АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Динаміка розвитку учнівського колективу

Читайте также:
  1. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  2. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  3. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  4. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  5. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  8. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  9. Блочна контрольна робота № 1 – Технічна термодинаміка
  10. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  11. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  12. Братства та їх роль в розвитку української культури.

Дитячий колектив у своєму розвитку (згуртованості) проходить певні стадії, які характерезують його з якісного боку – рівень взаємовідносин між вихователем і вихованцями, між членами колективу. Особливості розвитку колективу залежить від наявності, прояву таких ознак – актив, лідер, органи самоврядування. Для розуміння суті розвитку дитячого первинного колективу (класу) уточнимо їх сутність.

Актив – ініціативна група вихованців, яка усвідомлює, сприймає вимоги педагога і допомагає йому в організації діяльності колективу по їх реалізації.

Органи самоврядування – демократично обрані уповноважені колективу, які допомагають педагогові здійснювати керівні функції по організації різних сфер життєдіяльності колективу по реалізації суспільно значимих цілей.

Члени активу само вирізняються, самоутверджуються в реалізації педагогічних вимог – призначаються педагогом для реалізації частини функцій по управлінню класним колективом. А органи самоврядування - демократично (більшістю голосів на загальних зборах) обирають учні класу, то члени активу самовирізняються, самоутверджуються – й призначаю.

Лідер – це той член колективу, який в значимих ситуаціях здатний здійснювати помітний вплив на поведінку членів колективу, виявляє ініціативу в колективній діяльності, бере на себе відповідальність за діяльність колективу.

Спираючись на теорію і досвід А.С.Макаренка, відзначимо, що дитячий колектив (колектив класу) у своєму розвитку проходить чотири стадії: перша стадія - створення колективу учнів; друга стадія - поширення впливу активу на весь колектив; третя стадія – вирішальний вплив громадської думки більшості;четверта стадія – самовиховання, як найвищий прояв виховання в колективі.

Вихователь повинен по-перше стимулювати розвиток колективу, а по-друге, змінювати зміст виховної взаємодії з вихованцями і колективом взагалі в залежності від стадійного розвитку.

Перша стадія початкова – створення колективу учнів.

Характеризується такими ознаками: Спочатку колектив лише формується (наприклад учні прийшли в перший клас; приїхали в оздоровчий табір тощо), учні недостатньо знають одне одного, не виявляють ініціативи в діяльності, придивляються одне до одного і до вихователя, не в повній мірі усвідомлюють завдання, відсутній актив, органи самоврядування. Школярів об’єднує загальне емоційне напруження, бо невідомі норми, вимоги до їх життя (Для чого Я тут? Чого ми прагнемо й для чого це мені? Що таке добре себе поводити? З ким я хочу дружити? Коли в кого День народження? Хто чим захоплюється? Для чого записуватися в різні гуртки? Які вимоги до зовнішнього вигляду? За що тут хвалять? За що осуджують? Як потрібно вчитися? Тощо), але поступово діти дізнаються, хто є хто, з’являються малі групи. Виявляється група вихованців (5-7 осіб), яка підтримує вимоги педагога й починає активно залучати інших членів колективу до виконання педагогічних вимог (дотримуватися правил поведінки в школі; чергувати по класу; організовувати різні свята, заходи; відповідально ставитися до навчання тощо). І саме це є передумовою переходу на другу стадію розвитку колективу – призначення активу.

Діяльність вихователя на першій стадії: мета виховних зусильстворення колективу (учні мають усвідомити загальну суспільно значиму мету спільної життєдіяльності; будувати міжособистісні взаємовідносини; включитися в діяльність по її досягненню).

Характеристика взаємин: на цей час педагог є єдиним виразником громадських вимог. Як правило, вимоги дитини до себе ще не усвідомлені. Взаємини між педагогом і вихованцями будуються на засадах безпосереднього впливу на колектив в цілому, так і на кожного члена колективу зокрема.

Педагогічна вимога - вимога висловлена у формі, що не припускає заперечень, необхідна на першій стадії в кожному колективі. Потім вас зрозуміли і підтримали, перейшли на ваш бік перший, другий.. активіст, тобто навколо вас організовується група яка свідомо хоче підтримати дисципліну, взаємодію відповідно ваших педагогічних вимог.

Що зумовлює такі напрямки діяльності педагога:

- Запровадження єдиних вимог до учнів. Вихователю необхідно пред’явити прості, доступні для виконання, зрозумілі і конкретні за змістом рішучі за формою педагогічні вимоги щодо мети, завдань, перспективи колективу;

- вивчення індивідуальних особливостей, можливостей членів колективу;

- створює умови для пізнання, виявлення й розвитку здібностей кожної дитини (всі діти повинні бути включені в різноманітну діяльність для виявлення тих видів діяльності в яких дитина досягає успіхів й одержує задоволення, тобто має відповідні здібності);

- забезпечення знайомства вихованців між собою;

- організовує спільну діяльність по виконанню вимог для досягнення мети; (включаючись в діяльність, у процесі якої спілкуються, пізнають одне одного і це сприяє в майбутньому визначити актив, а потім й обрати органи самоврядування);

- здійснює інтенсивний вплив на учнів, формує ядро активу з учнів, які добре вчаться, підтримують і виконують вимоги педагога (шкільного режиму і правила для учнів), вимогливі до себе й до інших, мають організаторські здібності.

Цю стадію не слід затягувати тому що, якщо учні довгий час залежать лише від педагогів, вони звикають до цього і їх потім важко переорієнтувати на підкорення органам учнівського самоврядування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)