АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Динаміка розвитку народних рухливих ігор

Читайте также:
  1. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  2. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  3. Акредитив у міжнародних розрахунках
  4. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  5. Аналіз економічного розвитку сільського господарства
  6. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  7. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  8. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  9. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  10. Б) Перетворення України на об’єкт міжнародних відносин (остання чверть XVII-перше двадцятиріччя XVIIIст.)
  11. Баланс фінансовий зведений Банк Міжнародних Розрахунків
  12. Банківські операції на міжнародних ринках.

Особливою популярністю серед народів світу користувалися рухливі ігри змагального характеру. Прагнення людини до співставлення і визначення себе у світі собі подібних через універсальний принцип змагальності є таким же древнім, як і сама людина і суспільство. Саме тому переважна більшість сучасних видів спорту бере свій початок із глибин народної фізичної культури. По-друге, сучасна методика фізичного виховання виникла теж не на порожньому місці. Як стверджує В.В. Ягодін, багато народних рухливих ігор повноправно ввійшли в сучасну систему фізичного виховання. З давнини збереглося також багато способів загартування людини та елементів здорового способу життя. Процес відмирання старого під час виникнення нового як закон діалектики не обминув і народну фізичну культуру. Народні рухливі ігри, що виникли у давнину як засіб підготовки до трудової діяльності, звичайно, в наш час виконують іншу роль. На жаль, багато елементів із скарбниці народної фізичної культури багатьох націй на сьогодні є забутими. Однак, цілком ймовірно, що ті засоби народної фізичної культури, які збереглися, потрібно адаптувати до сучасних умов, відроджувати.

Більшість народних рухливих ігор, а також танців, як засобів народної фізичної культури поєднувалось з певними періодами, пов'язаними з господарським календарем (часом збирання врожаю, закінченням або початком полювання тощо). Якщо заняття народними іграми проходили систематично, щоденно, як в процесі праці, так і у вільний час, то змагання влаштовувались на різноманітних святах. Як справедливо зазначає Ф.О.Агапов, змагання з народних рухливих ігор і під час свят були чудовою школою вдосконалення моральних і тілесних якостей, а також навичок трудової і військової діяльності багатьох людей. Оскільки багато народних свят були релігійного походження, то релігія як особлива сфера життєдіяльності нації, теж мала певний вплив на розвиток народних рухливих ігор.

Таким чином, народні рухливі ігри історично розвивались у тісному зв'язку із загальнонаціональною культурою і етнопедагогікою конкретного народу. На особливість їх розвитку мали вплив фактори як матеріальної, так і духовної культури нації, а також чинники економічної, політичної, військової тощо природи.

Отже, кожна національна культура є своєрідним організмом, який має унікальну духовну основу, характеризується своєю неповторністю і безперервним процесом розвитку. Вона настільки багатогранна і всеохоплююча, що дослідження її розвитку і змісту потребує ознайомлення з досить великою кількістю різних і часто дуже далеких від себе наукових дисциплін.

У той же час, за твердженням цілої низки дослідників, досить важливим компонентом цілісної народної культури від найдавніших часів до сьогодення виступає народна фізична культура, яка охоплює всю сукупність досягнень у створенні та раціональному використанні спеціальних засобів, методів і природних умов з метою цілеспрямованого фізичного виховання людини.

Важливу роль народна фізична культура відіграє у виховному процесі молоді. Через народні рухливі ігри, забави дитина пізнає навколишній світ, здобуває базові знання наукових дисциплін, знайомиться з елементами трудової діяльності. Поряд з цим, в неї формуються відповідні світоглядні засади, прищеплюються їй норми поведінки.

Згідно дослідженнями вітчизняних і зарубіжних вчених, важливу роль у справі виховання відіграють народні традиції та звичаї, чільне місце в яких посідають народні ігри, забави, розваги, засоби загартування тощо. Ефективність використання цих народних засобів в процесі виховання зумовлюється тим, що вони є зрозумілими, доступними й порівняно простими.

У зв'язку з цим, вивчення традицій і впровадження найбільш ефективних та доцільних народних рухливих ігор, забав, розваг у сучасну практику виховної роботи сприятимуть не тільки національно-культурному відродженню, а й формуванню адекватної національної системи фізичного виховання, підвищенню ефективності виховного процесу в цілому.

Козацьке загартування тіла і духу своїми коренями сягає часів праукраїнської історії. Цілісна система козацького тілесного виховання викристалізувалася і досягла найвищого ступеня розвитку саме в запорізьких козаків.

Свій етногенез козаки вели від предків, яких представники зарубіжної історіографії називали по-різному (анти, скіфи, русичі та ін,). Як писав історик Прокопій (Кесарійський про антів, «усі ці люди високі на зріст і надзвичайно сильні». Ведучи свій родовід від пращурів-богатирів, козаки прагнули розвинути в собі богатирську силу і дух, у чому домагалися вражаючих успіхів.

Козаки та їхні предки проявляли міцний фізичний гарт, високу техніку самооборони в таких ризикованих, сповнених відвагою і мужністю видах діяльності, як лови. Вони сміливо йшли із списом чи рогатиною на ведмедя, приборкували диких коней тощо.

В умовах незгасаючих воєн, збереження власного етносу, виживання в надзвичайно складних життєвих обставинах, у змаганнях із стихійними силами природи гартувалися дух і тіло козаків. Суворий час вимагав і суворої, нерідко залізної дисципліни в процесі бойової підготовки молоді, формування в неї готовності захищати рідну землю. Від так складалася спеціальна система фізичного і психологічного загартування підлітків та юнаків, що поступово набирала рельєфних і чітких форм.

Ще в епоху Київської Русі дітей з семи років навчали стрільби з лука, володіння списом і арканом, їзди верхи, а з 12 років – справжніх «військових хитрощів», тобто мистецтва бою.

Традиції фізичного та психологічного загартування підростаючих поколінь продовжувалися в козацьку епоху. Загартовуючи себе і готуючи свій організм до складних випробувань долі, козаки влітку спали проти зоряного неба, уявою і думкою мандрували у невідомі світи, прагнули проникнути в таємниці Космосу. Вони ґрунтовно знали народну медицину, її рецепти, які забезпечували міцне здоров'я, повноцінне довголіття. Г. Боплан писав: «маючи міцне здоров я, козаки не знають хвороб».

Відомо, що в січових і козацьких школах перехід з одного класу в інший, від букваря до часослова, потім – до псалтиря і т. д. супроводжувався народними дитячими забавами, іграми, різноманітними вправами. Дослідник С. Сірополко пише, що в цих школах учили «Богу добре молитися, на коні реп'яхом сидіти, шаблею рубати і відбиватися, з рушниці гострозоре стріляти й списом добре колоти». Важливе місце відводилося також формуванню в учнів умінь плавати, веслувати, керувати човном, переховуватися від ворога під водою (за допомогою очеретини) та ін. Все це підносило дух учнів, наснажувало їх оптимізмом, вірою у свої сили, можливості.

Як і бувале козацтво, молодь на свята народного календаря, у процесі народних ігор змагалася на силу, спритність і прудкість, винахідливість, точність попадання в ціль тощо. Традиційними були різноманітні змагання на конях (скачки, перегони та ін.). Козаки любили своїх витривалих і прудконогих коней, це закріплено у теплих зверненнях до своїх чотириногих друзів («брате мій»,«товаришу мій»), у прислів'ях («козак без коня – не козак» тощо).

Козацька молодь систематично розвивала свої природні задатки, вдосконалювала тіло й душу в іграх, танках, хороводах, різних видах змагань і боротьби. Підлітки і юнаки охоче брали приклад з дорослих, які відчували психологічний комфорт завдяки тому, що однаковою мірою турбувалися про свій інтелектуальний, моральний, духовний і фізичний розвиток. Це створювало в них настрій внутрішнього задоволення, хорошого самопочуття, сприяло єдності слова і діла, думки та вчинку, гармонії душі й тіла.

Існувала ціла система відбору і вишколу молодих людей для козацької служби. Досвідчені козаки, козацька старшина уважно й прискіпливо, з відповідальністю перевіряли загартованість та витривалість новобранців на спеку й холод, дощ і сніг, брак одягу, їжі тощо. Для тих, хто хотів бути козаком, ставилися вимоги – бути сильною, вольовою, вільною і мужньою людиною, володіти українською мовою, присягнути на вірність Україні, сповідати християнську віру. Є наукові відомості, що новобранців – козаків піддавали певним випробуванням.

Козаки створили спеціальні фізичні і психофізичні вправи, що становили цілу систему, спрямовану на самопізнання й саморозвиток, своє тілесне, психофізичне та моральне вдосконалення.

Всебічно фізично розвинені, козаки блискуче володіли в бою не лише різними видами зброї (рушницею, мушкетом, шаблею, списом, арканом та ін.), а й своїм тілом. Так, вінницький полковник Іван Богун заслужено вважався кращим фехтувальником Європи: він по-лицарськи бився двома шаблями в руках, перемагаючи в боях одразу кількох нападників.

У багатьох країнах Європи й Азії славилося високе мистецтво козаків вести наступальні й оборонні бої, створювати неприступні для ворога табори, споруди з дерева і землі, камінця, рити шанці та ін. Козаки мистецьки володіли всіма видами зброї, вогнепальної і холодної. Іноземці свідчили, що під час тренувань із стрільби козаки «кулею гасять свічку». На території Хортиці, Запорозьких Січей (їх було 8) у козацьких таборах та інших місцях; постійно діяли справжні козацькі школи по навчанню молодих бійців селян з метою захисту рідної землі від чужоземних загарбників.

Велике пізнавальне й виховне значення, зокрема для сучасної молоді має опанування нею мистецтву єдиноборств, яких було кілька систем. Найвідоміша лягла в основу козацького танцю – гопака. У запальному і пристрасному, завихреному і відчайдушному, із складними фізичними, навіть карколомними прийомами в гопаку і сьогодні помітна першооснова – бойовитість духу, віра у славні сили, порив до життя, напруження своїх духовних і фізичних сил, наступальність і оборонний характер дій та торжество перемоги. Психофізичний та історико-етнографічний «розріз», аналіз гопака переконує в тому, що всі збережені на сьогодні його елементи – складні акробатичні вправи, багато ударів ногами і руками – були складовими самозахисту наших предків у боротьбі із ворогами.

У сучасному вигляді гопак втілює в собі численні специфічні прийоми, наприклад, «повзунці», «голубці», «тинки», «пістоль», «розніжка», «шулик» тощо, реалізація яких вимагає гнучкості всіх частин тіла, блискавичної реакції.

Цілі покоління нашого народу оволоділи й іншою системою козацької боротьби – «гойдок». Вона була призначена в основному для розвідників – пластунів. За цією системою боєць «приклеювався» до «суперника», повторював усі його рухи, а в разі помилки через розгубленість, необачність, страх, відчай тощо нападав на нього, брав у полон чи знешкоджував. Цікаво, що арсенал прийомів цього єдиноборства дозволяв козакові битися вночі з кількома своїми противниками.

Козаки боролися також навкулачки, «на ременях», «навхрест», «на палицях» тощо. Оволодіння технікою цих видів боротьби і дотримання моральних принципів під час тренувань та змагань було злито в одне ціле, що забезпечувало комплексний вплив на особистість.

Значний виховний, пізнавальний потенціал мав цілий пласт культури наших предків, який дістав назву козацьке характерництво. Боротьба характерників із ворогом вважалася вершиною козацьких бойових;мистецтв (вона ще відома під назвою «господар ночі»). У народній пам'яті цей вид – боротьби овіяний нев'янучою славою, ореолом легендарності. Деякі козаки настільки розвивали свої внутрішні сили, можливості, досягали незвичайних успіхів у розвитку своїх здібностей, що багато сучасників були, переконані в тому, що в них «вселялися»якісь надприродні сили. Таку свою силу й енергію козаки застосовували в разі потреби у боротьбі з ворогами. Вони володіли уміннями, які в наш час демонструють, наприклад, екстрасенси. Були чаклуни, які, знайшовши певні прийоми розвитку своєї ідеальної сфери, впливу на психіку ворога, «задаровували», «заворожували» його, вивідували в нього військові таємниці тощо.

Характерники вміли залякати ворога, навіювали йому інформацію про свою силу і непереможність, про те, що їх не бере ні куля, ні шабля, ні вогонь, ні вода. Вороги нерідко вірили, що козаки могли брати голими руками розпечені ядра, обминати кулі тощо. Такі козаки могли проникати непоміченими у ворожий табір, наробити там лиха і живісінькими та неушкодженими повернутися до своїх.

Є наукова інформація про те, що козаки спеціальними вправами досягали неймовірного ефекту, коли «тіло грає». В такому разі больові удари супротивника не відчувалися. Такі козаки миттєво концентрували внутрішню енергію (в ту частину свого тіла, куди спрямовувався удар нападника. Подібні явища притаманні і східним системам боротьби, наприклад, мистецтву тібетських ченців катеда і «школі залізної сорочки»: в кунг-фу та карате. Ці дивовижні факти визнає сучасна наука, хоч переконливо їхнє пояснення і обґрунтування належить майбутньому.

Постійно займаючись самовдосконаленням, козаки, зокрема, оволодівали специфічними дихальними вправами, доводячи, подібно до йогів, справді невичерпні можливості людського організму. Академік Д.І. Яворницький писав, що серед козаків були справжні велети тілом і духом і що «серед інших богатирів жив Васюринський козарлюга», який «тільки-но дихне, як від того подиху людина падала з ніг, а коли руйнували Січ, то там був такий силач, що одним подихом міг, убити людину». Таке явище дослідники підтверджують у китайських цигун, японських кіко, секрет, сили яких у «роботі з внутрішньою енергією через дихальні вправи».

Підкреслимо, що всі види козацької боротьби у процесі тренувань, оволодіння майстерністю єдиноборств ґрунтувалися на правилах і принципах народної моралі, етики. Порушення їх вважалося неприпустимим та мало тяжкі наслідки для тих, хто нехтував козацькими законами життя, їхніми традиціями й звичаями.

Тілесне і психологічне загартування козаків було складовою частиною комплексної і цілісної системи ідейно-морального, емоційно-естетичного, військово-спортивного виховання. Чимало компонентів цієї системи на сьогодні забуто, невідомо. Вчених народознавчих і людинознавчих наук, практиків, ентузіастів чекає важливе завдання - за кодом, закладеним у відомих нам козацьких комплексах вправ, тренувань, змагань, видах боротьби, відтворити всю козацьку гімнастику, динаміку форм, структуру рухів, а також інші невідомі сьогодні компоненти цілісної системи вдосконалення і самовдосконалення.

 

Висновки.

Рухливі ігри в заняттях спортом розвивають організм людини, впливають на його формування як особистості, оскільки ігрова діяльність, як і спорт, характеризується не тільки фізіологічними, але і психічними процесами. У грі можна побудувати емоційну модель поведінки. Аналогічне значення для виховання людини має і спорт.

Прогрес великого спорту, його омолодження, нові завдання, які стоять перед тренерами і спортсменами, викликає необхідність більш гнучкого поєднання використаних засобів і методів. В зв’язку з інтенсифікацією тренувального процесу гра як метод і вправа займає в режимі спортивної підготовки важливе місце.

На заняттях українськими іграми та забавами досягається висока ефективність дії козацької педагогіки, втілення нею найвищих досягнень національної педагогічної спадщини забезпечує глибокий і всебічний розвиток підростаючого покоління.

Пізнавально-виховний потенціал козацької педагогіки сприяє створенню таких соціальних ситуацій, умов, які найбільше відповідають сутності генофонду української нації.

Контрольні питання:

1. Назвіть рухливі ігри при вихованні фізичних якостей. Виховання сили і швидкості.

2. Визначте використання рухливих ігор у різні періоди спортивного тренування.

3. Обґрунтуйте використання рухливих ігор для технічної підготовки спортсменів.

4. Визначте рухливі ігри в заняттях гімнастикою.

5. Визначте рухливі ігри при вихованні фізичних якостей. Виховання спритності, витривалості і гнучкості.

6. Обґрунтуйте використання рухливих ігор для тактичної підготовки спортсменів.

7. Визначте рухливі ігри в заняттях легкою атлетикою.

8. Визначте використання рухливих ігор для відбору у спорті.

9. Обґрунтуйте використання рухливих ігор для морально-вольової підготовки.

10. Визначте рухливі ігри в заняттях спортивними іграми.

11. Визначте рухливі ігри в заняттях велосипедним спортом.

12. Обґрунтуйте використання рухливих ігор для активізації уваги і регулювання емоційного стану спортсменів.

13. Визначте рухливі ігри в заняттях боксом.

14. Визначте рухливі ігри в заняттях плаванням.

15. Що таке культура? Які складові має загальна культура?

16. Назвіть особливості системи фізичної культури козаків.

17. Розкрийте поняття «народна фізична культура».

18. Назвіть фактори, які впливають на формування народних рухливих ігор.

19. Обґрунтуйте взаємозв’язок народної фізичної культури з іншими видами, сферами діяльності людини, з іншими видами культури.

20. Розкрийте виховане і пізнавальне значення системи фізичної культури козаків.

21. Поясніть місце, яке займають рухливі ігри в народної фізичної культурі?

22. Обґрунтуйте рухливі ігри є невід’ємною частиною багатьох сучасних видів спорту.

23. Пригадайте думки українських вчених про рухливі ігри як складову національної фізичної культури.

24. Назвіть, що відноситься до народних засобів тілесного виховання? В яких сучасних сферах вони функціонують?

Студент повинен знати:

- організацію та зміст заняття з рухливих ігор та забав у загальноосвітніх навчальних закладах, дитячих оздоровчих таборах та дошкільних закладах;

- організацію та правила проведення змагань з рухливих ігор;

- основи процесу керівника рухливої гри;

Студент повинен вміти:

- проведення рухливих ігор у секціях загальноосвітніх навчальних закладів та дитячому оздоровчому таборі;

- організувати та провести змагання з рухливих ігор у загальноосвітньому навчальному закладі та дитячому оздоровчому таборі;

- виконувати обов'язки судді з рухливих ігор.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)