АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Форма статуту проекту

Читайте также:
  1. B) Спортивная форма
  2. B. на процессе сбора, передачи и хранения информации
  3. C) в тексте нет информации
  4. C.) При кодировании текстовой информации в кодах ASCII двоичный код каждого символа в памяти ПК занимает
  5. CASE-технологія створення інформаційних систем
  6. CMS, редактирование информации
  7. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  8. g) процесс управления информацией.
  9. I Курс I I семестр (полная форма обучения)
  10. I. ИНФОРМАЦИЯ, КОТОРУЮ НЕОБХОДИМО ЗНАТЬ ДО НАЧАЛА АНКЕТИРОВАНИЯ
  11. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  12. III Рондообразная форма.

Загальні положення

Метою виконання курсового проекту є набуття студентами навичок розроблення проектів відповідно до стандарту з проектного менеджменту (PMBOK), застосовуючи сучасні інформаційні системи управління проектами.

У результаті виконання проекту студенти набудуть компетенцій:

· розробляти процеси ініціації проекту;

· формувати план управління проектом;

· розробляти зміст проекту;

· розробляти графік (розклад) реалізації проекту;

· розробляти план управління вартістю та якістю;

· розуміти принципи виконання, управління, координування і завершення проекту.

Завдання та структура курсового проекту

Виконання курсового проекту полягає у розробленні таких ключових документів з управління проектом:

1) статуту;

2) плану управління проектом;

a. ієрархічної структури проекту;

b. базового графіка (розкладу) реалізації проекту;

c. бюджету проекту.

 

Об’єктом для виконання курсового проекту може бути:

1) видане викладачем ситуаційне завдання (вихідні дані до виконання проекту) (додаток 1);

2) реальний суб’єкт господарювання, обраний студентом (об’єкт і проект, що розробляється на його базі, погоджується з керівником курсового проекту).

 

Методичні рекомендації до підготовки статуту проекту

Для підготовки статуту проекту потрібно заповнити форму, наведену у таблиці 1.

Таблиця 1

Форма статуту проекту

Назва проекту [ Наведіть повну назву проекту ]
Організація (замовник)  
Історія змін
Версія Дата Автор Короткий опис змін Підпис
[ 1 ] [ Дата подання на перевірку ] [ ПІБ студента ]  
[ Наступні записи вносяться студентом у разі врахування зауважень викладача. Викладач вносить записи до цього поля при видачі додаткового завдання студенту або зміні наявного ]
         
         
1. Причини ініціалізації проекту
[ Опишіть проблему або завдання, яке буде вирішено за допомогою продукту проекту. Зазначте чому результати проекту потрібні для організації, наскільки вони вагомі для її подальшого стратегічного розвитку або для розв’язання поточних проблем ] Обсяг до 10 рядків
2. Сутність запропонованої інноваційної ідеї
[ Заповнюється лише для інноваційних проектів. Зазначити характеристики продукту проекту, які є інноваційними для організації-замовника та позитивно впливають на її конкурентоспроможність у поточній або стратегічній перспективі ] Обсяг до 5 рядків
3. Мета проекту
[ Коротко сформулюйте мету або цілі, які мають бути досягнуті у результаті реалізації проекту. Доцільно провести декомпозицію цілей за методом SMART[1] ] Обсяг до 15 рядків
           

 

4. Вимоги до проекту
[ Потрібно зазначити перелік зацікавлених сторін та навести вигоди (результати), які кожен з них отримає в результаті реалізації проекту. Вимоги до проекту потрібно диференціювати за ступенем важливості у розрізі: обов’язкові, бажані та необов’язкові результати ] Вимоги до проекту потрібно наводити у вигляді табл. 2.
5. Обмеження проекту
[ Навести перелік ключових ресурсів (людські, матеріальні, фінансові тощо), обсяги яких лімітовані, та розміри лімітів. Потрібно зазначати лише ті ресурси, стосовно яких є дуже жорсткі обмеження (наприклад, загальні обсяги фінансування, термін роботи працівника тощо ] Обсяг до 5 рядків
6. Завдання, які потрібно виконати для реалізації проекту (межі проекту)
[ Наведіть перелік основних завдань, які потрібно виконати для досягнення цілей проекту.В загальному випадку це може бути перелік основних етапів реалізації проекту ] Обсяг до 5 рядків
7. Учасники проекту
[ Зазначте перелік учасниківпроекту, а також інформацію про керівника, спонсора та їх повноваження ] Обсяг до 7 рядків
8. Припущення та ризики проекту
[ Наведіть основні умови, за яких проект може бути реалізований (це, свого роду, вимоги, які може ставити керівник проекту до спонсора або замовника проекту).Потрібно провести якіснийаналіз внутрішніх і зовнішніх ризиків проекту та оцінити їх імовірний вплив на результати проекту ] Обсяг до 5 рядків

 

Таблиця 2

Вимоги до проекту

Код (дата) Автор вимоги (назва зацікав-леноїсторо-ни) Зміст вимог за критеріями («О» - обов’язкова, «Б» - бажана, «Н» - необов’язкова) Статус (активна/ відмінена/ відкладена/ додана/ схвалена)
До бізнес-потреб До цілей До змісту (результатів WBS) До проект-тування продукту До розробки продукту До стратегії
Зміст Тип Зміст Тип Зміст Тип Зміст Тип Зміст Тип Зміст Тип
                             

4. Методичні рекомендації до підготовки плану управління проектом

WBS

WorkBreakdownStructure (WBS) – цеграфічне подання згрупованих елементів проекту у вигляді пакетів робіт, які ієрархічно пов’язані з продуктом проекту.

Для побудови WBS потрібно провести декомпозицію проекту, тобто розподіл результатів проекту на дрібні елементи, що піддаються управлінню, до такого ступеня, коли роботи і результат не будуть визначені на рівні пакетів (блоків) робіт. Декомпозицію потрібно проводити до рівня, коли стає можливим оцінити тривалість і вартість роботи.Межею декомпозиції проекту проектним менеджером є момент, коли з’являються технологічні особливості пакету робіт, для деталізації яких потрібно застосовувати знання вузькоспеціалізованих фахівців. Такий пакет робіт передається відповідним відповідальним особам для подальшої його декомпозиції на елементарні операції.

WBS повинна давати команді управління проектом та замовнику чітке розуміння усіх процесів, за допомогою яких створюється кінцевий продукт проекту.

Правильно сформована WBS-структура повинна давати чітке розуміння того, що:

· кожен WBS-елемент дає окремий вимірюваний продукт;

· кожен продукт WBS-елемента є результатом виконання всіх WBS-елементів нижчого рівня, які йому підпорядковані;

· кожен WBS-елемент підпорядкований тільки одному WBS-елементу вищого рівня;

· можна призначити відповідальних осіб за виконання блоків робіт та налагодити належну систему комунікацій (поширення розпорядчої інформації, звітності і контролю);

· створено можливості управління та контролю за виконанням робіт;

· схема кодування WBS-елементів є логічною і зрозумілою;

· подальша деталізація проекту ніяк не відображається на системі управління проектом, проте збільшує витрати на управління.

Для побудови можна застосувати один із таких підходів:

· за фазами життєвого циклу проекту;

· за результатами проекту;

· застосування підпроектів, які розробляються організаціями, що не належать до команди проекту (наприклад, за контрактом).

Вибір підходу до розроблення WBS залежить від складності проекту та особливостей його результатів.

Для курсових проектів, що виконуються за вихідними даними, наведеними у цих методичних вказівках, тип декомпозиції визначається за варіантом (див. п. 6 вихідних даних).

Для кодування WBS-елементів застосовують літерно-цифрові коди. Перший рівень позначається однією або кількома (не більше 3-х) буквами. На другому рівні до літер першого рівня через крапку додають цифри. На кожному наступному рівні декомпозиції через крапку додають додаткові цифри.

Наприклад, елемент третього рівня може мати код ІС.01.06.

Не рекомендується на одному рівні деталізації застосовувати більше 7±2 елементів[2].

WBSрекомендується готувати у формі таблиці 3.

Таблиця 3

Код WBS Назва WBS Результати роботи і документи Питома вага
       

 

При застосуванні програми PrimaveraProjectPlaner або інших інформаційних систем (наприклад, MicrosoftProject, ProjectExpert, SpiderProject) звіт по WBS доцільно готувати тоді, коли буде сформовано перелік усіх робіт проекту, встановлено їх взаємозв’язок та розроблено OBS. Тоді звіт матиме вигляд, наведений у табл. 4.

Таблиця 4

Код WBS Назва WBS Відповідальний Результати роботи і документи Всього робіт Питома вага
           

План управління персоналом

У практиці проектного менеджменту застосовують різні формати документування розподілу ролей і відповідальності членів команди. Більшість з них належать до одного з трьох типів:

· ієрархічний (побудова ієрархічної організаційної діаграми OrganizationBreakdownStructure (OBS));

· матричний (побудова матриці відповідальності);

· текстовий (опис ролей, сфер відповідальності і повноважень в інструкціях).

Для розуміння системи взаємодії учасників проекту обмежимося лише побудовою OBS та матриці відповідальності. Детальний опис сфери відповідальності і повноважень є достатньо трудомістким процесом, тому для навчальних цілей не доцільно його проводити.

OBS

OrganizationBreakdownStructure (OBS) – є відображенням взаємозв’язку учасників проекту та слугує засобом встановлення відповідальності за виконання робіт проекту. OBS дає змогу зрозуміти як співвідносяться між собою повноваження учасників проекту, схему підпорядкування та участі в проекті.

Потрібно зазначити, що OBS проекту відрізняється від організаційної структури організації. Тому взаємозв’язки учасників проекту потрібно відображати з позиції їх відносин у проекті, навіть, якщо в організації існує інша система взаємодії.

OBS доцільно будувати у взаємозв’язку із WBS, що дає можливість чітко зрозуміти роль кожного елемента організаційної структури.

Побудовану OBS доцільно відобразити у формі таблиці 5.

Таблиця 5

Рівень ієрархії Назва OBS Код WBS Назва WBS Всього робіт Питома вага
           

 

При застосуванні ІС для побудови матриці відповідальності можна застосувати один із звітів ІС, форма якого може відрізнятися від наведеної у табл. 5.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)