АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування місії та цілей підприємства

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  7. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  8. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  9. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  10. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  11. Аналіз доходів та витрат підприємства
  12. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства

Стратегія, як відомо, є засобом досягнення місії підприємницької організації і тісно пов'язана з її цілями. І початковим етапом формування стратегії підприємства може бути, власне, визначення місії організації. Він (цей етап) полягає у встановленні смислу існування фірми, її призначення її місця в ринковій економіці.

Хоча, іноді визначенню місії та цілей діяльності підприємства може передувати попередній аналіз його середовища, оскільки чітко та повною мірою визначити місію та цілі організації можливо лише у результаті осмислення результатів такого аналізу.

З іншого боку, оскільки саме існування підприємства передбачає, що у нього є завдання, то починати формування стратегії можна і доцільно саме з визначення місії та стратегічних цілей підприємства.

Отже, поняття місії підприємства випливає, у першу чергу, з поняття мети, так як місія є так би мовити концептуальною метою існування та діяльності підприємства в економічній системі. Процес встановлення мети як системного комплексного орієнтира створення, функціонування і розвитку підприємства, складається з певної послідовності взаємопов'язаних етапів: (становлення загальної (головної) мети організації; побудови ієрархії цілей ("дерева цілей"); встановлення індивідуальних цілей та завдань як інструмента забезпечення їх виконання.

Головну мету, заради якої і існує підприємство, називають місією підприємства. Також місія підприємства це його так би мовити генеральна (синоніми – глобальна, загальна) мета. Водночас місія є комплексною метою, що містить як внутрішні, так і зовнішні орієнтири діяльності підприємства. На основі цих орієнтирів і визначають перспективи, яких має досягти підприємство.

Необхідно підкреслити, що правильно сформульована місія підприємства повинна як мінімум висвітлювати такі основні елементи:

1. призначення підприємства з точки зору конкретного виду діяльності (товару, і послуг) в умовах конкретного сегмента ринку, тобто давати опис продуктів або послуг, які пропонує підприємство і характеристику ринку, окреслення основних споживачів, клієнтів, користувачів підприємства);

2. основні напрямки розвитку, орієнтири, цілі підприємства (виражені в терміні стабілізація, виживання, зростання, прибутковість тощо) і образ, якої намагається досягти підприємство;

3. переваги, що виділяють підприємство серед конкурентів і зазначають на кращі та оригінальні шляхи задоволення потреб споживачів.

Тому при визначенні місії підприємства треба відповісти на такі питання: "хто ми?"; "що ми робимо (будемо робити)?"; "де ми перші, кращі?"; "хто наші клієнти?; які потреби наших клієнтів ми можемо задовольнити?"; "як будуть задовольнятися ці потреби (технологія і функція)?".

При визначенні місії підприємства повинні враховуватися інтереси таких суб'єктів економічних відносин: власників підприємства: працівників підприємства, споживачів продукції чи послуг підприємства: ділових партнерів підприємства, органів місцевого самоврядування, які взаємодіють з підприємством.

Місія підприємства повинна бути сформульована лаконічно і таким чином, з одного боку, зазначити причину існування підприємства, а з другого – мати узагальнений характер, щоб її часто не змінювати. Але слід зауважити, що для місії не існує стандартних формулювань. Водночас формулювання місії повинно задовольняти її основні завдання і, по можливості, врахувати перелічені вище позиції. Окрім цього, слід прагнути, щоб формулювання місії не було надто вузьким або, широким.

Основними факторами розроблення місії (за Ф. Котлером) виступають:

· історія підприємства, у процесі якої формувалася його філософія;

· стиль поведінки і керівництва з боку власників та менеджерів;

· стан середовища функціонування підприємства;

· наявні ресурси фірми.

На жаль, деякі керівники не коректно здійснюють вибір і формулювання місії свого підприємства. Так представники малого бізнесу вважають, що місією їх підприємства є отримання прибутку. Але прибуток є повністю внутрішньою категорією підприємства. Отже, при вибору місії необхідно показати (віднайти) основне призначення її саме в зовнішньому середовищі, одночасно застосовуючи при цьому й підхід для кожного підприємства. Наведемо приклад.

Для овочевого магазину (магазину овочів і фруктів): наша мета – протягом усього року забезпечувати населення свіжими овочами та фруктами за рахунок поставок від різноманітних фірм України та з-за кордону. Впровадження в культуру споживання нових видів овочів, фруктів та їх консервантів і напівфабрикатів. Особливу увагу будемо приділяти постачанню екологічно чистих продуктів. Наша мета – забезпечити населення якісною та різноманітною за асортиментом продукцією за європейським стандартом.

Отже, мета (синонім – ціль) підприємства являє собою деталізацію та уточнення місії. Мета сприяє виконанню основної функції підприємства, вираженої в його місії. І мета (ціль), на відміну від місії, фіксує конкретні бажані стани окремих характеристик підприємства, на досягнення яких і спрямовується діяльність підприємства.

Мета підприємства повинна чітко визначати майбутню позицію даного підприємства щодо таких аспектів, як:

· забезпечення отримання власниками високих прибутків; у підтримання рентабельності підприємства;

· забезпечення фінансової ліквідності підприємства;

· гарантування безпеки праці та розвитку колективу підприємства.

Також в ній (меті) повинно знайти відображення конкретних сфер діяльності підприємства та визначення конкретних напрямків розвитку бізнесу за сферами діяльності. Наприклад, збільшити обсяг продажу продукту "X" протягом 2 років; забезпечити підвищення курсу акцій і прибутку компанії, тощо.

Існує багато класифікаційних груп, які визначають цілі підприємствіа. В основі цих груп лежать різноманітні критерії.

Так, виділяють кількісні і якісні цілі.

За рівнем змінних у меті розрізняють цілі з одною і багатьма перемінним.

3а періодом часу реалізації поділяють на: довго-, середньо- і коротко строкові цілі.

За відповідною спрямованістю на види діяльності виділяють: стратегічні, тактичні та оперативні цілі.

Стратегічні цілі вказують на специфічні види діяльності, яких фірма планує досягти в довгостроковому періоді.

Оперативні цілі є організаційні цілі та ринкову позицію, яку бажає зайняти фірма, враховуючи довгострокові цілі.

За напрямками діяльності підприємства цілі можна поділити на: організаційні, наукові, технічні, соціальні, екологічні.

За спрямованістю – зовнішні і внутрішні.

За функціональним аспектом (функціональними сферами) діяльності підприємства: маркетингові, виробничі, фінансові, інноваційні, кадрові тощо цілі.

За рівнем пріоритетності, значимості цілі поділяють на основні (головні) та локальні.

На підприємствах, які самостійно розробляють стратегію, доцільно будувати таку ієрархію у вигляді так званого "дерева цілей" – графа зв'язків числових значень, взаємопов'язаних показників. Такі "дерева цілей" будують (варто будувати) при організації виробництва нової продукції, створенні (будівництві) нових виробничих потужностей чи соціальних об'єктів тощо.

· Тому, "дерева цілей " підприємства, це графічного зображення підпорядкованості та взаємозв'язку цілей підприємства, що демонструє розподіл загальної (генеральної) мети – місії на підцілі, завдання та окремі дії. Основною ідеєю побудови "дерева цілей" є декомпозиція, тобто розкриття структури системи, коли її за окремою ознакою поділяють на окремі складові. Декомпозиція дозволяє пов'язати генеральну мету підприємства зі способами її досягнення.

Обґрунтоване "дерево цілей" полегшує розроблення стратегій підприємства, оскільки повністю відображає взаємозв'язок і взаємозалежність різноманітних цілей підприємства. І якщо ієрархія цілей (у формі "дерева цілей") побудована правильно, то кожний підрозділ підприємства, досягаючи своїх цілей, забезпечує реалізацію, досягнення цілей підприємства в цілому.

Прикладом ієрархії (системи) цілей може бути така декомпозиція цілей однопрофільного підприємства, подана у такому вигляді:

Загальна мета: забезпечити вихід підприємства в десятку лідируючих фірм в галузі.; Досягнення цієї мети передбачається за рахунок (підтримуючі, забезпечуючи цілі):

1. підтримування темпів зростання прибутків на Х% в рік;

2. збільшення сумарного обсягу реалізації продукції на ¥%;

3. збільшення частки на ринку на 2%;

4. ріст прибутковості на вкладений капітал на певному рівні;

5. забезпечення в загальному обсязі продажу не менше певної частки нової продукції.

Цілі, які висуваються перед підприємством, так чи інакше здійснюють багатогранний вплив як на саме підприємство, так і на його оточенняТому, приймаючи конкретне рішення щодо визначення чи зміни мети, цілей підприємства), слід передбачати при цьому (при формулюванні цілей) відповіді на такі запитання:

1. Чи це добре для суспільства?

2. Як віднесуться до цього рішення працівники фірми?

3. Як віднесуться до цього рішення інвестори, акціонери, кредитори?

4. Як відреагують конкуренти?

5. Як зміниться при цьому конкурентне середовище?

6. Як вплине рішення на покупців?

7. Як вплине рішення на навколишнє середовище?

Основні правила (принципи) визначення стратегічних цілей підприємства можна формулювати таким чином:

1. основні (глобальні) цілі перспективного розвитку залежать від особливостей кожного конкретного підприємства;

2. підприємство повинно виділяти основну (глобальну) мету і декілька підпорядкованих їй локальних, які забезпечують досягнення основної;

3. формування основної глобальної та локальних цілей при виробленні довготривалої стратегії має ітеративний (повторення) характер: спочатку формулюється основна (глобальна) мета (наприклад, виведення підприємства із збиткового в рентабельне), а потім, при прогнозуванні та вивченні умов, засобів, можливих шляхів, строків та результатів, вона уточнюється та обґрунтовується рішеннями щодо різних видів діяльності підприємства, по кожному з яких також може бути виділено один або декілька показників, які ідентифікують та конкретизують мету.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)