АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Припудрювання та присипання

Показання. Для зменшення подразнення шкіри, її підсушування та дезинфекції, запрілості, надмірного потіння, особливо у закритих місцях.

Застосовують різні індиферентні присипки та пудри: рисова пудра, тальк (кремнієво-магнієва сіль), порошок оксиду цинку, борної кислоти, крохмаль.

Чистий ватний тампон занурюють у присипку чи пудру, присипають чи припудрюють уражене місце, злегка торкаючись його ватним тампоном. Оброблене місце прикривають тонким шаром марлі та забинтовують.

Зовнішнє застосування лікарських речовин для лікування слизових оболонок

1. Інгаляційні методи впливу на слизову оболонку дихальних шляхів.

2. Уведення крапель у кон'юнктивальний мішок.

Краплі вводять у кон'юнктивальний мішок при різних захворюваннях кон'юнктиви, рогівки, кришталика, сітківки ока.

Піпетку кип'ятять. Перевіряють термін придатності лікарської речовини, яку будуть закрапувати, щоб у ній не було сторонніх домішок. Руки миють з милом. Набирають рідину в піпетку до третини її об'єму, щоб рідина не потрапила до гумового балончика. Пальцями лівої руки відтягують нижню або верхню повіку чи обидві повіки одночасно, особливо коли є блефароспазма.

Слід пам'ятати, що якщо у хворого в збудженому стані це зробити не вдається, то краплі крапають у ямку біля внутрішнього кута очної щілини; при цьому рідина самоплинно потрапляє до кон'юнктивального мішка.

Заповнену піпетку тримають вертикально до ока. Не торкаючись вій, вводять до кон'юнктивального мішка 1—2 краплі лікарської рідини (більше двох крапель вводити не слід, бо більша кількість крапель не вмішується в кон'юнктивальному мішку). Хворий повинен сидіти з заплющеними очима протягом 5—10 хв. Після цього він може розплющити очі; якщо рідина витікає з очей, її видаляють ватним тампоном (окремим для кожного ока).

3. Уведення крапель у ніс

Ніс хворого звільняють від слизу та кірочок за допомогою ватної турунди або ґнотика, як це описано в розділі «Особиста гігієна хворого». Хворого кладуть на кушетку або саджають з відкинутою назад головою. Лікарську речовину, підігріту до температури тіла, набирають у піпетку до третини П об'єму. Лівою рукою трохи піднімають кінчик носа хворого, голову нахиляють у бік, протилежний тому, куди будуть крапати краплі. Не торкаючись слизової оболонки носа, вводять у кожну ніздрю по 5—8 крапель водного розчину або 15—20 крапель олійного розчину лікарської речовини.

4. Закладання мазі в кон'юнктивальний мішок Для цієї процедури потрібна скляна паличка з розширеним та сплощеним кінцем, яку перед процедурою слід прокип'ятити. Сплощеним кінцем скляної палички набирають невелику кількість (як невелика горошина) мазі. Вказівним пальцем лівої руки відтягують нижню повіку донизу, мазь накладають на зовнішній кут кон'юнктиви. Хворому рекомендують заплющити очі, після чого повіки злегка масажують.

5. Уведення крапель у зовнішній слуховий прохід Цей метод застосовують при запаленні середнього вуха.

Перед уведенням крапель вухо прочищають, як описано у розділі «Особиста гігієна хворого». Лікарську речовину у вигляді водного або масляного розчину підігрівають до температури тіла. Голову хворого нахиляють у бік здорового вуха так, щоб хворе вухо опинилося зверху. Лівою рукою відтягують вушну раковину вгору і назад. При цьому зовнішній слуховий прохід випростовується і краплі потрапляють у його глибину. Правою рукою крапають 5—8 крапель. Краплі тримають у вусі протягом 10—15 хв. Після цього нахиляють голову хворого у бік хворого вуха, щоб краплі витекли з нього або просушують їх у слуховому проході за допомогою ватної турунди.

Розтирання шкіри

1. Ретельно вимийте руки водою з милом і витріть їх рушником.

2. Шкіру на місці розтирання також очистіть за допомогою полотнини, теплої води, мила і висушіть рушником.

3. Невелику кількість рідини (70% розчин етилового спирту, камфорний спирт, горілка тощо) налийте на долоню й розітріть шкіру круговими рухами протягом 3—5 хв.

4. Укрийте хворого ковдрою.

Втирання ліків у шкіру під час лікування корости за методом М.П. Дем'яновича

1. Чисто вимитими руками хворий енергійно втирає в шкіру протягом 10 хв 60% розчин гіпосульфіту натрію.

2. Через 15 хв втирання повторює.

3. Після цього, коли тіло стане сухим (приблизно через 15 хв), втирає у шкіру протягом 5 хв 6% розчин хлористоводневої кислоти.

4. Потім ще три рази повторює втирання 6% розчину хлористоводневої кислоти з інтервалами по 15 хв.

5. Хворий миє руки і надягає чисту білизну.

6. Через три дні миється у ванній або під душем і змінює натільну й постільну білизну.

 

N.B. У разі зовнішнього застосування лікарських речовин медична сестра повинна мити руки перед виконанням процедури кожному хворому.

Уведення в очі хворого на глаукому лише однієї краплі розчину атропіну (який розширює зіницю) замість розчину пілокарпіну (який звужує зіницю) може спричинити незворотню втрату зору.

Холодні краплі, уведені у вухо, подразнюють лабіринт і можуть спричинити запаморочення і навіть блювання.

Гноєтеча з вуха є протипоказанням до закапування олійних крапель.

Безпосередньо з тюбика очна мазь може використовуватись лише одному хворому.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)