АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОФОРМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  3. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  4. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  5. VІІ. Оформлення роботи
  6. Автомобiльний транспорт – як джерело забруднення довкiлля
  7. Автотранспортні джерела викидів Д1...Д4
  8. Аналіз складу майна та джерел його утворення.
  9. Б) це товари, які ввозяться на митну територію України, які після оформлення митних процедур випускаються у вільний обіг.
  10. Бібліографічний опис джерел, використаних у науковому дослідженні
  11. бІблІографІЧного опису у списку джерел
  12. Бібліографічного опису у списку джерел

Мета даного розділу методичних рекомендацій – допомогти студентам правильно скласти бібліографічний опис документа й оформити бібліографічний список до курсової, дипломної чи кваліфікаційної роботи.

Список використаних джерел – обов’язковий елемент будь-якої наукової роботи, який розміщується після висновків та додатків. У список використаних джерел включаються, як правило, бібліографічні відомості про всі використані при підготовці роботи друковані та електронні літературні, статистичні, картографічні та інші джерела на будь-яких носіях.

Список використаних джерел слід формувати одним із таких способів:

Алфавітний – матеріал розташовується в порядку алфавіту прізвищ перших авторів або назв робіт. Роботи одного автора розміщують згідно з алфавітом назв.

Хронологічний – матеріали розташовуються в прямій чи зворотній хронології видання. В межах одного року – роботи подаються згідно з алфавітом прізвищ та назв праць.

За розділами – на початку списку вказуються роботи загального характеру, решта літератури розміщується по розділах в алфавітному чи системному порядку.

В порядку появи посилань у тексті – список джерел подається по мірі згадування в тексті. Цей спосіб вважається самим зручним при написанні роботи у хронологічному порядку.

Автор може вибирати будь-який (але тільки один) спосіб формування списку використаних джерел для своєї роботи. Комбінувати різні способи складання списку літератури не дозволяється. Найбільш рекомендованим є алфавітний спосіб формування списку використаних джерел.

Незалежно від обраного способу список використаних джерел складається з суцільною нумерацією в такому порядку:

1) державні постанови, стандарти тощо;

2) авторські праці;

3) література на мовах, що використовують латинський алфавіт;

4) картографічні твори;

5) електронні джерела інформації.

В кожному із виділених підпунктів зберігається обраний для даної роботи спосіб формування списку використаних джерел – алфавітний, хронологічний чи інший. Кожне джерело згадується в списку один раз, незалежно від того, як часто на нього робиться посилання в тексті роботи. В тексті роботи мають бути посилання на всі джерела, опис яких наводиться в списку використаних джерел.

Бібліографічний опис джерела– це сукупність бібліографічних відомостей про документ або його складову частину, представлених за певними правилами, необхідних та достатніх для загальної його характеристики та ідентифікації. Його складають безпосередньо за друкованим твором відповідно до чинних стандартів: ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання», ДСТУ 3582-97 «Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила», ДСТУ ГОСТ 7.80:2007 «Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні вимоги та правила складання».

Загальні правила бібліографічного опису використаних джерел:

Бібліографічний опис складається із заголовка й інших елементів, послідовність яких строго регламентована й не може бути довільно змінена. Бібліографічний опис наукового документу роблять мовою документа і він залежить від його виду. Бібліографічний опис складають безпосередньо з титульного аркуша джерела.

Відомості про авторів, редакторів та інших осіб, інша необхідна для опису інформація, що зазначена не на титульній сторінці книги, а на зворотній, або сформульована студентом, в описі наводять у квадратних дужках. Наприклад: Вступ до інформаційних технологій: метод. посіб. / [під ред. Зарецької І.Т., Владимирової М.В.]. – Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2006. – 364 с.

Відомості про форму власності видавця (видавництво, АТ, ВАТ, ТОВ, ЗАТ, LTD, Inc тощо), зазвичай випускають. Власну назву видавництва наводять без кавичок. Наприклад: у джерелі інформації: Видавництво "Дніпро", в описі: Дніпро; у джерелі інформації: Видавництво ім. Олени Теліги, в описі: Вид-во ім. Олени Теліги.

Рік видання наводиться обов’язково, навіть тоді, коли відомості про нього відсутні в документі, тоді встановлюють приблизну дату і зазначають її у квадратних дужках разом зі знаком запитання, наприклад: [2007?]. Позначення "б. р." (без року) в описі неприпустиме.

Для розділових знаків між елементами бібліографічного опису застосовують проміжок в один друкований знак до і після розділового знака. Виняток становлять: крапка, кома (проміжки ставлять тільки після них), квадратні і круглі дужки (проміжками лише ззовні). Наприклад: К.: Дніпро, [та ін.], (Життя славетних).

Приклади оформлення бібліографічного опису різних типів джерел:

 

1) Офіційних матеріалів, стандартів, інструкцій

Закон України «Про державний кордон України»: за станом на 1 січ. 2004 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2004. – 18 с. – (Бібліотека офіційних видань).

Цивільний кодекс України: за станом на 1 січ. 2004 р. / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К.: Парлам. вид-во, 2004. – 352 с. – (Бібліотека офіційних видань).

Картографія. Терміни та визначення: ДСТУ 2754-94. – [Чинний від 1994-01-01]. – К.: Держстандарт України, 1994. – 95 с. – (Національний стандарт України).

Якість води. Словник термінів: ДСТУ ISO 6107-1:2004 – ДСТУ ISO 6107-9:2004. – [Чинний від 2005-04-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 181 с. – (Національний стандарт України).

 

2) Монографії за одним автором. Автор. Назва: відомості, що відносяться до назви (див. на титулі) / автору точності до форми запису на титульному аркуші. – Відомості про видання (перевидання, номер видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок.

Пересадько В. А. Картографічне забезпечення екологічних досліджень і охорони природи: монографія / В. А. Пересадько. – Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2009. – 242 с.

Шевченко В. Дивосвіт геозображень / Віктор Шевченко. – К.: Ніка-Центр, 2007. – 249 с.

Салищев К. А. Картоведение / К. А. Салищев. – [3-е изд.] – М.: МГУ, 1990. – 400 с.

 

3) Монографії за декількома авторами:

а) якщо у видання два автори: Прізвище та ініціали першого автора (в називному відмінку, без слів «та ін.»). Назва: відомості, що відносяться до назви (див. на титулі) / перший автор, другий автор у точності до форми запису у джерелі. – Відомості про видання (перевидання, номер видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок.

 

Левицкий И. Ю. Решение задач по географическим картам: книга для учителя / И. Ю. Левицкий, Я. В. Евглевская. – М.: Просвещение, 1996. – 159 с.

б) якщо у видання три автори: Прізвище та ініціали першого автора (в називному відмінку, без слів «та ін.»). Назва: відомості, що відносяться до назви (див. на титулі) / перший автор, другий автор, третій автор у точності до форми запису у джерелі. – Відомості про видання (перевидання, номер видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок.

 

Бондаренко Е. Л. Геоінформаційні основи еколого-географічного картографування / Е. Л. Бондаренко, В. О. Шевченко, В. І. Остроух. – К.: Фітосоціоцентр, 2005. – 116 с.

Іщук О. О. Просторовий аналіз і моделювання в ГІС: навч. посібник / О. О. Іщук, М.М. Коржнев, О. С. Кошляков; за ред. акад. Д. М. Гродзинського. – К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2003. – 200 с.

Козаченко Т. І. Картографічне моделювання / Т. І. Козаченко, Г. О. Пархоменко, А. М. Молочко; [під ред. А. П. Золовського]. – Вінниця: Антекс-У ЛТД, 1999. – 328 с.

в) якщо у видання чотири автори: Прізвище та ініціали першого автора. Назва: відомості, що відносяться до назви (див. на титулі) / перший автор, другий автор, третій автор, четвертий автор у точності до форми запису у джерелі. – Відомості про видання (перевидання, номер видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок.

Верещака Т. В. Визуальные методы дешифрирования / Т. В. Верещака, А. Т. Зверев, С. А. Сладкопевцев, С. С. Судакова. – М.: Недра, 1990. – 342 с.

г) якщо у видання п’ять авторів і більше: Назва: відомості, що відносяться до назви (див. на титулі) / перший автор, другий автор, третій автор у точності до форми запису у джерелі [та ін.]. – Відомості про видання (перевидання, номер видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок. - (Серія).

Атлас Курильских островов. Вопросы разработки и реализации / Лютый А. А., Геворков В. Р., Логинова Л. В. [и др.]. – М.: Институт географии РАН, 2000. – 203 с.

Картоведение / Берлянт А. М., Востокова А. В., Кравцова В. И. [и др.]; под ред. А. М. Берлянта. – М.: Аспект-Пресс, 2003. – 477 с.

д) якщо у видання немає автора, але вказані редактори, укладачі, перекладачі, то опис починається з назви. За косою межею після назви відразу пишуться редактори, укладачі і т.п. з вказівкою функції.

Методика викладання географії / [упоряд. Н.Муніч, В.Серебрій]. – К.: Ред. загальнопед. газ., 2005. – 128 с. – (Б-ка «Шкільного світу»).

є) якщо у видання немає автора, редакторів тощо, то після назви відразу йде інформація про видання після крапки і тире.

Страны мира: полный универсальный информационный справочник. – 2-е изд., исправ. и дополн. – М.: ОЛМА-ПРЕСС, Красный пролетарий, 2005. – 608 с.

Загальна схема опису книжки:

Прізвище та ініціали першого автора (якщо є автори). Назва: відомості, що відносяться до заголовка (див. на титулі) / автор (-и) у точності до форми запису у джерелі, редактори тощо. – Відомості про видання (перевидання, номер чи випуск видання). – Місто видання: Видавництво, рік видання. – Загальна кількість сторінок.

 

4) Збірника наукових праць

Проблеми безперервної географічної освіти і картографії: зб. наук. праць. – Вип. 12. – Харків, 2010. – 215 с.

 

5) Матеріалів конференцій, з’їздів, семінарів

Географічні дослідження: історія, сьогодення, перспективи: матеріали щорічної міжнар. наук. конф. студентів та аспірантів, присвяченої пам’яті Г. П. Дубинського, Харків, 6-8 квітня 2011 р. / Харк. нац. ун-т ім. В.Н. Каразіна. – Харків: ХНУ, 2011. – 336 с.

 

6) Довідкового видання, словника

Ільїна О. В. Туризм. Рекреаційна географія: Поняття і терміни / О. В. Ільїна. – Луцьк: Терен, 2004. – 104 с.

Левицький І. Ю. Українсько-російський картографічний словник: Довідк. вид. / І. Ю. Левицький, Л. С. Фурса. – К.: Головне управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України. – 1997. – 414 с.

Довідник учителя географії в запитаннях і відповідях / [авт.-упоряд. Н. В. Бєскова, В. М. Проценко]. – Харків: Веста: Ранок, 2006. – 608 с.

Справочник по картографи / под ред. Е. И. Халугина. – М.: Недра, 1988. – 428 с.

Геоинформатика. Толковый словарь основных терминов / [под ред. А. М. Берлянта, А. В. Кошкарева]. – М.: ГИС-Ассоциация, 1999. – 204 с.

 

7) Перекладного видання

Жоли Ф. Картография / Фернан Жоли; пер. с франц. Н. М. Иосилевич. – М.: АСТ: Астрель, 2005. – 158 с. – (Серия «Университетская библиотека»).

Краак М.-Я. Картография: визуализация геопространственных данных / М.-Я. Краак, Ф. Ормелинг; пер. с англ. под ред. В. С. Тикунова. – М.: Научный мир, 2005. – 325 с.

 

8) Багатотомного видання. Автор (якщо позначений). Заголовок видання: відомості, що відносяться до заголовка (див. на титулі) / автори; редактори, перекладачі, колективи. – Місто видання: Видавництво, рік початку видання - рік закінчення видання. – Кількість томів.

Магидович И. П. Очерки по истории географических открытий: в 5 т. / И. П. Магидович, В. И. Магидович. – М.: Просвещение, 1983-1986. – 5 т.

або окремо за кожним томом:

Заголовок тому: відомості, що відносяться до заголовка. – Рік видання тому. – Загальна кількість сторінок.

Заголовок тому: відомості, що відносяться до заголовка. – Рік видання тому. – Загальна кількість сторінок. і так далі

Магидович И. П. Очерки по истории географических открытий: в 5 т. / И. П. Магидович, В. И. Магидович. – М.: Просвещение, 1982-1986.

Т. 1: Географические открытия народов Древного мира и средневековья (до плаваний Колумба). – 1982. – 286 с.

Т. 2: Великие географические открытия (конец XV- середина XVII в.). – 1983. – 399 с.

Т. 3: Географические открытия и исследования нового времени (середина XVII – XVIII вв.) – 1984. – 307 с.

Т. 4: Географические открытия и исследования нового времени (XIX – начало ХХ в.). – 1985. – 335 с.

Т. 5: Новейшие географические открытия и исследования (1917-1985 гг.). – 1986. – 223 с.

або:

Магидович И. П. Очерки по истории географических открытий: в 5 т. / И. П. Магидович, В. И. Магидович. – М.: Просвещение, 1982-1986. – Т. 1: Географические открытия народов Древного мира и средневековья (до плаваний Колумба). – 1982. – 286 с. – Т. 2: Великие географические открытия (конец XV- середина XVII в.). – 1983. – 399 с. – Т. 3: Географические открытия и исследования нового времени (середина XVII – XVIII вв.) – 1984. – 307 с. – Т. 4: Географические открытия и исследования нового времени (XIX – начало ХХ в.). – 1985. – 335 с. – Т. 5: Новейшие географические открытия и исследования (1917-1985 гг.). – 1986. – 223 с.

 

Схема опису окремої частини джерела інформації

Для бібліографічного опису будь-яких складових частин різноманітних публікацій використовують таку загальну схему: Прізвище та ініціали автора (першого автора) складової частини книги, статті. Назва розділу, підрозділу, статті / автор (-и) даної частини за джерелом // Відомості про джерело статті (див. приклади бібліографічного опису джерел відповідного типу). – Конкретні сторінки розділу, статті.

 

9) Статті зі збірника праць

Бубир Н. О. Навчальне картографування для забезпечення потреб географічної освіти в Україні / Бубир Н. О. // Картографія та вища школа: зб. наук. праць. – К., 2005. – Вип. 10. – С. 107-112.

Бойко Н. О. Валоризація підручників з географічного краєзнавства / Н. О. Бойко, В. В. Обозний, Г. В. Синякевич // Проблеми безперервної географічної освіти і картографії: зб. наук. праць. – К.: Інститут передових технологій, 2005. – Вип. 5. – С. 21-24.

Ельчанинов А. И. Карты культурного и природного наследия России / А. И. Ельчанинов// Проблеми безперервної географічної освіти і картографії: зб. наук. праць. – К.: Інститут передових технологій, 2005. – Вип. 5. – С. 79-82.

Шевченко В. Доісторичні карти України / В. Шевченко, А. Володченко // Україна та глобальні процеси: географічний вимір: зб. наук. праць: [в 3 т.]. – К.; Луцьк: Вежа, 2000.

Т.2. – 2000. – С. 367-368.

 

10) Статті зі збірника матеріалів конференції, тез доповідей

Бейдик О. О. Нові аспекти виявлення, систематизації та картографування архітектурно-історичних ресурсів як об’єктів пізнавального туризму / О. О. Бейдик, Д. Я. Вортман // Туристично-краєзнавчі дослідження: матеріали ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. [“Туризм в Україні: економіка та культура”]. – К.: КМ-Трейдинг, 1998. – Вип. 1. – Ч. 1. – С. 117-124.

Прасул Ю. І. Геоинформационный аспект картографического обеспечения туризма / Прасул Ю. І. // Материалы Междунар. конф. студентов и аспирантов по фундаментальным наукам «Ломоносов-2002», секция географии [Москва, 10-11 апр. 2002]. – М.: МГУ, географ. ф-т, 2002. – С. 87.

 

11) Складової частини книги

Дончева А. В. О методах составления рекреационных схем на ландшафтной основе (на примере Хибин) / А. В. Дончева, В. К. Жучкова, Ю. С. Кожухов // Вопросы географии. География и туризм. – 1973. – Сб. 93. – С. 90-100.

Інформаційне забезпечення розвитку регіонального туризму / [Ю. І. Прасул] // Туризм в системі пріоритетів регіонального розвитку: монографія / [В. В. Александров, О. О. Вишневська, В. І. Сідоров та ін.]; за ред. проф. В. В. Александрова. – Харків: ХНУ імені В.Н.Каразіна, 2010. – С. 75-87.

 

12) Складової частини енциклопедії

Українські Карпати. Атлас туриста / Сосса Р. І. // Геогр. енцикл. України [у 3 т.]. – К.: УЕ, 1993.

Т. 3. – 1993. – С. 330.

 

13) Статті з журналу. Прізвище та ініціали автора (першого автора) статті. Назва статті / автор (-и) статті за джерелом // Назва журналу. – Рік випуску. – Номер випуску. – Конкретні сторінки статті. Якщо стаття розміщена в двох і більше номерах журналу, то відомості про її місце розташування в кожному з номерів відокремлюють крапкою з комою.

 

Прасул Ю. І. Системне туристичне картографування регіонів України: наукові засади, цілі, перспективи / Ю. І. Прасул // Український географічний журнал. – 2002. – № 4. – С. 68-73.

Максаковский В. П. Международный рынок капитала / В.П. Максаковский // География в школе. – 2008. – № 7. – С. 3-8; № 8. – С. 3-8.

Гриневецький В. Т. Проблеми забезпечення природно-об’єктного блоку державного земельного кадастру України інформацією про сучасні ландшафти / В. Т. Гриневецький, Л. Ю. Сорокіна, В. М. Чехній // Український географічний журнал. – 2009. – № 4. – С. 10-17.

 

14) Статті з газети

Жемеров О. Грязьовий вулканізм / Олександр Жемеров // Краєзнавство. Географія. Туризм. – 2005. – № 31-32, серпень. – С. 12-14.

 

15) Окремий том багатотомного видання. Автор (якщо позначений). Заголовок видання: відомості до заголовка. Позначення і номер тому: Заголовок тому / автори; редактори, перекладачі, колективи. – Місто видання: Видавництво, рік видання – Загальна кількість сторінок.

История городов и сел Украинской ССР: [в 26 т.]. Харьковская область / гл. редкол.: П. Т. Тронько (пред.) [и др.], ред.: Н. А. Сероштан, А. И. Бурик, А. С. Драч [и др.]. – К.: Главная редакция УСЭ, 1976. – 722 с.

або: Автор. Заголовок тому / автори; редактори, перекладачі, колективи. – Місто видання: Видавництво, Рік видання – Кількість сторінок. – (Заголовок видання: відомості до заголовка / автори; редактори, перекладачі, колективи; позначення і номер тому).

Харьковская область / ред.: Н. А. Сероштан, А. И. Бурик, А. С. Драч [и др.]. – К.: Главная редакция УСЭ, 1976. – 722 с. – (История городов и сел Украинской ССР: [в 26 т.]. / гл. редкол.: П. Т. Тронько (пред.) [и др.]).

 

16) Автореферату дисертації. Автор. Заголовок: відомості, що відносяться до заголовка (див. на титульній сторінці): спеціальність / автор (див. на титульній сторінці). – Місто, рік. – Загальна кількість сторінок.

Сосса Р. І. Картографування території України: історія, перспективи, наукові основи: автореф. дис. … д-ра геогр. наук: спец. 11.00.12 «Географічна картографія» / Сосса Ростислав Іванович. – К., 2004. – 32 с.

Филиппович Л. С. Картографическое моделирование при изучении территориальных рекреационных систем: Автореф. дис. … канд. геогр. наук: спец. 11.00.02 «Экономическая и социальная география» / Филиппович Людмила Сергеевна. – М., 1980. – 25 с.

 

17) Депонованого рукопису

Яковенко И. М. Методика картографического изучения территориальной организации экскурсионного обслуживания / Яковенко И. М. – Симферополь, 1988. – 25 с. – Деп. в ОНИПР ЦНИИГАиК 03.08.88, №32-гд88.

Левицкий И.Ю.Современное состояние атласного картографирования охраны земельных ресурсов в СССР и зарубежных странах/ Левицкий И.Ю., Пересадько В.А.; Харьк. ун-т. – Харьков, 1985. – 7 с. – Деп. в ВНИИТЭИСХ 26.08.85, № 445/4 ВС- 85.

 

18) Латиномовних видань, їх окремих частин

Morrison Claire. A study of point sumbol design for computer based large scale tourist mapping / Morrison Claire, Forrest David // Cartogr. J. – 1995. – 32, № 2. – P. 126-136.

Mori Segura M.L. Evolution of the tourist cartography in Peru / M.L. Mori Segura and J. Barreda Sandoval // Abstr. International Cartographic Conference. – Corunã, 2005. – P. 74.

 

19) Карти. Основна назва: відомості, що стосуються назви [Карта] / автори, редактори. – Відомості про видання. – Масштаб. – Місце видання: Видавництво, Дата видання. – Обсяг. – Примітки. Бібліографічний опис картографічних творів вимагає наведення відомостей щодо визначення виду ресурсу та специфічного позначення матеріалу, які приводять відразу після заголовка в квадратних дужках: [Карта].

Украинская ССР. Территории для отдыха и лечения населения [Карта] / Л. Г. Руденко. – 1:750 000. – К., 1975. – 1 л.

Винницкая область. Карта для охотников и рыболовов [Карта]. – 1:400 000. – М.: ГУГК, 1989. – 1 л.

Карта гористой части Крыма. Приложеніе къ Практическому путеводителю по Крыму Г. Москвича [Карта]. – 1:210 000, в 1 дюйме 5 верст. – [1900?]. – 1 л.

Харьков и окрестности [Карта]. – 1:100 000, 1:30 000. – Харьков: Востокгеоинформ, [1987?]. – 1 л.

Серія карт автошляхів областей України [Карта]. – 1:250 000. – К.: ДНВП „Картографія”, 2002-2004.

Україна. Природне середовище та людина: Сер. карт [Карта] / [відп. ред. Л. Г. Руденко, В. М. Ліпінський, А. Л. Бондар]. – 1:6 000 000. – ГУГКК України, 1993. – 55 с.

Alupka. Miskhor. Simeiz [Карта]. – б/м. – К.: “Мапа ЛТД”, 1992. – 1 арк. (англ., нім., рос.).

або наводять повний опис:

Дніпропетровська обл.: Карта автошляхів [Карта] / Уклад. та підгот. до друку ДНВП „Картографія” 2003 р.; [Ред. В. В. Вдовенко; Фото М. М. Мілова]. – 1:250 000. – К.: ДНВП „Картографія”, 2003. – 1 к.: кольор., текст, іл.; 89х121 см, склад. 23х13 см. – (Автомобільні шляхи України).

 

20) Атласу. Основна назва: відомості, що стосуються назви [Карта] / автори, редактори. – Відомості про видання. – Місце видання: Видавництво, Дата видання. – Кількість сторінок. – Примітки.

Азово-Черноморское побережье СССР: атлас туриста [Карта] / [отв. ред. В. Ф. Северинов]. – М.: ГУГК, 1989. – 199 с.

Атлас природных условий и естественных ресурсов Украинской ССР [Карта] / [гл. ред. А. С. Харченко]. – М.: ГУГК, 1978. – 183 с.

Харківська область: шкільно-краєзнавчий атлас [Карта]. – К.: ГУГКК при Кабінеті міністрів України, 1993. – 46 с.

Серія атласів до кожного будинку [Карта]. – К.: ДНВП „Картографія”, 1998-2003.

Ukraine: A Historical Atlas [Карта] / P. R. Magocsi. – Toronto; Buffalo; London: Univ. of Toronto Press, 1985. – 27 p.

 

21) Електронного ресурсу локального доступу (наприклад, CD). Автор (за правилами опису книжкового видання). Заголовок [Електронний ресурс]: відомості, що відносяться до заголовка / автори; редактори, перекладачі, колективи (за правилами опису книжкового видання). — Позначення вигляду ресурсу ("електрон. дан." і "електрон. прогр"). — Місце видання: Видавництво, рік видання. — Позначення матеріалу і кількість фізичних одиниць. — (Серія).Бібліографічний опис електронних ресурсів вимагає наведення відомостей щодо визначення виду ресурсу та специфічного позначення матеріалу, які приводять відразу після заголовка в квадратних дужках: [Електронний ресурс].

Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс]: за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / ред. Осауленко О. Г., Держ. ком. статистики України. — К.: Інфодиск, 2004. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM): кольор.; 12 см. — (Всеукраїнський перепис населення, 2001). — Систем. вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. — Назва з титул. екрану.

Картографические произведения Российского Государства 18 - начала 20 века [Электронный ресурс] / рук. проекта С. К. Бесков. – М.: Дискус Медиа, 2004. – 1 электрон. опт. диск (CD-ROM): цв.; 12 см. – Систем. требования: Pentium-90; 32 Mb RAM; CD-ROM; Windows 98/2000/NT. – Название с титул. экрана.

або:

Атлас України [Електрон. ресурс] / Ін-т географії НАН України, Інтелектуальні системи ГЕО. – Електрон. дані. – [К.], 1999-2000. – 1 електрон. диск (СD-ROM).

 

22) Електронного ресурсу віддаленого доступу (Internet). Автор (за правилами опису книжкового видання). Заголовок [Електронний ресурс]: відомості, що відносяться до заголовка / автори; редактори, перекладачі, колективи (за правилами опису книжкового видання). — Місце видання: Видавництво, рік. — Режим доступу: URL. – Примітки (наприклад, Електрон. версія друк. публікації). Бібліографічний опис електронних ресурсів вимагає наведення відомостей щодо визначення виду ресурсу та специфічного позначення матеріалу, які приводять відразу після заголовка в квадратних дужках: [Електронний ресурс].

Прасул Ю.І. Інформаційно-картографічне забезпечення пріоритетних видів туризму в Харківській області [Електронний ресурс] / Ю. І. Прасул // Проблеми безперервної географічної освіти і картографії: Зб. наук. пр. – 2010. – Вип. 12. – С. 177-182. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Pbgo/2010_12/32_Pras.pdf. – Електрон. версія друк. публікації.

Офіційний сайт Національної бібліотеки України ім. В.Вернадського НАН України. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.031 сек.)