АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

В малоповерховому житловому будинку, що розташований окремо від інших

Читайте также:
  1. III. Близькі родичі, які проживають окремо
  2. Адвокат у справах окремого провадження.
  3. Глава 37. Кримінальне провадження щодо окремої категорії осіб
  4. До собівартості кожного окремого виду продукції включаються по частинах, пропорційно до зарплати основних робітників.
  5. Яка факторна модель не відображає методику обчислення вартості валової продукції окремої галузі (ВПГ)?

Група затримання зі зброєю, приведеною у готовність швидко наближається до будинку з боку стін, які не мають вікон і пройомів дверей(в сонячний день - з боку сонця) та беруть під нагляд всі виходи, вікна, дах.

Якщо у старшого наряду ГЗ на озброєнні є гранати з сльозоточивим газом, він з допомогою членів наряду блокує об'єкт і кидає гранату через вікно до будинку, а всі інші в цей час кидають каміння на дах, створюють шум біля дверей для того, щоб увага злочинців була відвернута від вікна і вони змогли своєчасно зреагувати на гранату. Наряд ГЗ має бути у постійній готовності затримати злочинців, які вибіжать з будинку внаслідок дії газу. У випадку, коли злочинці після застосування гранати не виходять з будинку, необхідно пам'ятати, що вони можуть накрити гранату мокрою тканиною, кинути в будь-яку ємність і щільно закрити, захистити органи дихання тканиною, змоченою у воді, заховатись в погребі, іншій кімнаті, або на горищі будинку.

Перед проникненням до приміщення використати засоби індивідуального захисту органів дихання. Знаходячись збоку від дверей вибити їх ногою, кинути в отвір будь-який предмет, зігнувшись, ривком вліво проникнути до приміщення. Якщо є службова собака, першою в будинок пускається вона, а працівник міліції" орієнтується по її діях.

В під’їзді будинку (на сходах):

Наряд повинен просуватися по сходах безшумно, невеликими перебіжками, притискуючись до стін. Для захисту використовувати виступи, тримати зброю в бойовому спорядженні. Переміщення повинно здійснюватись ланцюгом з інтервалом на половину сходового маршу між співробітниками.

При виявленні злочинців, владним голосом запропонувати їм кинути зброю і здатися. Якщо це не вдалося, їх необхідно ретельно обшукати, одягти наручники.

Якщо злочинці намагаються чинити опір - стріляти на ураження першому, після чого зробити різкий випад вліво і вперед, а при необхідності зробити другий постріл.

При затриманні озброєного злочинця в під’їзді у вечірній або нічний час, необхідно враховувати, що затримувані можуть зробити коротке замикання освітлювання, в наслідок чого багато мешканців можуть вийти на сходові площадки, що поставить під загрозу їх життя та здоров'я. Для попередження таких випадків старший ГЗ повинен оголосити про те, що в під’їзді знаходиться озброєний злочинець і мешканцям не слід відкривати двері квартир та знаходитись поблизу них.

Тактика затримання злочинців в під’їздах оснащених ліфтами, має свої особливості. З метою блокування злочинців, які перебувають в кабінці ліфту, необхідно вжити негайні заходи для відключення електроенергії на розподільному щиті. Зупинивши рух ліфту, необхідно його блокувати. Після чого старший ГЗ вживши заходи перестороги, висуває злочинцям вимоги про здачу. Отримавши згоду, наказує злочинцям зупинити кабіну на означеному поверсі і дає наказ ввімкнути освітлення. Члени ГЗ блокують ліфт з обох сторін, тримаючи зброю в готовому для стрільби положенні. При відкритті дверей, злочинці по вказівці старшого наряду спочатку викидають зброю, а потім виходять по одному з піднятими руками.

 

Затримання злочинців в підвалі і на горищі:

Затримання злочинців у підвалі і на горищі супроводжується певними труднощами проникнення в ці приміщення непомітно для злочинця, необхідністю діяти в незнайомій обстановці, обмеженому просторі, при поганій видимості, або взагалі при повній її відсутності.

Наряд ГЗ має знати, що здатність ока пристосовуватись(адаптація) до темряви і яскравого світла відбувається не відразу, а на протязі певного часу.

Вхід на горище і в підвал часто пов'язаний з ризиком для життя працівників міліції, тому проникати до них потрібно дуже обережно і швидко. Вивчати обстановку в зазначених приміщеннях необхідно сидячи, лежачі, із-за укриття ін.

При проникненні в темний підвал чи на горище, променем світла вивчається місце справа і зліва від входу, а потім промінь спрямовується в глибину приміщення, а раніше освітлені місця швидко займають співробітники, які будуть вивчати приміщення. Співробітник з ліхтарем вимикає його на короткий проміжок часу і переміщується в бік просвіту дверей.

В будь-якому випадку джерело світла потрібно тримати в руці, відведеній в бік і трохи вперед, щоб не освітлювати себе.

Необхідно також врахувати особливості слухового сприймання. Щоб почути слабкі звуки, одну-дві хвилини перед початком руху постояти нерухомо. Краще і правильніше сприймати звуки справа і зліва, а гірше-звуки, які йдуть спереду та ззаду. В таких умовах при переміщенні рекомендується робити короткі зупинки і повороти головою вправо чи вліво, намагаючись визначити істинний напрямок звуку. Якщо не чути кроків злочинця, можливо він затаївся. Необхідно кидатися по приміщенню в пошуках злочинця. Основний принцип руху співробітників-всі перепони, стріляючи в ліву сторону. Злочинець в такому випадку вимушений стріляти вправо, відкриваючи корпус. Кути і повороти необхідно обходити якомога далі від них. У випадку, коли обставини примушують обійти їх з лівої сторони, пістолет перекладається в ліву руку.

 

При виявленні ознак проникнення в квартиру, що охороняється та

затримання в ній злочинців:

Терміново доповісти черговому ПЦС, територіального органу внутрішніх справ;

· Блокувати вихід з квартири;

· Другий член екіпажу, оголивши табельну зброю, підіймається вгору по сходах для виявлення правопорушників, після огляду площадок, сходів, повертається до дверей квартири і займає позицію для відбиття можливого нападу;

· Після цього, при наявності відкритих дверей у квартирі, старший наряду, знаходячись збоку отвору дверей, відхиляє їх і окриком викликає тих, хто знаходиться в квартирі. У випадку не реагування на окрик, двері блокується до прибуття оперативної групи територіального органу внутрішніх справ.

· У випадку виходу на окрик із квартири невідомого, подається команда «Стій! Руки вгору!» або «Не рухатись!». Після виконання вимог цієї команди, один із членів групи
затримання проводить зовнішній огляд одягу невідомого цієї Інструкції. Після закінчення
зовнішнього огляду зажадати у невідомого документи;

· Після затримання одного невідомого, не втрачаючи пильності, продовжується блокування квартири до прибуття оперативної групи;

· Не рекомендується втручання нарядів міліції груп затримання ПЦС, патрульних нарядів охорони у випадок, коли відомо, що в квартирі, приміщенні об'єкта знаходиться один або декілька озброєних правопорушників. Як правило, в такій ситуації завданням наряду являється виклик спеціальної групи та використанням бронежилетів, інших спеціальних засобів ведення спостереження, підтримання радіозв'язку і блокування правопорушників до прибуття додаткових сил.

· При затриманні озброєних злочинців у квартирі, необхідно попередньо ретельно вивчити підходи до будинку, внутрішнє розташування його приміщень і план самої квартири, уточнити поверх, наявність в будинку запасних виходів, пожежних драбин, загальних балконів, визначити сектори обстрілу вікон та отворів дверей;

• Забороняється зупинятися проти дверей, т. я. є вірогідність бути ураженим пострілом. У випадку, коли злочинець веде прицільний вогонь через зачинені двері, слід рахувати, що стрільба ведеться, як правило, на рівні грудей стріляючого, тому необхідно наближатися до дверей плазом і присісти чи сісти біля них на підлозі;

• Для проникнення в закриту квартиру, де знаходиться озброєний злочинець, слід врахувати конструктивні особливості дверей, стін і вікон, їх технічний стан, а також характер та особливості замкових пристроїв. Подвійні двері виламуються різким сильним ударом лома трубою, колодою ділянку дверного замка. Багатофільончаті одностулкові двері виламуються таким же чином, ударами по нижній фільонці. Виламуючи вхідні двері квартири в вечірній чи нічний час, доцільно вимкнути світло на сходах з тим, щоб поставити злочинця після відкриття дверей у невигідне для нього становище, бо адоптація очей до світла відбувається набагато швидше, ніж адаптація очей до темряви;

• Після злому дверей застосовується службова собака Інспектор — кінолог з собакою проникає до приміщення першим за всіх. Щоб уникнути нападу із-за косяка дверей, поріг рекомендується долати стрибком. В самій квартирі необхідно оглянутися, зорієнтуватися в обстановці. В квартиру повинні проникнути стільки співробітників, щоб їх кількість перевищувала кількість злочинців принаймні у два рази;

• Побачивши злочинців, працівники міліції повинні наказати їм підняти руки вгору і під загрозою застосування зброї заборонити будь-які рухи. Уважно стежити за їх поведінкою;

• Якщо в момент проникнення у квартиру, злочинці відкрили вогонь, нападають, використовуючи зброю, необхідно ухилятися(за виступи стін, меблі та ін.) та відкрити вогонь на знешкодження. У разі, коли злочинці ведуть вогонь з добре захищених місць, що виключає чи ускладнює можливість їх знешкодження, працівники міліції під прикриттям «вогню» залишають приміщення і займають позиції біля квартири. Намагання групи проникнути до квартири вдруге часто виявляється малоефективним. У злочинців з'являється можливість зорієнтуватися. Втрати особового складу під час другого штурму будуть значнішими, тому доцільніше обмежитись блокуванням квартири до прибуття підкріплення.

При затриманні осіб, які скоїли злочин і намагаються зникнути на автомобілі:

• На своєму маршруті патрулювання поставити автомобіль і вибрати місце спостереження так, щоб мати широкий простір огляду транспорту, що рухається і можливість швидко включитись в переслідуванні

• Одягнути засоби індивідуального захисту(бронежилет і шолом), привести зброю у бойову готовність;

• В потоці автотранспорту пошук автомобіля з підозрюваними вести перш за все по марці і кольору і тільки при спів паданні з розшукуваним автомобілем звернути увагу на номер і серію;

• При виявленні автомобіля дати команду зупинитись, при невиконанні команди почати переслідування;

• Доповісти черговому ПЦС обстановку, обов'язково вказати при цьому напрямок руху підозрюваних, запросити підтримку;

• Для затримання слід вибрати зручне місце, яке забезпечує безпеку як співробітників міліції, так і сторонніх громадян. Затримувати краще біля перехрестя, коли водії зупиняються на черговий сигнал світлофора;

• При наближанні до місця затримання підозрюваних під'їжджати ззаду і зліва до машини, яка переслідується, включати сирену, через гучномовець дати команду зупинитися, попередивши, що при невиконанні команди буде застосована зброя;

• При невиконанні команди розташувати патрульну машину так, щоб її переднє колесо було на одній лінії із задніми дверима машини, що переслідується. При цьому дистанція між машинами повинна бути близько 2 м. в такому положенні наряд міліції займає вигідне положення і направляє зброю в бік підозрюваних. Необхідно зберігати це положення, поки автомобіль не зупиниться. Водій повинен слідкувати за можливими несподіваними зупинками або маневрами підозрюваних, не виключається їх спроба кинути автомобіль і зникнути;

• При зупинці автомобіля підозрюваних автомобіль групи затримання розташувати таким чином, щоб водій міг спостерігати за всіма підозрюваними, які знаходяться в автомобілі. Автомобіль групи затримання ПЦС повинен знаходитись приблизно на три метри ззаду і на два вліво від затриманих. Другий член наряду міліції повинен терміново вийти із автомобіля, стати за ним, використовуючи його як прикриття і направити зброю на підозрюваних, голосно скомандувати тримати руки на виду. Не підіймаючи їх(під обшивкою даху автомобіля може бути схована зброя). Наказати підозрюваним, ті, які сидять на передньому сидінні, руки покласти на вітрове скло, а тим, які сидять на задньому - на спинку переднього долонями вгору;

• Старший групи затримання зі зброєю в руках підходить з заду і справа автомашини з підозрюваними. Дає команду виходити затриманим із автомобіля по одному. Першим повинен вийти пасажир з правого з правого заднього сидіння, за ним з лівого заднього сидіння, потім з переднього правого і останнім водій. При виході затриманих із автомобіля наказати всім повернутись обличчям до автомобіля, покласти руки на його дах;

• Провести зовнішній огляд затриманих, одягнення на них наручників;

• Перевірити автомобіль, забрати ключі від системи запалювання;

• Доставляння затриманих в чергову частину здійснювати в різних автомобілях.

При виникненні аварійної ситуації на автотранспорті:

• Під час аварії необхідно максимально напружити всі м'язи, розслаблюватися не можна до певної зупинки;

• Не залишайте автомобіль до зупинки, шансів вижити в автомобілі в декілька разів більше, ніж при катапультуванні;

• Зберігайте спокій, що дозволить керувати автомобілем до останньої можливості;
Зробіть все можливе, щоб уникнути зустрічного удару: кювет, паркан, кущі, навіть дерево краще від автомобіля, що їде вам назустріч;

• Якщо немає іншої можливості, переведіть зустрічний удар в сповзаючий, боковий;

• При зіткненні з нерухомим предметом удар лівим або правим крилом гірше, ніж усім бампером;

• Коли удар неминучий, найголовніше - перешкоджайте своєму переміщенню вперед і захистить голову. Для цього упріться ногами в підлогу, голову нахиліть вперед між руками і, напружуючи всі м'язи, обіпріться руками в рульове колесо до повної зупинки автомобіля;

• Пасажир повинен закрити голову руками і звалитися на бік, накривши її будь-яким цупким матеріалом (пальто), якщо поруч з вами дитина - міцно притисніть її, накрийте собою, шинеллю і т.п., упадіть на бік;

• Після удару визначте, де (в якій частині автомобіля), і якому положенні ви знаходитесь, чи не горить, не підтікає бензин (особливо при перегріванні автомобіля). В залежності від ситуації рухайтесь до виходу - через двері або вікно. Якщо двері зразу не відчинилися, не намагайтесь натискуванням їх відчинити: вони заклинені, і необхідно відчиняти або розбивати вікно;

• Якщо автомобіль упав в воду (практично нечасті випадки), він може деякий час знаходитись на поверхні. Однак двері відчиняти не слід - вода тут же рине всередину і автомобіль почне різко занурюватися у воду. При зануренні у воду із зачиненими вікнами і дверима повітря в салоні тримається декілька хвилин. Це немало. Можна включити ліхтарі (щоб автомобіль легше було шукати), оцінити обстановку, захопити із автомобіля документи. Подумки уявіть шлях нагору. Вибирайтесь через двері або, якщо зможете, через опущене скло (це кращій варіант), присниться вгору, взявшись руками за дах автомобіля, підтягніться, а потім різко пливіть угору. Якщо двері заклинило і скло не опускається, розбийте лобове скло - пошукайте чим це можна зробити. Вибиратися назовні можна, коли автомобіль наповниться водою наполовину. Пам'ятайте, що у вас є не менше 30-40 секунд, цього достатньо, щоб вибратися назовні.

 

При пожежі:

• Повідомити по радіозв'язку черговому (ПЦС, міськрайвідділу) із вказівкою точної адреси, при можливості, подзвонити по телефону 101 і викликати пожежну частину;

• Сповістити при необхідності населення, співробітників об'єкта жителів будинку, організувати гасіння пожежі, при цьому: відключити прилади, які горять (телевізор, праска, газова плита), накривши їх будь-яким цупким матеріалом (пальто, шинель і т. п.). Якщо горить електропроводка - викрутити пробки або відключити щит, після цього постаратися збити вогонь. Штори, скатерть, які загорілися, скинути на підлогу і затоптати; використати внутрішні пожежні крани, вогнегасники, спрямовуючи їх струмінь на поверхню, що горить, починаючи зверху;

• Горючу рідину водою не гасити - це лише збільшить вогнище. Залишаючи зону вогню, залишити пожежні крани відкритими; організувати евакуацію громадян, при необхідності надати першу медичну допомогу;

• При знаходженні співробітників міліції в задимленому приміщенні, охопленому полум'ям: закрити ніс і рот мокрою тканиною (платком. шарфом, ганчіркою), задимлені зони проходити нахилившись якомога нижче, а при сильному димі рухатися повзком; виходити із небезпечної зони, йдучи назустріч вітру (протягу);

• Не входити в небезпечну зону при поганій видимості (менше 10м); при знаходженні в ізольованих приміщеннях верхніх поверхів, відрізаних від шляхів евакуації вогнем або димом, закрити щілини вологими ганчірками, одягом, дихати нижніми шарами повітря. Вікна краще не відчиняти, відчинити лише тоді, коли прибула допомога. Якщо є балкон ~ вийти на балкон, причинити балконні двері і кликати на допомогу; відкриваючи двері, перевірити, чи не нагрілися вони. В зв'язку із завжди існуючою небезпекою, що через відчинені двері вирвуться клуби диму і вогню, двері відчиняти поволі і обережно, присівши біля стіни поруч з дверима лицем в протилежний бік;

• Зробіть спробу покинути приміщення по пожежній драбині, через балкон, по зв'язним мотузкам, шторам, предметам одягу (брюки, сорочки, пояси і т.п.); стрибати із вікон другого поверху можна лише переконавшись, що внизу немає небезпечних предметів, які стирчать із землі, каміння. В цьому випадку перед стрибком слід зімкнути зуби (щоб не прикусити язика) і приземлятися на обидві ступні при напівзігнутих колінах, але не на п'ятки і не на носки. Якщо під рукою є подушки, матраци, одяг, кинути їх на місце приземлення. Використати свій одяг, щоб прив'язавши його до рами вікна, знизити висоту стрибка або перебратися на нижчий поверх. Стрибки з більш високих поверхів небезпечні для життя;

• Остерігайтесь обірваних кабелів, в тому числі і після ліквідації пожежі. Знаходячись біля такого кабелю, вибирайтесь обережно, застосовуючи спосіб руху "нога до ноги", роблячи кроки не довше пів ступні;

• В зоні сильних промислових або лісових пожеж не наближайтесь до вогню, бо не викликає рух повітря в бік "ядра" пожежі, утворюючи ефект затягування предметів у вогонь;

• При загоранні одягу на людині: зупинити, покласти, (при необхідності збити) потерпілого на підлогу (землю), обмежити його рухи, щоб вогонь не розгорався і не переносився на інші частини тіла, одягу;

• Зняти одяг, що горить, або збити полум'я шапкою, одягом захищеними руками. Можна перекочувати людину (якщо вона не має сильних опіків або травм) по снігу, траві і т-п. При наявності ковдри, брезенту, шинелі, накидки (плащ-накидки) збити полум'я шляхом накривання міст загорання, при цьому слідкувати, щоб потерпілий не задихнувся. Можливе використання снігу, води, водоймищ, вогнегасників;

При відсутності медпрацівників - надати першу допомогу:

• водою або чистим снігом охолоджувати 15-20 хв. Обпечені ділянки тіла що зменшує біль і попереджує набрякання тканин. Для уникнення зараження не слід відривати одяг, який прилип, або інші речовини, проколювати пухирі;

• накрити, перев'язати обпечені ділянки стерильною марлею, дати потерпілому дві таблетки анальгіну, амідопірину, напоїти теплою водою (чаєм), вкрити, не роздягаючи, чистою тканиною і ковдрою, забезпечити спокій;

• при виникненні шоку (різке збліднення. часте і поверхове дихання, слабкий пульс) терміново дати випити 20 крапель настойки валеріани;

• при опіках очей зробити примочки із розчину: половину чайної ложки борної кислоти на склянку води (настойка валеріани, борна кислота, спеціальні чарочки-ванночки для очей наявні в автомобільних аптечках).

 

При виявленні осіб з пораненням, травмами:

Повідомити про подію чергового (ПЦС, міськрайвідділу);

звільнити потерпілого від дії травмуючи факторів: звільнення від здавлюю чого вантажу, автомобіля, важкого предмета, витягування із води, розчину, і т. п.; винесення із загазованого приміщення; гасіння одягу; витягування із петлі або іншого задушую чого механізму; відключення електроенергії, газу, пари, води; зупинка механізму, обладнання; винесення із зони підвищеної або пониженої температури; відкопування із завалу (піску, землі);

Оцінити ситуацію і стан потерпілого, характер і небезпечність травми, дії по врятуванню. Загальним правилом є пріоритет життя і здоров'я людини перед іншими цінностями, цілями і завданнями. Тільки за умови, що життя потерпілого поза небезпекою або біля нього знаходяться кваліфіковані спеціалісти по наданню допомоги, співробітник міліції може перейти до виконання інших завдань;

• Ознаки, що дозволяють визначити критичний стан потерпілого, який потребує невідкладної допомоги: відсутність або порушення свідомості, що виявляється шляхом розмови з потерпілим і його оглядом; шкіряний покрив і слизисті порожнини рота, очей синюшні, бліді; пульс слабкий або відсутній (визначається по сонній артерії — на лівому боці шиї, або на руці); зіниці розширені; дихання неправильне, поверхове, хриплячи, сильна кровотеча; за умови втрати свідомості потерпілим, створити умови для його нормального дихання: не допустити западання язика, задушення блювотними масами; потерпілого покласти або посадити на підстилку, розстебнути одяг, забезпечити доступ свіжого повітря, нагріти або охолодити (по ситуації), забезпечити спокій і спостереження, дати розчин настойки валеріани (20 крапель).

• Слід пам'ятати, що з переломами рук, ніг, легкими кульовими пораненнями, опіками 2 ступеню деякі люди можуть самостійно чекати лікарської допомоги, і, отримавши від них необхідні дані про стан і подію, співробітник міліції може продовжувати свої службові і оперативні дії. При цьому необхідно через деякий час перевірити, чи надана медична допомога і вжити заходи до її прискорення.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)