АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тест «Жайворонок або сова?»

Читайте также:
  1. Національно-культурне відродження в роки хрущовської «відлиги»
  2. Практична частина
  3. Юмористические рассказы Н. Н. Носова и В.Ю. Драгунского о детях и для детей

Працездатність кожної людини схильна до певних коливань, що відбуваються в рамках природного ритму. Говорять звичайно про “людину ранку”, або “жайворонок”, і про “людину вечора”, або “сову”. Існує також «змішаний» тип людей («аритмики»). Жоден з цих основних типів не працює краще або гірше за інше, просто вони працюють по-різному. Пік працездатності у них доводиться на різні періоди дня.

Якщо Ви ще не знаєте, до якого типа Ви відноситеся, скористайтеся наступним нескладним тестом.

1. У якому годині Ви встаєте без будильника? До 6 ранку
У 6-8 годину
Після 8 час.
2. У якому годині Ви б встали самі, якби у Вас була така можливість?   У 5-7 час.  
7-8 час.  
8-9 час.  
Після 9 час.  
3. Хотілося б Вам поспати вдень? Так  
Ні  
4. Чи страждаєте Ви, коли Вас будять? Так  
Ні  
5. Чи злитеся Ви, якщо Вам доводиться вставати одному? Так  
Ні  
6. Ви з апетитом снідаєте? Так  
Ні  
7. Коли Ви починаєте відчувати післяобідню втому? У 14-15 час.  
У 15-16 час.  
У 16-17 час.  
8. Подобається Вам проводити вечір зовні удома? Так  
Ні  
за телевізором? Так  
Ні  
або краще раніше лягти спати? Так  
Ні  
9. У якому годині увечері Ви відчуваєте втому?   До 21 час.  
У 21-23 час.  
Після 23 час.  
10. Ви пізно йдете спати?     Так   Ні  
                                                           

 

Отже, Ви – “жайворонок”, якщо пік Вашої активності доводиться на ранній уранішній годинник, Ви рано встаєте і рано лягаєте спати (або відчуваєте ранню втому увечері). “Жайворонки” можуть особливо добре працювати вранці, але швидко втомлюються в другій половині дня і потребують відповідно ранішого закінчення роботи.

Ви – “сова”, якщо любите поспати вранці, зате увечері бадьорі і веселі. “Сови” по-справжньому входять у форму тільки ближче до полудня, їм краще всього працюється вечорами (до глибокої ночі).

Якщо у Вас приблизно порівну якостей “жайворонка” і “сови”, Ви належите до змішаного типа. У Вас немає чітких установок тільки рано вставати або, навпаки, завжди прокидатися ближче до обіду. Ви легко можеш пристосуватися до обставин, і це Ваш величезний плюс!

Визначити добовий хронотип з використанням тесту Р. Хольдебранта.

Мета дослідження: навчитися визначати хронотип по співвідношенню показників серцевих скорочень і дихання.

Устаткування: секундомір, калькулятор.

Хід роботи

1. У 8.00 при температурному і психічному комфорті, в положенні сидячи визначити за 1 хвилину ЧСС /частота серцевих сокращений/ і ЧД /частота дыхания/.

2.Показник ЧСС розділити на показник ЧД з точністю до десятих доль одиниці.

Оцінка результату: якщо одержані параметр відповідає 4,0-5,0 випробовуваного відносять до АРИТМИКАМ, якщо перевищує 5,0 - до "жайворонків", якщо менше 4.0. - до "сов".

"Жайворонки" прокидаються рано, відчувають себе бадьорими і працездатними в першій половині дня. Увечері у них з'являється сонливість і вони рано лягають спати. "Сови" засинають пізно вночі, встають пізно вранці і працездатні бувають в другій половині дня. Половина людей – аритмики -"голуби" пристосовуються і до уранішнього і вечірнього режиму праці. Це переважно люди, зайняті фізичною працею.

Німецький учений Хамп встановив, що 1/6 людей відносяться до людей уранішнього типа, а 1/3 - вечірнього типа. "Совам" і "жайворонкам" було запропоновано удома після підйому зміряти температуру, і пульс, а також описати свій стан. Виявилось, що у уранішніх і вечірніх типів різний поріг збудливості. Збудливість наростає разом з температурою тіла. У "жайворонків" тиск піднімається частіше, ніж у сов. Це відбувається, мабуть, тому, що у них вранці організм швидше і активніше перебудовується з відпочинку на роботу, в кров викидається адреналін, який і піднімає артеріальний тиск. У сов" механізми, відповідальні за підвищення тиску, працюють повільніше, тому велике розумове навантаження, надлишок інформації, емоційна напруга, якою приписують вирішальну роль у виникненні артеріальної гіпертонії, дещо згладжуються. Уранішні типи були енергійно. У них невдачі легко викликали сумніви у власних силах, з'являлися тривоги і хвилювання, стрімко погіршувався настрій. Свої утруднення і конфлікти вони були схильні відносити за рахунок поганого самопочуття, вони прагнули уникати сварок, неприємних розмов. Що вчаться вечірнього типа також володіли високою активністю, але легко забували свої невдачі і неприємності. Їх не лякали можливі.трудности, конфлікти і емоційні проблеми. Вони менше хвилювалися і дуже чуйно уловлювали характер і особливості навколишніх людей.

Арітміки займали проміжне положення між ними, але все таки ближче до уранішнього типа.

 

 


Форма №2

Ф.И.О __________________________________________________________________________________

 

Факультет _____________________ Група _____________ Курс ________ Дата __________________

 

Індекс Пінье Тип конституції
   

Схильний до захворювань:

Тест Айзенка

Екстраверсія у балах Нейротізм у балах Брехливість Тип характеру (№)
       

Опис типу характеру:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)