АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення питомої маси

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  9. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  11. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в
  12. Багатоваріантність визначення кризових явищ на макро- та мікрорівнях в економіці: збій, кризова ситуація, локальна криза, системна криза, стратегічна криза, катастрофа.

Практичне заняття № 14

Тема: Визначення питомої маси твердої фази та об'ємної маси грунту

 

Визначення питомої маси

 

Для твердої фази ґрунту важливою характеристикою є її питома вага. Під питомою масою розуміють масу в грамах 1 см3 твердих речовин ґрунту. До складу твердих речовин входять пісок, глина, нерозчинні органічні й мінеральні сполуки, залишки мікроорганізмів, тварин і ін. Питома маса залежить від того, які мінерали переважають у складі ґрунту, а також від вмісту органічних речовин.

Якщо в ґрунті переважає пісок, то питома вага ґрунту буде близькою до питомої ваги кварцу (2,65), якщо більше глинистих мінералів, то вона буде меншою (2,5-2,6 г/см3). Наявність органічних речовин також знижує питома масу, так, наприклад, в гумусі вона дорівнює всього лише 1,4 г/см3. Тому найлегшими за питомою масою ґрунтами (крім торф'яних) будуть глинисті чорноземи (2,1-2,3 г/см3).

Величина питомої маси характеризує певною мірою мінералогічний склад ґрунтів і вміст в них органічних речовин. Якщо, наприклад, питома маса вийшла 2,65-2,7, то ґрунт, очевидно, піщаний або супіщаний і бідний на гумус.

Основною метою визначення питомої маси в лабораторній практиці є використання його для розрахунку пористості ґрунту. Принцип методу визначення питомої маси ґрунту, як порошкоподібного тіла, заснований на обліку об'єму води, витиснутого відомою наважкою ґрунту. Зважування проводять на аналітичних вагах.

 

Хід аналізу

 

1. З повітряносухого ґрунту, просіяного через сито з отворами 1 мм, беруть наважку 10 г у пробірці або на листочку пергаменту.

2. У пікнометр або мірну колбочку об'ємом 100 мл наливають до мітки свіжопрокип’яченої й охолодженої до кімнатної температури дистильованої води. Пікнометр з водою зважують.

3. З пікнометра відливають приблизно 1/2 об'єму води й досипають до нього наважку ґрунту.

4. Пікнометр з ґрунтом і водою кип'ятять відкритим півгодини для видалення повітря із ґрунту. Потрібно стежити, щоб при кипінні з пікнометра не викидалася суспензія.

5. Після кип'ятіння пікнометр прохолоджують, потім доливають дистильованою водою до мітки, витирають зовні й зважують. Для прискорення охолодження його занурюють у воду кімнатної температури або підставляють під кран з водопровідною водою.

Перед зважуванням суспензія в пікнометрі повинна мати температуру кімнатної води (18-20%), інакше неминучі помилки у визначенні питомої маси. За результатами зважування визначають питому масу ґрунту. Для цього необхідно брати до уваги вагу ґрунту (А) і займаний цим ґрунтом об'єм, про що можна судити по вазі (об'ємі) витиснутої води (В + А) - С, що відповідає об'єму взятої наважки ґрунту.

Формула для визначення питомої маси:

 

ПМ = А/((В + А) – С) г/см3,

 

де: ПМ - питома маса;

В - вага пікнометра з водою;

А - вага сухого ґрунту;

С - вага пікнометра з водою й ґрунтом;

(В + А) - С - вага (об'єм) витиснутої води.

Якщо для визначення питомої ваги було взято повітряносухий ґрунт, варто обчислити масу абсолютно сухого ґрунту за формулою:

 

А = (а ∙ 100)/(100 + ГН2О),

 

де: А - маса абсолютно сухого ґрунту;

а - маса взятого для аналізу повітряносухого ґрунту;

ГН2О - відсоток гігроскопічної вологи.

 

Приклад. Для визначення взято 10 г повітряносухого ґрунту (а), що містить 3,2% гігроскопічної вологи (ГН2О); вага пікнометра з водою - 125,36 г (В); вага пікнометра з водою й ґрунтом після кип'ятіння й охолодження — 131,16 г (С).

Розраховуємо масу абсолютно сухого грунту (А):

 

А = (а ∙ 100)/(100 + ГН2О) = (10 ∙ 100)/(100 + 3,2) = 9,69 г

 

Отримане значення підставляємо у формулу розрахунку питомої маси:

 

ПМ = А/((В + А) – С) = 9,69/((125,36 + 9,69) – 131,16) = 9,69/3,89 = 2,49 г/см3

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)