АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗРАХУНОК ТА ДОБІР КАБЕЛЬНОЇ МЕРЖІ ВИСОКОЇ НАПРУГИ

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналітичний розрахунок параметрів пускових газліфтних клапанів
  7. БАЛАНС НАПРУГИ НА ВАННІ
  8. Вдосконалення підсилювачів високої напруги
  9. ВИБІР І РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ УСТАТКУВАННЯ І ЙОГО ГАБАРИТНИХ РОЗМІРІВ
  10. Вибір та перевірка трансформаторів напруги
  11. Вибір трансформатора напруги
  12. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ І РОЗРАХУНОК ТЕПЛОВИХ СХЕМ ТЕС

 

Розраховувати кабельну мережу напругою понад 1140 В слід для розробленої схеми електропостачання, при цьому встановлюються марка й довжина окремих ділянок кабелю.

Переріз кабелів у цих мережах добирають за такими параметрами: нагрів робочим струмом; нагрів струмами короткого замикання; економічна густина струму; допустима втрата напруги. Остаточно приймається найбільше з оде:ржаних значень перерізу жил кабелю.

9.1. Добір кабелів по нагріву виконується за умовами (6.1), (6.2). При цьому розрахунковий струм для лінії трансформатора приймається з урахуванням втрат у трансформаторі (5.10):

 

(9.1)

 

а навантаження на кабель, який живить РПП-6, приймають за сумарний

навантаженням (5.12)

 

(9.2)

 

9.2. Перевірка вибраного кабелю напругою 6 кВ виконується аналогічно описаній перевірці для кабелів напругою до 1140 В (див. п.6.3) за умовами (6.7) – (6.9). При цьому приведе:ний час вимикання короткого замикання приймають: = 0,12…0,17 = с для комірок ЯВ 6400, КРУВ-6 та КРУРН; = 0,2…0,25 для комірок РВД-6.

Сталий струм короткого замикання визначають згідно із заданим у проекті значенням на шинах РПП-6. Останнє може прийматись 50 МВ·А або 100 МВ·А залежно від прийнятого типу КРП.

 

(9.3)

 

9.3. Наближено мінімальний переріз кабелю за термічною стійкістю можна визначити

, мм2 (9.4)

де: С – коефіцієнт, що враховує кінцеву температуру нагріву жил кабеля і напругу (С=145 для кабелю -6), tп- приведений час дії струму короткого замикання.

Економічно доцільну площу перерізу жил кабелю вибирають для стаціонарних ліній 6 кВ, які живлять РПП-6, за виразом

 

(9.5)

 

де: - економічна густина струму, А/мм2, яка нормується ПУЕ залежно від умов праці (додаток 33).

9.4. Переріз жили високовольтного кабелю за допустимою втратою напруги , можна обчислити за виразом

 

(9.6)

 

де: - довжина високовольтного кабелю, м; - середньозважене значення коефіцієнта потужності; - допустима втрата напруги у високовольтному кабелі, В. Втрати напруги у високовольтному кабелі від ЦПП до ПДПП не повинні перевив вати 150 В. У разі наявності проміжного розподільного пункту РПП-6 ця величина розподіляється пропорційно відстаням від ЦПП до РПП-6 та а від РПП-6 до ПДПП. Добір високовольтних кабелів зводять у табл.9.1.

Таблиця 9.1

Призначення кабелю Струми кабелю, А Площа перерізу жил кабелю, мм2, вибрана за
розрахункові допустимі гранично допустимі короткого замикання нагрівом густиною струму втратою напруги
               

 

 

10. ДОБІР ЕЛЕКТРИЧНИХ АПАРАТІВ КЕРУВАННЯ ТА ЗАХИСТУ НАПРУГОЮ 6 кВ

 

10.1. Добір КРП

 

Для керування та захисту у шахтних електричних мережах приймаються рудникові вибухобезпечні комплектні розподільні пристрої (КРП) серії КГУВ-6,УК-6, КРУРН, РВД-6У, що обладнані високовольтними вимикачами, релейним захистом і необхідною автоматикою. КРП добирають за призначенням, виконанням, номінальним струмом, напругою, перевіряють за граничними значеннями струму та потужності вимикання.

Тип КРП, його виконання за рівнем вибухозахисту приймають з урахуванням місця його установки, призначення (вхідна, фідерна, секційна). При кількості КРП а РПП-6 до трьох вхідна комірки не встановлюється, від трьох до семи - ставиться вхідна комірка. Якщо а РПП-6 кількість КРП перевищує сім, живлення РПП-6 від ЦПП провадиться двома кабелями, що приєднуються до різних секцій шин ЦПП, а установкою двох вхідних комірок і однієї секційної.

Добирають КРП за умовами:

 

; ; (10.1)

 

де: , , - відповідно номінальні струм, напруга та граничний струм комірки, що вимкнеться, (додаток 34). Розрахунковий струм комірки що вмикає і вимикає трансформатор, приймають за розрахунковою потужністю (5.10).

Для КРП, що використовуються для вмикання електродвигуна, , для КРП, призначених як вхідні та секційні, розрахунковий струм знаходить як суму фактичних струмів електроспоживачів, які живляться через дану комірку, за навантаженням по (5.12).

 

10.2. Добір установок спрацьовування релейного захисту

 

Для реле струму миттєвого спрацювання (без витримки часу), ввімкнених за схемою неповної зірки,уставки спрацювання максимального захисту добираються за формулами

 

; ;

; , (10.2)

 

де: - розрахунковий струм спрацювання реле (на вторинній стороні трансформаторів струму), - коефіцієнт надійності захисту ( = 1,2...1,4), - розрахунковий максимальний струм захищеної лінії; - коефіцієнт трансформації трансформатора струму; - струм уставки реле /приймається ближче до більшого значення , яке є в технічній характеристиці (додаток 34); - первинний струм опрацьовування захисту; - розрахунковий струм двофазного короткого замикання, який може виникнути в передбачуваній зоні дії захисту, тобто з урахуванням резервування захисту суміжної наступної дільниці мережі; - коефіцієнт чутливості захисту (не нижче 2; для ліній постачання ЦПП та РПП-6, а також для КРП силових трансформаторів і ПДПП не нижче 1,5).

Максимальний розрахунковий струм лінії, яка захищається оде:ржують згідно з такими виразами:

для ліній постачання ЦПП та РПП-6, для збірних в цих підстанцій

 

(10.3)

 

для електродвигунів

 

; (10.4)

 

для силових трансформаторів /ПДПП/

 

, (10.5)

 

де: , - пусковий і номінальний (розрахунковий) струм найбільш потужного електроспоживача високої напруги в (10.5) - пусковий струм найбільш потужного двигуна на вторинній стороні трансформатора; - сума розрахункових струмів останніх електроспоживачів високої напруги за відрахуванням ; ; - пусковий і номінальний струм двигуна; - кратність пускового струму (у разі відсутності даних приймається таким, що дорівнює 6,5 для коротко замкнених двигунів і 1,5...2 для електродвигунів з фазним ротором), - розрахунковий струм високої сторони трансформатора згідно з потужністю за (5.10); - коефіцієнт трансформації силового трансформатора.

Перевірку установок спрацювання захисту КРП для трансформаторів виконують за формулами:

для трансформаторів зі схемою з'єднання або

 

(10.6)

 

для трансформаторів зі схемою з'єднання або

де: - струм двофазного короткого замикання на стороні низької напруги трансформатора.

Для реле максимального захисту з обмежено залежною витримкою часу (РТ-80, апарат АФЗ), ввімкнених за схемою неповної зірки,

 

; ;

; , (10.8)

 

де: - коефіцієнт повернення реле (0,85 для РТ80; 1 - для АФЗ) , - первинні струми спрацьовування захисту відповідно від перевантаження та короткого замикання; - оптимальна кратність струму відсічки реле /при ступінчастому регулюванні приймають найближче значення, але не менше 2 для реле РТ-80 і не менше 4 для АФЗ.

Для максимальних реле, які шунтуються резистором на час пуску електродвигунів:

при слід приймати = 5 А;

при допускається приймати = 7 А.

 

; (10.9)

 

де: 7,5 - коефіцієнт шунтування захисту.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)