АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств в капітальному будівництві, агропромисловому комплексі, торгівлі

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  4. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  5. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  6. III. Витрати діяльності
  7. IV. Мотивація навчально-трудової діяльності.
  8. IV. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ СТАТУТНИХ ОРГАНІВ
  9. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  10. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  11. V. ЗМІСТ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  12. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ

 

ЛЕКЦІЯ – 4 год.

ПРАКТИЧНІ – 4 год.

САМОСТІЙНО - 4 год.

 

Особливості фінансово-економічного аналізу діяльності підприємств в капітальному будівництві. Основні засади проведення такого аналізу. Джерела інформації для проведення аналізу. Аналіз факторів та причин відхилень від плану введення виробничих потужностей та основних фондів. Аналіз капітальних вкладень. Визначення стану незавершеного будівництва. Економічна ефективність капітальних вкладень. Особливості об’єкту аналізу, його завдання та джерела. Особливості нормування оборотних засобів та їх джерел. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств агропромислового комплексу (рослинництва, тваринництва, обслуговування та переробних підприємств). Аналіз виконання плану по обсягу виробництва продукції. Зміст та завдання аналізу собівартості сільськогосподарської продукції. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств торгівлі. Визначення джерел інформації. Аналіз виконання плану роздрібного товарообороту, завдання такого аналізу. Аналіз ритмічності роздрібного товарообороту. Аналіз структури товарообороту. Особливості оптового товарообороту. Сутність аналізу запасів та тороваоборотності. Аналіз витрат обороту. Аналіз виконання плану прибутку та рентабельності, валового доходу. Фінансовий стан торгових підприємств.

 

Питання лекції:

1. Фінансово-економічний аналіз господарської діяльності підприємств у капітальному будівництві (його особливості у «замовника», «підрядчика»).

2. Фінансово-економічний аналіз господарської діяльності підприємств АПК (його особливості).

3. Фінансово-економічний аналіз сільськогосподарських підприємств та обслуговуючих, переробних підприємств.

4. Фінансово-економічний аналіз господарської діяльності підприємств торгівлі, постачально-збутових організацій.

 

 

Ключові слова: Об’єкти аналізу. Капітальне будівництво. Підрядники. Забудівники. Будівельно-монтажні роботи. Виробничі потужності. Об’єкти невиробничого значення. План будівництва. Кошториси. Вартість виконаних будівельних і монтажних робіт. Товарна продукція. Собівартість будівельно-монтажних робіт. Виконання плану введення в дію виробничих потужностей і основних фондів. Договори підряду. Проектно-кошторисна документація. Незавершене будівництво. План фінансування будівництва.

Агропромисловий комплекс. Земельні ресурси. Сільське господарство. Продукція рослинництва. Продукція тваринництва. Сільгоспкультури. Валовий збір. Урожайність. Продуктивність тварин. Собівартість сільгосппродукції.

Торгові підприємства. Товарний оборот. План постачання виробничих запасів. План реалізації готової продукції. Асортимент. Товарні ресурси. Роздрібний товарооборот. Прибуток. Рентабельність. Оборотність. Структура товарообороту. Оптовий товарооборот. Валовий дохід.

 

В результаті проведення лекційного заняття курсант, слухач повинен усвідомити, основними об’єктами аналізу в капітальному будівництвіналежать капітальні вкладення, до складу яких входять: вартість будівельних і монтажних робіт; витрати на устаткування, інструмент та інвентар; інші капітальні роботи і витрати (проектно-дослідницькі роботи); витрати дирекції споруджуваних підприємств і технічного нагляду; витрати з оргнабору робочої сили та ін.

Крім того, засвоїти, що капітальне будівництво ведеться великими загальнобудівельними і спеціалізованими будівельно-монтажними організаціями на умовах договору підряду. Діючі підприємства можуть здійснювати реконструкцію виробничих потужностей та інше будівництво господарським способом без залучення підрядчиків.

Також розібратися, що особливістю капітального будівництва, що випливає зі специфіки організаційних форм, властивих самому будівництву, є необхідність дослідження двох основних об’єктів: господарської діяльності забудовників — діючих і наново створюваних заводів, фабрик, торгових організацій та інших підприємств і об’єднань різних галузей народного господарства — після капітальних вкладень до основних фондів для створення виробничих потужностей і об’єктів невиробничого призначення; господарська діяльність підрядчиків — будівельно-монтажних трестів, домобудівних комбінатів, будівельних і монтажних управлінь, пересувних механізованих колон, інших підприємств і об’єднань будівельної продукції.

 

Ознайомитися з поняттям ефективності роботи агропромислового комплексу, яка досягається переважно за рахунок приведення в дію глибинних резервів виробництва, що викликає необхідність проведення систематичного й глибокого аналізу раціональності використання земельних угідь, робочої сили, матеріально-технічних засобів та інших ресурсів у кожному структурному підрозділі АПК.

Крім того, ознайомитися з виробничим процесом у сільському господарстві, особливо в рослинництві, який має сезонний характер. Також, визначити, що період виробництва не збігається тут з робочим періодом, що обумовлює, по-перше, нерівномірне використання робочої сили і засобів виробництва протягом року, а по-друге, можливість обліку значної частини продукції тільки після завершення готового циклу сільськогосподарського виробництва.

Слухачам необхідно усвідомити, що для аналізу залучаються дані про виробництво продукції, відбиті у виробничо-господарському плані і річному звіті, технологічних картах, статистичної й оперативної звітності, а також в облікових регістрах, первинних і зведених бухгалтерських документах.

 

Ознайомитися з поняттям торгівлі, яка є однією з форм товарного обігу. Також уяснити, що торгові організації і підприємства мають на меті систематично вивчати попит населення, впливати на промисловість стосовно випуску, розширення асортименту і підвищення якості товарів, установлювати прямі зв’язки з підприємствами-постачальниками, виявляти й залучати до товарообігу додаткові товарні ресурси, розвивати нові, прогресивні форми торгівлі.

Слухачам слід усвідомити, яку роль і значення має аналіз діяльності торгових підприємств і організацій як засобів перевірки виконання планів, виявлення збільшення товарообігу, прискорення оборотності товарів, зниження витрат обігу і підвищення рентабельності. Та те, що на основі результатів аналізу розробляються заходи для більш повного задоволення попиту населення, використання резервів збільшення товарообігу і поліпшення економічних показників роботи торгових підприємств.

Крім того, необхідно зрозуміти, що основними джерелами даних для аналізу товарообігу є бухгалтерська і статистична звітність. Для аналізу також залучаються планові показники, що містяться в торгфінплані, та інші матеріали: акти ревізій і перевірок, первинні бухгалтерські документи, регістри аналітичного обліку. За найважливішими показниками (товарообіг, залишки товарів) торгові підприємства надають вищим ланкам оперативну звітність, що також використовується для аналізу.

 

В результаті проведення практичного заняття курсант, слухач повинен визначити особливості фінансово-економічного аналізу діяльності підприємств різних видів діяльності.

Слухачам необхідно розібратися, в чому полягають основні засади проведення аналізу, джерела інформації для його проведення.

Після усвідомлення попередніх положень, слухачі повинні підійти до формування навичок проведення аналізу факторів та причин відхилень від плану проведення виробничих потужностей та основних фондів, аналізу капітальних вкладень та визначення її ефективності. При цьому слід зупинитися на загальних особливостях об’єкту аналізу, його завданнях та джерелах.

Нарешті, на основі теоретичних знань, навчитися проводити фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств різних сфер діяльності, а саме підприємств агропромислового комплексу, торгівлі тощо. Слід зупинитися на головному, усвідомленні особливостей при проведенні фінансово-економічного аналізу таких підприємств, його завданнях та джерелах.

Наприкінці, усвідомити, в чому полягає фінансовий стан підприємства, та уяснити зміст цього поняття.

 

 

Завдання для практичної роботи.

Завдання 1.

Проаналізувати показники, що характеризують результативність комерційної діяльності при умові:

 

Найменування показників За планом фактично
Ціна за одиницю Кількість, шт Ціна за одиницю Кількість, шт
Чоловічі костюми        
Жіночі костюми        
Дитячі костюми        
Затрати на 1грн. товарної продукції 0,78   0,75  

 

Зробити висновок, результати розрахунку звести у таблицю і накреслити заходи по підвищенню рентабельності комерційної діяльності.

 

Завдання 2.

Проаналізувати показники, що характеризують результативність комерційної діяльності при умові:

 

Найменування показників За планом фактично
Випуск товарної продукції і за рік, тис.грн.    
Затрати капіталовкладень, тис.грн.    
Затрати на 1грн. товарної продукції, грн.. 0,9 0,85
Термін будівництва, місяців    

 

Зробити висновок, результати розрахунку звести у таблицю і накреслити заходи по підвищенню рентабельності комерційної діяльності.

 

Завдання 3.

 

Проаналізувати повну собівартість, затрати на 1грн. товарної продукції, прибуток, рентабельність продукції, питому вагу прибутку в товарній продукції по виробу №1 згідно даних (додаток 1).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю і накреслити шляхи по зниженню затрат на виробництво.

 

Завдання 4.

 

Проаналізувати повну собівартість, ціну без ПДВ, затрати на 1грн. товарної продукції, питому вагу прибутку в товарній продукції, абсолютну величину прибутку, рентабельність продукції по виробу №2, згідно даних (додаток 1).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 5.

Проаналізувати повну собівартість, ціну без ПДВ, затрати на 1грн. товарної продукції, питому вагу прибутку в товарній продукції, абсолютну величину прибутку, рентабельність продукції по виробу №3, згідно даних (додаток 1).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання 6.

Проаналізувати повну собівартість, ціну без ПДВ, затрати на 1грн. товарної продукції, питому вагу прибутку в товарній продукції, абсолютну величину прибутку, рентабельність продукції по виробу №4, згідно даних умови (додаток 1).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання7.

Проаналізувати показники, що характеризують результативність використання сировини і матеріалів згідно даних умови (додаток 2). Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Накреслити шляхи поліпшення використання сировинно-матеріальних ресурсів на підприємстві.

Завдання 8.

 

Зробити аналіз показників, що характеризують результативність фонду заробітної плати згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання 9.

Зробити аналіз показників, що характеризують результативність використання витрат на утримання і експлуатацію устаткування згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання 10.

Зробити аналіз показників, що характеризують результативність використання загально-виробничих витрат на виробництво продукції згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання 11.

Провести аналіз показників, що характеризують результативність використання адміністративних витрат на виробництво продукції згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

Завдання 12.

Провести аналіз показників, що характеризують результативність використання витрат на збут в собівартості продукції згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 13.

Провести аналіз показників, що характеризують результативність використання витрат на виробництво продукції (по повній собівартості) згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 14.

Провести аналіз показників, що характеризують рентабельність підприємства (по прибутку) згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 15.

Провести аналіз показників, що характеризують результативність організації виробництва і реалізації продукції по виробах №1 і №2 згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 16.

Провести аналіз показників, що характеризують результативність організації виробництва і реалізації продукції по виробах №3 і №4 згідно даних умови (додаток 2).

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 17.

Проаналізувати показники, що характеризують результативність використання виробничих фондів при умові:

Найменування показників Одиниця виміру За планом Фактично
Товарна продукція ТП Тис.грн.    
Прибуток Пр Тис.грн.    
Основні виробничі фонди (ОВФ) на початок року Ф пр Тис.грн.    
Введені нові ОВФ Ф н пл. з 1 лютого Тис.грн.    
Введені нові ОВФ Ф н пл. з 1 березня Тис.грн.    

 

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 18.

Проаналізувати показники, що характеризують результативність використання виробничої потужності при умові:

Найменування показників Одиниця виміру За планом Фактично
Товарна продукція ТП Тис.грн.    
Виробнича потужність на початок року Q пр/п Тис.грн.    
Ведені нові потужності Q н/п Тис.грн.    
В т.ч. з 1 травні Q н/п пл Тис.грн.    
В т.ч. в червні Q н/п ф фактично Тис.грн.    

 

Зробити висновок, дані розрахунку занести в таблицю.

 

Завдання 19.

 

Визначити точку беззбитковості, критичний і прогнозований обсяг виробництва: прибутку по виробу №1, №2, №3, №4 в загальному обсязі згідно додатку №2.

Зробити висновок. Намітити шляхи підвищення ефективності виробництва. Результати розрахунку звести у таблицю.

 

В результаті вивчення матеріалу, що наданий для самостійної роботи курсант, слухач повинен глибоко усвідомити те, що розглядаючи господарську діяльність у будівництві як основний об’єкт аналізу, треба насамперед враховувати будівельне виробництво, якому притаманні якості: територіальна нерухомість, висока матеріалоємність, різноманіття видів і незначний ступінь повторюваності об’єктів.

Об’єкти будівництва — це окремий будинок або спорудження з усім устаткуванням і підсобно-допоміжними будівлями. Частина об’єкта, що являє собою технологічно закінчений комплекс робіт і виділена у встановленому порядку в кошторисі на будівництво будинків або споруджень, називається етапом.

Товарна продукція — це окремі об’єкти, комплекси або їх групи, які готові до використання за прямим призначенням. До них відносяться житлові будинки, виробничі потужності, будинки і спорудження культурно-побутового призначення, вартість яких входить до основних фондів.

Навчитись визначати, що аналіз господарської діяльності в будівництві вирішує три основ­них завдання: оцінка виконання планових завдань; визначення впливу залежних і не залежних від аналізованого об’єкта факторів на виконання планових завдань; виявлення резервів підвищення ефективності будівельного виробництва.

Вільно визначати джерела інформації для аналізу виконання плану запровадження в дію виробничих потужностей та основних фондів, якими служать норми тривалості і проекти будівництва, договори підряду, план капітального будівництва, титульні списки, дані оперативного обліку і графіків, звіт про виконання плану запровадження в дію потужностей, основних фондів і плану капітальних вкладень.

Вміти вільно визначати, що для фінансово-економічного аналізу господарської діяльності підприємств в агропромисловому комплексі залучаються дані про виробництво продукції, відображені у виробничо-господарському плані і річному звіті, технологічних картах, статистичної й оперативної звітності, а також в облікових регістрах, первинних і зведених бухгалтерських документах. А аналіз виконання плану за обсягом виробництва продукції починають з визначення величини валової продукції сільськогосподар­ського підприємства, до якої входять: продукція рослинництва, тваринництва, підсобного промислового виробництва, роботи й послуги допоміжно-обслуговуючих виробництв, виконані для сторонніх замовників. Оцінюючи досягнутий рівень виробництва, фактичний обсяг виготовленої продукції в цілому за господарством та окремими його галузями, їх необхідно оцінювати у сукупності із плановим завданням, та з фактичними показниками роботи за минулий рік із середніми даними по району і з передовими господарствами. Результати такого порівняння слухачам дозволять судити про розвиток виробництва, його інтенсифікації, спеціалізації і концентрації, про оптимальність сполучення основних, додаткових і підсобних галузей.

Вільно вміти визначати зміст і завдання аналізу собівартості сільськогосподарської продукції, в якому особливу увагу слід приділити виявленню впливу витрат кожного підрозділу на зниження собівартості продукції всього аналізованого господарства; підрахункам резервів подальшого зниження собівартості кожного виду продукції рослинництва і тваринництва на основі зіставлення витрат окремих ферм і бригад на ці види продукції, тобто на основі порівняльного внутрішньогосподарського аналізу.

Знати, що джерелами інформації для аналізу собівартості продукції служать виробничо-господарський план і річний звіт.

 

Слухачам на основі теоретичного матеріалу необхідно навчитися вільно визначати основні джерела даних для аналізу товарообігу є бухгалтерська і статистична звітність, а також залучаються планові показники, що містяться в торгфінплані, та інші матеріали: акти ревізій і перевірок, первинні бухгалтерські документи, регістри аналітичного обліку. За найважливішими показниками (товарообіг, залишки товарів) торгові підприємства надають вищим ланкам оперативну звітність, що також використовується для аналізу.

Вміти вільно визначати поняття роздрібного товарообігу, який являє собою продаж товарів, тобто їх перехід до особистого споживання. До складу роздрібного товарообігу включається зазвичай продаж товару населенню, а також дрібнооптова торгівля за безготівковим розрахунком. Обсяг роздрібного товарообігу і його структура є найважливішими показниками розвитку торгівлі, від яких залежать інші якісні показники — витрати, прибуток, рентабельність, оборотність.

Також знати, що до завдань аналізу входять: перевірка виконання плану роздрібного товарообігу торговим підприємством, вивчення динаміки і змін у структурі товарообігу, стану торгової мережі і розвитку прогресивних форм торгівлі, визначення факторів, що роблять вплив не реалізацію товарів, виявлення резервів подальшого зростання і можливостей поліпшення обслуговування населення, тому вивчення господарської діяльності торгових підприємств починається з аналізу товарообігу.

Слухачам необхідно визначати, що джерелами інформації слугують вихідні дані, які містяться в річному і квартальному бухгалтерських звітах про реалізацію, відпуск товарів, доданих до місячного балансу, а також статистичної звітності про надходження, продаж і залишки товарів.

 

Завдання для самостійної підготовки:

1. Джерела інформації для проведення аналізу.

2. Визначення стану незавершеного будівництва.

3. Економічна ефективність капітальних вкладень.

4. Фінансово-економічний аналіз діяльності переробних підприємств агропромислового комплексу.

5. Аналіз ритмічності роздрібного товарообороту.

6. Фінансовий стан торгових підприємств.

 

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ ЗА ТЕМОЮ:

1. Методи економічного аналізу підприємств в капітальному будівництві.

2. Економічний аналіз сільськогосподарського підприємства як шлях забезпечення високоефективної діяльності.

3. Організація аналізу господарської діяльності торгового підприємства. Методи економічного аналізу.

4. Фінансово-економічний аналіз торгівельного підприємства. Джерела інформації.

5. Матеріальні витрати на виробництво сільськогосподарської продукції. Їх суть і вплив на результати підприємницької діяльності.

6. Собівартість сільськогосподарської продукції. Суть і роль собівартості у системі сільськогосподарської діяльності.

 

 

ЛІТЕРАТУРА за темою:

Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” - № 996-ХІУ.

Спеціальна література:

 

1) Цигилик І.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

2) Цигилик І.І. Економічний аналіз і ефективність виробництва // Науковий вісник. – Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002. - №3.

3) Примак Т.О. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Київ: «Вікар», 2002.

4) Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000.

5) Бойчук І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємства. Навчальний посібник. – Львів: «Новий світ», 2001.

6) Триснюк В.М., Радванський М.І., Цвєтков В.Д.. Нова економічна політика України в зв’язку з переходом від тоталітарної до ринкової економіки // Наукові вісті. Івано-Франківськ: ІМЕ, 2002.

7) Цигилик І.І., Кропельницька С.О., Мозіль О.І. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004.

8) Ермолович Л.Л. Анализ финансово-хозяйственной деятельности предприятия. - Минск: БГЭУ, 2001.

9) Ковалев А.И., Привалов В.П. Анализ финансового состояния предприятия. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2000.

10) Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности:
Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

11) Кравченко Л.И. Анализ хозяйственной деятельности в торговле. - Минск: Вышэйшая школа, 2000.

12) Любушин Н.П., Лещева В.Б., Дьякова В.Г. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1999.

13) Ковалев В.В., Патров В.В. Как читать баланс. - М.: Финансы и статистика, 1998.

14) Барнгольц С.Б., Тацій Г.М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємств.- Москва: Фінанси та статистик, 1986 р.

15) Кононенко О.І. Аналіз фінансової звітності. – Харьків: Видавництво „Фактор”, 2003 р.

16) Ковальов А.І., Привалов В.П. Аналіз фінансового стану підприємства. – Москва: Центр економіки та маркетингу, 1997 р.

17) Бандурка А.М., Черв’яков І.М., Посилкіна О.В. Фінансово-економічний аналіз. – Харьков: Університет внутрішніх справ, 1997 р.

18) Савицька Г.В. Аналіз господарської діяльності підприємств. – Москва: Інфра, 2003 р.

19) Артеменко В.Г., Беллендир М.В. Финансовый анализ. - М.: ДИС, 1999.

20) Баканов М.И., Шеремет А.Д. Теория анализа хозяйственной деятельности:
Учебник. - М.: Финансы и статистика, 2000.

21) Маркин Ю.П. Анализ внутрихозяйственных резервов. - М.: Финансы и статистика, 1991.

22) Михайлова-Станюта И.А. и др. Оценка финансового состояния предприятия. - Минск: Наука итехника, 1994.

23) Муравьев А.И. Теория экономического анализа: проблемы и решения. - М.: Финансы и статистика, 1988.

24) Муравьев А.И., Мухин А.Ф. и др. Анализ внешнеэкономической деятельности предприятий. - М.: Финансы и статистика, 1991.

25) Негашев Е.В. Анализ финансов предприятия в условиях рынка. - М.: Высшая школа, 1997.

26) Панков Д.А. Современные методы анализа финансового положения. - Минск: ООО «Профит», 1995.

27) Ришар Жак. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1997.

28) Русак Н.А. Финансовый анализ субъекта хозяйствования. – Минск: Вышэйшая школа, 1997.

29) Рэдхад К., Хьюс С. Управление финансовыми рисками: Пер. с англ. – М.: ИНФРА-М, 1996.

30) Савицкая Г.В. Теория анализа хозяйственной деятельности. – Минск, ИСЗ, 1996.

31) Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика финансового анализа. – М.: ИНФРА-М, 2002.

32) Хэлферт Эрик. Техника финансового анализа. – М.: Аудит, ИО «ЮНИТИ», 2002.

33) Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. - М.: Ось-89, 1996.

34) Ришар Жак. Аудит и анализ хозяйственной деятельности предприятия. - М.: ЮНИТИ, 1997.

35) Родионова В.М., Федотова М.А. Финансовая устойчивость предприятия в условиях инфляции. - М.: Перспектива, 1995.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.022 сек.)