АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні показники здоров'я населення і індивіда

Ст. 49 Конституції України свідчить: «Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу і медичне страхування». За законом України «Про страхування» (ст. 7) медичне страхування є обов'язковим.

Здоров'я, популяції (суспільне), повинне характеризуватися наступними групами показників.
I. Показники, що відносяться до політики у області охорони здоров'я:
- виділення ресурсів для первинної медико-санітарної допомоги на одного жителя;
- ступінь рівномірності розподілу доходів в суспільстві;
- рівень участі населення в досягненні здоров'я;
-наличие відповідних органів і управлінських структур охорони здоров'я.
II. Соціально економічні показники:
- рівень приросту населення;
- приріст валового національного продукту;
- рівень безробіття;
- адекватність житлових умов (кількість осіб на 1 кімнату);
- вироблення енергії на душу населення.
III. Надання медичного обслуговування:

- наявність медичного обслуговування;
- фізична його доступність;
- економічна його доступність;
- культурна доступність (рівень розуміння необхідності і
кратність профілактичних оглядів);
IV. Показники обхвату населення первинною медико-санітарною
допомогою:
- санітарна освіта (індивідуальне і популяція);
- забезпечення доброякісного живлення;
- забезпечення доброякісного водопостачання;
- охорона здоров'я материнства і дитинства;
- планування сім'ї;
- імунізація проти основних інфекційних захворювань;
- забезпечення основними лікарськими засобами;
- можливості лікування основних захворювань і травм.
V. Показники здоров'я популяції:
- частка (%%) новонароджених з масою тіла менше 2500 г;
- частка (%%) дітей і підлітків з масою тіла, відповідною віковим нормативам;
- показники психо-физического розвитку дітей і підлітків;
- рівень дитячої смертності (по вікових періодах);
- тривалість майбутнього життя;
- смертність від окремих захворювань;
- материнська смертність;
- загальна захворюваність і інвалідизації;
- показники соціальної і інтелектуальної патології (самогубства, наркоманія, алкоголізм, куріння, дитяча злочинність, споживання транквілізаторів і ін.).
Критерії індивідуального здоров'я на основі його суті розробляються валеологією.

При оцінці здоров'я населення в даний час використовуються типові медико – статистичні показники до яких відносять чисельність населення, народжуваність, смертність, захворюваність населення, визначувані з розрахунку на 100 тисяч населення. Виділяють групу медико – демографічних показників:

 

I. Природний рух населення
Народжуваність, смертність і природний приріст по регіонах
Смертність населення
Дитяча смертність
Смертність дітей у віці до 1 року
П. ресурси охорона здоров'я, діяльність установ охорони здоров'я
Основні показники розвитку охорони здоров'я
Чисельність лікарів загальної (сімейної) практики
III. Захворюваність населення
Туберкульоз
Венеричні захворювання
Алкоголізм, наркоманія, токсикоманія
Злоякісні новоутворення
Загальна захворюваність населення по класах хвороб
Захворювання, що зумовили виникнення інвалідності у дітей-інвалідів у віці 0-17 років.
Надзвичайні ситуації і потерпілі в надзвичайних ситуаціях

 

Також визначають показники поширеності хвороб, показники інвалідності і інвалідизації, показники фізичного розвитку населення.

За наслідками останнього перепису, в Україні, на жаль, чисельність населення скоротилася, і, за статистичними даними на початок 2003 роки, за останні 10 років зменшилася на 4,5 млн. чоловік. Сьогодні народонаселення нашої країни складає 47,5 млн. чоловік Стан його здоров'я і середня тривалість життя в Україні мають тенденцію погіршуватися.

З «Основних показників здоров'я населення в Україні за 2002 рік»: загальна смертність по Україні складає 10,3/1000 чіл., а загальна народжуваність — 7,3/1000 чіл. населення. Негативний приріст — 3/1000 чоловік.

У Україні дитяча смертність складає 11,2/1000 дітей, а по Києву — 8,2/1000 дітей. Негативний приріст населення, за офіційними даними, відмічений в 1992 р. і не змінився до теперішнього часу.

Для майбутнього країни, яка прагне інтегруватися в Європейське Економічне Співтовариство, така тенденція загрозлива. Як відомо з опублікованих даних, питання, пов'язані із здоров'ям населення і скороченням його чисельності, розглядалися Радою національної безпеки України і профільним Комітетом Верховної Ради.

Розрізняють суб'єктивні і об'єктивні показники здоров'я. До суб'єктивних відносяться показники самопочуття, працездатності, сну, апетиту. Об'єктивні показники пов'язані з антропометричними вимірюваннями і функціональними показниками. До антропометричних відносять: зростання, вагу, коло грудної клітки, довжину тулуба, довжини кінцівок, коло біцепса, коло стегна, гомілки і ін. До функціональних показників відносяться показники, що характеризують стан функціональних систем організму: сердечно – судинної, дыхательной, травної, виділення і т д. Це: частота серцевих скорочень (ЧСС), артеріальний тиск (ПЕКЛО), частота дихань (ЧД), дихальний об'єм (ДО), життєва місткість легенів (ЖЕЛ)

Оцінка стану здоров'я людини пов'язана з поняттям норми. Розрізняють вікові і індивідуальні норми. Вікова норма співвідноситься з вимірюваннями в різних вікових групах і обчисленням середнього значення для кожної обстеженої групи. Набутого середнього значення для кожної вікової групи береться за стандарт норми. Індивідуальна норма визначає облік статевих, конституціональних ознак, професії, місця проживання, способу життя і ін.

У медичній практиці оцінка здоров'я населення звичайно носить опосередкований характер, заснований на показниках демографії, захворюваності, інвалідності, смертності і ін. Не зменшуючи значущості такої оцінки, потрібно відзначити, що вона носить тільки характер, популяції, не стосується резерву здоров'я людини і не дає можливості оцінювати програми по його збереженню і розвитку

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)