АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проба із затримкою дихання на вдиху (проба Штанзі)

Читайте также:
  1. Азопірамова проба.
  2. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120
  3. б) бензидиновая проба на кровь
  4. Будова органів дихання
  5. Внутрішньошкірна діагностична проба на індивідуальну чутливість до антибіотиків
  6. Загальний огляд системи органів дихання
  7. Захворювання органів дихання
  8. Захворювань органів дихання у дорослих
  9. ІНСПЕКТУВАННЯ ( АПРОБАЦІЯ) СОРТОВИХ
  10. Кожная аллергическая проба
  11. Кожный туберкулиновый тест (проба Манту )
  12. КОМІРНЕ ІНСПЕКТ УВАННЯ (АПРОБАЦІЯ)

Необхідне устаткування: секундомір (носовий затиск).

Порядок проведення обстеження. Проба із затримкою дихання на вдиху проводиться таким чином. До проведення проби у обстежуваного двічі підраховується пульс за 30 сік в положенні стоячи. Дихання затримується на повному вдиху, який обстежуваний робить після трьох дихань на 3/4 глибини повного вдиху. На ніс одягається затиск або ж обстежуваний затискає ніс пальцями. Час затримки реєструється по секундоміру. Негайно після відновлення дихання робиться підрахунок пульсу. Проба може бути проведена двічі з інтервалами в 3-5 мін між визначеннями. Порядок обробки результатів обстеження. По тривалості затримки дихання проба оцінюється таким чином:

- менше 39 сік - незадовільно;

- 40-49 сік - задовільно;

- понад 50 сік - добре.

Показник ритму серця у здорових людей не повинен перевищувати 1.2. Вищі його значення свідчать про несприятливу реакцію серцево-судинної системи на недолік кисню.

Проба із затримкою дихання на видиху (проба Генча).

Необхідне устаткування: секундомір (носовий затиск).

Порядок проведення обстеження. Проба із затримкою дихання на видиху проводиться таким чином. До проведення проби у обстежуваного двічі підраховується пульс за 30 сік в положенні стоячи. Дихання затримується на повному видиху, який обстежуваний робить після трьох дихань на 3/4 глибини повного вдиху. На ніс одягається затиск або ж обстежуваний затискає ніс пальцями. Час затримки реєструється по секундоміру. Негайно після відновлення дихання робиться підрахунок пульсу. Проба може бути проведена двічі з інтервалами в 3-5 мін між визначеннями.

Порядок обробки результатів обстеження. По тривалості затримки дихання проба оцінюється таким чином:

- менше 34 сік - незадовільно;

- 35-39 сек- задовільно;

- понад 40 сік - добре.

Показник ритму серця у здорових людей не повинен перевищувати 1.2. Вищі його значення свідчать про несприятливу реакцію серцево-судинної системи на недолік кисню

Проба Руфье

Проба Руфье призначається для оцінки працездатності серця при фізичному навантаженні.

Необхідне оборудовние: секундомір, тонометр, апарат для вимірювання артеріального тиску.

Порядок проведення обстеження по методиці. Перед пробою у обстежуваного в положенні сидячи підраховується пульс за 15 сік (P1) після 5-хвилинного спокійного стану. Потім під рахунок випробовуваний сідає 30 разів за 1 хвилину. Відразу після присідань підраховується пульс за перші 15 сік (P2) і останні 15 сік (P3) першої хвилини після закінчення навантаження. Показник серцевої діяльності (ПСД) обчислюється за формулою:

4*(P1+P2+P3)-200

ПСД = ------------------

Оцінка ПСД здійснюється таким чином:

При ПСД від 0.1 до 5 - відмінно;

" - " 5.1 до 10 - добре;

" - " 10.1 до 15 - задовільно;

" - " 15.1 до 20 - погано.

3. Тест Купера полягає у визначенні максимальної відстані, яка людина може подолати за 12 хвилин. За допомогою цього тесту можливо оцінити рівень хвилинного споживання кисню (МПК) і провести оцінку аеробних можливостей людини, а також оцінити рівень здоров'я.

МПК — показник, що характеризує стійкість організму до самих різних чинників: від гіпоксії і крововтрати до радіоактивного випромінювання. Головним виведенням дослідження МПК з'явилося встановлення „оптимального" рівня аеробної здатності, вище за яке ризик смерті однаковий для всіх груп. Він рівний 32.5 мл/кг/мин для жінок і 35 мл/кг/мин для чоловіків. Нижче за цей рівень ризик смерті істотно збільшується, збільшується ризик смерті від серцево-судинних захворювань і злоякісних новоутворень. „Безопасный рівень" здоров'я індивіда, характеризується максимальними можливостями аеробного енергоутворення 40-42мл/ кг/мін для чоловіків і 33-35 мл/кг/мин для жінок. Цей поріг відповідає часу пробіжки дистанції 3 км швидше 14 мін-14 мін 30'с для чоловіків і 11 мін-11 мін 30 з (дистанція 2 км) для жінок. Нижче за цей рівень вельми можливі розвиток чинників ризику і формування хронічного соматичного захворювання.

Цей тест заснований на тому, що енергетичним базисом фізичної якості загальної витривалості служать аеробні механізми енергоосвіти. У зв'язку з цим цілком реально діагностувати функціональний клас аеробної здатності по відстані, пробегаемому випробовуваним за 12 мин. Ця відстань строго відповідає хвилинному споживанню кисню (мл/мин/кг):

  Відстань в км Хвилинне споживання кисню (мл/мин/кг) Рівень аеробних можливостей
>1.6 <25.0 Низький  
1.6-2.0 25.0-33.7 Нижче за середнє  
2.01-2.40 33.8-42.5 Середній  
2.41-2.80 42.6-51.5 Вище за середнє  
<2.8 <51.6 Високий  
             

Форма №1

 

Ф.И.О __________________________________________________________________________________

 

Факультет _____________________ Група _____________ Курс ________ Дата __________________

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)