АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вітчизняні суспільні діячі, педагоги і вчені про рухливі ігри

Читайте также:
  1. A) «Педагогика и социология»
  2. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  3. III. Права и ответственность педагогического совета
  4. Автор и ведущая курса: доктор педагогических наук, профессор Т.Г.Галактионова
  5. Адаптация к педагогической деятельности
  6. Актуальность педагогического опыта
  7. Актуальность педагогического опыта.
  8. Алгоритм построения курса в системе дистанционного обучения (СДО) СибГУФК на примере дисциплины «Педагогика ФК»
  9. Артпедагогика и арттерапия как средства коррекционно-развивающего образования младших школьников
  10. БОУ СПО ВО «Вологодский педагогический колледж»
  11. В ней педагогических задач
  12. В рамках единого педагогического процесса коррекция выступает как совокупность коррекционно-воспитательной и коррекционно-развивающей деятельности.

П.Ф. Лесгафт у своїх роботах, що були опубліковані на межі XIX-XX ст., розглядав рухливі ігри як один з найважливіших засобів фізичного виховання. Правильно організованим, систематичним заняттям рухливими іграми П.Ф. Лесгафт віддавав великого освітньо-виховного значення. Граючи спочатку в родині, а потім у школі, дитина здобуває "досвідченість справлятися з перешкодами, що зустрічаються в житті". П.Ф. Лесгафт вважав, що на заняттях рухливими іграми у дітей шкільного віку необхідно розвивати самостійність дій, творчу ініціативу, виробляти позитивні риси характеру і волі.

Важливі положення Лесгафта про поводження і взаємин граючих, про відповідність підбору ігор поставленим освітнім завданням, а також про ведучу роль педагога. До методики проведення рухливих ігор Лесгафт висував наступні вимоги, які не втратили свого значення і в наш час: 1) обов'язковість установлення перед кожною грою конкретної мети; 2) відповідність ігор силам і здібностям учасників; 3) забезпечення позитивного емоційного впливу гри на дітей, які займаються; 4) систематичність і послідовність проведення ігор; 5) спонукання граючих до проявів активності, самостійності (при направляючій ролі педагога).

Повстаючи проти шаблону й однобічності в методиці ігор, проти прагнення до зовнішніх афектів, П.Ф. Лесгафт покритикував сучасну йому практику застосування ігор у німецьких філантропінах. Стверджуючи, що теорія і методика рухливої гри повинна базуватися на суворо наукових засадах, П.Ф. Лесгафт довів невідповідність для дітей шкільного віку багатьох рухливих ігор, рекомендованих іноземними авторами.

Рухливим іграм "у виді складних дій" П.Ф. Лесгафт відвів значне місце в другій частині свого "Посібника з фізичної освіти дітей шкільного віку". Тут він визначив роль і задачі рухливих ігор, привів основні методичні вказівки й описав біля ста різних ігор, систематизованих відповідно до їх поділу ігрового матеріалу на дві групи (1-а група - прості ігри, 2-а група - ігри складні або партіями).

П.Ф. Лесгафт науково обґрунтував використання кращих народних ігор у педагогічній практиці. Він вважав, що народні рухливі ігри зміцнюють здоров'я дітей і сприяють їх фізичному розвитку; заняттям цими іграми (при правильному їхньому проведенні) П.Ф. Лесгафт додавав велике суспільно-виховного значення.

В даний час деякі положення П.Ф. Лесгафта в області методики рухливих ігор, а також окремі рекомендовані їм ігри не можуть бути нами прийняті. Наприклад, зайво обережні його висловлення про змагальні елементи в заняттях фізичними вправами (що відноситься, зокрема, до ігор), сюжети деяких ігор, що віддзеркалює старий побут.

В.В. Горичевский вважав, що рухливі ігри - "вид вправ, найбільш придатний в дитячому віці й у шкільному житті, кращий гігієнічний засіб фізичного виховання", що робить, крім того, "глибокий вплив на весь розумово-моральний склад" вихованців. Привабливість рухливих ігор В.В. Горичевский багато в чому пояснював їх змагальним характером. Безумовно коштовні його вказівки про необхідність надавати граючим, з одного боку, можливу самостійність і самодіяльність, з іншого боку постійно контролювати їхні дії. Сприяючи розвитку дітей, варто систематично проводити ігри, поступово і послідовно ускладнювати їх, уводячи нові рухи і більш важкі умови.

А.С. Макаренко вважав, що ігри - один з діючих засобів підготовки дітей і молоді до праці. Він показав значення ігор для виховання в учнів свідомої дисципліни, почуття відповідальності. В педагогічному досвіді А.С.Макаренка гра служила найважливішим засобом виховання підлітків у колективі і через колектив під керівництвом педагога.

На думку А.С.Макаренка, для дітей гра має те ж значення, що і трудова діяльність для дорослого. З віком дитини гра поступово переходить у роботу. Говорячи про те, що гра подібна з працею - "гарна гра схожа на гарну роботу, погана гра схожа на погану роботу", - А.С. Макаренко відзначав і головну відмінність гри від праці. "Робота є участь людини в суспільному виробництві, у створенні матеріальних, культурних, інакше кажучи, соціальних цінностей. Гра не переслідує такої мети, до суспільної мети вона не має прямого відношення, але має до неї відношення непряме: вона привчає людину до тих фізичних і психічних зусиль, що необхідні для роботи".

"У грі виховується якість майбутнього працівника і громадянина", - говорив А.С. Макаренко. Найбільш корисними у виховному відношенні А.С.Макаренко вважав, ігри, що вимагають від дітей "робочого зусилля". Він засуджував як невтручання батьків і педагогів у гру дітей, так і зайву допомогу дитині в його іграх. Перебільшена опіка над дітьми в іграх веде до розвитку в граючих непевності у своїх силах, до прояву страху перед поразкою.

А.С. Макаренко розрізняв три стадії в розвитку дитячої гри відповідно від віку (до 6 років, до 12 років і старше). Однак такий розподіл ігор за трьома стадіями варто вважати умовним. Нерідко, наприклад, діти 11-12 років грають в ігри, найпростіші по організації колективу, але з дуже складними правилами і змістом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)