АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хід виконання роботи. Реактиви, що необхідні для виконання роботи:

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. III. Основний зміст роботи
  5. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  6. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  7. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  8. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  9. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. VІІ. Оформлення роботи
  11. Алгоритм виконання курсової роботи
  12. Алгоритм виконання маніпуляції

Реактиви, що необхідні для виконання роботи:

1) 0,3 н розчин соляної кислоти.; 2) 1 %-ний розчин лимоннокислого амонію; 3) 0,4%-ний розчин їдкого натру; 5) 6 %-ний розчин оцтової кислоти; 6) 11, 1%-ний розчин хлористого кальцію.

 

1. Наважку матеріалу 10—20 г, в залежності від очікуваного вмісту пектинових речовин, розтирають у ступці до однорідної маси.

2. При точних визначеннях потрібно видалити моно і дисахариди, що досягається триразовою обробкою: перший раз 96%-ним спиртом, потім двічі 80%-ним, залишок промивають ацетоном і підсушують.

3. Після видалення моно- і дисахаридів наважку без втрат переносять у конічну колбу і заливають приблизно 100 мл теплої води, витримують півгодини на водяній лазні при температурі 45 °С.

4. Після нагрівання рідину пропускають через паперовий складчастий фільтр у мірну колбу ємністю 250 мл і по охолодженні доводять об’єм дистильованою водою до мітки. У цій витяжці визначають вміст розчинних пектинових речовин.

5. Якщо необхідно визначити кількість протопектина, то фільтр разом із залишком осаду переносять у конічну колбу, заливають 50 мл 0,3 н. розчину НСI і витримують півгодини на киплячій водяній лазні. Рідину фільтрують через паперовий фільтр у мірну колбу ємністю 250 мл. Залишок на фільтрі промивають гарячою водою. Потім фільтр із осадом знову переносять у конічну колбу, заливають 50 мл 1%-ного розчину лимоннокислого амонію і нагрівають у киплячій водяній лазні протягом 30 хвилин. Після цього рідину в колбі пропускають через паперовий складчастий фільтр, збираючи фільтрат у мірну колбу. Осад на фільтрі промивають гарячою водою. Після охолодження вміст колби доводять дистильованою водою до мітки. У цій витяжці визначають кількість протопектина і пектинової кислоти.

Надалі аналіз першої і другої витяжок аналогічний.

6. 50 мл витяжки переносять у склянку ємністю 0,5 л, додають 50 мл 0,4;%-ного розчину Nа(ОН) і витримують розчин при кімнатній температурі не менш 5 годин (можна залишити на ніч).

7. По закінченню витримки розчин підкисляють 50 мл 6%-ної оцтової кислоти. Після цього осаджують пектинову кислоту 50 мл 11,1%-ним розчином хлористого кальцію.

8. Осад, що випав, фільтрують через попередньо висушений і зважений паперовий фільтр, промивають дистильованою водою до повного вимивання хлор-іона (проба на цей іон з азотнокислим сріблом у фільтраті наприкінці промивання повинна бути негативною).

9. Фільтр із осадом переносять пінцетом у бюкс і висушують при температурі 100 — 105 °С до постійної ваги.

10. Вагу осаду пектата кальцію (з відрахуванням ваги фільтра) множать на 0,9235 для перерахування на пектинову кислоту.

11. Вміст пектинових речовин (окремо розчинній і нерозчинних) обчислюють по формулі:

де х — вміст пектинової кислоти (% ваги сироїречовини); а- вага пектата кальцію на фільтрі (г); n - наважка (г); - об’єм усієї витяжки (мл); — об’єм витяжки, взятої для визначення (мл); 0,9235- коефіцієнт перекладу пектата кальцію на пектинову кислоту.

 

Загальний вміст пектинових речовин у матеріалі буде дорівнює сумі розчинних (перша витяжка) і нерозчинних пектинових речовин (друга витяжка).

 

Контрольні питання:

 

  1. Поясніть роль, яку виконують пектинові речовини у рослинах.
  2. Як поділяються пектинові речовини по будові молекули і по розчинності у воді?
  3. Поясніть на прикладі яблук, груш та айви зміну пектинових речовин при дозріванні і зберіганні.
  4. Поясніть які особливості будови молекули пектинових речовин зумовлюють здатність утворювати драглі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)