АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оподаткування операцій з давальницькою сировиною. Порядок оформлення, обліку та погашення податкового векселя та зобов’язання на сплату митних платежів

Читайте также:
  1. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  2. II. Порядок заполнения Запроса
  3. II. Порядок заполнения Заявления
  4. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  5. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  6. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  7. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  8. II. Порядок проведения оценки качества звучания.
  9. II. ПОРЯДОК СУДНЫЙ
  10. II. Структура Переліку і порядок його застосування
  11. II.4. Порядок создания КБ
  12. III етап. Перевірка господарських операцій по суті

 

Законом України „Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах” визначено, що сплата мита, податків і зборів (крім митних зборів) при здійсненні операцій з давальницькою сировиною провадиться українським виконавцем шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя із строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більш як 90 календарних днів з моменту оформлення вантажної митної декларації.

Митне оформлення давальницької сировини, що ввозиться на митну територію України, здійснюється на підставі подання українським виконавцем митному органу копії векселя, авізованого податковим органом за місцезнаходженням виконавця, та копії зовнішньоекономічного контракту на переробку давальницької сировини.

У разі непогашення векселедавцем у визначений строк такого векселя векселедержатель може опротестувати його в неплатежі згідно із законодавством і протягом одного робочого дня з моменту опротестування звернутися до банку, який здійснив аваль векселя, з вимогою про його оплату. Банк зобов’язаний не пізніше операційного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселі суму.

Давальницька сировина, що не обкладається вивізним (експортним) митом, податками та зборами, вивозиться з митної території України на підставі подання українським замовником митному органові письмового зобов’язання щодо повернення в Україну готової продукції, виробленої з цієї сировини (або повернення в Україну коштів від реалізації готової продукції за межами України, крім тієї готової продукції, що виготовлена з давальницької сировини та має заборону на експорт), не пізніше ніж через 90 календарних днів з моменту оформлення вивізної вантажної митної декларації.

Порядок видачі, обліку, відстрочення та оплати (погашення) векселів встановлюється Державною податковою адміністрацією України за погодженням з Міністерством фінансів України. На виконання цієї норми наказом ДПА України від 25.02.2002 р. № 83 затверджено Порядок видачі, обліку, відстрочення та оплати (погашення) векселя (письмового зобов’язання), що видається суб’єктом підприємницької діяльності при здійсненні операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах.

Оформлення векселя суб’єктом господарської діяльності здійснюється виключно на вексельному бланку, що відповідає вимогам чинного законодавства України. Суб’єкт підприємницької діяльності повинен придбати оригінал векселя в установі банку. Другий та третій примірники векселя отримують шляхом ксерокопіювання неоформленого оригіналу вексельного бланка. Записи на всіх примірниках виконуються окремо, мають бути тотожні та не підлягають ксерокопіюванню. У векселі обов’язково виділяються окремими рядками найменування та сума мита, податків і зборів, у сплату яких він виданий. Сума, зазначена у простому авальованому векселі, визначається у валюті контракту на здійснення операцій з давальницькою сировиною.

Вексель не підлягає передачі шляхом індосаменту. Місцем, у якому повинен відбутися платіж, визначається місцезнаходженням уповноваженого банку України, у якому відкрито поточний рахунок векселедавця.

Векселедержателем є орган державної податкової служби, у якому суб’єкт господарської діяльності (векселедавець) зареєстрований як платник податків та який обліковує, відстрочує і здійснює законодавчо передбачені заходи щодо погашення векселя.

Вексель оформлюється в трьох примірниках. До органу державної податкової служби подається оригінал векселя. Подання ксерокопії не припускається. Не приймається вексель:

- у якому невірно встановлено термін платежу;

- що має підчистки або дописки, закреслені слова (цифри), а також заповнений нерозбірливо;

- у якому не заповнені реквізити, обов’язковість заповнення яких установлена чинними нормативно-правовими актами;

- текст якого неможливо прочитати внаслідок пошкодження.

Узяття векселя на облік провадиться в день його подання до податкової інспекції. Але якщо вантажна митна декларація на давальницьку сировину оформлюється пізніше від дня складання векселя, узятого на облік державною податковою інспекцією, на бажання суб’єкта господарської діяльності видається новий вексель. При цьому датою видачі нового векселя визначається дата оформлення вантажної митної декларації на давальницьку сировину. При цьому раніше виписаний вексель погашається.

Перший примірник векселя залишається у державній податковій інспекції. Другий та третій примірники векселя, узяті на облік (авізовані) податковою інспекцією, повертаються суб’єкту господарської діяльності для пред’явлення митним органам та власного обліку.

У разі своєчасного вивезення готової продукції в повному обсязі, передбаченому контрактом, за межі митної території України вексель погашається і ввізне мито, податки та збори (крім митних зборів) не справляються.

Для погашення векселя векселедавець подає до державної податкової інспекції заяву із зазначенням дати взяття на облік та облікового номера векселя. До заяви додається копія вивізної ВМД на готову продукцію з позначкою митного органу, що здійснив митне оформлення готової продукції, про фактичний перетин останньої митного кордону.

Вексель погашається також у разі часткового вивезення готової продукції за межі митної території України, передбаченого умовами контракту, якщо український виконавець документально підтвердить сплату ввізного мита, податків та зборів, які повинні бути сплачені у разі ввезення в Україну частини сировини, з якої вироблено не вивезену з України готову продукцію. Для визначення суми платежу мита, податків та зборів вартість давальницької сировини перераховується у національну валюту України за курсом Національного банку України, що діяв на день платежу за векселем.

У разі непогашення векселя (його частки) у встановлені терміни векселедавець зобов’язаний його оплатити. При цьому на кожний вид мита, податків та зборів виписується окреме платіжне доручення. Сплата за векселем провадиться в валюті України за офіційним курсом НБУ, що діяв на день платежу за векселем.

Державна податкова інспекція може давати дозвіл на відстрочення оплати (погашення) векселя на термін, що не перевищує 90 днів, який у разі подальшої потреби може бути подовжений шляхом видачі суб’єкту господарської діяльності нового дозволу на відстрочення оплати векселя. Відстрочення оплати (погашення) векселя надається в межах одного бюджетного року. Загальний термін відстрочення оплати (погашення) векселя не може перевищувати 270 днів. При цьому дозвіл на відстрочення погашення письмового зобов’язання надається на термін не більше 90 днів.

Для відстрочення оплати (погашення) векселя векселедавець не пізніше ніж за п’ять робочих днів до закінчення терміну, на який видано вексель, має звернутися до державної податкової інспекції, у якій він зареєстрований як платник податків, з письмовою заявою про таке відстрочення та із зобов’язанням про подальше погашення векселя. У заяві зазначається термін, на який векселедавець просить відстрочення, та обґрунтовується його необхідність (у разі потреби – долучаються підтверджуючі документи). Рішення про надання відстрочення приймається з обов’язковим урахуванням висновку про фінансовий стан заявника, що готується відповідним структурним підрозділом державної податкової інспекції.

Відстрочення оплати векселя надається на умовах податкового кредиту, за користування яким векселедавець уносить плату до бюджету.Плата за користування податковим кредитом уноситься векселедавцем виходячи з облікової ставки Національного банку України від суми, визначеної у векселі. Розмір облікової ставки визначається на останній день періоду, за який сплачується зазначена плата. Плата за користування податковим кредитом нараховується та сплачується щомісяця рівними частинами.

Відходи чи брухт, що залишилися після зіпсуття давальницької сировини або готової продукції чи після переробки давальницької сировини, у разі їх реалізації на митній території України підлягають обкладенню ввізним митом, іншими податками та зборами, що справляються при ввезенні аналогічних відходів та брухту відповідно до законодавства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)