АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Літній Тиждень безпеки. Орієнтовна програма проведення

Читайте также:
  1. VI. Програма змагань
  2. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  3. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  4. Види інструктажів та порядок їх проведення.
  5. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
  6. Внутрішньої безпеки.
  7. Години на тиждень,
  8. де Nміс – програма випуску деталей за місяць, шт.
  9. ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА ДЕМОНОПОЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ І РОЗВИТКУ.
  10. Державна цільова програма
  11. Джерела небезпеки. Класифікація небезпечних і шкідливих чинників
  12. Додаток. Програма дисципліни і методичні

Перший день «Дитина і природа» Молодша група

Ранок. Спостереження за сонцем: яскраво світить, гріє, удень припікає. Учити дітей накривати голову панамою, формувати уявлення про сонячні опіки, тепловий удар. Рухливі ігри з вітрячками, стрічками. Дати дітям поняття про «добрий» і «сердитий» вітер. Пошуково-дослідницька діяльність (ПДД): капнути на руку водяну краплину різної температури, відчути на дотик. Учити дітей не пити холодної води без дозволу дорослих. Спіймати комашку, розглянути її (метелик, сонечко, солдатик, коник). Учити розрізняти бджіл та ос і правильно поводитися з ними.

Заняття «Усі рослини потрібні для життя людини». Розрізняти й називати знайомі дерева, кущі, квіти, що ростуть на території дитячого садка. Визначати величину, форму та колір листя, квітів. Дати поняття про отруйні та лікарські рослини.

Прогулянка. Спостереження за деревами, що ростуть побли­зу. Звернути увагу дітей, як добре перебувати в тіні у спекотні дні, розповісти, як корисно вдихати запахи рослин. Гра-розвага «На чарівній галявині». Обігрування ситуацій «Зламана гілка», «Зірвана квітка». Послухати спів пташок, учити дітей розрізняти їхні голоси (шпаки, ластівки, горобці, ворони). Ігри з піском, водою, камінням, люстерками, паперовими смужками, вітрячками, човниками. Формувати уявлення: вода — друг, але може бути й ворогом. Рухливі ігри: «Пташенята й кіт», «Знайди свій будиночок». Учити дітей бути обачними під час гри. Малювання на асфальті «Красне літечко прийшло».

Друга половина дня. Дидактична гра «На прогулянку до озера». Ознайомити дітей із правилами поведінки біля води. Учити, що треба охороняти водойми: не кидати сміття, не купати тварин. Читання віршів, потішок, закличок про сонце, дощ, вітер, літо.

Прогулянка. Рухливі ігри: «Діти в лісі», «Відгадай, хто де кричить». Спостереження за тваринами на вулиці. Учити правильно поводитися з ними. Розповісти про бездомних тварин та небезпеку спілкування з ними.

Вечір. Показ лялькового театру «У країні чистоти». Привчати малюків тримати своє тіло в чистоті, позитивно ставитися до гігієнічних процедур.

Середня група

Ранок. Спостереження за небом. Звернути увагу на те, яке воно високе, блакитне, а перед грозою вкривається темними хмарами. Розповісти, якими бувають літні дощі (короткочасні, теплі, зливи), про правила поведінки під час грози. Коли з'являється веселка? Учити дітей дотримуватися правил перебування на повітрі в негоду. Хороводні ігри: «Підемо до лісу», «Мак». ППД: визначення сили вітру (вітрячки, смужки паперу, стрічки). Пояснити, як утворюється вітер. Вітер буває слабкий, помірний, сильний. Учити дітей одягатися по погоді.

Заняття «Про користь рослин». Закріплювати назви рослин, що ростуть на території дитячого садка, та їхню користь.

Прогулянка. Спостереження за деревами, кущами, квітами. Ознайомити дітей із принципами їх охорони. Розширювати уявлення про отруйні рослини (дурман, блекота, чистотіл, конвалія тощо). Творча гра «Мандрівка до лісу». Ігри-розваги з піском, водою. Дидактична гра «Плаває, тоне, летить, літає». Сюжетно-рольова гра «Ветеринарна клініка». Активізувати знання дітей про тварин певного регіону. Закріплювати правила безпечної поведінки з тваринами. Рухливі ігри: «Пташки й кіт», «Переліт птахів», «Зайці й вовк». Малювання на асфальті «Лісові мешканці».

Друга половина дня. Дидактична гра «Склади букет». Учити дітей добирати квіти за кольором і формою, розуміти позитивний вплив природного середовища на здоров'я. Закріплювати знання про отруйні рослини.

Прогулянка. Спостереження за мурашками. Прищеплювати турбот­ливе ставлення до мурашників, учити оберігати мурашок, розповісти про користь, яку вони приносять людям. Сюжетно-рольова гра «Зелений патруль». Учити помічати безлад, виховувати бажання самостійно при­бирати, оберігати природу. Рухлива гра «Відгадай за голосом».

Вечір. Інсценування казки «Щоб бути здоровим».

Старша група

Ранок. Спостереження за живою і неживою природою. Водяна пара, яка є в повітрі, охолоджуючись, осідає на траву, листя і перетворюється на дрібні краплинки води — росу. Учити дітей не бігати без дозволу по росі, пояснювати правила безпечної поведінки в природі. Підводити дітей до усвідомлення єдності життя і здоров'я людей та стану природ­ного довкілля; до розуміння позитивного впливу на здоров'я природних чинників (сонце, повітря, вода). Хороводні ігри: «Підемо до лісу», «Мак». ПДД: визначення сили вітру (вітрячки, смужки паперу, стрічки). Допомагати дітям зрозуміти, що навколо нас є повітря. Воно прозоре, легке. Повітря необхідне людям, тваринам, рослинам для дихання.

Заняття «Здоров'я без ліків». Ознайомити з лікувальними властиво­стями рослин лісу, поля і тих, що ростуть на території дитячого садка. Дидактична гра «У гостях у лісових мешканців». На конкретних при­кладах показувати взаємозв'язки між рослинами і тваринами, підводити до розуміння єдності природи. Розповісти дітям про охорону тварин улітку, про Червону книгу України.

Прогулянка. Спостереження за деревами, кушами, квітами. Учити розрізняти за характерними ознаками: світлотіньові та тіньовитривалі, вологолюбні та сухостійкі рослини. Розширювати уявлення про зна­чення рослин у житті людини: забезпечення їжею, ліками. Творча гра «Мандрівка до лісу». Закріплювати назви лікарських рослин, дати поняття про їхні цілющі властивості. Пояснювати дітям, що користуватися дарами природи слід так, щоб не зашкодити довкіллю. Розповісти про наслідки безпечної поведінки в лісі. Рухливі ігри: «Шпаки», «Відгадай, чий голосок». Дидактична гра «Знайди небез­пеку». Розвивати логічне мислення під час розв'язування схематичних загадок, лабіринтів, ребусів, кросвордів із безпеки життєдіяльності. ПДД: утворення грому і блискавки (потерти два камінці, спостерігати іскру). Закріплювати правила поведінки під час грози. Ігри-естафети: «Пожежники», «Перша допомога», «Аварія!», «Повінь». Заохочувати бажання приходити на допомогу людям. Учити швидко переодягатися, користуватися респіратором (марлевими пов'язками), швидко одягати спецодяг і користуватися спеціальною атрибутикою. Конкурс малюнків на асфальті: «Мій рідний край». Ігри за ТРВЗ. «Що було б, якби...». Бліц-опитування.

Друга половина дня. Ручна праця. Виготовлення дорожніх знаків (2-3).

Прогулянка. Спостереження за промисловими об'єктами, транспор­том, що забруднюють довкілля. Природоохоронна робота «Екологічний десант», «Зробимо чистим рідний садок».

Вечір. Рухливо гра «Рятувальники» з подоланням перешкод та вправлянням в основних рухах.

Робота з батьками дітей усіх вікових груп:

1. Виготовлення інформаційної наочності «Дитина і природа».

2. Анкетування батьків.

3. Лекція «Організація і проведення відпочинку з дітьми» (спіл­кування з природою з користю для розуму й тіла і без шкоди для здоров'я).

4. Консультація для батьків «Отруйні рослини, ягоди», «Гриби — не їжа для дитини», «Перша допомога при отруєннях».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)