АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Електроіндукційна піч

Читайте также:
  1. Теоретичні відомості.

Електроіндукційна піч(рис. 3.5) складається з вогнетривкого керамічного тигля 5 та охолоджуваного водою індуктора 2, змонтованого в корпусі 4 і приєднаного до генератора високочастотного струму. Індуктор виготовлений із мідної трубки у вигляді багатовиткової спіралі. Для охолодження індуктора використовують воду, яка циркулює всередині трубки-індуктора. Тигель накривають накривкою (склепінням) 1, що дає можливість створити в печі окислювальну, відновлювальну або нейтральну атмосфери.

При проходженні по індуктору змінного струму частотою 500...2000 кГц утворюється магнітний потік, що наводить у металевій шихті З потужні вихрові струми, які і нагрівають його до розплавлення.

Індукційні печі будують ємністю від десятків кілограмів до 5 т, в окремих випадках ємність їх досягає 25...30 т. У цих печах варять високолеговані сталі та сплави особливого призначення. Отримані сталі мають малий вміст вуглецю (у дугових електричних печах не можна виплавити сталь із малим вмістом вуглецю, оскільки вугільні електроди є джерелом навуглецювання розплаву). Крім того, ці сталі дуже якісні: вони мають малий вміст азоту та неметалевих включень.

В індукційних печах плавку, як правило, проводять методом переплавлення відходів легованих сталей або чистого щодо сірки і фосфору вуглецевого скрапу і феросплавів. Після розплавлення шихти на поверхню металу подають шлак: в основних печах

– вапно і плавиковий шпат, а в кислих - бій скла і інші матеріали, багаті кремнеземом Si02. Шлак захищає метал від окислення і насичення газами атмосфери, зменшує втрати теплоти і вигар легувальних елементів.

Плавка у вакуумі дозволяє добути сплави з мінімальним вмістом газів і неметалевих включень, легувати сплави будь-якими елементами.

Тривалість плавки в індукційній печі ємкістю 1 т - близько 45 хв., витрата електроенергії на 1 т сталі - 600...700 кВт-год.

Основні недоліки індукційних печей - малий об'єм тиглів, невеликий термін їх використання (в одному тиглі можна варити сталь до 100 разів), велика вартість електричного обладнання тощо.

Завдання до практичної роботи: опрацювати теоретичний матеріал, заповнити таблицю і зробити висновки.

№ з/п Назва методу виробництва сталі Обладнання, що застосовується Переваги даного методу Недоліки даного методу
         
         

Хід роботи:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)