АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Предмет, метод та завдання фінансово-економічного аналізу підприємства

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  11. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  12. I.1.3. Организационно-методический раздел

ЛЕКЦІЯ – 2 год.

ПРАКТИЧНІ – 2год.

САМОСТІЙНО -2 год.

 

Роль аналізу в управлінні. Аналіз та планування. Аналіз, організація та управління підготовкою нових виробництв. Предмет, завдання та сутність фінансово-економічного аналізу підприємства. Аналіз і бухгалтерський облік. Аналіз та статистика. Аналіз і документальна ревізія. Завдання аналізу господарської діяльності. Метод та прийоми аналізу. Реалізація методів аналізу. Класифікація прийомів аналізу. Способи обробки економічної інформації в фінансово-економічному аналізі: спосіб різниць, спосіб дольової участі, балансовий метод. Види фінансово-економічного аналізу.

Питання лекції:

1. Предмет, завдання і зміст фінансово–економічного аналізу підприємства.

2. Метод і прийоми аналізу.

3. Спосіб обробки економічної інформації у фінансового-економічного аналізу.

4. Види фінансового-економічного аналізу.

 

Ключові слова: Аналіз. Планування. Аналіз і бухгалтерський облік Предмет аналізу. Методи. Прийоми. Способи. Метод порівняння. Метод групування. Абсолютні величини. Відносні величини. Спосіб різниць. Балансовий метод. Задачі фінансово-економічного аналізу діяльності підприємств. Фінансово-економічний аналіз. Техніко-економічний аналіз. Функціонально-вартісний аналіз. Аналіз ефективності і організації управління.

В результаті проведення лекційного заняття курсант, слухач повинен усвідомити зміст поняття аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства. Після цього необхідно розглянути основні елементи системи аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, його методи та прийоми.

Далі варто проаналізувати роль аналізу в управлінні. Визначити відмінності аналізу та планування, що висвітленні в науковій літературі. Визначити критерії і індикаторі організації і управління підготовкою нових виробництв, виразивши при цьому свою думку.

Встановити основні відмінності аналізу і бухгалтерського обліку, аналізу і ревізії, які мають найбільш вплив на забезпечення реалізації завдань аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства.

Проаналізувати нові способи обробки економічної інформації в фінансово-економічному аналізі: спосіб різниць, спосіб дольової участі, балансовий метод.

Нарешті, необхідно виявити особливості класифікації прийомів аналізу в окремих галузях господарства.

 

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ЗА ТЕМОЮ:

1. Економічний аналіз і синтез – способи досягнення соціально-економічної мети суспільства і підвищення ефективності підприємницької діяльності.

2. Сутність економічного аналізу і необхідність його проведення.

3. Організація фінансово-економічного аналізу господарської діяльності підприємства в умовах ринку.

В результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен вміти: вільно володіти поняттями: аналіз, планування, аналіз і бухгалтерський облік, абсолютні величини, відносні величини, спосіб різниць, балансовий метод, фінансово-економічний аналіз, техніко-економічний аналіз, функціонально-вартісний аналіз, аналіз ефективності і організації управління.

Також в результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен вміти вільно визначати завдання аналізу фінансово-економічного аналізу, абсолютні та відносні величини, які застосовуються в фінансово-економічному аналізі.

Визначати та вміти застосовувати способи обробки економічної інформації в фінансово-економічному аналізі, а саме спосіб різниць, спосіб дольової участі, балансовий метод.

Вміти визначати види фінансово-економічного аналізу.

 

Завдання для практичної роботи.

Завдання 1.

На основі теоретичного матеріалу скласти таблицю способів обробки економічної інформації фінансово-економічного аналізу, та проаналізувати її.

- Поясніть, у чому полягає взаємозалежність та взаємодопоміжність способів обробки економічної інформації фінансово-економічного аналізу?

- Виявіть та поясніть, з яких джерел формується інформація для аналізу фінансово-економічного аналізу?

 

Завдання 2.

Розробити інструментарій аналізу використання на підприємстві основних виробничих фондів, матеріальних ресурсів, фонду оплати праці тощо.

 

В результаті вивчення матеріалу, що наданий для самостійної роботи курсант, слухач повинен глибоко усвідомити те, що аналіз — грецьке слово, Зміст аналізу визначається його завданнями. Розкриттю змісту аналізу сприяє його характеристика за декількома ознаками: за метою дослідження, аспектами дослідження, колом досліджуваних питань, досліджуваними об’єктами, суб’єктами, які проводять аналіз, широтою вивчення резервів, характером прийнятих рішень, періодичністю проведення, застосуванням технічних засобів нового управління економічним і соціальним розвитком країни на всіх рівнях суспільного виробництва велике значення має економічний аналіз. Він посідає проміжне місце між збором і обробкою економічної інформації та прийняттям управлінських рішень як стратегічних, що виражаються в складанні планів, так і тактичних — щодо оперативного регулювання ходу суспільного виробництва, необхідного для досягнення запланованих цілей.

Аналіз господарської діяльності — це комплексне вивчення робіт підприємств, їх структурних підрозділів, господарських об’єднань, міністерств і відомств з метою об’єктивної оцінки її результатів і виявлення можливостей подальшого підвищення ефективності господарювання.

Також треба з’ясувати, що загальними завданнями аналізу є: оцінка обґрунтованості та напруженості плану;визначення базових показників для планування на майбутній період; оцінка результатів господарської діяльності, перевірка виконання плану, розмежування з цією метою залежних і незалежних від аналізованого об’єкта причин зміни показників; підведення підсумків внутрішньозаводського госпрозрахунку на основі визначення впливу окремих сторін діяльності, окремих ланок та окремих виконавців на загальні її результати; виявлення резервів підвищення ефективності господарювання і шляхів їх використання, сприяння технічному прогресу і поширенню передового досвіду; прогнозування очікуваних результатів господарської діяльності; підготовка матеріалів для вибору оптимальних управлінських рішень.

Звернути особливу увагу на питання визначення змісту аналізу, а саме що розкриттю змісту аналізу сприяє його характеристика за декількома ознаками: за метою дослідження, аспектами дослідження, колом досліджуваних питань, досліджуваними об’єктами, суб’єктами, які проводять аналіз, широтою вивчення резервів, характером прийнятих рішень, періодичністю проведення, застосуванням технічних засобів.

Завдання для самостійної підготовки:

Етапи фінансово-економічного аналізу. Їх суть.

Прийоми фінансово-економічного аналізу. Їх суть і порядок використання.

Абсолютні і водності показники. Їх сутність і використання в фінансово-економічному аналізі.

Інформаційна база фінансово-економічного аналізу діяльності підприємства.

ЛІТЕРАТУРА за темою:

1. Конституція України. – К., 1996. - 63 с.

2. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-Х1У від 16.07.1999р.

Спеціальна література:

 

1. Барнгольц С.Б., Тацій Г.М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

2. Кононенко О.І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

3. Ковальов А.І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

4. Бандурка А.М., Черв’яков І.М., Посилкіна О.В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997 р.

5. Цигилик І.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

6. Цигилик І.І. Економічний аналіз і ефективність виробництва // Науковий вісник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002. - №3.

7. Примак Т.О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Київ: «Вікар», 2002.

8. Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000.

9. Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Львів: «Новий світ», 2001.

10. Триснюк В.М., Радванський М.І., Цвєтков В.Д.. Нова економічна політика України в зв’язку з переходом від тоталітарної до ринкової економіки // Наукові вісті. Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

11. Цигилик І.І., Кропельницька С.О., Мозіль О.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004.

12. Савицька Г.В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

13. Абрютина М.С., Грачев А.В. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия. - М.: Дело и сервис, 1998.

14. Анализ экономики / Под ред. В.Е. Рыбалкина. - М.: Международные отношения, 1999.

15. Артеменко В.Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ. - М.: ДИС, 1999.

16. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

17. Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта. - М.: Финансы и статистика, 1994.

18. Бернстайн Л.А. Анализ финансовой отчетности. - М.: Финансы и статистика, 1996р.

19. Дембинский Н.В. Вопросы теории экономического анализа. - М.: Финансы, 1973.

20. Ермолович Л.Л. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Минск: БГЭУ, 2001.

21. Зудилин А. П. Анализ хозяйственной деятельности развитых капиталистических стран. 2-е изд. - Екатеринбург: Каменный пояс, 1992.

22. Ильенкова Н.Д. Спрос: анализ и управление. - М.: Финансы и статистика, 1997.

23. Ковалев А.И., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2000.

24. Ковалев В.В. Финансовый анализ: управление капиталом, выбор инвести­ций, анализ отчетности. - М.: Финансы и статистика, 2000.

25. Ковалев В.В., Волкова О.Н. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: Проспект, 2000.

26. Количественные методы финансового анализа: Пер. с англ./Под ред.С.Дж. Брауна и М.П. Крицмена. - М.: ИНФРА-М, 1996.

27. Кравченко Л.И. Анализ хозяйственной деятельности в торговле. - Минск: Вышэйшая школа, 2000.

28. Крейнина М.Н. Финансовое состояние предприятия. - М.: ИКЦ«ДИС», 1997.

29. Курс экономического анализа/Под ред. М.И. Баканова и А.Д. Шеремета. - М.: Финансы и статистика, 1984.

30. Любушин Н.П., Лещева В.Б., Дьякова В.Г. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1999.

31. Майданчик Б.И., Карпунин М.Б., Любенецкий Л.Г. и др. Анализ и обоснование управленческих решений. - М.: Финансы и статистика, 1991.

32. Маркин Ю.П. Анализ внутрихозяйственных резервов. - М.: Финансы и статистика, 1991.

33. Михайлова-Станюта И.А. и др. Оценка финансового состояния предприятия. - Минск: Наука итехника, 1994.

34. Муравьев А.И. Теория экономического анализа: проблемы и решения. - М.: Финансы и статистика, 1988.

35. Муравьев А.И., Мухин А.Ф. и др. Анализ внешнеэкономической деятельности предприятий. - М.: Финансы и статистика, 1991.

36. Негашев Е.В. Анализ финансов предприятия в условиях рынка. - М.: Высшая школа, 1997.

37. Русак Н.А. Финансовый анализ субъекта хозяйствования. – Минск: Вышэйшая школа, 1997.

38. Шубіна С.В., Торжник Ж.І. Економічний аналіз: Практикум. – К.: Знання, 2007. – 230 с. (Вища освіта ХХІ століття).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)