АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 3. ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ

Читайте также:
  1. Бухгалтерська та статистична звітність будівельних підприємств.
  2. ВЕТЕРИНАРНИЙ ОБЛІК І ЗВІТНІСТЬ
  3. Всі висновки про фінансову звітність, структура яких відрізняється від структури безумовно-позитивного висновку - це
  4. Глава 13 БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА АУДИТ
  5. З дисципліни «Облік та звітність в оподаткуванні»
  6. Заняття за темою «Фінансова система та фінансовий механізм»
  7. Звітність
  8. Звітність і аудит у сфері праці, їх сутність і значення
  9. Звітність канцелярії про виконану роботу
  10. Звітність органів Державного казначейства про виконання Державного бюджету.
  11. Звітність підприємств
  12. Звітність підприємства

ЛЕКЦІЯ – 4 год.

ПРАКТИЧНІ – 4 год.

САМОСТІЙНО - 4 год.

 

Складові фінансової звітності. Аналіз форми №1 Балансу. Підготовка до аналізу структури та динаміки балансу. Відмінності горизонтального та вертикального аналізу. Аналіз із використанням коефіцієнтів. Загальні принципи складання балансу. Загальні принципи складення Балансу. Визначення термінів: активи та зобов’язання. Визначення трьох критеріїв активів. Аналіз форми №2 „Звіт про фінансові результати”. Мета складання такого звіту. Використання показників діяльності підприємства. Аналіз форми №3 „Звіт про рух грошових коштів”. Аналіз форми №4 „Звіт про власний капітал”. Діагностика банкрутства. Ступені неплатоспроможності підприємства.

 

Питання лекції:

1. Баланс (Ф.1).

2. Звіт про фінансові результати (Ф.2).

3. Звіт про рух коштів (Ф.3).

4. Звіт про капітал (Ф.4).

 

Ключові слова: Баланс ф.1. Структура і динаміка Балансу ф.1. Горизонтальний аналіз. Вертикальний аналіз. Коефіцієнти. Звіт про фінансові результати ф.2. Доходи. Витрати. Прибутки. Збитки. Звітний період. Операційна діяльність. Інвестиційна діяльність. Фінансова діяльність. Фінансовий результат діяльності. Рентабельність. Звіт про рух грошових коштів ф.3. Дефіцит грошових коштів. Надлишки грошових коштів. Фінансові ресурси. Фінансова гнучкість. Грошові потоки. Звіт про власний капітал ф.4. Пасив балансу. Джерела власного капіталу. Банкрутство. Діагностика банкротства.

 

В результаті проведення лекційного заняття курсант, слухач повинен вивчити понятійний матеріал: складові фінансової звітності, аналіз форми №1 Балансу, підготовка до аналізу структури та динаміки балансу, активи та зобов’язання, аналіз форми №2 „Звіт про фінансові результати”, аналіз форми №3 „Звіт про рух грошових коштів”, аналіз форми №4 „Звіт про власний капітал”, діагностика банкрутства, ступіні неплатоспроможності підприємства.

Розібратися та усвідомити, що економічний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства починається з оцінки фінансового стану за даними такої форми фінансової звітності як «Баланс».

Ознайомитися з поняттям подальшого аналізу балансу та способами його здійснення: горизонтальним аналізом; вертикальним аналізом; аналізом з використанням коефіцієнтів.

Визначитися з загальними принципами складання Балансу.

Ознайомитися з формою звітності – «Звіт про фінансові результати», який слугує для надання користувачам правдивої, повної і неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки за звітний період.

Ознайомитися з такою формою звітності як «Звіт про обіг грошових засобів», що ця форма звітності є принципово новою в системі фінансової звітності підприємств України. У цьому зв’язку розглянути основні принципи її складання і роль у системі фінансової інформації, що міститься в звітності.

Засвоїти, що метою складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам правдивої, повної і неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки за звітний період. На відміну від балансу, Звіт про фінансові результати надає інформацію не на конкретну дату, а за визначений період. Цей звіт вважається одним із найбільш інформативних документів звітності, оскільки містить інформацію про динаміку прибутку підприємства.

Ознайомитися з поняттям діагностика банкрутства як системою цільового фінансового аналізу, спрямованого на виявлення параметрів кризового розвитку підприємства, що генерують погрозу його банкрутства в майбутньому періоді

 

 

В результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен вміти спочатку на основі теоретичного матеріалу запропонувати перелік складових фінансової звітності.

Слухачам необхідно розібратися, в чому полягають відмінності горизонтального та вертикального аналізу, аналізу з використанням коефіцієнтів.

Після розробки такого переліку, слухачі повинні підійти до визначення загальних принципів проведення аналізу різних форм фінансової звітності. При цьому слід зупинитися на загальних принципах складення такої форми фінансової звітності як Баланс, та спершу уяснити його мету та зміст.

Нарешті, на основі теоретичних знань, визначити зміст термінів активи та зобов’язання, визначити три критерії активів, та усвідомити мету складання таких форм фінансової звітності, та напрямки використання показників діяльності підприємства.

Завдання для практичної роботи.

Завдання 1.

Керуючись нормами Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” - № 996-ХІУ обґрунтуйте обов’язковість складання фінансової звітності, та відповідальність посадових осіб підприємства, організації, установи щодо складання фінансової звітності.

 

Завдання 2.

Ознайомитися з формами фінансової звітності, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87, та які є додатками до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку №2, №3, №4, №5, проаналізувати складові цих форм та зробити висновок щодо показників, які входять до їх складу.

 

В результаті вивчення матеріалу, що наданий для самостійної роботи курсант, слухач повинен уяснити, що економічний аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства починається з оцінки фінансового стану за даними балансу.

Треба звернути увагу на те, аналіз структури статей балансу і динаміки змін проводиться за допомогою одного із способів: аналізу безпосередньо за балансом без попередньої зміни балансових статей; складанням ущільненого порівняльного аналітичного балансу шляхом порівняння деяких однорідних за складом елементів балансових статей; проведення додаткового коректування балансу на індекс інфляції з подальшим порівнянням статей у необхідному аналітичному розрізі.

Усвідомити та вміти вільно використовувати в практичній діяльності знання, щодо поняття подальшого аналізу балансу, який здійснюється такими способами: горизонтальний аналіз; вертикальний аналіз; аналіз з використанням коефіцієнтів. Крім того, мати навички здійснення аналізу за цими способами.

Також, з’ясувати, що а ктиви визначаються як ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до збільшення економічних вигод у майбутньому; з обов’язання — заборгованість підприємства, що виникла в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди; власний капітал — частина в активах підприємства, що залишається після відрахування його зобов’язань.

Ознайомитися та вміти визначати, що завданням складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам правдивої, повної і неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки за звітний період. Вміти розрізняти завдання, які ставляться перед балансом та Звітом про фінансові результати, а саме що на відміну від балансу, Звіт про фінансові результати надає інформацію не на конкретну дату, а за визначений період. Також, що звіт вважається одним із найбільш інформативних документів звітності, оскільки містить інформацію про динаміку прибутку підприємства.

Мати поняття щодо діагностики банкрутства, яка являє собою систему цільового фінансового аналізу, спрямованого на виявлення параметрів кризового розвитку підприємства, що генерують погрозу його банкрутства в майбутньому періоді.

 

Завдання для самостійної підготовки:

1) Підготовка до аналізу структури та динаміки балансу.

2) Загальні принципи складання балансу. Визначення термінів: активи та зобов’язання.

3) Мета складання форми №2 „Звіт про фінансові результати”.

4) Діагностика банкрутства.

Контрольні питання:

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ЗА ТЕМОЮ:

1. Суть аналізу фінансового стану підприємства.

2. Сутність та призначення форми фінансової звітності - Балансу.

3. Сутність та завдання звіту про фінансові результати та їх використання.

 

ЛІТЕРАТУРА за темою:

1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” - № 996-ХІУ.

2. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку №2, №3, №4, №5.

3. Наказ Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87 «Про затвердження форм фінансової звітності підприємств, установ, організацій».

 

Спеціальна література:

 

1. Бандурка А.М., Черв’яков І.М., Посилкіна О.В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997.

2. Цигилик І.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

3. Цигилик І.І. Економічний аналіз і ефективність виробництва // Науковий вісник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002. - №3.

4. Примак Т.О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Київ: «Вікар», 2002.

5. Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000.

6. Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Львів: «Новий світ», 2001.

7. Триснюк В.М., Радванський М.І., Цвєтков В.Д.. Нова економічна політика України в зв’язку з переходом від тоталітарної до ринкової економіки // Наукові вісті. Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

8. Цигилик І.І., Кропельницька С.О., Мозіль О.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004.

9. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

10. Барнгольц С.Б., Тацій Г.М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

11. Кононенко О.І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

12. Ковальов А.І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

13. Савицька Г.В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

14. Артеменко В.Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ. - М.: ДИС, 1999.

15. Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

16. Балабанов И.Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта. - М.: Финансы и статистика, 1994.

17. Бернстайн Л.А. Анализ финансовой отчетности. - М.: Финансы и статистика,1996.

18. Ермолович Л.Л. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Минск: БГЭУ, 2001.

19. Зудилин А. П. Анализ хозяйственной деятельности развитых капиталистических стран. 2-е изд. - Екатеринбург: Каменный пояс, 1992.

20. Ильенкова Н.Д. Спрос: анализ и управление. - М.: Финансы и статистика, 1997.

21. Ковалев А.И., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2000.

22. Ковалев А.П. Диагностика банкротства. - М.: АО «Финстатинформ», 1995.

23. Ковалев В.В. Сборник задач по финансовому анализу. - М.: Финансы и статистика, 1997.

24. Ковалев В.В. Финансовый анализ: управление капиталом, выбор инвести­ций, анализ отчетности. - М.: Финансы и статистика, 2000.

25. Крылова ТВ. Выбор партнера, анализ отчетности капиталистического пред­приятия. - М.: Финансы и статистика, 1991.

26. Курс экономического анализа / Под ред. М.И. Баканова и А.Д. Шеремета. - М.: Финансы и статистика, 1984.

27. Негашев Е.В. Анализ финансов предприятия в условиях рынка. - М.: Высшая школа, 1997.

28. Панков Д.А. Современные методы анализа финансового положения. - Минск: ООО «Профит», 1995.

29. Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. - М.: Ось-89, 1996.

30. Ришар Жак. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1997.

31. Родионова В.М., Федотова М.А. Финансовая устойчивость предприятия в условиях инфляции. - М.: Перспектива, 1995.

32. Русак Н.А. Финансовый анализ субъекта хозяйствования. – Минск: Вышэйшая школа, 1997.

33. Рэдхад К., Хьюс С. Управление финансовыми рисками: Пер. с англ. – М.: ИНФРА-М, 1996.

34. Савицкая Г.В. Теория анализа хозяйственной деятельности. – Минск, ИСЗ, 1996.

35. Журнали: «Економіка України», «Фінанси України», «Економіка. Фінанси. Право.», «Вища школа» та ін.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)