АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Монети та паперові гроші

Читайте также:
  1. А) Фінанси – це відносини, а не гроші. Із зміною грошей фінансові відносини не змінюються.
  2. Попит та пропозиція на гроші. Рівновага на грошовому ринку.
  3. Чинники впливу на попит на гроші.
  4. ЧИННИКИ ПОПИТУ НА ГРОШІ.
  5. Чинники попиту на гроші.

Хоча історія грошей офіційно починається з винаходу карбування монет в кінці VII століття до нашої ери, важко уявити, як складно організовані урбаністичні суспільства Стародавнього світу так довго обходилися без цього зручного засобу обміну. Проста мінова торгівля, коли, наприклад, за кількох кіз береться їх еквівалент в зерні, була досить обтяжливою. Однак насправді гроші мають довгу передісторію.

Одним з перших різновидів грошей були черепашки каурі (Cypraea moneta). На багатьох китайських бронзових судинах для пиття, що належать до епохи Шан (близько 1500-1000 рр.. до н.е.), є написи, що повідомляють про дари у вигляді нанизаних на шнурок черепашок каурі. Нитка каурі з п'ятьма або десятьма раковинами була основною грошовою одиницею в епоху Шан. У склепі цариці Фу Хао в Аньяне, столиці держави Шан, знайшли приблизно 7000 каурі; зрозуміло, вона була дуже багатою жінкою. Каурі володіли особливою цінністю ще й з-за великої віддаленості Аньяна від тихоокеанського узбережжя, де їх збирали. Згідно з переказами, каурі не втратили своєї значущості навіть після введення монетного карбування: Приблизно в 600 році до нашої ери правитель держави Чу (сучасна провінція Хунань) випустив металеві монети у формі раковин каурі.

У Єгипті та Месопотамії в II тисячолітті до нашої ери використовувалася більш знана форма грошей - бронзові кільця, які можна було легко носити всюди, нанизавши на обруч більшого діаметра. Їх цінність, якщо виникали якісь сумнів, визначалася простим зважуванням. У Стародавньому Вавілоні вага металу була стандартизованою, і її справжність часто пересвідчувалася офіційним урядовим штемпелем. Такі проштемпельовані кільця являли собою перший крок до справжніх монетним грошей. У хрониці правління Сінахеріба (Ассирія, 705-681 рр.. до н.е.) є посилання на шматочки срібла в півшекеля, відомі як «голови Іштар», - імовірно, на них був відбиток богині Іштар, що перетворювало їх у своєрідний прототип карбованої монети.

Згідно підручників, перші справжні гроші з'явилися в державі Лідія (Західна Туреччина) приблизно в 650 році до нашої ери. Це були невеликі шматочки металу у формі бобів з електрона (природного сплаву золота і срібла, виявленого в річкових розсипах Лідії), на одній стороні яких зображувалася левова емблема короля Гігеса, а на іншій - відмітки, що засвідчують вагу і чистоту металу. Звідти нововведення швидко поширилося на Захід, в грецькі міста-держави, і на Схід, в Персію.

Однак і інші, більш віддалені країни в рівній мірі можуть претендувати на першість у виготовленні металевих грошей. Індійські монети вперше були викарбувані в VII столітті до нашої ери в імперії Магадха. Як і лівійські монети, вони представляли собою невеликі вигнуті пластинки або плоскі шматочки срібла з глибокими відбитками. На монетах зображалися символи правителів, торговців або банкірів.

Литі китайські монети дуже сильно відрізнялися від інших. Монети у формі ножа з держави Ци біля узбережжя Тихого океану можна датувати IX століттям до нашої ери. Згодом правителі династії Чжоу скористалися цією ідеєю і стали виготовляти гроші у формі ножа для оброблення китових туш. Самим раннім переконливим доказом існування китайських металевих грошей є придворна хроніка, де повідомляється про монетну реформу, проведену правителем Чжун-ваном в 524 році до нашої ери. Факт абсолютно незалежної появи китайських монет доводиться ще й тим, що, окрім золотого карбування держави Чу (500-200 рр.. До н.е.), всі китайські монети аж до нового часу відливалися для ферм, а не карбувалися.

Чи варто дивуватися, що фальшивомонетники з'явилися майже одночасно з першими металевими грошима? Найстаріші фальшиві гроші представлені копією срібної монети з грецького острова Егіна (VI ст. До н.е.). Підробка виконана з міді з срібним покриттям. Технічне виконання цієї монети дуже високе, хоча карбування з'явилася в Греції порівняно недавно.

Літаючі гроші.

Є факт, який безперечно свідчить на користь китайського походження паперових грошей. Перша спроба ввести їх в обіг була зроблена в період царювання імператора Уді з династії Хань (140-87 рр.. до н. е.), після того як постійні військові походи проти монгольських кочівників спустошили імперську скарбницю. Приватне карбування монет настільки знизило якість металевих грошей, що відбувалися різкі коливання їх номінальної вартості. У-ді зажадав від більшості карбованих дворів випустити казначейські квитки, вартість кожного з яких становила 400 000 мідних монет. Квитки виготовлялися зі шкіри білого оленя - виключно рідкісної тварини - і мали форму квадрата зі спеціальним малюнком. Однак цей незвичайний експеримент в області грошово-кредитного регулювання був приречений на невдачу через вкрай обмежену кількості білих оленів.

Китайці повторно повернулися до ідеї паперових грошей приблизно на початку IX століття. У той час їх називали «літаючими грошима» через те, що вітер міг легко віднести «купюру» геть, на відміну від звичних зв'язок монет. Ці ранні паперові гроші були не повноцінним засобом обміну, а швидше сертифікатом, який приватні банки видавали торговцям в обмін на готівкові гроші. Повернувшись зі столиці в провінцію, торговець міг здати сертифікат і отримати назад свої гроші. Таким чином, грабіжники позбавлялися можливості «звільнити» купців від готівки по дорозі додому. У 812 році випуск подібних грошей став прерогативою китайського уряду.

Близько 1000 року китайські банки почали випускати повністю конвертовані банкноти під урядові гарантії, але в 1023 році вони були вилучені, і в обігу залишилися тільки державні банківські квитки. На цих грошах була позначка з повідомленням про певний термін (зазвичай три роки), протягом якого вони могли перебувати в обігу. Тоді мало думали про підкріплення грошової маси відповідним золотим запасом, і в XII столітті вибухнула гіперінфляція. Це надало привабливі можливості фальшивомонетникам; в 1183 році якийсь друкар, виготовив за півроку 2600 фальшивих банкнот, був засуджений до смерті.

Ідея паперових грошей мало-помалу поширювалася на захід, у країни з менш розвиненою економікою - монголи друкували банкноти за зразком китайських в Ірані в 1292 році, а перші європейські паперові гроші були віддруковані в Швеції в 1601 році.

 

Контрольні питання:

1. Назвіть історичні та сучасні види грошей.

2. Які основні функцій грошей, в чому їх су чвані особливості?

3. Перелічите теорії грошей, їх відмінності та вплив на розвиток грошового обігу.

4. Яки передумови полягли в основу появи банків?

5. Назвіть види та функції банків.

 


Розділ 2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)