АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Послідовність дій під час оформлення вимоги та порядок зберігання ліків

Читайте также:
  1. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  2. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  3. II. Порядок заполнения Запроса
  4. II. Порядок заполнения Заявления
  5. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  6. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  7. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  8. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  9. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  10. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  11. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  12. II.4. Порядок создания КБ

Оформлення вимоги-накладної на одержання ліків з аптеки

1. Лікар під час щоденного огляду хворих призначає в листку лікарських призначень лікарські препарати, їх дози, кількість приймань та шляхи введення.

2. Палатна медична сестра щоденно робить вибірку з листка лікарських призначень. Відомості про призначені хворому ін'єкції вона передає в процедурний кабінет.

3. Перелік і кількість усіх призначених лікарських препаратів палатні та процедурні сестри передають старшій медичній сестрі відділення.

4. Старша медична сестра видає на відділення із запасу ліки, а якщо якихось бракує, то на основі отриманих даних вона виписує вимогу-накладну на одержання цих ліків з аптеки.

5. Вимогу-накладну на наркотичні анальгетики та отруйні речовини (не більше триденного запасу) старша медична сестра виписує в чотирьох примірниках латинською мовою. На вимогах-накладних обов'язково повинен стояти штамп лікувального закладу, підпис головного лікаря, кругла печатка.

6. Спирти та спиртові розчини виписує і оформляє старша медична сестра так само, як і наркотичні анальгетики.

7. Екстемпоральні, готові лікарські форми, предмети догляду за хворими, перев'язувальний матеріал виписують та оформляють у трьох примірниках.

8. При заповненні бланків слово "Накладна" закреслюють і зазначають: у графі "Найменування товару" — назва препарату, форма випуску; у графі "Одиниця виміру" — одиниця виміру (кг, г, м, штук, коробок, ампул); у графі "Потрібна кількість" — кількість ліків, яка необхідна для відділення. Графи "Видана кількість", "Ціна", "Сума" заповнює провізор аптеки.

9. Під час одержання ліків з аптеки старша медична сестра ставить свій підпис у графі "Одержав", провізор — у графі "Видав".

Лікарські препарати для відділення стаціонару відпускають з аптеки в оригінальній заводській чи аптечній упаковці. Старша медична сестра, отримавши лікарські препарати, зобов'язана перевірити їх відповідність вимозі-накладній.

10. Якщо з відділення в аптеку потрібно здати невикористаний препарат, то у вимозі-накладній закреслюють слово "Вимога". Накладну оформляють так само, тільки в графі "Одержав" ставить підпис провізор, а в графі "Відпустив" — старша медична сестра.

Категорично забороняється отримувати препарати з аптеки допоміжному персоналу (санітаркам, водіям).

За наказом головного лікаря в лікувальному закладі призначається фармацевт-провізор, який централізовано організовує замовлення ліків в аптеці для всіх відділень, отримує видані ліки з аптеки і видає їх у відділення відповідно до вимоги.

Під наглядом і за відповідальністю фармацевта-провізора у стаціонарі виділяється приміщення, де за наказом головного лікаря зберігається п'ятиденний недоторкуваний запас наркотичних анальгетиків, медикаментів, спирту, перев'язувального матеріалу, який з часом замінюють свіжими лікарськими препаратами.

 

Відповідальність за зберігання медикаментозних речовин і їх витрати, а також за порядок у місцях зберігання, дотримання правил видачі і призначення препаратів несе завідуючий відділенням. Безпосереднім виконавцем щодо організації зберігання і витрати медикаментів є старша медична сестра.

Отруйні медикаментозні препарати зберігають в окремій шафі під ключем, наркотичні — у сейфах або залізних шафах. На внутрішній поверхні дверцят шафи (сейфа) роблять напис А з емблемою отрути — перехрещені кістки та череп — і наводять перелік отруйних речовин із зазначенням вищих разових та добових доз. Запаси отруйних та наркотичних препаратів не повинні перевищувати п'ятиденної потреби.

Сильнодіючі препарати (список Б) зберігають в окремій дерев'яній шафі під ключем. Запаси сильнодіючих препаратів не повинні перевищувати десятиденної потреби.

В місцях зберігання медикаментів і на постах медичних сестер повинні бути таблиці вищих разових та добових доз отруйних і сильнодіючих препаратів, а також таблиці антидотів. Ключі від шаф А та Б зберігаються лише в осіб, які призначені наказом по лікувальному закладу відповідальними за зберігання та видачу отруйних і сильнодіючих препаратів.

У відділеннях (кабінетах) препарати, що містять отруйні й наркотичні речовини, підлягають кількісному обліку в спеціальному журналі, пронумерованому, прошнурованому, завіреному печаткою і підписом головного лікаря. Для кожного лікарського препарату списку А і Б у журналі відводиться окрема сторінка).

За порушення правил обліку і зберігання медикаментозних препаратів списку А і Б медичний персонал притягується до кримінальної відповідальності.

Облік медикаментів веде старша медична сестра, у якої є прошитий зошит за підписом головного лікаря з печаткою, в якому відмічається кількість і характер медикаментів, що їх відпускають для палатних сестер.

На посту медичної сестри повинен бути сейф для зберігання медикаментозних препаратів списку А і Б. У спеціальному журналі мають бути, відмітка і підпис про те, хто і коли передав і прийняв ключі від сейфа, про наявні медикаментозні препарати і їх кількість. Наркотичні анальгетики вводять лише за призначенням лікаря та в його присутності. Про виконану ін'єкцію роблять записи (зазначають назву препарату, його процентну концентрацію, кількість і час введення) в історії хвороби та спеціальному листку призначень наркотичних препаратів. Під цими записами ставлять свої підписи лікар, який був присутній під час введення, та медична сестра, яка вводила наркотичний препарат. Порожні ампули з-під наркотичних препаратів не викидають, а передають разом з невикористаними ампулами і ключами від сейфа медичній сестрі, яка приймає чергування При цьому перевіряють відповідність запису в «Журналі обліку наркотичних препаратів» наявності наповнених і порожніх ампул.

На посту медичної сестри медикаменти для зовнішнього і внутрішнього.застосування повинні зберігатися у шафах, що закриваються, на окремих поличках з позначками «Зовнішні», «Внутрішні». Ампули з медикаментозними препаратами для парентерального введення зберігають у процедурному кабінеті в шафі на поличці з позначкою «Ін'єкційні». Кожен флакон, банка, коробка, що містять медикаменти, повинні мати відповідні етикетки.

На посту медична сестра складає медикаментозні препарати по групах: в одне гніздо складає антибіотики, в друге — сечогінні, в третє — гіпотензивні. Це дає змогу швидко знайти необхідні ліки.

У місцях зберігання медикаментозних препаратів повинні витримуватися температурний і світловий режими. Настої, відвари, емульсії, сироватки, вакцини, пеніцилін, органопрепарати, розчини, що містять глюкозу, мають зберігатися лише в холодильниках (температура 2—10 °С). Препарати з різким запахом (йодоформ, лізол, та ін.) зберігають окремо, щоб їх запах не поширювався на інші препарати. Окремо зберігають вогненебезпечні речовини: спирт, ефір, бензин, а також перев'язувальний матеріал, шприци та голки. Спиртові та ефірні розчини, настої і екстракти не псуються, але з них випаровується спирт або ефір, внаслідок чого вони стають більш концентрованими. Тому зберігають їх у флаконах з добре притертим корком. Мікстури зберігають до 3 днів, відвари, настої, слизи — 2 доби. Стерильні розчини, виготовлені в аптеці, які застосовують для ін'єкцій, зберігають 3 доби. Якщо протягом цього часу вони не були використані, їх виливають навіть при відсутності ознак непридатності (зміни кольору, появи осаду тощо).

Роздає медикаменти палатна сестра відповідно до листків призначень. Лікарські призначення у листку мають бути підписані лікарем з відміткою дати призначення. Медична сестра роздає препарати в строгій послідовності до призначення. Перед роздаванням ліків медична сестра миє руки, а при накладанні пов'язок, присипок та інших зовнішніх маніпуляціях миє руки після кожного пацієнта.

Існує кілька способів роздачі ліків хворим. На пересувний столик медична сестра складає медикаментозні препарати (тверді, рідкі), піпетки, скляночки, ножиці, графин з водою, листки призначень.

Ідучи від ліжка до ліжка, вона безпосередньо з аптечної упаковки дає пацієнту ліки згідно з листком призначень. При цьому сестра пояснює пацієнту, які ліки вона йому дає, коли їх необхідно приймати (до їди чи після їди) і контролює прийом препарату.

Іноді ходячі пацієнти приймають медикаменти біля столика медичної сестри, а лежачим вона їх розносить. Для цього користуються спеціальними підносами — відкритими ящиками, поділеними на окремі гнізда, на дно яких приклеєні папірці з прізвищем пацієнтів. Ліки розкладають у гнізда відповідно до прізвищ пацієнтів, а потім розносять. Піпетки для закапування крапель повинні бути індивідуальними для кожного пацієнта і одноразового користування. Препарат пацієнт повинен приймати в присутності медичної сестри. Про виконання призначення вона робить відмітку в листку призначень.

 

Накази головного лікаря щодо предметно-кількісного обліку наркотичних анальгетиків, отруйних речовин і гостродефіцитних препаратів.

Відповідно до наказу головного лікаря у відділеннях стаціонару та поліклінічному відділенні обов'язковому предметно-кількісному обліку підлягають лікарські препарати, внесені до списку А (наркотичні анальгетики та отруйні речовини).

Відповідальними особами в стаціонарі призначають завідувачів відділень та старших медичних сестер. Завідувач відділення несе відповідальність за дотримання правил призначення, наявність умов для зберігання наркотичних анальгетиків та отру її них речовин.

Безпосереднім виконавцем виписування, отримання, зберігання та витрат медикаментів є старша медична сестра.

Наркотичні анальгетики вона виписує з розрахунку триденного запасу і передає їх у відділення постовій медичній сестрі, реєструючи надходження в "Журналі обліку наркотичних анальгетиків".

У листку призначень лікар обов'язково записує назву препарату, його концентрацію, разову дозу, спосіб уведення і кожної доби зазначає години введення препарату, наприклад 6.00, 14.00, 20.00.

Крім цього, на кожного хворого, який отримує наркотичні анальгетики, медична сестра заводить листок призначення наркотичних анальгетиків, де зазначає прізвище, ім'я, по батькові хворого, № медичної карти, дату госпіталізації, діагноз, дату операції, концентрацію та назву препарату, уведену дозу, дату і час доби, ставить свій підпис та отримує підпис лікаря.

Засвідчує дозвіл на отримання хворим наркотичних анальгетиків завідувач відділення.

Предметно-кількісному обліку підлягають гостродефіцитні лікарські препарати. Перелік гостродефіцитних препаратів зазначає у наказі головний лікар. Старша медична сестра видає черговим та маніпуляційним сестрам гостродефіцитні ліки суворо за при­значенням лікаря відповідно до запису в листку призначень.

Облік надходження та видачі цих ліків реєструють у "Журналі обліку гостродефіцитних препаратів".

За наказом головного лікаря предметно-кількісному обліку можуть підлягати ліки, які надходять до лікарні як гуманітарна допомога.

Правила заведення та заповнення "Журналу обліку наркотичних анальгетиків"

1. На титульному листі напишіть: "Журнал обліку наркотичних анальгетиків"

відділення ___________

лікарня ______________

Розпочато: Закінчено:

Пронумеруйте аркуші журналу.

2. Прошийте пронумеровані аркуші в двох місцях товстою міцною ниткою і кінці зав'яжіть на останньому аркуші двома вузлами так, щоб можна було відкрити журнал.

3. На невеличкому клаптику паперу зробіть надпис: "Пронумеровано, прошито... аркушів". "Головний лікар".

4. Кінці нитки зафіксуйте до останнього аркуша журналу за допомогою клею та заповненого листа так, щоб вони трохи виглядали.

5. Головний лікар своїм підписом засвідчує кількість пронумерованих аркушів і ставить печатку.

6. Запишіть назву застосовуваних наркотичних анальгетиків на відповідних сторінках журналу.

7. На першу сторінку винесіть перелік застосовуваних наркотичних анальгетиків, зазначте сторінки.

8. Розкресліть графи журналу.

I. Поступання:

1) дата;

2) звідки отримано, № документа;

3) кількість;

4) підпис медичної сестри.

II. Видача:

1) дата видачі;

2) прізвище, ім'я, по батькові хворого;

3) № медичної карти;

4) кількість використаних ампул;

5) залишок;

6) підпис медичної сестри;

7) кількість зданих пустих ампул;

8) підпис старшої медичної сестри.

Запам'ятайте! Графи журналу треба заповнювати чітко. Забороняється виправляти, підтирати записи.

Якщо запис зроблено помилково, то однією лінією треба закреслити попередній запис так, щоб можна було прочитати його, позначити "Записано помилково" і поставити свій підпис.

Згідно з вимогою головного лікаря за такою ж формою заводять "Журнал обліку гостродефіцитних препаратів", а також препаратів, які надійшли як гуманітарна допомога.

 

У відділенні також повинен бути пронумерований, прошнурований і скріплений підписом головного лікаря та круглою печаткою "Журнал передачі ключів від сейфа з наркотичними анальгетиками".

Графи журналу:

1) дата;

2) ключі (здав, прийняв);

3) підписи медичних сестер;

4) підпис лікаря;

5) назви препаратів;

6) кількість заповнених ампул;

7) кількість порожніх ампул.

Порожні ампули з-під наркотичних препаратів не викидають, а здають старшій медичній сестрі. Наприкінці кожного місяця комісія, призначена відповідно до наказу головного лікаря, перевіряє порядок обліку та використання наркотичних анальгетиків, складає відповідний акт, а пусті ампули подрібнюють і викидають у сміттєзбірник.

Запам'ятайте! За порушення правил обліку, зберігання та використання наркотичних анальгетиків, отруйних речовин, гостродефіцитних препаратів медичний персонал притягується до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Роздавання ліків

1. Медична сестра самостійно не може призначити хворому ліки або змінити призначення лікаря. Вона може це зробити тільки у разі відсутності лікаря у відділенні (коли хворий просить у медичної сестри найпростіші ліки, наприклад, анальгін при головному болю).

2. У той самий час медична сестра, безпосередньо спостерігаючи за хворими, може затримати призначення, наприклад, коли хворий погано переносить препарат або в нього виникла алергічна реакція, коли необхідність у призначенні певного лікарського препарату усунулася, наприклад, якщо хворий, якому призначили снотворне, заснув.

3. У разі появи найменших ознак неадекватної реакції на ліки або ускладнення медична сестра повинна негайно повідомити про це лікареві.

4. Якщо медична сестра переплутала ліки або перевищила їхню дозу, слід негайно повідомити про це лікареві, навіть у випадку, коли у хворого відсутні ознаки отруєння.

5. Медична сестра повинна пам'ятати про важливу роль віри хворого в успішність призначеного лікування, тому вона не має права пропустити точного часу роздавання ліків, зневажливо ставитися до призначення того чи іншого препарату.

6. Якщо ліки мають неприємний смак або запах, хворого треба попередити про це та вказати на найкращий спосіб прийняття таких ліків.

7. Якщо ліки впливають на забарвлення калу або сечі, слід про це попередити хворого.

 

При лікуванні пацієнтів величезне значення має метод введення медикаментозних препаратів. Від нього залежить швидкість і сила дії препарату. Медикаментозні препарати мають місцеву дію на тканини і загальний вплив на організм після всмоктування в кров.

 

Застосовують різні методи введення медикаментозних засобів (ліків) у організм:

1) зовнішній (втирання, змазування, аплікації, присипання)

2) внутрішній, або ентеральний: через рот—per os;

через пряму кишку—per rectum;

під язик—sub linguae;

через шлункову фістулу — per fistulae;

3) інгаляційний

4) через слизові оболонки (уведення ліків у кон'юнктивальний мішок, ніс та зовнішній слуховий хід)

5) парентеральний, тобто шляхом ін'єкції (внутрішкірної, підшкірної, внутрім'язевої, внутрівенної, внутріартеріальної, внутріплевральної, внутрісуглобової, внутріспинномозкової).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)