АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік операцій з переробки давальницької сировини іноземного замовника

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  8. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Амортизація в управлінському обліку

Оскільки ввезена давальницька сировина не належить вітчизняному виконавцю (виробнику готової продукції), то у бухгалтерському обліку давальницька сировина враховується поза балансом підприємства-виконавця на субрахунку 022 „Матеріали, прийняті для переробки” забалансового рахунку 02 „Активи на відповідальному зберіганні”.

Аналітичний облік давальницької сировини ведеться в розрізі замовників, видів сировини та матеріалів і місць зберігання або переробки.

Витрати давальницьких матеріалів на виробництво визначаються з урахуванням усадки, витяжки, розширення, втрат, відходів тощо, передбачених контрактом та технологічними схемами переробки, що нормують випуск готових виробів.

Вартість сировини та матеріалів замовника, що оплачуються підприємством-виконавцем, включаються до суми витрат на сировину та матеріали такого підприємства. Вартість давальницької сировини та матеріалів, що не оплачуються підприємством-виконавцем, до його виробничих втрат не включаються.

Дохід від надання послуг з переробки в бухгалтерському обліку формується відповідно до пп. 10-14 П(С)БО 15 „Дохід”, тобто виходячи із ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

Розрахунки вітчизняного підприємства з нерезидентом за переробку давальницької сировини на готову продукцію можуть здійснюватися:

- грошовими коштами;

- готовою продукцією;

- частиною давальницької сировини;

- з використанням декількох видів розрахунків, зазначених вище.

При цьому на частину давальницької сировини або готової продукції, які використовуються для оплати послуг виконавця, український замовник сплачує вивізне (експортне) мито, податки і збори, які сплачуються при бартерних операціях.

Облік розрахунків із нерезидентом-замовником ведеться на рахунку 362 „Розрахунки з іноземними покупцями”. За дебетом рахунку 362 відображається вартість виконаних робіт (наданих послуг), до якої входить податок на додану вартість, акцизний збір та інші податки і збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до Державного бюджету. За кредитом рахунка – суми платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, до каси та інші види розрахунків (у разі здійснення розрахунків частиною сировини або готової продукції). Сальдо рахунку відображає заборгованість замовників за одержані роботи, послуги.

Аналітичний облік на рахунку 362 ведеться в гривнях та у валюті, обумовленій в зовнішньоекономічному договорі, за кожним замовником та за кожним наданим до сплати рахунком.

Розглянемо на умовних прикладах порядок відображення в обліку давальницьких операцій із використанням різних форм розрахунку, коли виконавцем виступає резидент України.

Приклад 1.

Замовник-нерезидент ввозить давальницьку сировину для виготовлення з неї готової продукції вітчизняному суб'єкту підприємницької діяльності. Митна вартість сировини – 10000 EUR. Митна вартість готової продукції – 15000 EUR. Вартість послуг з переробки - 4000 EUR. Комісійна винагорода банку за авалювання векселя – 0,1% суми векселя. Валютний курс становить:

- на дату митного оформлення давальницької си­ровини - 7,65 грн. за 1 EUR;

- на дату митного оформлення готової продукції - 7,55 грн. за 1 EUR;

- на дату підписання Акта виконаних робіт - 7,67 грн. за 1 EUR;

- на дату оплати послуг - 7,45 грн. за 1 EUR.

Припустимо, що ввізне мито становить 10% від контрактної вартості давальницької сировини. Оплата послуг з переробки здійснюється в іно­земній валюті після підписання сторонами акта наданих послуг.

У бухгалтерському обліку виконавця-резидента операції з переробки давальницької сировини відображаються такими записами (табл. 2).

 

 

Таблиця 2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)