АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік операцій з переробки давальницької сировини українського замовника. Давальницька сировина належить замовнику, він несе витрати при її придбанні, створенні, тому її вартість включається до складу валових витрат

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  8. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  11. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  12. Амортизація в управлінському обліку

 

Давальницька сировина належить замовнику, він несе витрати при її придбанні, створенні, тому її вартість включається до складу валових витрат. У разі вивезення сировини за межі митної території України на переробку право власності на неї залишається у замовника. Отже, у бухгалтерському обліку давальницька сировина після вибуття її у зв’язку з вивезенням на переробку за межі України продовжує обліковуватися на балансі підприємства-замовника на субрахунку 206 „Матеріали, передані в переробку”. Факт передачі сировини виконавцю оформлюється записом за дебетом рахунку 206 та кредитом рахунку 201 „Сировина і матеріали”.

Витрати на переробку сировини, що оплачують стороннім організаціям (виконавцям), відображаються безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих після переробки, тобто включаються до вартості готової продукції. Витрати з переробки в бухгалтерському обліку формуються відповідно до П(С)БО 9 „Витрати”.

Розрахунки з виконавцем-нерезидентом України за послуги з переробки давальницької сировини обліковуються на рахунку 63 „Розрахунки з постачальниками та підрядниками”. На рахунку 63 ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги як з вітчизняними, так і з іноземними постачальниками. Саме для іноземних постачальників передбачено субрахунок 632 „Розрахунки з іноземними постачальниками”. За кредитом рахунку 632 відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядників товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги; за дебетом – її погашення, списання тощо. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підрядником у розрізі кожного документа (рахунку) на сплату.

Оплата послуг з переробки давальницької сиро­вини українського замовника може бути передбачена як в грошовій формі, так і сировиною або готовою продукцією. Зовнішньоекономічним контрактом можуть бути передбачені одночасно всі три форми розрахунків за послуги з переробки.

Залежно від форми оплати послуг з переробки, у замовника формуються податкові події за цією операцією. Якщо розрахунки за послуги з переробки передбачено в іноземній валюті, то вартість таких послуг включається до складу валових витрат тільки за датою підписання акта наданих послуг (отримання послуг) з переробки давальницької сиро­вини незалежно від наявності їх оплати.

Згідно із Законом „Про податок на додану вартість” отримання послуг від нерезидента з переробки давальницької сировини є імпортом послуг і обкладається ПДВ за ставкою 20%. Після здійсненої переробки давальницької сировини виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у замовника при імпорті такої послуги буде припадати на дату списання коштів з поточного рахунку в оплату виконавцю або на дату підписання акту виконаних робіт залежно від того, яка подія відбулась раніше.

У разі, якщо події з підписання акта наданих послуг і надходження грошової оплати відбуваються в різних звітних (податкових) періодах, то на кінець такого періоду виникає заборгованість, що вира­жається в іноземній валюті.

Розглянемо порядок відображення в бухгалтерському обліку замовника операції з переробки давальницької сировини при оплаті послуг виконавця грошовими коштами.

Приклад 3..

Український замовник передає нерезиденту-виконавцю давальницьку сировину для виробництва готової продукції. Митна вартість сировини – 5000 EUR. Митна вартість готової продукції – 7500 EUR. Вартість послуг з переробки - 2000 EUR. Валютний курс становить:

- на дату митного оформлення давальницької си­ровини - 7,75 грн. за 1 EUR;

- на дату митного оформлення готової продукції - 7,65 грн. за 1 EUR;

- на дату підписання Акта виконаних робіт - 7,70 грн. за 1 EUR;

- на дату оплати послуг - 7,60 грн. за 1 EUR.

Припустимо, що ввізне мито становить 10% від контрактної вартості готової продукції. Оплата послуг з переробки здійснюється в іноземній валюті після підписання сторонами акта наданих послуг.

У бухгалтерському обліку виконавця-резидента операції з переробки сировини на давальницьких умовах відображаються такими записами (табл. 4).

Таблиця 4


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)