АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Варіанти стратегій розвитку організації й відповідні їм стратегії управління людськими ресурсами

Читайте также:
  1. C. Теории управления человеческими ресурсами
  2. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  5. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  6. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  7. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  8. VІIІ. Приведення нормативно-правової бази у відповідність із завданнями Стратегії
  9. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  10. А. Стратегическое управление человеческими ресурсами (СУЧР)
  11. Автоматизовані системи управління проектами
  12. Адреса регістра управління завершується на: 11

Поняття «стратегічне управління людськими ресурсами» перевершує, як наголошують багато авторів, просте об'єднання концепцій соціального управління, будь то класичне управління персоналом або сучасне управління людськими ресурсами.

Головне, що відрізняє нове поняття, — обумовлений ним програмно-цільовий підхід до управління людськими ресурсами, якими необхідно керувати цілеспрямовано, вміти планувати взаємозалежні дії, погоджувати їх у часі, оперативно управляти ними й контролювати результати.

Кожний із варіантів стратегії розвитку організації припускає свій (відповідний йому) варіант стратегії управління персоналом.

Стратегія підприємництва характерна для організацій, які розбудовують нові напрямки діяльності. Це або підприємства, що тільки починають своє життя на ринку (у них багато проектів, але мало коштів для їхнього здійснення); або підприємства, які можуть собі дозволити вкладати кошти в напрямки з високою часткою фінансових ризиків. Приклади: американська фірма IBM у період, коли вона освоювала принципово нові типи персональних комп'ютерів; ряд автомобільних компаній; впроваджувальні фірми з освоєння нових виробів.

Для реалізації названої стратегії організації потрібні працівники-новатори, що мають гнучке мислення та бажають брати на себе відповідальність за управлінські ризики, згодні працювати по 14 годин на добу, що вміють працювати в групах.

Успіх даної стратегії значною мірою заснований на потенціалі персоналу організації або підрозділу, який вирішив втілити принципово нову ідею й одержав підтримку з боку керівництва організації. У зв'язку з тим, що основний кістяк новаторів складається з невеликої кількості людей, значущість кожного співробітника, зайнятого реалізацією стратегії, зростає. Керівники персоналом такої організації повинні мати значну гнучкість мислення й дій і забезпечувати розвиток індивідів, високий ступінь їх участі в управлінні проектами.

Приймання на роботу здійснюється переважно із числа молодих людей, новаторів, що володіють високим потенціалом і компетенцією. Оцінювання діяльності відбувається переважно за індивідуальними результатами й мало формалізоване.

Винагорода здійснюється досить часто у вигляді залучення співробітників до особистої участі в реалізації стратегії фірми, у розробці управлінських рішень. Організація створює високий рівень мотивації співробітників усіма формами участі в реалізації стратегії фірми, тому що існує велика міра залежності реалізації цієї стратегії від такої їхньої участі протягом усього періоду освоєння нових виробів.

Можливості зростання й індивідуального розвитку досить важливі, тому що сама стратегія заснована на високих індивідуальних можливостях особистості. Підвищення кваліфікації заохочується всіма способами.

У межах стратегії динамічного зростання передбачається зміна цілей і структури організації. Завдання полягає в знаходженні балансу між необхідними змінами й стабільністю. Для цієї стратегії кваліфікація, відданість фахівців також є факторами, що визначають успіх. Крім того, працівники повинні вміти адаптуватися до змін, швидко здобувати відсутню компетенцію у вирішенні відповідних завдань.

Набір фахівців здійснюється з числа найбільш здатних працівників (якщо у фірми вистачить на це можливостей). Він малоформалізований, головне — залучити висококомпетентних фахівців, у яких фірма дійсно зацікавлена.

Винагорода заснована на оцінюванні індивідуальної праці й на ефективній роботі в групі, на аналізі групової поведінки. Процедури оцінювання, що застосовуються при даній стратегії, більш формалізовані, але фактор відданості фірмі є далеко не останнім при розгляді діяльності окремого фахівця.

Розвиток компетенції співробітників забезпечується за рахунок постійного підвищення їх кваліфікації. У зв'язку з розширенням сфер діяльності організації існує реальна можливість професійного просування фахівців.

Практика підвищення кваліфікації, просування працівників досить чітко структурована й формалізована для того, щоб розвиток персоналу відповідав цілям розвитку фірми.

Організації, що застосовують стратегію динамічного зростання, перебувають у стадії зрілості й розраховують отримувати постійний прибуток за допомогою продукції, що добре зарекомендувала себе, освоєних технологій і при налагодженому виробництві. Основне завдання організації в даній ситуації — виробляти більше продукції й мінімізувати витрати.

Система управління такою сферою діяльності складається з чітких процедур, правил, орієнтованих на регулярний і твердий контроль, на усунення непевності, невизначеності. Переважає бюрократичний підхід у всьому.

Набір і приймання фахівців відбувається з використанням стандартних процедур і правил; відбираються тільки ті фахівці, у компетенції яких зацікавлена організація в цей момент (вузькоспрямований відбір). Для здійснення даної стратегії важливо набрати персонал, уже готовий до виконання своїх обов'язків. Участь в управлінні не є необхідною і не дуже заохочується, але якщо відбувається зниження прибутку або погіршення якості продукції, то можливе застосування різних форм залучення працівників до вирішення проблеми, що виникла.

Стратегію ліквідації вибирають організації, у яких усі або основні напрямки діяльності перебувають у занепаді з огляду на одержання прибутку, положення на ринку, якості продукції. Персонал фірми вкрай негативно ставиться до ідеї впровадження такої програми через майбутні скорочення. При реалізації стратегії ліквідації велике значення набувають соціальні заходи захисту працівників фірми у вигляді пошуку найбільш безболісних способів скорочення зайнятих (перехід на неповний робочий тиждень, скорочений робочий день, працевлаштування працівників, що вивільняються, на інших фірмах за рахунок даної організації, внутрішні переміщення). Участь персоналу в розробці й реалізації рішеньне передбачається.

За таких умов організація не проводить набору фахівців.

Винагорода працюючих здійснюється винятково відповідно до посадових окладів, ніяких інших форм стимулювання не застосовується.

Оцінювання фахівців засноване на критеріях, визначених із урахуванням необхідності скорочення цілих напрямків діяльності; відбираються найбільш кваліфіковані працівники для підтримки випуску продукції, що залишається.

Підвищення кваліфікації набуває особливого значення, якщо організація бере на себе зобов'язання з працевлаштування фахівців, що вивільняються. Для значної частини працівників звільнення з фірми пов'язане з необхідністю зміни спеціальності.

Стратегія зміни курсу застосовується в організаціях, які ведуть боротьбу за швидке збільшення обсягів прибутку, за освоєння нового або розширення вже наявного ринку. Визнання даної стратегії означає для фірми зміну всієї системи управління й відносин в організації. Участь кожного співробітника в пошуку нових рішень стає важливою.

Набір в організацію не припиняється, як це характерно для попередньої стратегії, ведеться пошук грамотних фахівців на основні (відповідно до поставлених цілей) робочі місця. Разом із тим організація переважно шукає необхідних працівників серед своїх співробітників, оцінюючи й розбудовуючи їх потенціал. Практика внутрішнього набору, достатньою мірою формалізованого, дозволяє всім бажаючим взяти участь у розвитку нових напрямків діяльності, принаймні спробувати це зробити.

Розвиток нових компетенцій і підвищення кваліфікації набувають великого значення для реалізації даної стратегії у зв'язку з тим, що організація планує принципову зміну курсу, виходячи із внутрішніх ресурсів. Створення нових напрямків діяльності дозволяє організації запропонувати своїм співробітникам нові просування, нові посади, розвиток кар'єри.

Головне при впровадженні стратегії зміни курсу полягає в організації залучення персоналу до управлінської діяльності. Без ентузіазму, активної участі більшості співробітників швидко реалізувати на практиці дану стратегію не представляється можливим. При цьому необхідно врахувати, що значна матеріальна винагорода співробітників у найближчій перспективі не є реальною.

Досвід застосування стратегії різними фірмами показує, що вони рідко зупиняють свій вибір на якомусь одному варіанті. Найчастіше загальна стратегія являє собою комбінацію перерахованих варіантів стратегій. Причому їх послідовність визначається значущістю й очікуваними результатами кожної.

Деякі фірми як стратегічний орієнтир свого розвитку вибирають максимальне використання у виробництві «високих технологій», поєднуючи на практиці стратегії підприємництва й прибутку.

Дана стратегія передбачає вмілу комбінацію стабільного виробництва з постійним освоєнням принципово нових технологій і видів продукції. При цьому проводяться великі наукові дослідження, але проекти з більшою часткою ризику не стають центральною частиною стратегічного плану.

Це досить складне, динамічне управління, що вимагає постійних розрахунків фінансових і інших ризиків, гнучких структур управління, високого рівня професіоналізму всього персоналу фірми.

Як приклад можна розглянути досвід фірми «Філіпс». Це міжнародна компанія холдингового типу, материнська фірма якої розташована в Голландії; філії здійснюють свою діяльність у багатьох країнах, у тому числі й у Франції. Вибір фірмою даної стратегії визначає систему роботи з персоналом: складаються прогнози потреби в персоналі необхідної компетенції, плани переміщення персоналу, заміщення, навчання.

У фірмі створено спеціальні відділи з перспективного управління компетенцією співробітників, які займаються добором фахівців для керівництва філіями. Тут розроблено чіткі критерії щодо кількості необхідних працівників, а також визначається час, коли вони можуть знадобитися, хто з нині працюючих фахівців і за яких умов здатний і бажає зайняти керівні посади (необхідні навчання, стажування або якісь інші умови).

Отже, практика функціонування процвітаючих закордонних фірм свідчить про переваги чіткого взаємозв'язку стратегічних рішень щодо управління підприємством (організацією) із системою управління персоналом на основі послідовного застосування програмно-цільового підходу.

Стратегія управління персоналом може бути як підпорядкованою стратегії організації в цілому, так і сполученою з нею, що представляти єдине ціле. Але й у тому й в іншому випадку стратегія управління персоналом орієнтується на конкретний тип корпоративної або ділової стратегії (бізнес-стратегії). Взаємозв'язок стратегії організації й стратегії управління персоналом (з її складовими) показано в табл. 3.1.

Таблиця 3.1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)