АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Паралельна робота 2-х машинок

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Практична робота.

В такому випадку, коли необхідно підірвати більше 100 електродетонаторів, з'єднаних послідовно з загальним опором мережі більше 350 Ом чи 5 електродетонаторів з'єднаних паралельно з загальним опором мережі більше 15 Ом можна застосувати 2 паралельно з'єднані машинки КПМ-1 А. У тому випадку максимальна кількість електродетонаторів, які вибухають визначаються по табл. 8 "Керівництва по підривний роботах" ст. 69. Паралельні з'єднання 2-х машинок проводиться через контакти штепсельного роз'єднувача при допомозі вхідного в комплект кожної машинки з'єднувального кабелю, кінці якого обладнані розетками. Накопичувані конденсатори обох з'єднувальних між собою машинок є паралельно підключені між собою і можуть бути оснащені шляхом обертання привідної ручки будь з яких машинок. Вибух проводиться натискуванням кнопки вибуху тільки тієї машинки, до лінійних зажимів якої під'єднані магістральні проводи електровибухової мережі.

Перевірка підривної машинки КПМ-1А

Для перевірки вибухівник машинок КПМ-1А застосовуються пульт-пробник, який являє собою омічний подільник напруги виконаний з 3-х послідовно з'єднаних високоомних опорів, до двох з яких паралельно підключені сигнальні неонові лампі, 4-й опір підключений в схему приладу є навантажувальним.

Для перевірки машинки необхідно:

- під'єднати привідну ручку до машинки;

- відкрутити ручки зажимів машинки до відмови, вставити в гнізда
зажимів відкидні контакти пульту та закріпити їх завернувши ручки зажимів;

- обертанням привідної ручки на протязі 8-10 сек. зарядити
накопичувальний конденсатор машинки (до початку світіння неонової лампи).

- натиснути кнопку вибуху і утримати її у втопленому положенні на
протязі 35-40 сек.

Якщо машинка, що перевіряється справна, то при натисканні кнопки вибуху повинні спалахнули всі неонові лампи пульту, одна з яких повинна погаснути швидко, а інша повинна світитись ще приблизно 30 сек.

Додаткова перевірка справності підривної машинки КПМ-1А може бути проведена підривом електродетонаторів (електроспалахувачів) з нормальними характеристиками, що підключаються через пульт-пробник. Якщо при натисканні кнопки вибуху електродетонатори вибухнуть, то машинка справна, і готова до відтворення вибуху.

Перевірочні та вимірювальні прилади, призначення, основні характеристики.

Переносний міст Р-353

Призначений для вимірювання опорів електровибухових мереж і електро-детонаторів.

Технічні дані: (діапазонні)

1. Межі вимірювання:

а) від 0,3 до 30 Ом;

б) від 30 до 3000 Ом.

2. Похибка вимірювання ± 5%

3. ЕДС джерела живлення 1.2 в МЦ-НК.

4. Внутрішній опір 30 Ом.

5. Струм в мережі живлення не більше 0,05 А.

6. Маса 1,3 кг.

Малий омметр М-57

Призначений для перевірки провідності проводів, електродетонаторі в і електровибухових мереж, а також для вимірювання їх опору в межах від 0 до 5000 Ом.

Джерелом струму служить батарея ліхтаря 4.1-ФМП-0.7, розміщена в нижній частині корпусу під перегородкою.

При вимірюванні малим омметром до його зажимів під'єднують вимірювальний опір і по шкалі проводять приблизний підрахунок. Про справність проводів, що перевіряються, електродетонаторів визначають по відхиленню праворуч стрілки омметра без проведення підрахунків по шкалі

При проведенні розрахунку електровибухових мереж необхідно брати до уваги, що розрахунковий опір електродетонаторів, які поступають у війська, складає 2,5 ОМ, мінімальний розрахунковий струм для підриву одного детонатора при постійному струмі – 0,5 А, при перемінному – 1 А. безпечний струм – 0,18 А.

Допустимий (безпечний) струм при перевірці електродетонаторів не більше 0,18 А. Під час перевірки ЕД необхідно поміщати за щитами з дощок, за сталевими листами, під дерном або в ґрунті (піску) на глибині 5-10 см. У разі відкритого розташування ЕД, що перевіряються, їх необхідно віддаляти від осіб, які виконують цю операцію на відстань не менше ніж на 30 м.

Для виготовлення електровибухових мереж, прокладання магістральних ліній використовують, як правило, одножильний саперний провід СПП-1, причому для магістральних ліній цей провід скручують у дві нитки і тоді його називають СПП-2. Для зручності використання його намотують на котушки. Електричний опір 1 км одної жили проводу СПП-1 складає 37,5 Ом. У разі крайньої необхідності замість саперного проводу допускається використання інших ізольованих проводів: телефонного кабелю зв’язку, проводів освітлювальні мереж та ін., але у цьому випадку необхідно обов’язково проводити вимірювання їх омічного опору й перевірку справності ізоляції. Перед застосуванням проводи перевіряються на цілісність жили та справність ізоляції. Перевірка проводиться за допомогою малого омметра і якщо показник стрілки співпаде з мінімальним опором жили проводу певної довжини, то жила справна.

При виготовленні електровибухових мереж проводи зрощують. Зрощуючи провід, необхідно з його кінців на довжину 5 см зняти ізоляцію, оголені кінці металевої жили зачистити до блиску, щільно скрутити й знову зачистити до блиску, потім оголені жили зростка щільно обгорнути ізоляційною стрічкою, обов’язково захоплюючи краї ізоляції проводу на 1,5-2 см (мал. 6).

 

мал. 6 – Послідовність виготовлення зростків саперного проводу (розміри в см):

а – прямий зросток; б, в – зростки під кутом; 1 – зачищення і накладання жил;

2 – зрощування жил; 3 – неізольований зросток; 4 – повністю готовий зросток

 

 

При електричному способі підривання в якості джерел електричного струму застосовуються: підривні машинки (табл.4); сухі батареї і елементи; акумуляторні батареї; пересувні електростанції; освітлювальні і силові електромережі.

 

Основним джерелом для виконання підривних робіт в теперішній час є підривні машинки. На озброєнні інженерних військ знаходяться підривні машинки КПМ-3, КПМ-1А та ПМ-4 (табл. 6).

 

Таблиця 6

Тактико-технічні характеристики підривних машинок

Показники КПМ-3 КПМ-1А ПМ-4
Тип конденсаторна імпульсна
Можливості: послідовне з’єднання ЭДП   послідовна мережа з попарно-паралельним з’єднанням ЭДП паралельне з’єднання ЭДП     200 шт. ЭДП (R=600 Ом) 260 шт. ЭДП (R=220 Ом) 5 шт. ЭДП (R=30 Ом)   100 шт. ЭДП (R=350 Ом) –   5 шт. ЭДП (R=15 Ом)   5 шт. ЭДП (R=20 Ом) –   2 шт. ЭДП (R=6 Ом)
Маса, кг 2,3 2,1 0,41

Для того, щоб провести одночасний підрив декількох зарядів від одного джерела струму, виготовляється електровибухова мережа, що складається з електродетонаторів, магістральних проводів і проводів, що йдуть до зарядів (електродетонаторів), так звані ділянкові проводи.

Провідність (справність) електродетонаторів, магістральних і ділянкових проводів, а також їхній опір перевіряють малим омметром.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)