АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація вибухових речовин

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. II. Класифікація основних засобів
  3. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  4. А. Про інтенсивне загальне забруднення води органічними речовинами
  5. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  6. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  7. Банківські рахунки та їх класифікація.
  8. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  9. Білкові речовини. Амінокислоти як компоненти білків та пептидів
  10. БІОГЕННИЙ КРУГООБІГ РЕЧОВИН І ХІМІЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В БІОСФЕРІ
  11. Біологічна роль мінеральних речовин
  12. Біологічний та геологічний кругообіг речовин у біосфері

Кафедра військової підготовки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення розділу програми «Підривна справа»

зі студентами НУВГП за темами:

Тема №1: Вибухові речовини та заряди

Тема №2: Вогневий спосіб підривання

Тема №3: Електричний спосіб підривання

Тема№4: Підривання елементів конструкцій з дерева, металу, цегли, каменю, бетону й залізобетону

 

 

Затверджено на засіданні кафедри військової підготовки НУВГП

Протокол № _____ від ________

 

 

Рівне 2010

 

 

Методичні вказівки до вивчення розділу программи «Підривна справа» студентами НУВГП за темами: Тема №1: Вибухові речовини та заряди Тема №2: Вогневий спосіб підривання Тема №3: Електричний спосіб підривання

Ю.Л. Ниник, - Рівне: НУВГП, 2010, - с.

 

Упорядник Ниник Ю.Л., підполковник запасу, викладач кафедри військової підготовки НУВГП.

 

Відповідальний за випуск М.М. Чопик, полковник запасу, доцент, завідувач кафедри військової підготовки НУВГП.

 

 

.

© Ниник Ю.Л., 2010

© НУВГП, 2010

Зміст

1.Тема №1: Вибухові речовини та заряди

2.Тема №2: Вогневий спосіб підривання

3.Тема №3: Електричний спосіб підривання

4.Тема №4:Підривання елементів конструкцій з дерева, металу, цегли, каменю, бетону й залізобетону

5.Тема №5: Підривання скельних порід.

Тема№1.Класифікація вибухових речовин. Засоби підривання

Вибуховими речовинами (ВР) називаються хімічні сполуки або суміші, які здатні під впливом певних зовнішніх дій до хімічного перетворення, що швидко самі розповсюджуються, з утворенням газів, які мають високу температуру та тиск й, розширюючись, виконують механічну роботу. Таке хімічне перетворення ВР прийнято називати вибуховим перетворенням. Вибухове перетворення може відбуватися у формі детонації (вибуху) або горіння.

Класифікація вибухових речовин

Усі ВР, які застосовують під час проведення підривних робіт та спорядження різних боєприпасів, поділяють на три групи: ініціюючі ВР; бризантні ВР; метальні ВР (порох).

Ініціюючі ВР призначені для збудження (ініціювання) вибухового перетворення в зарядах ВР і пороху. Вони застосовуються для спорядження засобів підривання (капсулів-спалахувачів, капсулів-детонаторів та запалів). До основних ініціюючих ВР належать: гримуча ртуть, азид свинцю та ТНРС.

Бризантні ВР більш міцні й менш чутливі до різного роду зовнішніх дій, ніж ініціюючі ВР. Збудження детонації в бризантних ВР, як правило, відбувається внаслідок вибуху капсуля-детонатора або заряду іншої бризантної ВР (проміжний детонатор). Бризантні ВР застосовуються для спорядження інженерних боєприпасів у чистому вигляді, а також у вигляді сплавів і сумішей.

За потужністю бризантні ВР поділяються на три групи:

-ВР підвищеної потужності;

-ВР нормальної потужності;

-ВР пониженої потужності;

До ВР підвищеної потужності належать: тен; гексоген; тетрил. До ВР нормальної потужності належать: тротил; пікринова кислота; пластична ВР (пластит-4). Тротил (ТНТ, тринітротолуол, тол) – бризантна ВР, яка найбільш широко застосовується для проведення підривних робіт та спорядження більшості боєприпасів. Для проведення підривних робіт тротил, як правило, застосовується у вигляді пресованих підривних шашок:

великих – розмірами 50×50×100 мм і масою 400 г;

малих – розмірами 25×50×100 мм і масою 200 г;

бурових (циліндричних) – довжиною 70 мм, діаметром 30 мм і масою 75 г.

До ВР пониженої потужності належать аміачноселітрові вибухові речовини (амоніти, амонали та дінамони). Це технічні вибухові суміші, основою яких є хімічні добрива, аміачна селітра.

Метальними ВР (порохом) називають такі речовини, основною формою вибухового перетворення яких є горіння. Порох буває димний і бездимний. Димний порох застосовується для виготовлення вогнепровідних шнурів, викидних зарядів мін, підсилювачів і сповіль­нювачів. Бездимний порох застосовують для виготовлення зарядів, які використовують у різних реактивних установках, а також артилерійських і стрілецьких боєприпасів.

Засоби підривання призначені для збудження (ініціювання) вибуху зарядів ВР та інженерних мін. До них належать: капсулі-детонатори (КД) і капсулі-спалахувачі (КС); електроспалахувачі (ЕС) і електродетонатори (ЕД); вогнепровідні (ВШ) та детонуючі (ДШ) шнури; запалювальні трубки; запали; вибухівники сповільненої дії.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)