АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗРАХУНОК НАДІЙНОСТІ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Читайте также:
  1. I. Розрахунок опору опускних труб
  2. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  3. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  4. VII. Розрахунок площі цеху
  5. Аеродинамічний розрахунок повітропроводів
  6. Аналіз можливих шляхів підвищення метрологічної надійності засобів електричних вимірювань
  7. Аналітичний розрахунок параметрів пускових газліфтних клапанів
  8. ВИБІР І РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ УСТАТКУВАННЯ І ЙОГО ГАБАРИТНИХ РОЗМІРІВ
  9. Вибір раціональної схеми електропостачання
  10. ВИБІР УСТАТКУВАННЯ І РОЗРАХУНОК ТЕПЛОВИХ СХЕМ ТЕС
  11. Види електровибухових мереж та їх розрахунок
  12. Вимоги до електропостачання об'єктів

 

У курсовому проекті виконується розрахунок надійності електропостачання очисного вибою. Цей розрахунок ведеться з метою забезпечення умов для гарантованого виконання планового завдання. При цьому під нормативним рівнем надійності електропостачання розуміють такі значення показників безвідмовності та ремонтопридатності (напрацювання на відмову і середа і й час відновлення), за яких із заданою ймовірністю () забезпечується його безвідмовне функціонування. Це можливо при наявності надлишку часу, коли сумарний час вимушених простоїв не перевищує надлишкового.

Надлишковий час, який визначав сумарний допустимий час простоїв за добу,

 

, (12.1)

 

де: - оперативний час роботи, год.; - мінімально необхідний час для виконання планового завдання, год. При цьому , де: - загальний час простоїв.

Надійність електропостачання розраховують після електротехнічних розрахунків і добору електрообладнання у такій послідовності:

розраховують кількісні показники безвідмовності та ремонтопридатності системи електропостачання;

знаходять мінімально необхідний час виконання завдання та надлишковий час для технологічної системи вибою й системи електропостачання;

встановлюють фактичну ефективність функціонування системи електропостачання , та зрівнюють її а потрібною,

розробляють заходи щодо підвищення надійності для досягнення потрібного рівня ефективності

При розрахунку надійності дільничної системи електропостачання приймають, що дільничне обладнання, відмови якого призводять до припинення процесу вуглевидобутку або порушення правил безпеки, з'єднане в розрахунковій схемі послідовно. Для послідовної структурно-логічної схеми надійності системи електропостачання відмова принаймні одного елемента є відмовою системи.

Для такої схеми напрацювання на відмову , та середній час, відновлення :

 

; ; (12.2)

 

,

 

де: - параметр потоку відмов -го нерезервованого елемента, год.; - напрацювання на відмову і -го елемента; - середній час відновлення -го елемента одним електрослюсарем, год.; - коефіцієнт тривалості відмови -го елемента, який бере до уваги кількість електрослюсарів, що ліквідують відмову; - кількість елементів у системі; - параметр потоку відмов системи, 1/год.; - інтенсивність відновлення 1/год. Кількісні показники , , електрообладнання наведе:ні в додатку 23.

Розрахунок кількісних показників безвідмовності та ремонтопридатності дільничної системи електропостачання доцільно звести в таблицю (на зразок табл. 12.1).

 

Перелік електрообладнання та кабелів вибою Таблиця 12.1

Найменування споживачів Тип електрообладнання, тип кабелю Кількість одиниць електрообладнання (шт.), довжина кабелю, м Значення показників безвідмовності та ремонтопридатності
, 1/год , 1/год , год.
Загальногірниче обладнання та кабелі ТСВП   2,01 5,9
СБН   6,52 3,9
АФВД-2БК   3,34 1,5
Комбайн 2К52 ПВИ-250   16,1 1,4

 

Мінімально необхідний час виконання планового завдання обчислюється з урахуванням конкретних гірничотехнічних умов і діючих нормативних документів по розрахунку навантаження на вибій:

 

(12.3)

 

де: = 0,53 - час на зарядження, підривання та провітрювання в нішах для однієї зміни; - час на підготовчо-заключні операції для однієї зміни; - кількість виробничих циклів; - добове планове навантаження на вибій, - видобування з одного виробничого циклу, т; - потужність пласта, м, - ширина захвату виконавчого органа, м; - довжина лави, м; = 1,3 т/м3 - щільність вугілля в масиві.

Нормативна тривалість циклу без урахування простоїв через відмови обладнання

 

, (12.4)

 

де: - час виймання вугілля комбайном у межах циклу;

 

(12.5)

 

- сумарна довжина ніш, м; -середня робоча швидкість подачі комбайна, м/хв.; - час на виконання допоміжних операцій при нормі = 0,096 хв/м.;

 

(12.6)

 

підготовки комбайна до виймання подальшої стружки при нормі = 0,118 хв/м;

 

(12.7)

 

Із загального резерву часу - резерв часу виділеного на систему електропостачання очисного вибою,

 

(12.8)

 

Для очисного вибою мінімальний час для виконання завдання може бути поданий як сума двох відрізків часу, в які очисний комбайн і зв'язане в ним обладнання відповідно працює , та не працює :

 

; (12.9)

 

 

Значення показників безвідмовності та ремонтопридатності системи електропостачання знаходять для відрізків часу , у ході часу все електрообладнання / одиниць/ знаходиться в роботі.

 

, (12.10)

 

У ході часу в роботі знаходиться одиниць електрообладнання (підстанцій ТСВП, магістральний кабель, автоматичні вимикачі, електрообладнання насосних станцій), для решти пускачів параметр потоку відмов приймається таким, що дорівнює 0, для гнучких кабелів - . Тоді

 

(12.11)

 

 

Для складної технологічної системи

 

, (12.11)

 

де:

 

; (12.12)

 

Тоді

 

; . (12.13)

 

За графіками (рис.12.1) для значень ; визначена ефективність функціонування системи. Якщо значення менше за нормативне, треба передбачити заходи щодо досягнення потрібного ріння надійності.

Це досягається у такі способи:

опрощення схеми електропостачання;

добір надійніших елементів;

розробка і впровадження прогресивної системи технічного обслуговування та ремонту;

зменшення часу відновлення працездатності;

резервування окремих елементів системи тощо.

 

 

Рис. 12.1.Ефективність функціонування схеми електропостачання

вибою залежно від значень і

а - = 0,8 – 1; 1 - = 0,1; 1 - = 0,12; 3 - = 0,14; 4 - = 0,16; 5 - = 0,18; 6 - = 0,2;

б - = 0,9 – 1; 1 - = 0,01; 2 - = 0,02; 3 - = 0,03; 4 - = 0,04; 5 - = 0,05; 6 - = 0,06; 7 - = 0,07; 8 - = 0,08; 9 - = 0,09; 10 - = 0,1.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)