибутку. Підприємство поводить себе здебільшого соціально відповідально, зосередившись лише на економічних інтересах, і відстоюючи соціальні проблеми держивних установ і служб, благодійних інститутів і просвітницьких організацій;

----- ї витрати на соціальну привабливість Ресурси, спрямовані на соціальні потреби, є

для підприємств зайвими витратами. Зазвичай ці витрати переносяться на споживачів у вигляді цін. Як наслідок, фірми, які беруть участь у конкурентній боротьбі на міжнародних ринках з фірмами інших країн, які не несуть таких витрат на соціальні потреби, потрапляють у несприятливе становище в конкуренції;

----- недостатній рівень звітності широкій аудиторії. Ринкова система добре

контролює економічні показники підприємств і погано - їх соціальну привабливість. До тих пір, поки суспільство не розробить послідовності прямої звітності йому підприємств, останні не будуть брати участі у соціальних діях, за які вони не вважають себе відповідальними;

------ ^ недостатність вмінь вирішувати соціальні проблеми. Персонал будь-якого

підприємства найкраще підготовлений до діяльності у сфері економіки, ринку і техніки. Він позбавлений досвіду, який дозволяє робити значущі внески у вирішення проблем соціального характеру. Вдосконаленню суспільства повинні сприяти спеціалісти, які працюють у відповідних державних установах і благодійних організаціях.

Поряд із соціальною відповідальністю у формуванні етики бізнесу, етики менеджменту суттєву роль відіграє юридична відповідальність. Значення і одне із завдань сучасного менеджменту полягає саме у тому, щоб фірма (підприємство, організація) дотримувалася у своїй діяльності діючих норм і законів, миттєво реагувала на їх зміни. Виконання організацією всіх юридичних актів є свідченням високого рівня розвитку в ній менеджменту, дає право їй займати з честю свою нішу на рахунку продукції, чи послуг, мати високий рейтинг серед конкурентів-суміжників.

І

-*- Під юридичною відповідальністю розуміють дотримання конкретних законів і норм державного регулювання, які визначають, що може, а що не повинна робити організація.

З кожного питання існують сотні і тисячі законів та нормативів, наприклад, скільки токсичних речовин може міститись у виробничих стоках; як виключити дискримінацію при прийнятті на роботу; які є мінімальні вимоги з безпеки продукції; якого типу товари можна продавати іншим країнам тощо. Організація, яка "підкоряється" всім цим законам та нормативам, поводить себе юридично відповідальним чином, однак, вона не обов'язково буде також рахуватися і соціально відповідальною.

Соціальна відповідальність, на відміну від юридичної, визначає рівень добровільного відгуку на соціальні проблеми з боку організації. Цей відгук має місце по відношенню до того, що лежить поза визначених законом, або регулюючими органами вимог, або ж в межах цих вимог. Наприклад,


 



МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту 125


організація, яка, відповідно до регулювання, повинна мати в своєму штаті 15% представників національних меншин, але фактично не забезпечує цього 15%-го рівня, за законом відповідає за дане порушення. Але її зовсім не обов"язково розглядати як соціально відповідальну за стан справ в даному регіоні з практикою зарахування на роботу національних меншин. З другого боку, наслідування закону не означає, що організація більше не несе ніякої соціальної відповідальності. Іншу організацію, яка має в штаті більше 15% представників національних меншин, можна було би вважати соціально відповідальною з точки зору вирішення даної проблеми. Однак та ж сама організація може порушувати закон, займаючись неправдивою рекламою, і в цій сфері діяльності поведінку організації не можна вважати навіть юридично відповідальною.

Юридичні норми управління містяться' в державно-правових і організаційно-правових нормативних актах. Від імені народу державні органи встановлюють межі управління на кожному рівні, місце підприємства в системі суспільного виробництва, права і повноваження осіб у різних формах діяльності з управління. Рівень культури управління значною мірою залежить від ступеня розробки юридичних норм управління і використання їх у процесі управління.

Культура управління - це важлива складова частина управління, яка спричинює прямий і безпосередній вплив на результати діяльності підприємств і організацій.

7.2. Етика бізнесу і Тіроль у розвитку менеджменту

У недалекому минулому практично всі наші тлумачні словники роз'ясню­вали "бізнес" як діяльність людей, які переслідують єдину мету - наживу. Таке тлумачення вже само по собі несло негативні відтінок і залишало досить неприємний осад. Це в той час, коли у США, наприклад, поняття „бізнес" подається як незалежна комерційна діяльність людини, що виступає для неї засобом існування.

"Вшіпєіїз" у своїй основі має староанглійське "ЬіяісГ - активний, діловий, зайнятий роботою. Бізнес, як його розуміють сьогодні - це ціла система знань, умінь і навиків поведінки людей, що здійснюють комерційну діяльність. Він існує в умовах специфічних людських відносин і є суттєвою їх стороною.

До кінця пізнього середньовіччя твердо утримувалася негативна думка стосовно тих "бізнесменів", які з"являлися на зорі ринкової економіки. І лише згодом цінності бізнесу стали визнаватися. Головними серед них вважалися моральні риси характеру і успіхи в бізнесі. Наприклад, американські промисловці прийняли доктрину: "Високі стичні стандарти -основа успіху у бізнесі' '.

126 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


Сучасний бізнес має потребу в розвитку своєї етики, один із принципів який проголошує: "Особисте багатство повинно служити благу суспільства" (Ргіуаіе §аіп - РиЬІіс §оос1). У другому посланні Апост ола Павла коринфянам сказано: "ви знаєте благодать Господа нашого ісуссі Христа, що Він, будучи багатим, збіднів ради вас, щоб ви збагатилися його бідністю". На сьогодні доброчинність бізнесу широко охопила собою людські ^групування (колективи). Завданням етики бізнесу, як це видно з аналізу менеджерських операцій сучасного бізнесу, є надання попиту і пропозиції епічного забарвлення. Для цього широко використовуються служби "паблік рилейшинз", етичні тренінги персоналу (кодекси поведінки, фірмові гімни, девізи) тощо.

Увага!

Функціонування будь-якої організації великою мірою"

'залежить віл етичних факторів, під якими маюіь на увазі прийняті у даному"

середовищі принципи, норми і нормативи, у відповідності і якими

зобов'язані діяти всі працюючі, використовуючи свободу.

На думку Аристотсля, етика допомагає пізнати, що слід робити і від чого варто утриматися.

ФЕтика (англ. ЕіНіс) -це наука, об'єктом якої с мораль. Етика являє собою теорію моралі або вчення про моральність, закономірності її розвитку, її специфіки, принципи і норми. Призначення етики як науки полягає в тому, щоб описати свій об'єкт, тобто мораль, пояснити її і навчати людей моральності. Етика аналізус соціальний механізм моралі та її аспекти, природу моральної діяльності, моральних відносин і моральної свідомості. Основні елементи моральних відносин, свідомості і діяльності відображаються в категоріях етики.

Виді/ етики
економічна службова професіональна соціальна ситуаційна дескриптивна макіавеллізм нормативна консеквенціальна контекстуальна

Етика показує роль морального фактору в соціальному і духовному розвитку суспільства і формуванні нової людини за допомогою засобів виховання і соціального менеджменту.

Таким чином, етика охоплює широке коло питань моральної поведінки людей як в середині трудового колективу так і поза ним - у побуті, в сім'ї, під час відпочинку тощо. У сучасній спеціальній літературі посилання робляться на різні види етики.

Економічна етика - не наука, яку започаткував
Аристотель у творах "Етика", "Пікомахова етика"
і "Політика". В цих роботах Аристотель сформулював
три основні принципи: Фприватна власність,
Фнримат двох головних виробничих галузей
- сільсько-
еколо.-ічна го господарства і промисловості, Фсупідрядність

торгівлі, лихварства і грошей по відношенню до виробничих галузей.

ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту

Економічна етика передбачає верховенство людини над матеріальними потоками у процесі виробництва. Людина управляє ними, надаючи гуманістичного характеру. Спеціалісти з менеджменту стверджують, що без економічної етики не може бути ринкової економіки.

Службова етика розглядає принципи і норми моральних відносин між працівниками різного службового статусу, які мають неоднакові службові

права і обов'язки.

Професіональна етика (або професіональна мораль) - це сукупність кодексів, які забезпечують моральний характер взаємовідносин між людьми в процесі їх професійної діяльності. Крім моральних вимог, що носять загальний характер (рівність, моральність тощо), існують специфічні норми поведінки для певних видів професійної діяльності: управлінської, правової,

лікарської та ін.

Дескриптивна етика займається конкретно-соціологічним і історичним аналізом моралі, вивчає звичаї, вдачі, традиції і інші форми суспільних

дисциплін.

Родоначальник макіавеллізму Н. Макіавеллі (1469-1527рр.) -характеризує способи діяльності людини (організації), принципом поведінки якої є використання будь-яких, у тому числі аморальних, засобів (наприклад, брехні, наклепу, жорстокості і т.п.) для досягнення поставлених цілей.

Нормативна етика займається вивченням питань походження і суті моралі, з'ясування її місця в системі суспільних відносин, обгрунтуванням форм і структури моральної свідомості. Нормативна етика розглядає все те, що дозволяє відповідати на питання, як повинна діяти людина, виходячи з

принципів і норм моралі.

Екологічна етика акцентує увагу на етичних, соціальних і політичних проблемах, що стоять перед людством у зв'язку із кризовими ситуаціями, пов"язаними з забрудненням оточуючого середовища, ростом населення на планеті, вичерпністю природних ресурсів та ін. Розкриття моральних проблем природокористування важливе тому, що це дозволяє зрозуміти суть відносин між людиною і природою і побачити першоджерела протиріч, що виникають між індивідом і середовищем його споживання.

♦ Створювати моральні підвалини етичного спілкування - означає формувати високі моральні цінності, механізм моральної саморегуляції, захищеності і зацікавленості, моральної творчості і комфорту, а також сприймати моральний досвід колективу: моральні стереотипи, моральні очікування - домагання, моральні традиції, навички. У підприємницькій діяльності зустрічаються випадки більшого чи меншого відхилення від суспільних норм, що власне і є неетичною поведінкою.

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


 

конкурентна боротьба

бажиння мати великі прибутки

невміле стимулювання керівників за етичну поведінку

зменшення значення етики у суспільстві

етична поведінка партнерів!суміжників, засновників, постачаль­ників тощо) виникнення конфліктних, стресових та інших подібних явищ в організації ий підбір та невміле застосування стилів керівництва в організації складна система розробки та прийняття рішень в організації тощо

ажання досягнути цілі та виконати місію організації будь-якою ною

Сучасний менеджмент пропонує певні заходи для забезпечення етичної поведінки, а саме:

> запровадженім етичних норм, які відображають систему загальних
цінностей, суспільних уподобань та правил стики працівників організації.

Наприклад, етичними нормами забороняються хабарі, подарунки, порушення законів, незаконні виплати політичним організаціям, необгрунтовані вимоги, розкриття секретів фірми, використання забороненої інформації тощо. Західний спеціаліст Тім Граут-Сміт підкреслює, що інстинкт наживи слід стримувати етичними нормами, створенням високоморального клімату в бізнесі. В розвинутих країнах ці підходи сьогодні переважають. Так, великі корпорації посилено афішують свою турботу про навколишнє середовище, створюють механізми "екологічної безпеки". Особливо це стосується хімічних, нафтопереробних та інших підприємств зі шкідливим виробництвом.

Деякі компанії під впливом норм етичної поведінки відмовляються навіть від вигідної експлуатації робочої сили в країнах, що розвиваються. Наприклад, один із світових лідерів у виробництві одягу компанія "Леві Страусе" недавно припинила свої капіталовкладення в економіку Бірми та Китаю через порушення прав людини в цих країнах;

> створення комітетів з етики, основне завдання яких - оцінювати повсякденну практику з позиції етики та етичної поведінки. На невеликих підприємствах цю функцію може виконувати спеї цаліст з егикі і бізнесу(наприклад, адвокат з етики);

> проведення соціальних ревізій з.метою оцінки впливу соціальних факторів на організацію;

> організація навчання етичній поведінці керівників та підлеглих;

> постійне інформування працівників про високо етичну поведінку через пресу, радіо, телебачення тощо;

У проведення нарад, конференцій, симпозіумів тощо з проблем етичної поведінки На сьогодні завдання полягає у тому, щоб етика була поставлена в якості

фундамента бізнесу, а не в тому, щоб він пристосовував етичні стандарти поведінки

до культури свого виробництва.

ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту \ 29


М'лібМр ніР Резюме

® Кожна організація використовує V своїй діяльності матеріальні, фінансові та трудові ресурси держави і тому несе відповідальність перед суспільством.

© Соціальна відповідальність - це добровільна реакція на соціальні проблеми сус­пільства з боку організації.

Ф Юридична відповідальність - це дотримання конкретних законів і норм держа­вного регулювання, які визначають, що може, а що не новина робити організація.

® Головними цінностями бізнесу вважаються моральні риси характеру і успіхи на ринку.

Ф На сьогодні в менеджменті України основне завдання полягає в тому, щоб етика була поставлена в якості фундаменте! бізнесу.

[? ] Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

1. Що собою являє соціальна відповідальність?

2. Приклади соціальної відповідальності.

3. Чи є протиріччя, між поняттями ''соціальна відповідальність" і "бізнес'"?

4. Сутність юридичної відповідальності.

5. Яка відмінність між юридичною і соціальною відповідальністю?

6. Що таке етика бізнесу?

7. Які причини неетичної діяльності у бізнесі?

8. Які заходи пропонуються в менеджменті для забезпечення етичної поведінки бізнесмена, менеджера.

й3 План семінарського заняття (2 год.)

1. Соціальна відповідальність і її суть та значення.

2. Юридична відповідальність, її суть. Відмінності між юридичною та соціальною відповідальністю.

3. Етика бізнесу і її роль у розвитку менеджменту.

Й Теми рефератів, доповідей і контрольних робіт

1. Соціальна відповідальність як категорія.

2. Соціальна відповідальність в практиці менеджменту промислово
розвинутих країн.

3. Сутність юридичної відповідальності.

4. Етика бізнесу, її суть та значення.

5. Роль етики бізнесу у розвитку менеджменту.


с®" Практичні роботи

№ 1. "Оцінка спеціаліста па етику бізнесу "

Мета роботи: За результатами відповідей на питання тесту оцінити власний рівень етики.

ПИТАННЯ ТЕСТУ ТА ЇХ ОЦІНКА

Цілком згоден
Не згоден

Зміст питання

основному згоден

І

1. Здебільшого працівники не повідомляють про власні помилки і упущення в роботі

2. Бувас, що менеджер повинен в інтересах фірми порушити умови контрактів

3. Не завжди слід дотримуватися точності в звітах про витрати, достатньо наближених цифр

|4. Інколи можна і приховати від керівництва не найбільш приємну інформацію

5. Необхідно поступати так. як наказує керівник, хоча у вас і є сумніви в правильності його дій

6. У випадку необхідності в робочий час можна займатися і власними справами

Інколи потрібно затримати працівника, щоб перевірити його ділові здібності 8. Клієнту фірми можна дати добірну інформацію, якщо це принесе певні вигоди і межі |9. Можна користуватися службовою лінією Ізв'язку для вирішення особистих питань, якщо вона не зайнята

10. Якщо менеджер орієнтується на кінцеву мету, то для її досягнення годяться всі засоби

1. якщо для укладання угоди потрібен хороший оанкет, то його слід організувати

12. Без порушення існуючих інструкцій обходи­тися неможливо

13. Якщо касир дає не здачу всю. то це терпимо

14. Інколи можна використовувати копіювальну техніку фірми у власних цілях

15. Можна винести з роботи дещо із канцеляр­ських приналежностей, адже я працюю в цій компанії


 


! ЗО МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту



КЛЮЧ ДО ТЕСТУ

цілком згоден - 0 балів; в основному згоден - 1 бал; не згоден - 2 бали; зовсім не згоден - 3 бали.

Оцінка результатів

0-5 балів - як би не впасти у "провалля".

6-10 балів - необхідне ваше моральне вдосконалення

11-15 балів - середній етичний рівень

16-26 балів - цілком задовільний етичний рівень

27 - 35 балів - високий рівень етики

36 і більше балів - ваша етика виїде всяких похвал.

Л» 2. Ситуаційні задачі "Етична оцінка управлінських рішень спеціаліста" -

Існують ситуації, в яких менеджер може відчути себе у скрутному становищі через те, що прийнятті в них рішення інколи можуть не відповідати поняттям "справедливість", "етика" в моральних традиціях суспільства, але будуть цілком прийнятті в сфері підприємницької діяльності.

У нижче наведених ситуаціях необхідно прийняти рішення і обгрунтувати його.

1. Ви - головний менеджер великої фірми з виробництва всесвітньо
відомих цигарок. Фірма має чисельні філіали у всьому світі з чималими
обсягами продаж. З'явилася можливість відкрити ще одну фабрику в Україні
і від вас залежить рішення щодо підписання нової угоди. З одного боку,
будівництво такої фабрики забезпечить регіон новими робочими місцями,
знімаючи проблему безробіття, з іншого принесе великий дохід фірмі. Однак
ви ознайомилися з результатами досліджень щодо шкідливого впливу паління
на організм людини.

Яким буде наше рішення? Підпишете ви нову угоду чи ні? Чому?

2. Ви менеджер з виробництва у фірмі, яка виготовляє холодильники. Не
так давно ви довідалися, що конкуруюча фірма надала своїм холодильникам
властивостей, яких ваші не мають. На щорічній спеціалізованій виставці
фірми-конкурента буде відкрито офіс для гостей, де на одному із засідань її
керівник розкаже для своїх дилерів про нову розробку, ви можете

132 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


уповноважити свого співробітника бути присутнім на цьому засіданні в статусі нового дилера, щоб дізнатися про новинку. Чи підете ви на такий крок? Чому?

3. Ви - головний менеджер відомої фірми, який прикладає великі зусилля
для підписання вигідної угоди на чималу суму з однією компанією. В процесі
переговорів дізнаєтеся, що представник покупця шукає для себе більш
вигідну роботу. Ви не маєте бажання брати його до себе на роботу, але якщо
натякнете йому про таку можливість, то він, швидше за все зробить
замовлення саме у вас.

Як ви поступите? Чому?

4. Ви - менеджер з маркетингу і хочете зробити вибіркове опитування
спорживачів про їх реакцію на товар конкурента. Для цього ви повинні
провести опитування від неіснуючого "інституту маркетингу і кон'юктури
ринку".

Чи проведете ви таке опитування? Чому?

5. Ви - менеджер з персоналу. У вашу фірму прийшла здібна жінка, яка
хоче бути торговим агентом. Рівень її кваліфікації значно вищий, ніж у
чоловіків, які претендують на цю посаду, але прийом на роботу неодмінно
викличе негативну реакцію з боку окремих ваших торгових агентів, серед
яких немає жінок.

Чи візьмете ви цю жінку на роботу? Чому?

ТЕМА 7. Етика сучасного менеджменту 133


Тема 8

—-«*ї;""Й>


 


КОМУНІКАЦІЇ В МЕНЕДЖМЕНТІ

Головнії причини, через яку людям не вдасться зробити кар'єру - погини взаємодій із своїми колегами, невміння спілкуватись з людьми. Спілкуйтесь з людьми звичною для них мовою, будьте на їх боці. Говоріть відверто і просто, але й вмійте вислуховувати людей, заглиблюйтесь у їх проблеми і допомагайте їх вирішити.

Л.Якокка


ш


 

Ключові поняття та терміни
комунікація   канат комунікації
система комунікації   тотальна інформація
• інформація   трансакція
складові елементи   мовна комунікація
комунікаційних процесів   • жести
комунікаційний процес   • документи
сфери виникнення комунікацій види документації
види комунікацій   • діловодство
елементи комунікації   • носії інформації

 


Успіх будь-якої спільної діяльності людей залежить від стану, рівня розвитку, напрямів і видів комунікацій, сприйняття і використання працівниками іиформсщїїнесловеснихзнаків (погляду, виразу облитччя тощо). В значній мірі цей успіх обумовлюється змістом і структурою комунікаційного процесу як наміжособовому, так і організаційному рівнях, вмінням застосов увати сучасні інформаційні технології, про що й піде мова в цій темі


і_! План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.03 сек.)