АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рекомендації по вибору способу буріння свердловин

Читайте также:
  1. II. Гігієнічні рекомендації
  2. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  3. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  4. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  5. В) Вибору джерел фінансування
  6. Вибір свердловини для обробки привибійної зони
  7. Визначення й обґрунтування вибору проблеми мешканців Харківської області, для вирішення якої слід розробити пропозиції до регіональної політики
  8. Визначення тиску в газовій свердловині
  9. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  10. Викривлення свердловин
  11. ВИМОГИ ДО ДАНИХ І КЕРУВАННЯ НИМИ, ЩО ОБГОВОРЮЮТЬСЯ У РАЗІ ВИБОРУ ГЕНЕРАТОРА СППР
  12. Вимоги до методів навчання та проблеми їх вибору
Спосіб буріння Умови застосування
Ударно-канатний В крихких породах глибиною до 150 м, в скельних породах понад 150 м (до 200 м) при початковому діаметрі більше 500 мм
Роторний з прямою промивкою глинистим розчином В добре вивчених та надійно опробованих водоносних горизонтах, які складені крихкими породами глибиною до 1000...1200 м, з початковим діаметром до 500 мм
Роторний з прямою промивкою водою В стійких скельних породах глибиною до 1000...1200 м
Роторний з оберненою промивкою водою В крихких породах, які не містять валунів розміром більше 150 мм, глибиною до 200 м.
Колонковий В скельних породах глибиною до 150...200 м, при діаметрі свердловини до 150 мм
Комбінований ударно-канатний та роторний з прямою промивкою) При глибині свердловини більше 150 м в крихких породах. До покрівлі водоносного горизонту — роторний з глинистим розчином, по водоносному горизонту — ударно-канатний

Для більш об’єктивного вибору способу буріння, а також для складання кошторисної документації, як по складанню загального кошторису розрахунку вартості будівництва, так і для складання локального кошторису розрахунки будемо проводити за допомогою програми на ПЕОМ „ Тендер-контракт ”. (Див. Додаток Б)

4.2. Основні види робіт для буріння свердловини.

В цьому розділі необхідно стисло описати основні види робіт, які виконуються при бурінні свердловини, до яких відносяться:

  • Підготовчі роботи по розміщенню та обладнанню майданчика для проведення бурових робіт;
  • Вибір бурового агрегату;
  • Вибір типу та розмірів доліт для буріння;
  • Вибір технологічних параметрів в залежності від способу буріння;
  • Обладнання свердловини експлуатаційною колоною бурильних труб;
  • Цементація затрубного простору;
  • Розкриття водоносного пласта;
  • Встановлення фільтрів в свердловину;
  • Проведення дослідних відкачок.

Підготовчі роботи до буріння свердловини починають із розчищення, планування ділянки для розташування бурової установки та обладнання.

Ділянка для бурових робіт повинна знаходитися на відстані не менше 30 м від найближчих існуючих споруд, ліній електропередач, шосейних доріг та ін. Розміри ділянки залежать від типу установки, яка застосовується для буріння: для УРБ-3АМ, УРБ-2А - 10х20 м, для 1БА15В - 15х20 м, для стануів ударно-канатного буріння 10х10 м. Для вільного під’їзду автотранспорту до ділянки прокладають дорогу. На відстані 20...25 м від устя свердловини розташовують вагончик для бурової бригади. В 30...40 м від бурової установки влаштовують слад паливо-мастильних матеріалів. В курсовому проекті необхідно навести схему розташування бурового агрегата в залежності від прийнятого способу буріння і вибраного станка.

На виконання робіт складається графік за такою формою

Таблиця 4.2.

Календарний план виконання будівельних робіт

№ з/п Назва робіт Дні
                       
  Монтаж установки х                      
  Буріння х Залежно від глибини свердловини та літологічного складу грунта
  Каротаж                 х      
  Кріплення свердловини х Залежно від глибини свердловини і складності буріння

Продовження табл..4.2

№ з/п Назва робіт Дні
                       
  Встановленя фільтра                 х      
  Розглинизація х При необхідності
  Монтаж ерліфта                   х    
  Відкачка х Від гранулометричного складу водоносн.породи
  Монтаж насоса                     х  
  Демонтаж обладнання                       х

ПРИМІТКА: х – тривалість роботи в днях

 

4.3. Конструкція та розрахунок фільтрів водозабірних свердловин.

Експлуатаційний діаметр свердловини Dе (діаметр в межах заглиблення насоса) визначається в залежності від типу водопідйомного обладнання, діаметра корпусу насосу або діаметру фільтра. При обладнані свердловини заглибленими насосами Dе приймається рівним зовнішньому діаметру корпуса. Величина кінцевого діаметра свердловини Dк визначається за більшою величиною діаметра насоса або діаметра фільтра та прийнятим способом буріння.

Тому для складання конструкції свердловини, необхідно вибрати тип фільтра та встановити його розміри. Вибір типу фільтра виконується в залежності від гранулометричного складу водоносних порід, а також від дебіту, глибини свердловини, стану водотривких порід покрівлі та підошви. Прийнята конструкція фільтра повинна забезпечити мінімальні вхідні опори руху води. Фільтр підбирається для одного експлуатаційного водоносного горизонту, який виявився економічно вигідним для експлуатації.

Розрахунок фільтра заключається у визначенні його діаметра Dф, довжини робочої поверхні Lф, розмірів і розташування вхідних отворів каркасу фільтра, підбору матеріалів для гравійної обсипки. Мінімальний діаметр каркасу фільтра приймають не менше 100 мм. При влаштуванні гравійних фільтрів за зовнішній діаметр фільтра потрібно приймати діаметр зовнішнього контуру обсипки. У водоносних горизонтах потужністю до 10 м довжина робочої частини фільтра Lф приймається рівною їх потужності.

Lф = m – 1 (4.1)

Для більш потужних водоносних пластів > 10 м довжина робочої частини фільтра приймається рівною

, (4.2)

де, α = 0,5...0,8 – емпіричний коефіцієнт, який залежить від гранулометричного складу порід водоносного пласту; m – потужність водоносного пласту, який розглядається, м.

Робоча частина фільтра не повинна доходити до покрівлі та підошви пласта на 0,5...1,0 м. Розміри прохідних отворів фільтрів без влаштування гравійної обсипки вибираються за таблицею 4.3 залежно від коефіцієнта неоднорідності.

Таблиця 4.3.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)