АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 7. Об’єкт злочину

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. Аналіз конкурентних переваг аналіз ресурсоміскості об’єкта
  3. Аналіз складу злочину крадіжка (ст.185 ККУ).
  4. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  5. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  6. Б) Перетворення України на об’єкт міжнародних відносин (остання чверть XVII-перше двадцятиріччя XVIIIст.)
  7. Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства.
  8. В якій відповіді названа ознака множинності злочину?
  9. В якій відповіді названий один із предметів злочину «Вимагання»?
  10. В якій відповіді названі всі ознаки об’єктивної сторони складу злочину?
  11. В якій відповіді правильно названо вид одиничного складного злочину?
  12. В якій наведеній відповіді містяться визначення мети злочину?

 

Мета: вивчити, закріпити теоретичні питання теми стосовно поняття, елементів та ознак складу злочину загалом, та окремо об’єктивних ознак складу злочину. Опанувати навички використання і застосування норм права при розв’язанні конкретних ситуаційних задач.

І. Відповісти на наступні теоретичні питання:

 

1. Поняття та підстави кримінальної відповідальності.

2. Поняття і значення складу злочину. Загальна характеристика елементів складу злочину.

3. Види складів злочинів.

4. Кваліфікація злочинів.

5. Поняття об’єкта злочину та його види.

6. Поняття предмета злочину.

7. Поняття та ознаки об’єктивної сторони злочину.

8. Діяння та його форми.

9. Факультативні ознаки об’єктивної сторони злочину.

 

Методичні рекомендації:

 

У першому питанні необхідно вивчити поняття кримінальної відповідальності. Також визначити кримінальну відповідальність як різновид юридичної відповідальності. Загальна характеристика окремих форм реалізації кримінальної відповідальності, що передбачені КК України. Підстави кримінальної відповідальності, визначення підстави кримінальної відповідальності в КК України.

При вивченні другого питання слід з’ясувати основні функції юридичного складу злочину в механізмі кримінально-правового регулювання. Визначити загальну структуру, специфічну конструкцію та конкретний зміст юридичного складу злочину. Загальна структура юридичного складу злочину, її складові частини. Специфічна конструкція юридичного складу злочину як системне поєднання його елементів.

У третьому питанні необхідно розібрати проблеми класифікації юридичних складів злочинів. Критерії поділу юридичних складів злочинів на види. Основні види юридичних складів злочинів та їх кримінально-правова характеристика.

У четвертому питанні слід вивчити поняття кваліфікації злочинів. Кваліфікація злочинів – різновид юридичної кваліфікації в кримінальному праві. Кваліфікація злочинів як стадія застосування кримінального закону. Загальний механізм кваліфікації злочинів. Формула кваліфікації злочину та юридичне формулювання звинувачення як основні форми закріплення кваліфікації злочинів у процесуальних документах.

У п’ятому запитанні необхідно вивчити поняття об’єкта злочину. Об’єкт злочину і об’єкт кримінально-правової охорони. Загальна характеристика механізму посягання на предмет кримінально-правової охорони. Спірні питання щодо об’єкта злочину в науці кримінального права. Види об’єктів злочинів. Підстави класифікації об’єктів злочинів. Класифікація об’єктів злочинів «по вертикалі» та «по горизонталі».

У шостому питанні необхідно вивчити поняття предмету злочину. Уяснити його значення та співвідношення із об’єктом злочину. З’ясувати як предмет злочину співвідноситься із предметом суспільних правовідносин та предметом посягання.

Сьоме запитання полягає у визначенні та вивченні поняття об’єктивної сторони злочину, визначенні її обов’язкових та факультативних ознак та кримінально-правового значення.

При розгляді восьмого запитання, необхідно вивчити поняття суспільно-небезпечного діяння, поділ його на дві форми (дію і бездіяльність). Далі, охарактеризувавши дію та бездіяльність, слід засвоїти їхній поділ на конкретні види в залежності від різних критеріїв.

Розгляд останнього питання слід починати із вивчення поняття та видів суспільно небезпечних наслідків та причинного зв’язку. Після цього можна переходити до визначення понять та характеристики інших факультативних ознак об’єктивної сторони: місця, часу, способу, обстановці, засобів вчинення злочину. Наприкінці слід сказати про значення цих ознак.

 

ІІ. Розв’язати задачі:

 

14. На подвір’ї багатоквартирного будинку 15-річний Мішин катався на велосипеді. Коли він проїжджав повз малюків, які гралися у пісочниці, з ним стався епілептичний напад. При падінні з велосипеда Мішин сильно вдарив плечем маленьку дівчинку, спричинивши їй тілесне ушкодження середньої тяжкості.

Чи є об’єктивна сторона злочину в поведінці Мішина?

15.Під час сварки, яка перейшла в бійку, Ступоров пошкодив око Сундукову. Лікар сільської лікарні встановив, що є загроза втратити зір, і рекомендував негайну операцію. Потерпілого перевозили до обласного центру на санітарному літаку. Під час польоту Сундуков застудився і невдовзі помер від запалення легенів.

Чи є причинний зв’язок між діями Ступорова і смертю Сундукова?

16.Волков під час бійки з Андроновим вдарив останнього ножем в живіт. Через 10 хвилин потерпілого привезли в лікарню. Хірург Тарасюк, який робив операцію, забув в рані тампон, що визвало анаеробний сепсис (газову гангрену). Через деякий час Андронов помер.

Чи є причинний зв’язок між діями Волкова та смертю Андронова?

17.Між Наумовим і Басовим склалися неприязні стосунки. Наумов вирішив убити Басова. З цією метою він заманив Басова в ліс біля залізниці, вдарив ножем, а потім поклав тіло на колію, де Басова переїхав потяг. Було встановлено, що смерть Басова настала не від удару ножем, а від того, що його переїхав потяг.

Чи є причинний зв’язок між діями Наумова та смертю Басова? Чи впливає на вирішення цього питання той факт, що смерть Басова настала не від удару ножем, а від коліс потяга

18. Озброєний пістолетом Обухов увірвався до магазину і, погрожуючи вбивством, почав вимагати від касира Степанової, щоб вона відкрила сейф з кодовим замком. Степанова сейф відкрила, Обухов забрав гроші і зник.

Чи є діяння як ознака об’єктивної сторони злочину в поведінці Степанової? Яке значення має наявність фізичного або психічного примусу для вирішення цього питання?

 

Література:

 

  1. Кримінальний кодекс України // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 25-26, ст.131.
  2. Кримінальний кодекс України: наук.-практ. Комент. / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гавриш та ін..; за заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – Вид. 4-те, допов. – Х.: ТОВ «Одіссей», 2008. – 1208 с.
  3. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник / Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін..; за ред.. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-те вид., переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 456 с.
  4. Бурчак Ф.Г. Квалификация преступлений. – К.: Политиздат Украины. – 1983. – 141 с.
  5. Навроцький В.О. Основи кримінально-правової кваліфікації: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 704 с.
  6. Тарарухин С.А. Квалификация преступлений в судебной и следственной практике. – К.: Юринком, 1995. – 208 с.
  7. Таций В.Я. Объект и предмет преступления в советском уголовном праве. – Х.: Вища школа. – 1988. – 198 с.
  8. Тацій В.Я. Об’єкт і предмет злочину в кримінальному праві України: Навч. посібник. – Х.:УкрЮА. – 1994. – 76 с.
  9. Панов Н.И. Способ совершения преступления и уголовная ответственность. – Х.: Вища школа. – 1982. – 161 с.
  10. Панов Н.И. Уголовно-правовое значение способа совершения преступления: Уч. пособие. – Х.: Юрид. ин-т. – 1984. – 111 с.
  11. Ярмыш Н.Н. Теоретические проблемы причинно-следственной связи в уголовном праве (философско-правовой анализ). – Х.: Право. – 2003. – 512 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)