АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна частина виконання курсового проекту

Читайте также:
  1. I. ВСТУПНА ЧАСТИНА
  2. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  3. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
  4. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (25 хв)
  5. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  6. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (30 хв)
  7. II. ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ (33 хв)
  8. II.Основна частина
  9. II.Практична частина
  10. II.Практична частина
  11. III. Практична частина.
  12. III. Практична частина.

У „Вступі” до курсового проекту наводяться наступні відомості:

1.Загальні дані про споживача, для якого будується свердловина, з можливим описом діючої системи водопостачання, вичерпна характеристика підземних джерел водопостачання та споруд водозабору.

2.Потреба у воді, яка ґрунтується на розрахунках водоспоживання за діючими нормами із врахуванням необхідної кількості води і дозволу на спеціальне водокористування.

3.Точне місцезнаходження свердловини, що будується або найкоротша відстань від конкретних постійних орієнтирів. 4.Абсолютна позначка устя свердловини 5.Перелік матеріалів, на основі яких складений проект та перелік основних використаних при проектуванні нормативних документів. 6.Наявність ліцензії на проектування та будівництво водозабірних свердловин.

Крім того у „Вступі” визначаються етапи (черговість) проведення робіт. В проекті повинна бути занотована відповідальна за роботу особа (головний інженер проекту – ГІП), що підтверджує той факт, що проектна документація розроблена у відповідності з міждержавними і національними нормами і стандартами.

В розділі „Коротка характеристика гідрогеологічних умов району будівництва розвідувально-експлуатаційної свердловини” наводяться наступні відомості:

1.Характеристика гірських порід, які необхідно пройти під час буріння – попередній геолого-літологічний розріз з вказівкою геологічних індексів.

2. Глибини залягання.

3. Потужность різних шарів.

4. Літологічний опис порід з виділенням водоносних горизонтів (пластів) з вказівкою рівня води.

5. Орієнтовні дебіти, пониження та питомі дебіти свердловини.

На основі гідрогеологічного висновку, який видається органами геології та даним по опорним свердловинам, іншими матеріалами, проводиться більш детальний опис запропонованих до експлуатації водоносних горизонтів, які включають наступні характеристики:

· Площа розповсюдження, глибина залягання і характер взаємодії з найближчими водоносними горизонтами;

· Літологія водовміщувальних порід;

· П’єзометричні рівні;

· Пониження, дебіт, питомий дебіт;

· Початковий динамічний рівень та динамічний рівень на кінцевий термін експлуатації, звраховуванням взаємодії свердловин;

· Основні передбачувані фізико-хімічні і бактеріологічні показники підземних вод та можливість їх зміни.

Розділ завершується висновком про можливість отримання заданої кількості та якості підземної води. При необхідності проектуються заходи по очистці та підготовці води.

При виконані розділу „Техніко-економічний вибір водоносного експлуатаційного горизонту” необхідно пам’ятати та дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Необхідно використовувати водоносні горизонти з найменшою глибиною залягання від поверхні землі;
  • Необхідно використовувати водоносний горизонт з найбільшою водовіддачею;
  • Величина гідростатичного напору експлуатаційного водоносного пласта повинна бути найбільшою;
  • Водоносна порода у пласті повинна дозволяти застосовувати найбільш просту конструкцію водоприймальної частини;
  • Якість води у експлуатаційному водоносному пласті в найбільшій степені повинна задовольняти вимогам ГОСТу на питну воду та Державним Санітарним Нормам.

Не завжди об’єктивно можна скористатися наведеними рекомендаціями. Завжди буде присутній суб’єктивний фактор. Тому у курсовому проекті для більш об’єктивного прийняття рішення по вибору експлуатаційного водоносного пласта запропонована методика техніко-економічного розрахунку. В її основі лежать розрахунки з урахуванням укрупнених показників вартості окремих споруд та елементів свердловини, які входять до основних елементів підземного водозабору. Всі розрахунки по техніко-економічному вибору водоносного пласта пропонується виконувати в табличній формі (таблиця 3.1).

Критерієм для вибору водоносного пласта служить вартість 1 м3 отриманої із свердловини води. Спрощений вираз для визначення вартості 1 м3 має такий вигляд

, (3.1)

де Со, Сс, Сох – будівельна вартість оголовка свердловини, буріння свердловини, зон сан охорони, тис.грн.; Нн – напір насоса, м; σ – вартість 1 кВт/год, електроенергії, грн.; η – коефіцієнт корисної дії насоса, %; QВ – продуктивність водозабору м3 /доб; Сн – вартість насоса, тис.грн.

Таблиця 3.1.

Техніко-економічний розрахунок вибору водоносного пласта.

№ з/п Розрахункові показники Од. вимір. Формули для розрахунків Результати для водоносних горизонтів
   
1. Продуктивність свердловини м3 /год    
2. Глибина свердловини м    
3. Глибина статичного рівня м Hст    
4. Стовп води в свердловині м    
5. Допустиме пониження статичного рівня м    
6. Розрахунковий дебіт свердловини м3 /год    
7. Загальне число свердловин шт.    
8. Розрахунковий напір насоса м    
9. Прийнята марка насоса м м3 /год % Н Q η    
  Експлуат. діаметр свердловини мм Dе    
  Вартість насоса т.грн. Сн    
  буд.витрати - оголовка -буріння свердл. Зони сан охорони т.грн   Со Сс Сох    
  Вартість 1 м3 води грн Ц    

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)