АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кристалічна решітка

Читайте также:
  1. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  2. Ароматичні сполуки з конденсованими ядрами
  3. Будова та робота парового котла ДДА-66
  4. Варіанти відповідей тестового завдання повинні мати окрему індексацію (нумерацію).
  5. Виготовлення гербарію
  6. ВИЗВОЛЯТИ — ЗВІЛЬНЯТИ 7 страница
  7. ВИТІКАННЯ КРАПЕЛЬНОЇ РІДИНИ З ОТВОРІВ І НАСАДКІВ
  8. Властивості тригліцеридів та їх вплив на властивості харчових жирів
  9. Властивості тригліцеридів та їхній вплив на властивості харчових жирів
  10. Вплив деформації на старіння сплавів.
  11. Гідроутворення при експлуатації газових свердловин
  12. ДОСЛІДЖЕННЯ РУХУ РІДИНИ В КРУГЛІЙ ТРУБІ

У величезному ряді матеріалів, з незапам'ятних часів відомих людині і широко використовуваних ним у своєму житті і діяльності, метали завжди займали особливе місце. Підтвердження цьому: і в назвах епох (золотий, срібний, бронзовий, залізний віки), на які греки ділили історію людства: і в археологічних знахідках металевих виробів (ковані мідні прикраси, сільськогосподарські знаряддя);і в повсюдному використанні металів і сплавів у сучасній техніці. Причина цього - в особливих властивостях металів, що вигідно відрізняють їх від інших матеріалів і роблять в багатьох випадках незамінними. Метали - один з класів конструкційних матеріалів, що характеризується певним набором властивостей:

-«Металевий блиск» (гарна відбивна здатність);

-пластичність;

-висока теплопровідність;

-висока електропровідність.

Дані властивості обумовлені особливостями будови металів. Відповідно до теорії металевого стану, метал є речовина, що складається з позитивних ядер, навколо яких за орбиталям обертаються електрони. На останньому рівні число електронів невелика і вони слабо пов'язані з ядром.Ці електрони мають можливість переміщатися по всьому об'єму металу, тобто належати цілої сукупності атомів. Таким чином, пластичність, теплопровідність і електропровідність забезпечуються наявністю «електронного газу».

Усі метали, що твердіють у нормальних умовах, являють собою кристалічні речовини, тобто укладання атомів в них характеризується певним порядком - періодичністю, як за напрямками, так і по різних площинах.Цей порядок визначається поняттям кристалічна решітка. Іншими словами, кристалічна решітка це уявна просторова сітка, у вузлах якої розташовуються частинки, що утворюють тверде тіло.

Елементарна комірка - елемент об'єма з мінімального числа атомів, багаторазовим перенесенням якого, в просторі можна побудувати весь кристал. Елементарна комірка характеризує особливості будови кристала. Основними параметрами кристала є:

-розміри елементарної комірки.a, b, c - періоди решітки - відстані між центрами найближчих атомів.

-кути між осями (альфа, бета, гама).

-координаційне число (К) вказує на число атомів, розташованих на найближчому однаковій відстані від будь-якого атома в решітці.

-базис решітки кількість атомів, що припадають на одну елементарну комірку решітки.

-щільність упаковки атомів в кристалічній решітці - об'єм, зайнятий атомами, які умовно розглядаються як жорсткі кулі.її визначають як відношення обсягу, зайнятого атомами до обсягу осередку (для об'ємно-центрованої кубічної решітки - 0,68, для гранецентрированной кубічної решітки - 0,74).

Класифікація можливих видів кристалічних ґраток була проведена французьким ученим О. Браве, відповідно вони отримали назву «решітки Браве». Всього для кристалічних тіл існує чотирнадцять видів ґрат, розбитих на чотири типи;

-примітивний - вузли решітки збігаються з вершинами елементарних осередків;

-базоцентрований - атоми займають вершини клітинок і два місця в протилежних гранях;

 


-об'ємно-центрований - атоми займають вершини осередків та її центр;

-гранецентрований - атоми займають вершини осередків та центри всіх шести граней.

 

Основними типами кристалічних решіток є:

-об'ємно - центрована кубічна (ОЦК) (див. рис. 1.2а), атоми розташовуються у вершинах куба і в його центрі (V, W, Ті,)

-гранецентрована кубічна (ГЦК) (див. рис. 1.26), атоми розташовуються у вершинах куба і по центру кожної із 6 граней (Ад, Аи,)

-гексагональна, в основі якої лежить шестикутник:

-проста - атоми розташовуються у вершинах комірки і по центру 2 основи (вуглець у вигляді графіту);

-щільноупакована (ГПУ) (див. рис. 1.2в), - є 3 додаткових атома в середній площині (цинк).


 

Рис. 1.2. Основні типи кристалічних ґраток:

а - об'ємно-центрована кубічна;

б-гранецентрована кубічна;

в - гексагональна щільного пакування.

 

Завдання до практичної роботи: опрацювати теоретичний матеріал, заповнити таблицю і зробити висновки.

 

№ з/п Назва кристалічної гратки Яким металам притаманна ця кристалічна гратка Переваги кристалічної гратки Недоліки кристалічної гратки
         
         

 

Хід роботи:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)