АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахункові норми витрати матеріалу на розкладку

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Закріплення вивченого матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. II. Сприйняття нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Витрати діяльності
  12. III. Опрацювання нового матеріалу

отримують, використовуючи дані про площу лекал по окремих розмірах ростам кожної моделі і даних о міжлекальних відходах.

Розрахунковий метод нормування витрати матеріалу на розкладку полягає в тому, що на основі аналізу декількох ретельно виконаних відправних (початкових) розкладок лекал певної моделі встановлюють закономірності зміни норм і на основі цих закономірностей розраховують нові норми на решту всіх поєднань розмірів ростів з врахуванням ширини (рамки розкладки).

Попередню норму довжини розкладки НР, м, визначають розрахунковим шляхом по формулі

НР = SЛ × 100/(100 - ВО) ШР

де SЛ — площа лекал заданих розмірів ростів, округлена до 0,005 м2;

ВО — відправний показник міжлекальних відходів, округлений до 0,1, взятий з урахуванням впливу поєднань розмірів ростів і ширини рамки розкладки, %;

ШР — ширина рамки розкладки, м.

Настил — декілька полотен матеріалу на настильному столі, призначених для розрізання, накладених одне на інше з вирівнюванням їх по місцю відрізу і одній з кромок.

При настиланні полотен виникають відходи матеріалу за рахунок подовження полотна при протяганні і необхідності припусків на затиск полотна. Величина подовження залежить від розтягування матеріалу, від ступеня зчеплення одного полотна з іншим (коефіцієнта тангенціального опору), маси і жорсткості матеріалу. Додатково до цих відходів виникають відходи на стики полотен в настилах, розрахованих на декілька розкладок по довжині.

Величина відходів по довжині настилу складає від 0,4 до 0,8 % для тканин, до 1,2% для трикотажного полотна і до 2% для ватину. Норматив відходів на одне полотно прийнятий рівним від 10 до 25 мм для тканини і до 30 мм для трикотажного полотна. На кожен стик полотен дають припуск по 20 мм.


Норму витрати матеріалу на настил НН, м, розраховують за формулою

 

де знак Σ означає сумарне значення, коли розрахунок ведуть за даними декількох настилів, виконаних по одній карті розрахунку матеріалу. Кількість настилів різної довжини може бути від 1 до n;

НРi — довжина розкладки лекал, м;

Бi — число полотен матеріалу в настилі (висота настилу);

Пд — граничний норматив відходу по довжині настилу для матеріалу даної групи %.

Розрахована таким чином норма витрати матеріалу на настил є контрольною для подачі матеріалу в цех розкрою і витрати матеріалу на настил.

Середньозважені та групові норми витрати матеріалу. (2год. Урок 24,25)

Контроль за роботою цеху розкрою по використанню матеріалів здійснюють, розраховуючи середньозважені норми витрат матеріалів на одиницю виробу кожної моделі.

Середньозважену норму витрати матеріалу НТ, м2, на модель виробу розраховують по формулі

 

де SЛ.ср — середньозважена площа лекал на модель виробу, м2;

ВСР — середньозважена кількість міжлекальних відходів в розкладках в цілому по моделі виробу; ПД — граничний норматив відходів по довжині настилу %;

Пк — норматив відходів на ширину кромки матеріалів, витрату по яких списують разом з кромкою % (величину ПК для пальтових і костюмних вовняних тканин не враховують. Для решти тканин ПК = Шкр × 100/Штк).

Середньозважену площу лекал SЛ.ср визначають множенням площі лекал виробу кожного розміру зросту на відповідний йому питома вага в шкалі розмірів зростів. Потім підсумовують здобуті величини і ділять на 100 (графа 3 × графу 4 в таблиці. 5.5).

Таблиця 5.5

Розрахунок средньозваженої площі лекал

Шкала розмірів зростів Площа лекал, м2 Графа 3 × на графу 4
Розмір, см Зростання, см Питома вага за шкалою %
         
      2,76 13,8
      2,87 14,4
      2,85 28,5
      2,94 58,8
      3,03 30,3
      2,93 29,3
      3,02 75,5
      3,11 31,1
      3,19 15,9
Разом     297,6


Середньозважену кількість міжлекальних відходів %, визначають множенням кількості відходів по кожному поєднанню розмірів ростів %, у розкладці на відповідний йому відсоток за шкалою (графа 2 × графу 3 в таблиці. 5.6), потім підсумовують значення і ділять на 100. Цей показник повинен враховувати питому вагу використовуваних матеріалів різного виду — гладких ворсових, тканин з малюнком і так далі в загальній кількості використовуваних матеріалів.


Таблиця 5.6

Розрахунок средньозваженого відсотка міжлекальних відходів.

Сполучення розмірів зростів Питома вага за шкалою, % Міжлекальні відходи ВО Графа 2 × на графу 3
       
92/164 + 96/164   10,8  
92/158 + 96/158   11,2  
92/170 + 96/170   11,7  
88/158 + 88/164   10,6  
86/164 + 100/170   12,5  
Разом   -  

Приклад. Виконати розрахунок средньозваженої витрати тканини на модель для

партії спортивних костюмів з бавовняної тканини за заданою шкалою (див. таблиці. 5.3 і 5.4). За даними таблиці. 5.5 і 5.6 визначаємо наступні середньо зважені значення:

SЛ.ср = 297,6/100 = 2,976 м2;

Вср = 1121/100 = 11,21%;

Пк = Шкр × 100/Штк = 3 × 100/140 = 2,1 %.

На підставі знайдених значень визначаємо средньозважену норму витрати тканини НТ на спортивний костюм:

Середньозважену норму витрати матеріалу на модель можна розрахувати також виходячи з середноьзваженної площі розкладки лекал Sр.ср ср, м2, по формулі:

Розглядаючи питання нормування витрати матеріалів в швейному виробництві, слід зазначити, що кожна з поопераційних норм враховує всі відходи, що виникають на різних операціях. Із всіх відходів міжлекальні складають найбільш значну частину. Враховуючи це, питанню скорочення міжлекальних відходів приділяється велика увага.

До заходів щодо зниження інших видів відходів матеріалів можна віднести наступне:

точне вимірювання довжини і ширини кусків матеріалу;

точний попередній розрахунок кусків матеріалу по довжині перед розрізанням їх на полотна;

механізацію нарізування і настилання полотен або кусків матеріалу.

У промисловості все більшого розповсюдження набуває метод нормування витрати матеріалів із застосуванням універсальних персональних ЕОМ, використовуваних безпосередньо на робочих місцях. При цьому з'являється можливість оперативного управління розрахунком норм, тому що робота проводиться в режимі діалогу оператора (нормувальника) з машиною. Для цієї роботи використовують електронні бухгалтерські машини (ЕБМ) «Іскра-555». При розробці програм для цієї машини враховані вимоги інструкції, що діє на підприємствах, по нормуванню витрати матеріалів і, зокрема, показник сумарних відходів мтеріалів.

У відповідності з програмами може здійснюватися розрахунок площі комплекту лекал по розмірах для 30 значень ширини матеріалу, а також можуть розраховуватися всі середньозважені і планові показники.

Вихідний документ (розрахункову карту) використовують в експериментальному і підготовчому цехах і в технічному відділі.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)