АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Групування та облік витрат за елементами (кл.8, рах. 80-85)

Читайте также:
  1. III. Витрати діяльності
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. IM4.1. Виявити сумарні витрати й вигоди
  4. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  5. V. Облік амортизації основних засобів
  6. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  7. V. Особливості обліку деяких запасів
  8. V. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт
  9. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  10. VIII. Облік вибуття основних засобів
  11. А)економія за рахунок масштабів, тов..диференціація, вимоги інцест., перехідні витрати, доступ до каналів розподілу, відносні перевитрати незалежно від масштабу
  12. Автоматизація обліку праці та заробітної плати

Підприємства малого бізнесу можуть використовува­ти рахунок 80 та інші рахунки класу 8 «Витрати за елементами» замість рахунків класу 9; інші підприємства — як рахунок для управлін­ських цілей і для збирання статистичних даних.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" №318 від 31.12.99p., Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій №291 від 30.11.99 р. та Методичних рекомендацій з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості №47 від 02.02.2001 p., витрати групуються за такими елементами (рис. 4):

1. Матеріальні витрати.

2. Витрати на оплату праці.

3. Відрахування на соціальні заходи.

4. Амортизація.

5. Інші операційні витрати.

6. Інші затрати.

На рахунку 80 «Матеріальні витрати» обліковують матеріальні витрати за звітний період. Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладено в П(С)БО 16 «Витрати».

На дебеті рахунка 80 «Матеріальні витрати» відобра­жають суми визнаних матеріальних витрат, на кредиті — їх списання: на рахунки класу 9, якщо понесені витрати належать до витрат періоду (якщо підприємство не корис­тується рахунками класу 9 — на рахунок 79 «Фінансові результати») або потребують додаткового розподілу (не­прямі виробничі витрати); на рахунок 23 «Виробництво», якщо ці витрати включають до собівартості виробництва продукції, робіт, послуг.

 

 

 

Рис. 4 Групування витрат за елементами (Клас 8) за Планом рахунків №291 від 30.11.99 р.

Приклади проведень при одночасному використанні рахунків класів 8, 9 див. у Додатку

Ключові поняття

ü Виробнича собівартість ü Повна собівартість ü Собівартість реалізації ü Планова (нормативна) собівартість ü Фактична (звітна) собівартість ü Витрати виробництва ü Загальновиробничі витрати ü Витрати за елементами

Резюме

Витрати виробництва - це спожиті в процесі виробництва засоби виробництва, які втілюють у собі минулу працю (сировину, матеріали, амортизацію основних засобів працю працівників, зайнятих у процесі виробництва теперішньому) з відповідними на неї нарахуваннями та ін. Виробнича собівартість - це собівартість, що містить цехову собівартість і накладні витрати (витрати допоміжних виробництв, загальновиробничі та адміністративні витрати). Показник виробничої собівартості дозволяє виявити відхилення від прийнятих норм витрат тих чи інших ресурсів.

Повна собівартість — це собівартість, що містить виробничу собівартість і витрати на збут (позавиробничі витрати). Повна собівар­тість використовується для визначення фінансового результату. І цехова, і виробнича, і повна собівартість може бути плановою та фактичною.

Планова (нормативна) собівартість — це прогнозне значення величини витрат, розрахованих на підставі нормативів за кожною статтею витрат. Планова собівартість формується на початку періоду, що планується.

Фактична (звітна) собівартість — це собівартість, визна­чена на підставі даних бухгалтерського обліку фактичних витрат.

Для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) призначено рахунок №23 " Виробництво".

Рахунки Класу 9 "Витрати діяльності" застосовуються для узагальнення про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати на запобігання надзвичайним подіям і ліквідацію їх наслідків.

Підприємства малого бізнесу можуть використовува­ти рахунок 80 та інші рахунки класу 8 «Витрати за елементами» замість рахунків класу 9; інші підприємства — як рахунок для управлін­ських цілей і для збирання статистичних даних.

Контрольні питання

  1. Які нормативні акти складають методологічні засади формування витрат виробництва?
  2. Як поділяються витрати виробництва, згідно П(С)БО 16?
  3. Дайте визначення таким поняттям як виробнича собівартість, повна собівартість, собівартість реалізації, планова (нормативна) собівартість, фактична (звітна) собівартість
  4. Окресліть мету обліку собівартості продукції
  5. Висвітліть методику обліку виробничої собівартості
  6. Для чого застосовуються рахунки Класу 9?
  7. Для чого застосовуються рахунки Класу 8?

 

 

Домашнє завдання

Л.2, с.512-519


Додаток


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)