АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хід виконання роботи. В даній роботі пропонується метод кількісного визначення вітаміну С заснований на його відновлюючий здатності

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основний зміст роботи
  5. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  6. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  7. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  8. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  9. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. VІІ. Оформлення роботи
  11. Алгоритм виконання курсової роботи
  12. Алгоритм виконання маніпуляції

Варіант А

В даній роботі пропонується метод кількісного визначення вітаміну С заснований на його відновлюючий здатності. В якості реактиву використовують йодат калію, а в якості індикатора на йод, що виділяється, - крохмаль. Про закінчення титрування судять по появі стійкого ясно-синього кольору.

 

2.1. Для визначення вітаміну С із подрібненої і перемішаної середньої проби в склянку відміряють наважку 10 г (із точністю до 0,01 г).

2.2. Наважку переносять у порцелянову ступку, обполіскуючи склянку (20-30 мл) 2% розчином соляної кислоти (для інактивації ферментів) з таким розрахунком, щоб частки наважки в ступці були повністю покриті розчином.

2.3. Наважку розтирають маточкою й переносять її в мірну колбу на 100 мл, багаторазово обполіскуючи ступку дистильованою водою. Рівень у колбі доводять до мітки й збовтують вміст.

2.4. Для екстрагування аскорбінової кислоти необхідно приблизно 10 хвилин, на цей час колбу ставлять у темне місце.

2.5. Із відстояної витяжки беруть 10 мл у конічну колбу, додають 1 мл 2 % розчину соляної кислоти, 0,5 мл 1% розчину калію йодиду, 2 мл 0,5% розчину крохмалю, води до загального об'єму 20 мл.

2.6. Титрують розчином калію йодату (1,67·10-5 моль/л) до появи стійкого ясно-синього кольору.

2.7. Паралельно проводять контрольне дослідження. Для цього в конічну колбу наливають 1 мл 2% розчину соляної кислоти, 0,5 мл 1% розчину калію йодиду, 2 мл 0,5% розчину крохмалю, води до загального об'єму 20 мл.

2.8. Титрують розчином калію йодату (1,67·10-5 моль/л) до появи стійкого ясно-синього кольору.

2.9. Вміст аскорбінової кислоти розраховують по формулі:

Х = (2.6)

де X – вміст вітаміну С, мг %;

а – кількість розчину йодату калію, яка пішла на титрування, мл;

в – уточнення до титру (кількість йодату калію, яка пішла на титрування контрольного дослідження);

m – маса наважки, г;

V - об’єм витяжки, яка пішла на титрування, мл;

0,8806 – титр йодата калію (кількість аскорбінової кислоти, яка відповідає 1мл розчину йодату калію).

 

2.10. Отримані данні занести у таблицю. 2.3.

Таблиця 2.3.

Вміст вітаміну С Середне значення
     
   
   
N  

 

Варіант Б

Якщо визначають масову частку аскорбінової кислоти в плодах, інтенсивно забарвлених (чорна смородина, слива, вишня, томати та ін.), то застосовують такий метод: наважку екстрагують як описано вище.

2.1. Після фільтрування беруть піпеткою 5 мл забарвленого екстракту з пробірки (діаметр 20...25 мл, довжина 150 мм) і туди ж додають мірним циліндром по 5 мл хімічно чистого хлороформу або дихлоретану чи толуолу, в які переходить аскорбінова кислота.

2.2. Екстракт титрують розчином барвника при обережному похитуванні. Як тільки з'являються перші ознаки рожевого забарвлення у шарі хлороформу, титрування закінчують.

2.3. Обчислення результатів визначень проводять за вищенаведеною формулою.

Контрольні питання:

 

1. Яку цінність вітаміни несуть для організму людини?

2. Класифікація вітамінів.

3. Які водорозчинні вітаміни ви знаєте?

3. Які жиророзчинні вітаміни ви знаєте?

4. Чим відрізняються між собою водорозчинні та жиророзчинні вітаміни? Як це впливає на харчування людини?

3. Визначення кислотності плодів та продуктів їх переробки


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)