АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гранично допустимі дози опромінення

Читайте также:
  1. Безграничность потребностей и ограниченность экономических ресурсов как основа экономической теории
  2. Виробництво, заготівля, реалізація сільськогосподарської продукції, що містить хімічні препарати понад гранично допустимі рівні регулюється ст. 42-1 КУАП України
  3. Гранично допустимі концентрації пестициді
  4. Граничнодопустимі рівні опромінення персоналу, пацієнтів та населення
  5. Допустимі дози опромінення населення.
  6. Допустимі рівні звукового тиску
  7. Допустимі рівні звукового тиску в октавних смугах частот, рівні шуму та еквівалентні рівні шуму
  8. Допустимі умови мікроклімату
  9. Закон спадаючої граничної продуктив9
  10. Закон спадаючої граничної продуктивності закриття рахунків у банках
  11. Їх використання в практ діяльності лікарів. Класифікація клін ефектів пошкоджуючої дії на організм залежно від умов опромінення.

В Україну для врегулювання питань пов'язаних з аваріями на радіаційно-небезпечних об'єктах і захистом населення прийнято низку законодавчих та нормативних актів:

- Закон України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» № 40/95-ВР від 08.02.95 р.;

- Закон України «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань» № 15/98-ВР від 14.01.98 р.;

- «Норми радіаційної безпеки України» НРБУ-97 № 208 від 14.07.97 р.;

У Законі України «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань» говориться:

Кожна людина, що проживає або тимчасово перебуває на території України, має право на захист від впливу іонізуючих випромінювань. Це право забезпечується здійсненням комплексу заходів щодо попередження впливу іонізуючих випромінювань на організм людини понад встановлених дозових меж опромінення, компенсацією за перевищення встановлених дозових меж опромінення та відшкодуванням шкоди, заподіяної внаслідок впливу іонізуючих випромінювань.

Дозові межі визначаються цим Законом та НРБУ-97.

Таблиця 6. Ліміти дози випромінювання (мЗв · рік-1).

  Категорія осіб, що піддаються опроміненню
А Б В
DLE(ліміт дози)      

 

Залучення осіб до ліквідації радіаційних аварій та їх наслідків допускається лише на добровільних засадах, за контрактом, в якому повинна зазначатися можлива доза опромінення за час ліквідації радіаційної аварії та її наслідків.

Залучення до ліквідації радіаційних аварій та їх наслідків осіб, які мають медичні протипоказання, осіб віком до 18 років та жінок дітородного віку забороняється.

Опромінення осіб, залучених до ліквідації радіаційної аварії та її наслідків, понад основних дозових меж опромінення, встановлених Законом, допускається лише за їх згодою, у випадках, якщо не можна вжити заходів, які виключають їх перевищення, і може бути виправдано лише рятуванням життя людей та запобіганням подальшого небезпечного розвитку аварії і опромінення більшої кількості людей.

В умовах радіаційної аварії усі роботи виконуються аварійним персоналом, до складу якого входять:

- персонал аварійного об'єкта, а також члени спеціальних, заздалегідь підготовлених аварійних бригад − основний персонал;

- особи, залучені до аварійних робіт − залучений персонал.

У разі якщо роботи в зоні аварії пов'язані із запобіганням катастрофічних наслідків допускається заплановане перевищення дози до 100 мЗв. У випадках робіт, пов'язаних із врятуванням життя, повинні застосовуватися заходи, щоб еквівалентна доза опромінення, на будь-який орган, включаючи опромінення всього тіла, не перевищувала 500 мЗв. При цьому роботи пов'язані з перевищенням дози повинні виконуватися добровольцями, які пройшли медичне обстеження, проінформовані про ризик і дали письмову згоду на участь у цих роботах.

 

2.3.2. Захист населення при радіоактивному забрудненні.

Основними заходами захисту населення при виникненні радіоактивного забруднення є:

- використання колективних та індивідуальних засобів захисту;

- застосування засобів медичної профілактики;

- дотримання необхідних режимів поведінки;

- евакуація;

- обмеження доступу на забруднену територію;

- заборона споживання забруднених продуктів харчування та води;

- санітарна обробка людей, дезактивація одягу, техніки, споруд, території, доріг та інших об'єктів.

Для захисту сільськогосподарських тварин здійснюються заходи по їх укриттю, переклад на стійлове утримання, виключення з вживання забруднених кормів і води або евакуація із зони забруднення.

Заходи щодо укриття людей приймаються, якщо протягом перших десяти діб очікувана сукупна ефективна доза опромінення може перевищити 5 мілізівертів. Тимчасова евакуація людей здійснюється у разі, якщо протягом не більше ніж одного тижня ефективна доза опромінення може досягти рівня 50 мілізівертів.

Йодна профілактика застосовується у разі, якщо очікувана поглинута доза опромінення щитовидної залози, від накопиченого в ній радіоактивного йоду, може перевищити 50 мілігрей згідно з установленими Міністерством охорони здоров'я України регламентами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)