АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорії особистості

Читайте также:
  1. А) людської особистості
  2. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  3. А. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ
  4. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  5. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  6. Акцешуація характеру та особистості
  7. Альтернативні теорії вартості
  8. Б. ОСНОВИ ТЕОРІЇ ПРАВА
  9. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  10. В) Істеричні особистості.
  11. Визнання , теорії та критерії держав
  12. Визначення соціологічної структури особистості

ОСОБИСТІСТЬ

Поняття про особистість. У процесі спільної діяльності та спілкування в соціокультурному середовищі людина набуває особливої якості, яку позначають терміном "особистість".

У гуманістичних, філософських та психологічних концеп­ціях особистість — це людина як цінність, заради якої здійснюється розвиток суспільства.

Особистість — одна з семи іпостасей людини. Інші — це людина як індивід, людина як організм, людина як інди­відуальність, людина як "Я", людина — роль, людина як фізичне тіло, підвладне всім законам механіки. Ці характе­ристики розкривають поняття "людина" з різних боків і не є тотожними. Вони утворюють єдине ціле, і водночас кожна має свої особливості.

Особистістю є соціалізований індивід, котрий утілює найсуттєвіші соціально значущі властивості. Особис­тістю є людина, котра має свою життєву позицію, що утвердилася внаслідок тривалої і копіткої свідомої праці. їй притаманні свобода волі, здатність до вибору, відповідальність. Така людина не просто вирізняється завдяки тому враженню, яке справляє на інших; вона свідомо виділяє себе з навко­лишнього світу. Глибина і багатство особистості зумовлені її зв'язками зі світом, з іншими людьми, уявленням про себе, своє "Я".

Особистість кожної людини має сукупність рис і особли­востей, яка властива лише їй і утворює її індивідуальність.

Індивідуальністьце поєднання психологічних особливостей людини, що утворюють її своєрідність, відмінність від інших людей.

Індивідуальність людини виявляється в рисах темперамен­ту, характеру,звичках, інтересах, особливостях сприймання, пам'яті, мислення, фантазії, у здібностях тощо. Особистість людини неповторна у своїй індивідуальності. На земній кулі немає двох людей з однаковим поєднанням психологічних особливостей. Індивідуальна кожна людина, але індивідуальність одних виявляється яскраво, інших — малопомітно.

Природа особистості, її структура та зростання розгля­даються в межах різних психологічних підходів.

Теорії особистості

1. Автори теорії особистісних рис розглядають особистість як комплекс якостей, що властиві певним категоріям людей, або ж намагаються виявити такі риси особистості, які змушують одних людей поводитися більш чи менш однаково в різних ситуаціях.

Ф.Олпорт вирізняв від 2 до 10 основних якостей (праце­любність, лінощі, чесність, ділові якості тощо), які характеризують спосіб життя людини, а решту вважав другорядними.

Дж.Кеттел оцінював особистість за 16 шкалами (серйоз­ність — легковажність, відкритість — закритість тощо).

Айзенк визначав особистісні риси за двома параметрами: екстраверсія — інтроверсія (відкритість — закритість) та ста­більність — нестабільність (рівень тривожності).

Розроблені ними методики успішно використовуються в психологічних дослідженнях особистості.

2. Біхевіористичний підхід (Б.Скіннер та ін.) базується на ідеї впливу на людину її соціального оточення. Всі форми соціальної поведінки, на думку теоретиків цього напряму, є результатом спостережень за соціальними моделями (батьками, чителями, друзями, героями кіно тощо). Особистість є резуль­татом взаємодії індивіда (зі всіма властивими йому характерис­тиками) і довкілля, яке він прагне пізнати, щоб пристосуватися до нього.

3. Когнітивний підхід (Еліс, Роттер та ін.) є спробою поясни­ти природу контролю людини над своїм існуванням або надати йому певного сенсу. Людина не пасивна істота, на яку впливає довкілля.

4. Психодинамічні підходи представлені багатьма теоріями, зокрема психоаналітичною теорією З.Фрейда, індивідуальною психологією А.Адлера та аналітичною психологією К.Юнга.

5. Гуманістичний підхід найвиразніше представлений у теоріях самоактуалізації К.Роджерса й А.Маслоу та теорії інтенціональності Ш.Бюлер.

Особистісне зростання можливе і є центральним для структури організму — така основна ідея "терапії, центрованої на клієнті" К.Роджерса. Він вважав, що існує фундаментальний аспект людської природи, який змушує людину рухатися до більшої конгруентності (під якою він розумів відповідність між тим, що висловлюється, що перебуває в полі досвіду, і тим, що помічається) та до більш реалістичного функціонування.

Ш.Бюлер розробила теорію розвитку людини, поклавши основу ідею про те, що в основі людської природи лежить "намір" (інтенція). Інтенціональність проявляється протягом життя в здійснюваних виборах для досягнення мети, яку сама людина може і не усвідомлювати. Лише один раз у житті, на думку Бюлер, наприкінці його, людина здатна усвідомити глибину, сутність своїх очікувань та оцінити, наскільки вони досягнуті.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)