АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення явної форми зараженості зерна

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  6. D. Формирование структуры отдела
  7. Definitions. Визначення.
  8. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  9. I. Визначення сімейства рослини.
  10. I. Поняття необережності, як форми вини.
  11. I. Формирование дисциплины.
  12. I.2 Реформирование и современная структура банковской системы РФ.

Загальні положення. Для визначення зараженості зерна шкідниками хлібних запасів середній зразок зерна просіюють через два сита з круглими отворами: нижнє з отворами Ø 1,5 мм, верхнє – Ø 2,5 мм.

На ситі діаметром 30 см просіюють одночасно біля 1 кг зерна.

Просіювання ведуть вручну протягом 2 хв при 120 кругових рухах на хвилину або механізованим способом на розсіюванні протягом 1 хв при 150 кругових рухах на хвилину.

При температурі зерна в зразку нижче 5°С отримані за допомогою просіювання сходи і проходи через сита відігрівають при температурі 25-30°С протягом 10-20 хвилин для вилучення холодового оціпеніння шкідників.

Після просіювання і підігріву (якщо останнє необхідно) підраховують шкідників.

Мертвих шкідників, знайдених при підрахунку, відносять до сміттєвої домішки і при визначеності зараженості не враховують. Мертві жуки відрізняються від живих тим, що їхні ноги витягнуті і нерухомі. У живих жуків, які знаходяться в нерухомому стані, ноги міцно притиснуті до тіла.

Підрахунок живих шкідників починають з крупних видів шкідників (мавританська козявка, великий здобний і смоляно-бурий хрущаки, притворяшка-вор, їх личинки та ін.). Для цього щільно передивляються схід з сита з отворами Ø 2,5 мм, розрівнюють його тонким шаром на аналізуючій дошці і розбирають вручну.

Потім окремо продивляються розсипані тонким шаром проходи через сита з отворами Ø 2,5 мм (на білому склі) і Ø 1,5 мм (на чорному склі).

Прохід через сито з отворами Ø 1,5 мм розглядають під конічною лінзою (4 - 4,5-кратне збільшення) для знаходження і підрахунку живих кліщів.

При огляді сходу і проходів вибирають живі екземпляри і встановлюють види шкідників в 1 кг зерна, ступінь зараженості визначають в повній відповідності з таблицями.

Для просіювання зразків при визначенні зараженості шкідниками використовують прилад ПОЗ-1.

 

Визначення пошкодження сімені гороху зернівкою (брухусом) і листоверткою. Ознакою пошкодження гороху брухусом є наявність в насінині порожнини з круглим отвором розміром до 3 мм, прикритим оболонкою або відкритим, всередині якої може знаходитися личинка, лялечка або жук зернівки.

Пошкодження гороху листоверткою визначається наявністю виїденими з поверхні насінини з заглибленнями, заповненими павутиною і екскрементами. Пошкодження гороху цими шкідниками визначають в 100 г сімен, видалених із середнього зразка.

Зараженими сіменами вважають ті, в яких знаходяться живі шкідники; пошкодженими – сімена з мертвими шкідниками або з пустою порожниною після вильоту жука.

Сімена наважки продивляються, виділяють заражені і пошкоджені сімена. Сімена зважують і виражають у відсотках до взятої наважки.

Пошкодження інших бобових культур зернівками (квасолевою, сочевичною та ін.) визначають також із наважки масою 100 г, переглядаючи сімена. Пошкоджене насіння важать і встановлюють пошкодження в відсотках.

Визначення зараженості шкідниками кукурудзи в початках. Зараженість визначають оглядом за допомогою лінзи кожного десятого початку вихідного зразка на наявність живих шкідників.

Щоб виявити кліщі беруть з вихідного зразка десять початків, постукують їх один об другий над чорним папером і залишок на ній проглядають під лінзою. Якщо є кліщі, то підраховують їх кількість.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)