АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зразок стимульного матеріалу

Читайте также:
  1. I. Сприйняття нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу.
  3. IV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.
  4. V. Вивчення нового матеріалу.
  5. V. Вивчення нового матеріалу.
  6. V. Вивчення нового матеріалу.
  7. V. Вивчення нового матеріалу.
  8. V. Вивчення нового матеріалу.
  9. V. Вивчення нового матеріалу.
  10. V. Вивчення нового матеріалу.
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Методологія ППД Заочна форма навчання

Тексти лабораторних робіт

Лабораторна робота №1

Тема роботи: Використання методу експертної оцінки і рангової кореляції при проведенні прикладних психологічних досліджень

 

Мета роботи: Оцінити можливості та навчитись використовувати метод експертної оцінки і рангової кореляції при проведенні прикладних психологічних досліджень

 

Теоретичні відомості.

В процесі проведення прикладного психологічного дослідження нерідко виникає ситуація, коли складно підібрати валідну методику для оцінки певних особистісних рис респондентів, які цікавлять замовника дослідження. Одним із способів виходу з такої ситуації є використання методу експертних оцінок.

Метод експертних оцінок - ґрунтується на думці експертів, які добре ознайомлені з предметом явищ, що досліджуються. Експерт від лат. expertus - досвідчений, випробуваний, людина, яка здійснює експертизу. Експертиза від франц. expertise і лат. expertus - досвідчений; дослідження якогось питання, що вимагає спеціальних знань і вмотивованих, достовірних висновків. Цей метод пов'язаний з вивченням і узагальненням думки всіх учасників-експертів. Його використовують у комплексних дослідженнях, у дослідженнях психології особистості, деяких проблем педагогічної психології, організаційної психології тощо. До експертних оцінок залучають компетентних осіб (вихователів, класних керівників, керівників підрозділів і груп на виробництві, керівників інших колективів тощо). Оцінки експертів одержують різним шляхом (бесіди з експертами, анкети тощо). Важливо, щоб ці оцінки стосувались конкретних проявів психічних явищ, часткових елементів дій піддослідних, однозначних понять.

Експертні оцінки доцільно виражати в кількісній формі. Проте безпосередня кількісна оцінка особистості або явища в певних одиницях (балах або відсотках) часто є неможливою або недостовірною. Тому для підвищення надійності експертної оцінки застосовують процедуру ранжування при характеристик досліджуваного явища, тобто оцінка даних з використанням порядкової шкали. Оскільки експерти, що залучені до дослідження, часто не є фахівцями в галузі статистичної обробки даних, то перед ними ставиться завдання розсортувати об’єкти в порядку зростання чи спадання оцінюваної властивості. При цьому доцільно використовувати набір карточок з назвами (позначеннями) об’єктів ранжування.

Для статистичної обробки рангової інформації використовується коефіцієнт кореляції Спірмена. При цьому враховується, що числові дані можна легко перевести в дані по порядкової шкалі, проте рангові дані в загальному випадку не можна перевести в шкали інтервалів чи шкали відношень.

Завдання до роботи: оцінити зв'язок сумлінності учнів з показниками середнього балу

Хід роботи.

В лабораторній роботі потрібно оцінити зв'язок середнього балу успішності учнів з показниками їх сумлінності виведеними на основі експертної оцінки двох вчителів експертів.

 

1. Вибрати свій варіант завдання з прикладом прорангованих експертом оцінок сумлінності учнів.

2. Провести процедуру присвоєння рангів сумлінності кожному учню.

3. Перевести середні бали успішності в рангові оцінки. з допомогою електронних таблиць.

4. Визначити коефіцієнти кореляції Спірмена для зв'язку сумлінності учнів з показниками середнього балу для кожної експертної оцінки.

5. Оцінити надійність експертної оцінки визначивши коефіцієнти кореляції Спірмена оцінок експертів.

 

Зразок стимульного матеріалу.

  Учні Середній бал Ранг успішності 1експерт Ранг сумлінності 1експерт Ранг сумлінності
  Антонюк Роман 9,7      
  Бурко Софія 8,5      
  Велько Сергій. 10,2      
  Глушко Настя 7,8      
  Доронін Ігор 9,3      
  Колб Надія 8,9      
  Медведюк Орест 10,6      
  Сушко Іван 7,9      
  Шульга Юля 9,9      
  Янчук Сергій 10,0      

 

 

  1 експерт 2 експерт
  Велько Сергій.   Велько Сергій.    
  Шульга Юля Колб Надія Колб Надія Медведюк Орест Янчук Сергій
  Янчук Сергій   Антонюк Роман    
  Медведюк Орест   Бурко Софія Глушко Настя  
  Бурко Софія Доронін Ігор Доронін Ігор    
  Антонюк Роман   Шульга Юля    
  Глушко Настя   Сушко Іван    
  Сушко Іван        
           
           

 

Варіанти до ЛР-1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)