АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приймання продуктів і товарів за кількістю і якості

Читайте также:
  1. C. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  2. D. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  3. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  4. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  5. Б) атоми – невидимі неподільні частинки, нескінченні за кількістю
  6. Бухгалтерський облік закупівель імпортних товарів
  7. В яких межах може бути віднесена на валові витрати вартість розданих зразків товарів, безплатно наданих послуг (при відрядженні за кордон)?
  8. В) надання вироблюваній підприємством продукції специфічних особливостей, відмінних від особливостей товарів конкурентів
  9. Вивчення і пошук комерційних партнерів по закупівлі товарів. Класифікація постачальників
  10. Визначення митної вартості товарів
  11. Визначення пріоритетних ринків для експорту товарів
  12. Визначення сили як фізичної якості. Режими роботи м'язів при силовому навантаженні

При прийомі продуктів і товарів як на складі постачальника, так і на складі отримувача матеріально відповідальна особа підприємства ресторанного господарства повинна обов‘язково здійснити їх прийом по кількості і якості.

Продукти і товари оприбутковуються на основі рахунків-фактур, накладних, товарно-транспортних накладних. Також при надходженні продуктів і товарів необхідні документи, які підтверджують їх якість – сертифікати, посвідчення, висновок санітарно-епідеміологічної станції.

Продукти і товари, що надходять оприбутковуються під звіт матеріально-відповідальною особою по кількості товарних одиниць і чистій вазі нетто. При неможливості зважування продуктів без тари або коли відкриття призведе до псування продуктів і товарів, прийом здійснюють шляхом перевірки маси брутто. Маса нетто в цьому випадку вираховується із маси брутто маси тари вказаної в супроводжувальних документах постачальника або на тарі.

При відсутності розбіжностей отримання продуктів оформлюється штампом(печаткою) на супроводжувальних документах з вказанням посади і підпису, особи яка прийняла матеріальні цінності.

В випадку виявлення розбіжностей між фактичною кількістю і кількістю, яка вказана в супроводжувальних документах, а також при невідповідності якості прийом товарів припиняється. І на виявлені розбіжності складається акт прийому (форма № М-7), який підписується особами, що здійснювали прийом, а для укладання двохсторонього акту прийому викликається представник підприємства-постачальника.

В акті прийому вказуються:

· найменування підприємства - отримувача, його адреса;

· дата, номер, місце складання акту;

· час початку і закінчення прийому продуктів і товарів;

· прізвища осіб, що приймають участь у складанні акту, їх посади;

· дата і номер документу о повноваженнях представника постачальника;

· найменування і кількість перевірених продуктів і товарів;

· розмір недостачі або надлишок;

· стан тари і тд.

3.Документальне оформлення руху продуктів і товарів у коморі.

Придбані сировина і товари оприбутковуються на склад за первинною вартістю (купівельною вартістю).

Облік продуктів і товарів на складі може вестись за двома цінами:

Ø за купівельними цінами (за цінами придбання без ПДВ+ надбавка)

Ø за продажними цінами (тобто цінами придбання без ПДВ + надбавка підприємства + націнка +ПДВ)

Продукти і товари, що знаходяться в коморах підприємства ресторанного господарства, обліковуються:

- в місцях їх зберігання - в натуральному виразі (по найменуванню, кількості і обліковій ціні);

- в бухгалтерії - сумарно в грошовому виразі по обліковим цінам.

На продукти і товари, що надходять від постачальників на підставі супровідних документів виписується прибуткова накладна. В якій вказується № документу, від кого відпущено, найменування товару (продукту), кількість одиниць, роздрібна ціна за одиницю, продажна ціна та сума. Підписує директор, бухгалтер, підписи “відпустив” і “отримав”.

Якщо продукція оприбутковується на склад без супровідних документів то виписується акт про приймання товарів.

Кількісний облік продуктів і товарів на складі у натуральному виражені, за найменуваннями й кількістю ведеться МВО у товарних книгах чи картках кількісно-сумового обліку. На кожне найменування продуктів за сортами відкривається окрема картка чи певна кількість сторінок в товарній книзі. Записи в товарній книзі чи картці здійснюються щоденно на підставі прибуткових і видаткових документів. Після запису кожної операції виводиться кількісний залишок.. Книги (картки) видаються комірнику в пронумерованому виді під розписку. Використані книги здаються до бухгалтерії, де зберігаються з бухгалтерськими документами аналітичного обліку.

Протягом місяцю МВО для контролю за рухом товарів і продуктів на складі щомісячно складається крім товарного звіту, також і реєстр обліку продуктів і товарів на складі, який містить перелік продуктів, що знаходяться на складі, їх залишок на початок і кінець.

По закінченню кожного місяцю і на дату інвентаризації матеріально відповідальною особою заповнюється по даним товарної книги (картки) відомість залишків продуктів і товарів в коморі. Вона відкривається на рік, вказують в ній найменування продуктів і тари, облікову ціну, кількість і суму залишку. Загальну суму залишків продуктів і товарів на перше число кожного місяцю або на дату інвентаризації по цій відомості звіряють з даними бухгалтерського обліку, після чого відомість підписується матеріально відповідальною особою і бухгалтером.

Продукти і товари зі складу відпускаються у виробництво (кухню), до буфетів, магазинів кулінарії, лотки. Такий відпуск здійснюється на підставі таких документів:вимога на склад, акт-вимоги на заміну, видаткова накладна.

Акт-вимоги на заміну (додатковий відпуск) –виписується для відпуску сировини матеріалів понад встановлений ліміт або при їх заміні.

Вимога на склад - виписується зав. виробництвом в одному примірнику і складається з урахуванням потреби сировини на наступний день. На основі цієї вимоги комірник виписує видаткову накладну на відпуск продуктів.

Видаткова накладна – необхідна для оформлення відпуску продуктів і товарів, тари зі складу, а також при одноразовому відпуску товарів.

У всіх накладних зазначається повне найменування товару, їхня вага або кількість, ціна і сума. Вони виписуються у двох примірниках, 1- особі яка отримала товари, 2- особі яка видала товари.

При відпуску товари і продукти в накладних відображаються у двох цінах: за обліковими цінами складу і за цінами підрозділу який отримав товари.

Накладні за обліковими цінами і цінами реалізації, складають у разі якщо облік на складі ведеться за купівельними цінами. Якщо за цінами реалізації – продажні ціни.

 

4.Звітність матеріально відповідальної особи по складу (коморі).

Щоденно або в інший встановлений строк один раз у 3-5днів комірник складає товарний звіт про рух товарів і продуктів на складі (в тих цінах в яких ведеться облік на складі) в двох примірниках.

В звіті вказується вартість залишків продуктів і тари на початок дня (береться залишок на кінець звітного періоду із попереднього звіту), фіксується кожний прибутковий і видатковий документ в хронологічному порядку з зазначенням дати, номеру, вартості товарів і тари. Кожний документ записується окремим рядком. Потім визначається залишок продуктів і товарів на кінець дня. (Зал.поч.+ приход - видаток). Один примірник звіту з прикладеними до нього документами здається до бухгалтерії. Бухгалтер в присутності матеріально відповідальної особи перевіряє прикладені до звіту документи, звертаючи увагу на правильність заповнення реквізитів, особливо на наявність підписів матеріально відповідальних осіб які отримують матеріальні цінності; на дату документу і її відповідність звітному періоду, і чи мається спеціальний дозвіл на відпуск продуктів; чи всі документи, що записані у звіті, маються в наявності. Бухгалтер, зробивши попередню перевірку, розписується в отриманні звіту у другому примірнику, який залишається у матеріально відповідальної особи.

Надані в бухгалтерію документи перевіряються по суті і арифметично (правильність всіх цін, вирахувань і підрахунків). При виявлені помилок в документах і записах в звіті роблять виправлення коректурним способом, про що повідомляють матеріально відповідальну особу, яка підтверджує правильність виправлення своїм підписом.

Звіт про рух тари по видам заповнюється на зворотному боці при невеликому асортименті її (до 10 найменувань), в інших випадках складський облік тари по найменуванням, кількості і обліковим цінам ведуть в товарній книзі комірника.

 

5.Облік тари.

Тара надходить від постачальників разом з продуктами і товарами. Вся тара, що надходить повинна мати маркірування постачальника. Постачальники в супровідних документах вказують найменування тари, її номенклатурний номер, кількість, ціну та загальну вартість.

Тара поділяється на такі види:

§ Тара з деревини (ящики, бочки);

§ Тара з картону і паперу (ящики, мішки);

§ Тара з металу (бідону, бочки);

§ Тара з пластмаси (ящики, каністри);

§ Тара зі скла (пляшка, банки);

§ Тара із тканини (мішки).

При прийманні тари перевіряють відповідність фактичної наявності, даним вказаним в супровідних документах. При відсутності розбіжностей ставлять штамп, при їх присутності складають акт.

Тара, що звільняється, повертається постачальнику чи тим організаціям, що збирають тару. На повернення тари виписують видаткову накладну.

Тара повинна повертатись в установлений термін постачальникам. При несвоєчасному поверненні стягуються штрафи.

Облік тари ведуть МВО у товарній книзі або картках. На кожний вид тари відкривається аналітичний рахунок. Записи на них здійснюються на підставі прибуткових і видаткових документів.

 

6.Інвентаризація продуктів, товарів і тари в коморі. Оформлення її результатів.

Інвентаризація – це перевірка та оцінка фактичної наявності продуктів товарів з даними бухгалтерського обліку.

Керівник підприємства сам встановлює терміни проведення інвентаризації. В свою чергу порядок проведення інвентаризації регулюється:

- Інструкцією по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, ТМЦ, грошових коштів і документів і розрахунків, затвердженою наказом Мінфіну від 11.08.1994року № 69, з змінами і доповненнями;

В коморі інвентаризація повинна проводитись не менше одного разу у квартал. Вона проводиться по матеріально відповідальним особам (МВО), на зберігання яких ці цінності знаходяться.

Здійснення інвентаризацій розпочинається з підготовки наказу на її проведення. Для проведення інвентаризації створюється постійно діюча комісія. До складу якої входять фахівці в складській праці. Комісію очолює керівник підприємства. Перед проведенням інвентаризації голова збирає комісію на інструктаж.

Перед початком інвентаризації МВО дає розписку, що всі прибуткові і видаткові документи на товари і продукти, здані до бухгалтерії, всі товари, що надійшли оприбутковані, а ті, що вибули – списані.

В ході інвентаризації перевіряється фактична наявність товарів і продуктів шляхом підрахування, зважування, обміру.

По закінченню інвентаризації оформлені інвентаризаційні описи фактичних залишків товарів і тари в той же день, а якщо інвентаризація закінчується після робочого дня, то на наступний день до початку роботи голова інвентаризаційної комісії передає бухгалтеру, який веде облік цих цінностей. Після перевірки правильності вказаних цін, таксировки і підрахунків визначається попередній результат шляхом співставлення фактичних залишків по опису з обліковими даними по товарному звіту. Кінцевий результат інвентаризації в коморі бухгалтерія повинна встановити не пізніше 3-х робочих днів. Кожна сторінка опису повинна нумеруватися і вкінці сторінки виводиться підсумок натуральних одиниць, записаних на сторінці. Після закінчення записів вказується кількість заповнених рядків. Кожна сторінка підписується всіма учасниками комісії.

Продукти і товари отримані при проведенні інвентаризації, приймаються МВО в присутності комісії і оприбутковуються після інвентаризації.

Результати інвентаризації виявляються по кількості і сумі окремо по кожному найменуванню, сорту, ціні товару і тари, для чого складають порівнювальну відомість, в якій вказують облікові і фактичні залишки товарів і тари, і результати (нестачі і лишки). Часто порівнювальну відомість поєднують в одному бланку з інвентаризаційним описом.

При інвентаризації може бути викрита пересортиця товарів – надлишки і недостачі одноіменних товарів. Взаємний залік дозволяється лише як виняток за один той же період, що перевіряється, та в межах одного найменування товару або в одній і тій же групі товарів, які мають схожість по зовнішньому вигляду або впакованих в однакову тару (при відпуску їх без розпаковки), і здійснюється в тотожній кількості.

Вартісні різниці в цінах, які виникли в результаті пересортиці (в зв‘язку з продажем одного сорту товару за інший, більш вищий). Втрати від продажу або відпуску товарів більш дорожчого сорту з урахуванням допустимого заліку відносяться на винних осіб, з яких і стягується завдана шкода. При перевищенні лишку над вартістю відсутніх запасів – збільшення вартості відповідних запасів.

При виведенні кінцевих результатів в випадку недостачі товарів бухгалтер проводить розрахунок їх природних втрат. Вони виникають у наслідок всихання, випарювання, розпилювання, витікання. Природні втрати сировини і продуктів списуються з МВО по фактичним розмірам, але не вище встановлених норм. Наказ Мінторгу Про затвердження норм природних втрат продовольчих товарів в торгівлі і інструкцією по їх застосуванню від 02.04.87р. № 88.

Таким чином природні втрати продуктів в коморі розраховуються шляхом множення кількості (суми) відпущених продуктів за між інвентаризаційний період, незалежно від термінів їх зберігання в коморі, на норму природних втрат по кожному товару окремо.

Нестачі в межах норм природних втрат списуються на собівартість продукції, товарів. Нестачі понад норм, і по тим товарам на які не має норм списуються на винних осіб. В інших випадках списується на фінансові результати діяльності. Остаточне рішення про списання нестачі вирішує керівник підприємства і оформлює це наказом.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)