АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Джерела струму, будова, принцип дії, основні характеристики, перевірка справності, застосування та порядок роботи

Читайте также:
  1. A. Internet-джерела
  2. B Хід роботи.
  3. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  4. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  5. I. Назначение, классификация, устройство и принцип действия машины.
  6. I. Первый (и главным) принцип оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  7. I. Первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях верхней конечности является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  8. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  9. I. Поэтому первым (и главным) принципом оказания первой помощи при ранениях является остановка кровотечения любым доступным на данный момент способом.
  10. I. ПРИНЦИПИАЛЬНЫЕ СООБРАЖЕНИЯ
  11. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  12. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді

Для підриву зарядів електричним способом, застосовуються спеціальні підривні машинки, сухі батареї, пересувні електричні станції, а також освітлювальні і силові мережі місцевих електростанцій.

Конденсаторна підривна машинка КПМ-ІА

КПМ-ІА призначена для вироблення електричної енергії підривання електродетонаторів і електроспалахувачів.

В комплект входять:

- підривна машинка з ручкою приводу;

- пульт-пробник;

- з'єднувальний кабель для паралельної роботи 2-х машинок;

- запасна привідна ручка;

- брезентовий футляр;

- інструкція з експлуатації і паспорт.

- ТТХ КПМ-1А

 

Назва електродетонаторів що підриваються Спосіб з'єднання Найбільша до­пустима кількість ЕДП, шт. допустимий опір в мережі, Ом
Електродетонатори з платино -ірідієвим містком (ЕДП І ЕДП-р). Послідовно    
Паралельно    

Будова КПМ-1А

Конденсаторна підривна машина КПМ-ІА складається із індуктора (малопотужного генератора змінного струму), підвищувального трансформатора, 2-х селенових випрямлячів, 2-х конденсаторів сигнальної неонової лампи, 2-х оммічних опорів, 7-ми різних контактів металічного каркасу, приводу з ручкою та пластмасового корпуса. Напруга, що розвивається машинкою на лінійних зажимах, складає 1500 В. Вага - 1.6 кг. Машинка переноситься на плечовому ремні у брезентовому футлярі разом з допоміжними приладами (пульт, з'єднувальний кабель, запасні приводні ручки).

Принцип дії

Принцип дії конденсаторних підривних машинок заснований на підставі постійного заряду накопичувального конденсатора від малопотужного джерела електричної енергії з наступною миттєвою віддачею накопиченої енергії у зовнішню мережу.

Робота КПМ-ІА відбувається наступним чином:

При встановленні ручки приводу в машинку контакти роз'єднувального опору роз'єднуються, відключаючи останнє від накопичувального конденсатора. При обертанні ручки приводу за напрямком годинникової стрілки автоматичний контакт замикається і підключає накопичувальний конденсатор на зарядку. Напруга індуктора, яка розвивається у результаті обертання ручки, підвищується при допомозі трансформатора. Підвищена напруга подається на випрямляч який працює по схемі подвоєння напруги і складається з конденсатора подвоєння та селенових випрямлювачів Виправлений струм через автоматичний контакт заряджає накопичувальний конденсатор. Коли напруга на накопичувальному конденсаторі досягає величини 1500 В, сигнальна неонова лампа починає світитись, що свідчить про готовність машини для проведення вибуху. Після того, як перестали крутити ручку індикатора автоматичний контакт розмикається, що виключає можливість розряду накопичувального конденсатора через селенові випрямлювачі. Світіння неонової лампи при цьому перестає, хоч конденсатор залишається зарядженим. При натисканні кнопки вибуху лінійні контакти підключать накопичувальний конденсатор до лінійних зажимів, якщо до цих зажимів підключена електровибухова мережа, то по ній пройде струм і пройде вибух електродетонаторів. У випадку, коли по якійсь причині після приведення машинки КПМ-1 А в положення готовності до вибуху вибух не відбудеться, накопичувальний конденсатор може бути розряджений через розрядний опір.

Розрядка накопичуваного конденсатора проходить після витягування ручки приводу з її гнізда, коли останнє закриється зовнішньою заслінкою. При цьому контакти розрядного опору залишаються і підключають до нього конденсатор. Таким чином, при вийнятій ручки приводу провести вибух не можна. Підготовка до роботи КПМ-1А

1. Відкрити кришку брезентового футляра, великим пальцем лівої руки,
відігнути пружинну заслінку, а правою рукою вставити в гніздо приводну ручку до упору.

2. Під'єднати зачищені кінці магістральних проводів до лінійних зажимів
машинки так, щоб оголені жили не торкались одна одної, не зближались між
собою.

3. Рівномірно обертати привідну ручку за напрямком руху годинникової
стрілки з швидкістю 4-5 оборотів в секунду, до появи рівномірного горіння
неонової лампи, обертати ручку більше 15 секунд забороняється; не
рекомендується також заряджати машинку раніше чим за 2 хв. до подачі команди "Вогонь".

4. Для здійснення вибуху по команді "Вогонь", натиснути кнопку вибуху
до кінця.

5. Вийняти привідну ручку з гнізда.

6. Відключити кінці магістральних проводів і закрити кришку футляра.

Заходи безпеки при роботі з КПМ-1 А:

- не допускається замикання лінійних зажимів металевими предметами.

- не допускається торкання лінійних зажимів руками у момент натискання кнопки вибуху.

- після проведення кожного вибуху привідну ручку обов'язково вийняти з гнізда перед від'єднанням магістральних проводів від лінійних зажимів.

- зберігати машинку від дощу, вологи, бруду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)