АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік операцій з придбання, заготівлі і надходженню матеріалів

Читайте также:
  1. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  2. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Напрями, операційні цілі та заходи з їх реалізації
  8. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  9. VIII. Облік вибуття основних засобів
  10. А) Механічна обробка матеріалів
  11. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  12. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат

 

Виробничі запаси матеріалів поповнюються за рахунок їх поставок підприємствами-постачальниками або іншими організаціями на основі договорів. В останніх передбачаються: найменування матеріалів, їх кількість, ціна, термін постачання, порядок розрахунків, спосіб транспортування, санкції за недотримання умов договору, порядок приймання і т.п. Підприємства-постачальники на відвантажену продукцію виписують платіжну вимогу-доручення та рахунки-фактури, передають їх покупцю, останні передають їх у свій банк для оплати. Оперативний облік виконання договірних зобов'язань на ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» здійснює відділ маркетингу, тому платіжні вимоги-доручення і рахунки-фактури в першу чергу вступають у цей відділ або фінансовий. Там перевіряють відповідність їх договорами, реєструють у журналі обліку вступників вантажів (ф № М-1), роблять позначку в книзі обліку виконання договорів і акцептують, тобто дають згоду на оплату.
Після реєстрації платіжні документи одержують внутрішній номер (реєстраційний) і передаються в бухгалтерію підприємства для оплати, а квитанція і товарно-транспортна накладна передаються в експедиційний відділ для отримання і доставки вантажу.

З цього моменту у бухгалтерії підприємства виникають розрахунки з постачальниками. Після надходження вантажу на склад виписується прибутковий ордер, потім при реєстрі здається в бухгалтерію, де таксує і прикладається до платіжного документу. У міру оплати банком цього документа бухгалтерія отримує виписку з розрахункового рахунка про списання грошових коштів на користь підприємства-постачальника.
Облік розрахунку з постачальниками товарно-матеріальних цінностей та послуг організується на рахунку 60 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками». Рахунок по відношенню до балансу - пасивний: сальдо кредитове свідчить про суми заборгованості підприємства постачальникам і підрядникам за неоплаченими рахунками і нефактурованим поставками: оборот по дебіту про суми оплат, списань і заліків за звітний місяць, оборот по кредиту - про суми за прийнятими до оплати акцептованих платіжними документами і неотфактурірованним поставок за звітний місяць.

Ведеться облік розрахунків з постачальниками в журналі-ордері № 6. Це комбінований аналітичний облік в якому організовується в розмірі кожного платіжного документа, прибуткового ордера або приймального акта. Відкривається цей журнал-ордер сумами незакінчених розрахунків з постачальниками на початку місяця:

- по акцептованих платіжними документами, термін оплати яких не настав;

- по акцептованих платіжними документами оплаченим - матеріали не надійшли (довідково: «За непрібившій вантаж» сальдо немає);

- по акцептованих платіжними документами неоплаченим - матеріали не надійшли (довідково «За непрібившій вантаж», сальдо на початок місяця);

- сальдо на початок місяця за неотфактурірованним постачання (матеріали надійшли, а платіжні документи для оплати їх не поступили).

Протягом звітного місяця бухгалтерія маслосирбази отримує платіжні документи постачальників; приймає прибуткові ордери та приймальні акти складів, отримує виписки з розрахункового та інших рахунків підприємства. Це дозволяє зробити висновок розрахунки, закінчити їх з огляду на виконання кожною стороною своїх зобов'язань.

Журнал-ордер № 6 ведеться лінійно-позиційним способом, що дає можливість судити про стан розрахунків з постачальниками за кожним документом. Крім довідкових даних (номер рахунку, реєстраційний номер, найменування постачальника) в журналі ордері № 6 записуються номер прибуткового документа складу, вартість матеріалів, що надійшли за обліковими цінами підприємства і вартість за платіжним документом з виділенням в окрему графу суми податку на додану вартість, зазначеної в розрахунковому документі. Суми за обліковими цінами записуються незалежно від виду надійшли цінностей загальною сумою - в розрізі видів матеріалів (основні, напівфабрикати і т.д.). Сума претензії записується на підставі актів.
За виписками банку робиться відмітка про оплату кожного платіжного документа.

Порядок обліку невідфактурованих поставок.

Невідфактурованими вважаються поставки, за якими матеріальні цінності надійшли на підприємство без платіжного документа. На складі прибуткують їх, виписується приймальний акт, який при реєстрі надходить до бухгалтерії. Тут матеріали за актом розцінюються за обліковими цінами, записуються в журнал-ордер № 6 як цінності, що надійшли на склад, в цій же сумі відносяться на групу матеріалів і в акцепт. Невідфактуровані поставки реєструються в журналі-ордері № 6 у кінці місяця, коли можливість отримання платіжного документа в цьому місяці відпала. Оплаті в звітному місяці вони не підлягають, так як підставою для оплати банком є ​​платіжні документи (які відсутні). У міру надходження платіжних документів на цю поставку в наступному місяці вони акцептуються підприємством, оплачуються банком і реєструються бухгалтерією в журналі-ордері № 6 у вільному рядку по групі матеріалів і в графі у сумі платіжної вимоги. Розрахунки з постачальником за цієї поставки будуть закінчені.

Порядок обліку матеріалів в дорозі.

Матеріалами в дорозі називаються такі поставки, за якими підприємства акцептували платіжні документи, а матеріали на склад по них ще не отримали. До обліку приймаються акцептовані платіжні документи незалежно від того, оплачені вони банком або неоплачена.

У журналі-ордері № 6 документи реєструються протягом місяця. Після закінчення місяця підприємства зобов'язані прийняти ці цінності на баланс, тобто запис за належністю до групи матеріалів (умовно оприбуткувати), але на початок наступного місяця розрахунки за цими поставками не будуть закінчені. При надходженні цінностей бухгалтерія отримає прибуткові ордери складів, оприбутковує їх на склад і на групу (без акцепту, так як він вже був даний в момент надходження платіжних вимог, а може бути, ці рахунки вже й оплачені) по рядку реєстрації цього рахунку в не закінчених на початок місяця розрахунках. При закритті журналу-ордера № 6, по закінченні місяця, це постачання по групі матеріалів буде Сторнувати як оприбуткована двічі.
При розрахунках з постачальниками за матеріали і сировину можуть бути виявлені нестачі або надлишки фактично надійшов кількості в порівнянні з документами постачальника, які оформляються актом (ф. № М-7). Надлишки оприбутковуються за актом і розцінюються за обліковими цінами підприємства або за договірними (відпускними цінами), потім враховуються в журналі-ордері № 6 окремим рядком як невідфактурована поставка - відділ постачання повідомляє постачальника про надлишки і просить виставити платіжну вимогу. У разі виявлення недостачі бухгалтерія розраховує їх фактичну собівартість і пред'являє претензії до постачальника.

Згідно з п. 5 ПБУ 5 / 98 куплені матеріали враховуються за фактичною собівартістю заготовляння. При цьому відповідно до інструкції по застосуванню плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності підприємств вони відображаються на рахунку 10 або за фактичною собівартістю, або за обліковими (середньозваженими) цінами.
Оцінка матеріалів за обліковими цінами зручна в ситуації фінансової нестабільності і частого коливання купівельних цін. Організація на початку формує на рахунок 15 «Заява і придбання матеріалів» інформацію про фактичну собівартість надійшли ресурсів, а потім оприбутковує їх на рахунок 10 за обліковими цінами. Виникаючі відхилення враховуються окремо на рахунку 16 «Відхилення вартості матеріалів».

Фактична собівартість заготовляння складається із сум, сплачених постачальнику відповідно до договору (без ПДВ), і сум транспортно-заготівельних витрат (без ПДВ). До останніх, зокрема, відносяться:

- суми, що сплачуються за інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з придбанням матеріалів;

- митні збори та інші платежі;

- невозмещаемие податки;

- комісійні винагороди, що сплачуються посередникам;

- витрати на заготівлю та доставку матеріалів до місця їх використання;

- інші витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням цих цінностей.

Організовуючи оцінку матеріалів, необхідно звернути увагу на таку особливість.

Фактична собівартість надходять матеріалів повинна включати в себе дві нетрадиційні статті транспортно-заготівельних витрат: витрати зі страхування даних цінностей і витрати по оплаті (нарахуванню) відсотків за позиковими коштами до їх оприбуткування на склад організації.

Якщо матеріали купуються через підзвітних осіб, які на підприємстві є матеріально-відповідальними особами, то отримані авансом кошти з каси для купівлі матеріальних цінностей можуть використовуватися наступним чином:
кошти вносяться матеріально-відповідальною особою від імені організації в касу продавця за прибутковим касовим ордером, при цьому продавцем виписується накладна та рахунок-фактура на придбані цінності. У цьому випадку сума ПДВ для її заліку (відшкодування з бюджету) у всіх первинних документах повинна бути виділена окремим рядком (п.16 інструкції № 39);
для придбання тих матеріальних цінностей в магазині роздрібної торгівлі матеріально-відповідальна особа пробиває чек на покупку, тоді як продавець виписує товарний чек. У цьому випадку ПДВ, навіть якщо він виділений у первинних облікових документах, до заліку не приймається, а включається до первісної вартості матеріально-виробничих запасів (як і інші некомпенсовані податки).

Для обліку матеріалів, що надійшли від постачальників, в якості первинного документа застосовується прибутковий ордер (ф № М-14), який складає матеріально-відповідальна особа в день надходження цінностей на склад. Прибутковий ордер має виписуватися на фактично прийняте кількість цінностей за супровідними документами, при цьому податок з продажів, зазначений у цих документах у разі оплати за готівкові грошові кошти, включається в покупну вартість матеріалів.

Договором купівлі-продажу може бути передбачено, що частина матеріалів сплачується в безготівковому порядку, а частина - готівкою грошовими коштами. У цьому випадку вартість придбаного матеріалу в частині, сплаченої готівкою грошовими коштами, збільшується на суму податку з продажів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)